Flaming Lips-Embryonic

Flaming Lips-Embryonic Facebook Twitter
0

Και πολυφορτωμένο είναι και τεράστιο σε διάρκεια (70 λεπτά) και δύσκολο με τα σημερινά μέτρα και σταθμά να το αντέξεις μέχρι το τέλος με τη μία - δηλαδή, τον ελάχιστο χρόνο που έχεις να διαθέσεις σε έναν δίσκο, την τεράστια παραγωγή και αμέτρητα άλμπουμ που σε ενθουσιάζουν και μετά από δυο ακροάσεις δεν υφίστανται.

Το «Embryonic» όμως είναι ο καλύτερος δίσκος των Flaming Lips από τις μέρες του «Soft Bulletin», κι ένας δίσκος που ’χει όλα τα φόντα να γίνει αυτό που λείπει από τα ’00s: το άλμπουμ ευρείας αποδοχής που δεν θα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την καλλιτεχνική του αξία, κάτι σαν το «OK Computer» των ’90s ή το «Joshua Tree» των ’80s. Στα 18 τραγούδια που το αποτελούν υπάρχουν από μακρόσυρτα επικά prog rock και φιλόδοξα ψυχεδελικά κομμάτια, μέχρι νανουρίσματα και περάσματα από παιδικά τραγουδάκια, οι Can και ο Syd Barrett, κομμάτια που φαίνονται μισοτελειωμένα ή στιγμές από πρόβες. Οι στίχοι μιλούν για εφιάλτες και απομόνωση, για ταξίδια στον χρόνο, για μια φωτεινή ελπίδα και για «τη ζωή που δεν έχει τέλος». Δεν είναι τίποτα που δεν έχουν ξανακάνει, απλά στο 12ο άλμπουμ τους ακούγονται καλύτεροι από ποτέ. Δεν είναι και λίγο…

Αβραμιώτου Σάββατο βράδυ, στον νέο πολυχώρο που ονομάζεται 6 D.O.G.S., μπαρ, λαϊβάδικο, με τραπέζια στον δρόμο και δεκάδες άτομα όρθια με ένα ποτό στο χέρι. Έξω γίνεται χαμός. Μέσα ο Publicist κάνει μία από τις πιο συναρπαστικές εμφανίσεις που έχουν γίνει στην Αθήνα τελευταία μπροστά σε 50 άτομα (έκοψε συνολικά 40 εισιτήρια). Οι υπόλοιποι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να δουν τι συμβαίνει στο νεο-διαμορφωμένο χώρο, αποδεικνύοντας ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη μουσική ή για όσα συμβαίνουν επί της ουσίας, απλά βγαίνουν για να χαριεντιστούν σε μια κατάσταση που θυμίζει νυφοπάζαρο. Είναι οξύμωρο να παραπονιέσαι για τα πανάκριβα εισιτήρια, αλλά να γεμίζουν τα στάδια με ό,τι πιο βαρετό και ξεπερασμένο έρχεται στην Ελλάδα και να μη δίνεις 5 και 8 ευρώ για να στηρίξεις τα νέα πράγματα. Τελικά, δεν είναι οι χώροι που λείπουν στην Αθήνα, αλλά το κοινό που θα τους γεμίσει.

Νωρίτερα, το νέο «trend» με τα σπιτικά live μετά τα event των My Wet Calvin και των Acte Vide συνεχίστηκε με μία εξαιρετική βραδιά με τους Άγγελο Κυρίου, Ku και Sally Zero, θυμίζοντας νεοϋορκέζικα event, με τους καλλιτέχνες να παίζουν δωρεάν για τους φίλους τους. Δεν είναι μαζικό, δεν είναι για όλους, αλλά από όλο αυτό τον καλλιτεχνικό «συνασπισμό» σίγουρα κάτι καλό θα βγει.

