«Chromakopia»: Στον μονοχρωματικό κόσμο του Tyler the Creator

Το «Chromakopia» του Tyler the Creator Facebook Twitter
Ο Tyler the Creator ραπάρει ότι είναι «ο μεγαλύτερος, μετά τον Kenny, βλέπε Kendrick Lamar, και αυτό είναι γεγονός». Έχει κάποιο δίκιο ή, μάλλον, έχει μεγάλο δίκιο.
0


ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ
 «Rah Tah Tah», του δεύτερου κομματιού στο όγδοο άλμπουμ του, ο Tyler the Creator ραπάρει ότι είναι «ο μεγαλύτερος, μετά τον Kenny, βλέπε Kendrick Lamar, και αυτό είναι γεγονός». Έχει κάποιο δίκιο ή, μάλλον, έχει μεγάλο δίκιο.

Το «Chromakopia», όπως το ονομάζει, είναι ένας υπερφιλόδοξος δίσκος της σχολής των κλασικών ψυχεδελικών concept-album της δεκαετίας του ’60. Μάλιστα, το κυκλοφόρησε Δευτέρα αντί Παρασκευή, και όχι στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν αλλάζει η μέρα, αλλά στις 6 το πρωί, κάτι που δεν συνηθίζεται γενικά, ταράζοντας τα νερά της μουσικής βιομηχανίας και σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Το άλμπουμ ανέβηκε στην κορυφή του Billboard Ηοt200 σε ελάχιστες μέρες. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και κανείς δεν γνωρίζει τι αλλαγές θα φέρει στον τρόπο που κυκλοφορούν τα άλμπουμ. Κυρίως, όμως, δείχνει πόσο μετράει ως όνομα και το πόσο δημοφιλής είναι.

Θα μπορούσε κανείς να εικάσει ότι ο Tyler έχει πλάσει μία ακόμη δυστοπία αν αναλογιστεί κανείς πόσο μονοχρωματικές και μουντές εικόνες χρησιμοποιεί· ακόμα και οι ήχοι του σου δημιουργούν ένα συναίσθημα ανησυχίας.

Και όλα αυτά σε μια χρονιά που ήταν headliner στο Coachella και είχε δηλώσει ότι δεν σκόπευε να κυκλοφορήσει νέα δουλειά. Κανείς δεν γνωρίζει αν έλεγε ψέματα ή τι τον έκανε να αλλάξει γνώμη. Όπως κανείς δεν γνωρίζει στην ουσία τι σημαίνει ο όρος «chromakopia», μόνο ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη «χρώμα»· το σύμπαν που έχει δημιουργήσει ο Tyler εδώ μόνο χρωματιστό δεν είναι. Αντίθετα, ο κόσμος του είναι στο μεγαλύτερο μέρος του γκρι, σύμφωνα με τα πρώτα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει («Noid», «St. Chroma»). Αρκετοί εικάζουν ότι τελικά δεν έχει να κάνει τόσο με το χρώμα όσο με τον χαρακτήρα, τον Chroma the Great, τον σπουδαίο φανταστικό αρχιμουσικό από το κλασικό παιδικό βιβλίο The phantom tollbooth του Norton Juster που διευθύνει μια ορχήστρα η οποία δημιουργεί χρώματα. Ο ίδιος παίρνει την ταυτότητα του St. Chroma από το εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ.

St. Chroma

Όσον αφορά το γενικότερο concept, είναι αρκετά προσωπικό. Σχετίζεται με τις εμπειρία του απ’ όταν μεγάλωνε στο Λος Άντζελες και τα μαθήματα που πήρε από τη μητέρα του ως παιδί, τα οποία κατανόησε σε πιο ώριμη ηλικία. Η μητέρα του, που ονομάζεται Bonita Smith, είναι κεντρικό πρόσωπο του άλμπουμ, συμμετέχει σε αυτό ως αφηγήτρια.

Ο Tyler εξετάζει θέματα της μέσης ηλικίας όπως η ωριμότητα, η επιθυμία να κάνει παιδιά, η μονογαμία – φέτος έκλεισε τα 33, περνάει μήπως κάποια κρίση; Μιλάει ακόμα για την προβληματική σχέση που έχει με τη φήμη όπως και για την παράνοια που αυτή μπορεί να δημιουργήσει σε κάποιον αλλά και την εμμονή με τις μάσκες. Η μάσκα που φοράει δεν διαφέρει πολύ από τη φυσική όψη του του και, φυσικά, την χρησιμοποιεί με συμβολικό τρόπο, ως μεταφορά για την διασημότητα.

