Handover: «Η παραδοσιακή μουσική υπήρξε πάντα πρωτοποριακή»

Handover: Μοντέρνα, παραδοσιακή αιγυπτιακή μουσική στην Αθήνα Facebook Twitter
«Από τη στιγμή που αρχίζεις να παίζεις μουσική, προσθέτεις μια σταγόνα σε έναν αχανή ωκεανό προϋπάρχουσας μουσικής».
0


ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ πιο ενδιαφέροντα event που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στην Αθήνα αυτό το διάστημα είναι οι Handover από την Αίγυπτο. Θα παίξουν στο Ρομάντσο αυτό το Σάββατο, στις 15 Μαρτίου. Οι Handover είναι ένα από τα πιο καινοτόμα σχήματα που έχουν ξεπεταχτεί από τη σύγχρονη αιγυπτιακή μουσική σκηνή. Το τρίο αποτελείται από τον Aly Eissa στο ούτι, τον Ayman Asfour στο βιολί (και οι δυο από την Αίγυπτο) και τον Βέλγο τζαζίστα Jonas Cambien.

Το γκρουπ συνδυάζει με δεξιοτεχνία τη μεγάλη αραβική μουσική παράδοση με τον σύγχρονο ήχο, αξιοποιώντας το ούτι, το βιολί και τα πλήκτρα σε συνθέσεις που μεταβαίνουν από μινιμαλιστικά, μελωδικά περάσματα σε εκρηκτικές κλιμακώσεις – προσφέροντας μια αυθεντικά καθηλωτική εμπειρία.

Πρέπει να το ζήσει κανείς από κοντά για να καταλάβει πώς παίζουν – είναι ένας κλασικός αραβικός ήχος που μετατρέπεται σταδιακά σε ένα ψυχεδελικό ξέσπασμα με αναφορές στο krautrock της δεκαετίας του ’70 και σε μπάντες όπως οι Embryo.

«Δεν νομίζω ότι όλη η παραδοσιακή μουσική θα έπρεπε να αποκαλείται φολκ, ούτε ότι η φολκ βασίζεται απαραίτητα σε πολύ παλιές παραδόσεις. Ο όρος φολκ είναι ένας δυτικός, αποικιοκρατικός όρος, που επινοήθηκε για να διαχωρίσει την "υψηλή τέχνη" από την "πρωτόγονη τέχνη"».

«Η μουσική μας είναι μια μακρά, υπνωτική, trance σύνθεση που χτίζεται σταδιακά», αναφέρει ο Jonas Cambien, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κατοικεί στην Αθήνα, καθώς μου περιγράφει τι ακριβώς παίζουν.

«Οι συναυλίες μας είναι πάντα ένα συνεχές μουσικό ταξίδι, ξεκινώντας με διαλογιστικά drones και σταδιακά επιταχύνοντας και αυξάνοντας την ένταση, μέχρι να φτάσουμε σε μια κορύφωση από γρήγορους, στροβιλιζόμενους, επαναλαμβανόμενους ρυθμούς. Είναι πολύ ρυθμική μουσική, και συχνά ο κόσμος χορεύει στις συναυλίες μας. Βασίζεται σε μια μεγάλη σύνθεση του λαουτίστα Aly Eissa, αλλά περιλαμβάνει πολλή αυτοσχεδιαστική διάδραση μεταξύ των τριών μας».

Handover: μοντέρνα παραδοσιακή αιγυπτιακή μουσική στην Αθήνα Facebook Twitter
«Οι συναυλίες μας είναι πάντα ένα συνεχές μουσικό ταξίδι». Φωτ.: Cristina Marx

— Πιστεύεις ότι υπάρχει μια τάση τελευταία στη σύνθεση παραδοσιακών φολκ στοιχείων με τη σύγχρονη μουσική; Ποιες είναι οι σκέψεις σου και πότε πιστεύεις ότι ξεκίνησε;
Νομίζω ότι είναι κάτι που συνέβαινε πάντα. Ίσως υπάρχει μια τάση να αναγνωρίζουμε ότι συμβαίνει, αλλά για μένα η ιδέα ότι το φολκ είναι μια αμετάβλητη παράδοση που ξαφνικά ανακαλύφθηκε από τους σύγχρονους μουσικούς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πιστεύω ότι όλα τα είδη μουσικής εξελίσσονται συνεχώς, αλλάζουν και αλληλεπιδρούν με διαφορετικές κουλτούρες και πρακτικές.

