H νέα Kelela και άλλα τρία πρόσφατα άλμπουμ που αξίζει να ακούσετε

H νέα Kelela και άλλα τρία πρόσφατα άλμπουμ που αξίζει να ακούσετε Facebook Twitter
Χρειάστηκε έξι χρόνια η Kelela για να κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ της. Η αναμονή άξιζε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.
0

Caroline Polachek

Desire, I Want to Turn Into You

cover
Caroline Polachek - Desire, I Want to Turn Into You

Μπορεί η Caroline Polachek (Chairlift) να θέλει απεγνωσμένα να μεταμορφωθεί σε επιθυμία στον τίτλο του δεύτερου προσωπικού της άλμπουμ, αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι μόνο αυτό το συναίσθημα δεν σου προκαλούν τα τραγούδια της. Αντίθετα, είναι να απορείς αν ακούς το ίδιο άλμπουμ με όσους γράφουν διθυράμβους στο «Pitchfork» και με τον Fantano.

Ναι, ανήκω στη μειοψηφία που δεν ενθουσιάστηκε και τόσο, ίσως επειδή δεν είμαι Αμερικανίδα. Μάλιστα, στο «Pitchfork» την αποκαλούν την Kate Bush της Gen Z. Τι να το κάνεις, όμως, αφού ούτε την ιδιαίτερη φωνή της Kate έχει η ταλαντούχα κατά άλλα Καρολίνα αλλά και συγκεκριμένα κομμάτια, όπως τα «Blood and Butter», «Crude drowning of an angel» ή το «Hopedrunk Everlasting», αγγίζουν, αλλά δεν φτάνουν τη δισκογραφία της σπουδαίας Βρετανής, παρά τις έξυπνες ενορχηστρώσεις και τη γενικά εξαιρετική παραγωγή που κάνει σε όλο το άλμπουμ.

H αμηχανία συνεχίζεται και στο πρώτο σινγκλ του δίσκου, το «Bunny is a rider», το οποίο θυμίζει περισσότερο Ed Sheeran με γυναικεία φωνητικά, ενώ η προσπάθειά της στο φλαμένγκο, για τις ανάγκες του «Sunset», σε κάνει πάλι να αναρωτιέσαι γιατί.

Είναι άδικο να διαβάζεις τέτοιες υπερβολές επειδή σε προϊδεάζουν για κάτι πραγματικά μοναδικό και όταν το πρώτο κομμάτι, το «Welcome to my island», ξεκινάει με αυτές τις άστοχες άριες δεν ξέρεις πώς να το πάρεις ‒ παρεμπιπτόντως, αν έλειπε αυτό το στοιχείο θα είχαμε μια υποδειγματική αναβίωση της ποπ της δεκαετία του ’80. Αργότερα έμαθα ότι έχει εκπαιδευτεί στην όπερα.

H αμηχανία συνεχίζεται και στο πρώτο σινγκλ του δίσκου, το «Bunny is a rider», το οποίο θυμίζει περισσότερο Ed Sheeran με γυναικεία φωνητικά, ενώ η προσπάθειά της στο φλαμένγκο, για τις ανάγκες του «Sunset», σε κάνει πάλι να αναρωτιέσαι γιατί. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν όμορφες στιγμές, ειδικά όταν δεν προσπαθεί πολύ, όπως το «Pretty in possible» ή η συνεργασία της με την Grimes και την Dido στο «Fly to you».

Κάποιοι μου είχαν γράψει παλιά ότι οι κριτικές δεν χρειάζονται βιογραφικές πληροφορίες ‒ εντάξει. Το «Desire, I want to turn into you» γράφτηκε μετά τον θάνατο του πατέρα της από Covid-19. Ήταν πιανίστας και βιολιστής κλασικής μουσικής και είχε μανία με την Ασία, εξού και η Polachek μέχρι τα έξι έμενε στο Τόκιο. Ένα άλλο γεγονός που ενέπνευσε τους στίχους του τραγουδιού ήταν η παραμονή της στη Ρώμη και στη Σικελία μαζί με τον σύντροφό της, τον εικαστικό Matt Copson.

Θέλετε να βάλουμε ένα στοίχημα από τώρα για το αν θα είναι στην κορυφή της λίστας του «Pitchfork» με τα καλύτερα άλμπουμ για το 2023;

Caroline Polachek - Pretty In Possible

Kelela

Raven

cover
Kelela - Raven

Χρειάστηκε έξι χρόνια η Kelela για να κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ της. Η αναμονή άξιζε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Για να βάλουμε, όμως, τα πράγματα σε μια σειρά, το 2017, το ντεμπούτο της, «Take me apart», είχε ανακυρηχθεί ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς και από τα πιο ριζοσπαστικά για το R&B και τη σύγχρονη σόουλ, που την έφερναν σε ουσιαστική ηχητική ρίξη με το παρελθόν και τη συνέδεαν με το μέλλον.

Δεν είναι τυχαίο που έπαθε αυτό που αποκαλούμε «σύνδρομο του δεύτερου άλμπουμ», το οποίο της εκδηλώθηκε με τη μορφή του συγγραφικού μπλοκ. Πώς μπορείς να διατηρήσεις την ίδια υψηλή ποιότητα και στην επόμενη δουλειά σου; Κάτι παρόμοιο είδαμε να συμβαίνει και στη SZA.

Η SZA, όμως, με το «SOS» πέρσι αλλά και τώρα η Kelela με το «Raven» φαίνεται ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς τους και να κυκλοφορήσουν αμφότερες δυο σπουδαία άλμπουμ.