Home Lives Το νέο τριπλό άλμπουμ του Leyland Kirby ή Caretaker «When we parted my heart wanted to die» εξαντλήθηκε μόλις κυκλοφόρησε (επανακυκλοφορεί), ο poplie (www.poplie.eu) σκίζει διαδικτυακά -ένα πραγματικά ενδιαφέρον ραδιόφωνο-, ο Oh No κυκλοφορεί νέο εξαιρετικό άλμπουμ μέσα σε έναν μήνα («Now Again»), ο Jonny Trunks με το «Scrap» κάνει τη διαδικτυακή έκπληξη με ένα χαμηλών τόνων διαμάντι, το not an average music blog γίνεται το πρώτο ελληνικό μουσικό μπλογκ που κατεβάζει ο μπλόγκερ απροειδοποίητα - συνεχίζουν ακόμα πιο δυναμικά σε νέα διεύθυνση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

KET: «Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να υπάρχουμε τόσα χρόνια είναι ένα μικρό θαύμα»

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων / KET: «Καταφέραμε να υπάρχουμε τόσα χρόνια, κι αυτό είναι ένα μικρό θαύμα»

Μια μεγάλη συζήτηση για την ιστορία του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, ενός από τους βασικούς πυρήνες της πειραματικής και ανεξάρτητης μουσικής σκηνής της πόλης και όχι μόνο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
102΄ με την Tάμτα και την Ανίτα Ρατσβελισβίλι

Μουσική / Tάμτα - Ανίτα Ρατσβελισβίλι: «Μάθαμε να ζούμε με το τραύμα»

Δυο διάσημες και πετυχημένες Γεωργιανές συναντιούνται στην ΕΛΣ και μιλούν για τις δυσκολίες που τις διαμόρφωσαν και την κουλτούρα της χώρας τους, που την κουβαλάνε μαζί τους παντού, ακόμα και όταν τις πληγώνει.
M. HULOT
Η επιστροφή της Lily Allen

Μουσική / Η Lily Allen επιστρέφει με το πιο θεαματικό ξεκατίνιασμα στην ιστορία της ποπ

Το «West End Girl» της Lilly Allen και ένα αριστουργηματικό ραπ άλμπουμ από την CupcakKe αποτελούν τα πιο δυνατά και τολμηρά, από πλευράς στιχουργικής, άλμπουμ της χρονιάς. Μια καλή εβδομάδα για τη μουσική.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
BOYS’ SHORTS INTERVIEW

Μουσική / Boys’ Shorts: «Δεν φταίνε τα τρανς άτομα που έχει γίνει μίζερη η ζωή σου»

To eyeliner και το electroclash έφερε κοντά το ντουέτο των DJs, που εμπνεύστηκαν το όνομά τους από τον Boy George. Έπαιξαν στο Berghain, και η φήμη τους εκτοξεύτηκε. Πλέον το mantra τους είναι το «enjoy the moment».
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Παιδί Τραύμα: Τραγουδάκια λέω που αύριο θα ξεχαστούν, δεν κάνω καμία επανάσταση, δεν αλλάζω τον κόσμο

Μουσική / Παιδί Τραύμα: «Τραγουδάκια λέω, που αύριο θα ξεχαστούν, δεν αλλάζω τον κόσμο»

Στο νέο του άλμπουμ, το Παιδί Τραύμα χρησιμοποιεί τις έννοιες της φυγής και της συγχώρεσης για να μιλήσει για το αδιέξοδο του ψηφιακού κόσμου και την αναζήτηση της αλήθειας με τραγούδια που ξεφεύγουν από το mainstream.   
M. HULOT
Οι Tame Impala φτιάχνουν έναν δίσκο εμπνευσμένο από τα bush doofs της Αυστραλίας

Μουσική / «Deadbeat» των Tame Impala: Μια lo-fi ωδή στα rave πάρτι από ένα σπουδαίο συγκρότημα

Είναι η πρώτη του δουλειά που δεν περιέχει ούτε μια ροκ στιγμή. Σύμφωνα με τον Chris Deville: «Οι Tame Impala έχουν μεταμορφωθεί σταδιακά από ένα από τα σπουδαιότερα ροκ συγκροτήματα της γενιάς τους σε… κάτι άλλο».
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Το Μονόγραμμα του Έρωτα και της Μουσικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Το Μονόγραμμα του Έρωτα και της Μουσικής

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τη μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζοντας το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Κουρουπού, που βασίζεται στο ομότιτλο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, στις 24 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