Ό,τι ονομάζουμε παραδοσιακή μουσική είναι ένα μείγμα παραδοσιακών και σύγχρονων στοιχείων, και πάντα ήταν έτσι. Από τις πιο πρωτοποριακές μουσικές που έχω ακούσει είναι παραδοσιακή μουσική. Επιπλέον, δεν νομίζω ότι όλη η παραδοσιακή μουσική θα έπρεπε να αποκαλείται φολκ, ούτε ότι η φολκ βασίζεται απαραίτητα σε πολύ παλιές παραδόσεις.

Ο όρος «φολκ» είναι ένας δυτικός, αποικιοκρατικός όρος, που επινοήθηκε για να διαχωρίσει την «υψηλή τέχνη» από την «πρωτόγονη τέχνη». Πιστεύω ότι αυτός ο διαχωρισμός δεν είναι ακριβής, ούτε χρήσιμος, και είναι πλέον ξεπερασμένος. Ίσως υπάρχει μια τάση για αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας, και αυτό θα ήταν κάτι θετικό.

Handover: μοντέρνα παραδοσιακή αιγυπτιακή μουσική στην Αθήνα Facebook Twitter
Το τρίο αποτελείται από τον Aly Eissa στο ούτι, τον Ayman Asfour στο βιολί (και οι δυο από την Αίγυπτο) και τον Βέλγο τζαζίστα Jonas Cambien.

— Τι κάνει το παρελθόν τόσο συναρπαστικό για έναν νέο μουσικό;
Η μουσική που παίζουμε στους The Handover επηρεάζεται βαθιά από ρυθμούς και μελωδίες της αιγυπτιακής υπαίθρου. Αλλά δεν βλέπω αυτή τη μουσική ως μουσική του παρελθόντος, είναι πολύ ζωντανή και σήμερα. Είναι μουσική με βαθιές ρίζες, η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Βέβαια, το παρελθόν είναι εξαιρετικά συναρπαστικό. Από τη στιγμή που αρχίζεις να παίζεις μουσική, προσθέτεις μια σταγόνα σε έναν αχανή ωκεανό προϋπάρχουσας μουσικής.

Είναι καταπληκτικό να ανακαλύπτεις τη μουσική που προηγήθηκε και να βλέπεις την ιστορία της. Αυτό ισχύει για όλα τα είδη μουσικής, όχι μόνο για ό,τι θα ονόμαζε κανείς «φολκ». Ωστόσο, δεν βλέπω την ιστορία της μουσικής ως μια δισδιάστατη, γραμμική πορεία που πηγαίνει από το παρελθόν στο σήμερα. Είναι ένας τεράστιος ιστός, με αμέτρητες πρακτικές, παρελθοντικές και παρούσες, που συνδέονται και αλληλεπιδρούν με πολλούς τρόπους. Είναι συναρπαστικό να προσπαθείς να ενώσεις τα κομμάτια του παζλ και να τοποθετήσεις τη δική σου μουσική κάπου μέσα σε αυτόν τον τεράστιο ιστό.

Για τους λάτρεις της πειραγμένης αυτής φολκ, όπως έχει διαμορφωθεί, πριν από την έναρξη της συναυλίας ο ιστορικός τέχνης και πολιτισμολόγος Θανάσης Μουτσόπουλος θα παρουσιάσει μια σύντομη διάλεξη με θέμα τις «υβριδικές» διαδρομές της μουσικής στον 21ο αιώνα.

Μέσα από ενδεικτικά παραδείγματα και θεωρητικές αναφορές, θα εξετάσει πώς η παγκοσμιοποίηση και οι ανταλλαγές ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες έχουν οδηγήσει σε νέα ηχοτοπία και πολιτισμικά μείγματα, εμπλουτίζοντας το παγκόσμιο μουσικό τοπίο και προκαλώντας μας να ξανασκεφτούμε τα όρια μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η βραδιά θα κλείσει με τα DJ set του Teranga Beat και της Ιρακινής εικαστικού και ερευνήτριας Urok Shirhan.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το live των Handover στο Ρομάντσο εδώ

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subset Festival, η συναρπαστική σκηνή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Subset Festival: Η συναρπαστική μουσική του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Το φεστιβάλ νέας μουσικής παρουσιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής που συνομιλούν με τα νέα μέσα, αποκαλύπτοντας τις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης δημιουργίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

«Τουραντότ» και «Ριγολέττο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, συναυλίες των Raining Pleasure και Stranglers, καθώς και οι κορυφαίοι Max Richter και Youssou N’Dour, είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο ρωμαϊκό ωδείο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