Βέβαια, όσον αφορά την Kelela, δεν θα τη δεις ξαφνικά να μονοπωλεί τα τσαρτ κι αυτό επειδή το «Raven» δεν προσφέρεται για κάποιο εύκολο χιτ και δεν ξεμπερδεύεις εύκολα μαζί του με γρήγορες ακροάσεις. Έχει την ίδια καινοτόμα προσέγγιση που υπήρχε διάχυτη και στο «Take me apart».

Στα δεκαπέντε κομμάτια του υμνεί την queer μαύρη γυναικεία εμπειρία, ενώ είναι από αυτά τα τέλεια «μεταμεσονύχτια» άλμπουμ που επενδύουν στο αισθησιακό σύμπαν που δημιουργούν ως σύνολο. Επιπλέον, χιτ μπορεί να μην έχει, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει κάποιο άλλο τραγούδι φέτος την ηχητική ευδαιμονία που σου προκαλεί το «On the run».

Kelela - On The Run (Official Music Video)

Yo La Tengo

This Stupid World

cover
Yo La Tengo - This Stupid World

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν έχω παρακολουθήσει τόσο στενά τους Yo La Tengo στα 38 και βάλε χρόνια της μουσικής τους πορείας. Την τελευταία φορά που ασχολήθηκα πρέπει να ήταν το 2013 για το άλμπουμ τους «Fade».

Όμως η 17η δισκογραφική τους δουλειά που έχει τίτλο «Τhis stupid world» και μόλις κυκλοφόρησε αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να ξαναπιάσει κανείς επαφή μαζί τους, βρίσκοντας μια ροκ μπάντα στα καλύτερά της μετά από πολλά χρόνια. Τα εννιά κομμάτια του άλμπουμ δημιουργήθηκαν μέσα από τζαμαρίσματα που ηχογράφησαν στο Ηοboken, το στούντιο τους στο New Jersey, προτού χτυπήσει η πανδημία.

Έχουν τον αυθορμητισμό και τον πειραματισμό που χαρακτηρίζουν αυτήν τη διαδικασία ηχογράφησης. Εξαιτίας του lockdown, τα συγκεκριμένα τους sessions σταμάτησαν για αρκετούς μήνες. Εκείνη την περίοδο κυκλοφόρησαν έναν άλλο δίσκο, το «We have amnesia sometimes», που περιείχε πέντε ambient αυτοσχεδιαστικές συνθέσεις τους.

Καμία σχέση με το εν λόγω άλμπουμ, με το οποίο επιστρέφουν στις ρίζες τους με θαυμάσια κομμάτια όπως το μελαγχολικό «Apology Letter» ή το εναρκτήριο «Sinatra drive breakdown»: «Τhis stupid world, it’s killing me / This stupid world, it’s all we have» (Αυτός ο ηλίθιος κόσμος με σκοτώνει / Αυτός ο ηλίθιος κόσμος είναι ό,τι έχουμε») τραγουδούν στο ομώνυμο του τίτλου κομμάτι. Μια μεγάλη επιστροφή είναι πάντα καλοδεχούμενη, ειδικά από ένα από τα σημαντικότερα γκρουπ του αμερικανικής ροκ.

Yo La Tengo - This Stupid World (Official Audio)

Veslemes

Ο Εξορκισμός

cover
Γιάννης Βεσλεμές - Εξορκισμός

Το πρώτο άλμπουμ του Γιάννη Βεσλεμέ στη Veego Records και το πρώτο του ελληνόφωνο εδώ και δέκα χρόνια μετά την «Πάρνηθα» (2013) είναι αφιερωμένο στον θάνατο, όπως μας πληροφορεί με σοβαρότητα το δελτίο Τύπου που το συνοδεύει.

Όταν το ακούς πρώτη φορά μοιάζει λίγο σαν giallo αλά ελληνικά με όλες αυτές τις ιστορίες μαγικού ρεαλισμού για μινώταυρους, μάγους στη λεωφόρο Κηφισίας που πρέπει να αποφεύγεις, κανίβαλους στην Αττική και ζωντανούς οργανισμούς χωρίς κύτταρα. Αυτή η αίσθηση εντείνεται και από τον τρόπο που αλλοιώνει τη φωνή του, κάνοντας τη πιο τραχιά και βραχνή (επίτηδες;).

Πάντως, ο παγανιστικός τρόμος τού ταιριάζει τόσο κινηματογραφικά όσο και μουσικά. Στην πλειοψηφία τους τα τραγούδια του «Εξορκισμού» είναι σαν να αποτελούν ιδέες ή προσχέδια για φιλμ που δεν έχει τη δυνατότητα να γυρίσει άμεσα. Ηχητικά, παρότι η εμμονή του στα ’80s και στα ’70s, ειδικά στους τίτλους τραγουδιών, και στους ηλεκτρονικούς casio ήχους παραμένει αστείρευτη, ενίοτε συναντάς και στοιχεία από φολκ, λάτιν μέχρι και ρεμπέτικα που κάνουν το συνολικό αποτέλεσμα κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον.

Εκτός από τον πολυοργανίστα Γιώτη Παρασκευαΐδη και τον Λεωνίδα Οικονόμου (My Wet Calvin), συνεργάζεται με τον The Boy (Αλέξανδρο Βούλγαρη) που δανείζει τα φωνητικά του στη «Χλωροφύλλη», μία από τις πιο όμορφες και ας πούμε τις πιο τρυφερές στιγμές του δίσκου, κι ας τραγουδάει για τάφους. Μαύρο χιούμορ και κινηματογραφική νοσταλγία, νομίζω αυτά αρκούν για να αφεθείς στο σκοτεινό του mood.

Veslemes - Χλωροφύλλη (Hlorofilli) feat. The Boy

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