TYLER
Το εξώφυλλο του άλμπουμ

Γενικά, είναι ένα περίεργο ηχητικά άλμπουμ, σχεδόν χαοτικό, που ξεχειλίζει από μουσικές ιδέες, αλλά χωρίς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Στο «Noid» χρησιμοποιεί ένα sample των Νgozi Family, του σπουδαίου zamrock γκρουπ, ενώ άλλοτε γίνεται πιο ψυχεδελικός και άλλοτε πιο r’n’b («Darling, I»). Χρειάζεται αλλεπάλληλες ακροάσεις για να εστιάσεις κάπου συγκεκριμένα. Φυσικά, έχει μια σειρά από μεγάλες γκεστ εμφανίσεις, από τον Lil Wayne μέχρι τον Childish Gambino μεταξύ άλλων. Την παράσταση όμως κλέβουν οι γυναίκες σε δύο κομμάτια: στο «Sticky» οι Glorilla και Sexyy Red και στο «Balloon» η Doechii.

Θα μπορούσε κανείς να εικάσει ότι ο Tyler έχει πλάσει μία ακόμη δυστοπία αν αναλογιστεί κανείς πόσο μονοχρωματικές και μουντές εικόνες χρησιμοποιεί· ακόμα και οι ήχοι του σου δημιουργούν ένα συναίσθημα ανησυχίας. Ένα άλμπουμ που θα μπορούσα να βάλω άνετα δίπλα του είναι το «Arch Android» της Janelle Monáe, το φουτουριστικό ντεμπούτο της από το 2010, ή το ακόμα πιο πρόσφατο, το περσινό και αρκετά θαρραλέο «Let’s start here» του Lil Yachty. Μοιάζουν να είναι φτιαγμένα από την ίδια στόφα, αλλά δεν θα περίμενες κάτι λιγότερο από έναν καλλιτέχνη σαν τον Tyler the Creator.

Noid

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Mara Gibb»: Μια space όπερα για ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας

Μουσική / Μια ελληνική space όπερα για τη μυστική ζωή ενός non-binary εξωγήινου

Το «Secret life of Mara Gibb» του Prins Obi έχει για κεντρικό ήρωα ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας. Ο ήχος έχει ρίζες στην ψυχεδέλεια αλλά δεν μένει εκεί. Παίζει να είναι και η καλύτερη δουλειά του μετά τους Baby Guru.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ INDIRA PAGANOTTO INTERVIEW

Μουσική / H Ιndira Paganotto φέρνει στην Αθήνα την απίθανη psy-techno της και μια στρατιά νίντζα

Είναι περήφανη για τις ιταλικές και τις ισπανικές της ρίζες, και για τη μουσική της. Το στυλ της, χωρίς κανόνες ή κουτάκια, ανεβάζει τον πήχη, μαζί και τις προσδοκίες μας για την εμφάνισή της στο Techniques.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής για τη νέα σεζόν περιλαμβάνει το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πιανίστα Αλεξέι Βολόντιν, και η Ματούλα Κουστένη μάς ξεναγεί στην ιστορία αυτού του αριστουργήματος που γεννήθηκε μέσα από τη μοιραία γνωριμία του συνθέτη με την Κλάρα Σούμαν.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Είναι true, έχει vibe: Γι’ αυτό ο νεαρόκοσμος αγαπάει τη Θώδη

Μουσική / «Είναι true, έχει vibe»: Αν δεν το έχετε καταλάβει, οι 20άρηδες αγαπούν τη Θώδη

Βρεθήκαμε σε ένα γλέντι στον Ταύρο όπου ακόμη και οι teenagers διασκέδαζαν, φύγαμε με καλτσάκια που έγραφαν «Με κλαρίνο στο Πεκίνο» και με την ευχή να βρούμε πάρκινγκ στο κέντρο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
ΖΟΡΝΤΙ ΣΑΒΑΛ: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Μουσική / Jordi Savall: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Ο διακεκριμένος μουσικός κάνει μουσική σαν να ανακαλύπτει νέα, όμορφα μέρη. Επιστρέφει στην Αθήνα και συμπράττει με τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ σε μια συναυλία που υμνεί την ενωτική φύση της Μεσογείου. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
REWORKS 2025 - Τα νέα / ανερχόμενα ονόματα του φετινού φεστιβάλ

Μουσική / Κρατήστε σημειώσεις: Αυτά είναι τα ανερχόμενα ονόματα του φετινού Reworks

Μέσα σε πέντε μέρες το κορυφαίο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής φέρνει στη Θεσσαλονίκη πολυσυλλεκτικά, απρόβλεπτα και ατμοσφαιρικά sets που συνδυάζουν την εγκεφαλική με τη χορευτική διάσταση.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Δεν θα γεράσουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη

Μουσική / Δεν θα γεράσουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη

Ο Taki Tsan και ο DJ Alx έχουν γράψει μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού χιπ χοπ. Τριάντα χρόνια μετά το ξεκίνημά τους είναι ακόμα εδώ, alive and kicking, με κοινό live στο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ στο ΠΛΥΦΑ, καινούργια σεζόν για το Taki Tsan Show αλλά και νέο άλμπουμ.
M. HULOT