Beirut / Tindersticks. Οι δύο μεγάλες μπάντες που έρχονται στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι

Beirut / Tindersticks. Οι δύο μεγάλες μπάντες που έρχονται στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
Beirut
0

 

Beirut / Tindersticks. Οι δύο μεγάλες μπάντες που έρχονται στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
Tindersticks

Πάνε γύρω στα 10 χρόνια που ο πιτσιρικάς Beirut, δηλαδή ο Zach Cordon, κυκλοφόρησε το Gulag Orchestra – το παρθενικό του άλμπουμ – και  έπαιξε για πρώτη φορά ζωντανά στην Αθήνα με το γιουκαλίλι τις βαλκανικές μελωδίες του. Είχε γίνει σε μία νύχτα ένας από τους αγαπημένους μουσικούς του Ελληνικού κοινού. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει, δεν παίζει πια μόνος του. Έχει κάνει μια κανονική μπάντα, τους έχει δώσει το όνομα που χρησιμοποιούσε από τότε και έχει γνωρίσει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.  Γεννήθηκε στην Σάντα Φε των Ηνωμένων Πολιτειών και μπορεί να μην είχε ανάλογη καταγωγή με τις μουσικές που έπαιζε, είχε όμως ταλέντο στα όργανα – τον λες άνετα πολυοργανίστα - και του άρεσε και η τζαζ από μικρός. Στα 17 του, ο αδερφός του τον έβαλε να ακούσει world μουσική. Παράτησε το πανεπιστήμιο και αποφάσισε να πάρει την τύχη στα χέρια του σαν επαγγελματίας μουσικός.

Παρά το όνομα που είχε βαφτίσει το μουσικό του πρότζεκτ δεν είχε επισκεφτεί ποτέ τον Λίβανο και την πρωτεύουσα του. «Ένας από τους λόγους που ονόμασα έτσι το συγκρότημα είναι το ότι το συγκεκριμένο μέρος έχει γνωρίσει πολλές συγκρούσεις. Δεν πρόκειται για κάποιου είδους πολιτική θέση. Ανησυχούσα γι' αυτό από την αρχή. Όμως είναι ένα τόσο εύηχο όνομα. Ίσως αν τα πράγματα εκεί κάτω γίνονταν πολύ άσχημα να το άλλαζα. Αλλά όχι τώρα. Εξακολουθεί να είναι πολύ σχετικό με τη μουσική μου. Δεν έχω πάει στη Βηρυτό, αλλά τη φαντάζομαι σαν μία κομψή αστική πόλη περικυκλωμένη από τον αρχαίο μουσουλμανικό κόσμο. Το μέρος όπου συναντιούνται διαφορετικά πράγματα», δήλωνε στην αρχή της καριέρας του. Πέρασαν όμως τα χρόνια και το έκανε και αυτό κάποια στιγμή. Σήμερα, με λίγα παραπάνω κιλά, έχει κυκλοφορήσει 4 άλμπουμ με τελευταίο το ‘Νο Νο Νο’ του 2015 που έχει πιο ποπ κατεύθυνση και επισκέπτεται ξανά την χώρα μας για δυο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 30 Μαΐου και 1 Ιουνίου στο πλαίσιο του Release Athens 2016.

1/6, Release Athens 2016, Πλατεία Νερού (Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου), είσοδος: 26-32€

 

Οι Tindersticks δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Όταν βγήκε το πρώτο τους ομώνυμο άλμπουμ το 1993 δεν έμοιαζαν με τίποτα παρόμοιο από αυτά που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή. Ενάντια σε μόδες οι Tindersticks είχαν έναν έντονα εμμονικό ατμοσφαιρικό ήχο, έναν κούκλο τραγουδιστή με crooner φωνητικά και αξεπέραστε μελωδίες που έμοιαζαν περισσότερο με μικρές ιστορίες ανεκπλήρωτου έρωτα στα 5 λεπτά που διαρκούσαν (Το My Sister, έναν από τα πιο ανατριχιαστικά κομμάτια που έχουν γράψει, σε στοιχειώνει το ίδιο σήμερα στο άκουσμα του ή το City Sickness).  

Αν και πολλοί τους σύγκριναν με άλλους «καταραμένους» μουσικούς όπως ο Nick Cave, o Leonard Cohen ή ακόμα και ο Tom Waits, πάντοτε είχαν τον δικό τους χαρακτήρα που τους έδινε ένα τελείως ξεχωριστό ύφος με πιο πολλά τζαζ και σόουλ στοιχεία. Ιδιαίτερα παραγωγικοί αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά χαμηλών τόνων, έχουν κυκλοφορήσει δέκα άλμπουμ από το 1991 που σχηματίστηκαν στο Νότινγκαμ. Τα δύο πρώτα τους είναι τουλάχιστον τα αδιαμφισβήτητα αριστουργήματα τους. Κι αν για πολλά χρόνια είχαν χαθεί στις κυκλοφορίες τους, ανάμεσα στα διάφορα κινηματογραφικά πρότζεκτ και τις αμέτρητες συνεργασίες, φέτος στις αρχές του χρόνου κυκλοφόρησαν το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, το The Waiting Room που απαιτεί την προσοχή σου από την αρχή. Είναι η πιο φιλόδοξη δουλειά τους από τότε. Τους βρίσκει σε μεγάλες φόρμες και αν και σπάνια γύριζαν βίντεο - αξίζει κάποιος να μπει στο κανάλι τους στο youtube να δει όσα υπάρχουν - , γύρισαν ένα φιλμ που το συνοδεύει. Είναι και ο κύριος λόγος που επισκέπτονται την Ελλάδα για μια συναυλία στην Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα. Ακόμη όμως και αν έχεις χάσει επαφή μαζί τους μια συναυλία τους είναι μια μυσταγωγική εμπειρία, σαν να βλέπεις με συγκίνηση έναν παλιό αγαπημένο φίλο μετά από δέκα χρόνια αλλά μοιάζει σαν τον συνάντησες μόλις χτες.

25- 26/5, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109, είσοδος: 20-40€

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT