Βαγγέλης Βέκιος (1959 - 2015)

 Βαγγέλης Βέκιος (1959 - 2015) Facebook Twitter
0

 Βαγγέλης Βέκιος (1959 - 2015) Facebook Twitter

 

Η μουσική σταδιοδρομία του Βαγγέλη Βέκιου ξεκινάει ουσιαστικά στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν, όντας έφηβος ντράμερ, εντάσσεται στις Μουσικές Ταξιαρχίες του Τζίμη Πανούση. Για την ακρίβεια, εκείνος παίζει ντραμς στο ''Disco Tsoutsouni'', το θρυλικό ντεμπούτο του συγκροτήματος από το 1977, που έμελλε να πρωτοκυκλοφορήσει το 1980 σε κασέτα και πολλά χρόνια μετά - πρόσφατα δηλαδή - έως και σε CD premium σε εφημερίδα. Είχε προηγηθεί φυσικά η πρώτη ψηφιακή κυκλοφορία του ''Disco Tsoutsouni'' το 1996 μαζί με το βιβλίο του Πανούση, ''Υγιεινή Διαστροφή'' (εκδόσεις Όπερα).

Δική του ιδέα ήταν και ο ραδιοσταθμός Στο Κόκκινο 105,5 με αρχικό σκοπό τη δημιουργία ενός ραδιοφώνου που δε θα έπαιζε τα ίδια και τα ίδια, τα ''σκυλοβαρετά άτεχνα έντεχνα'', όπως τα έλεγε.

Με τις Μουσικές Ταξιαρχίες ο Βέκιος συμμετείχε στο πρώτο, εξίσου θρυλικό, ομότιτλο άλμπουμ τους στην EMI το 1982. Ένα άλμπουμ για το οποίο τόνοι μελάνι έχουν χυθεί, με μία υψηλή θέση μέσα στην ιστορία της ελληνικής ροκ σκηνής. Δύο χρόνια μετά, οι Μουσικές Ταξιαρχίες του Τζίμη Πανούση, με τον Βαγγέλη Βέκιο πάντα στα ντραμς, κυκλοφορούν στην ίδια εταιρεία το άλμπουμ ''Αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν''. Στον τρίτο και τελευταίο δίσκο των Μουσικών Ταξιαρχίων, το live ''Hard Core'' (1985) από το Κύτταρο, ο Βέκιος είχε αποχωρήσει και στη θέση του έπαιζε ο Άκης Περδίκης. Τον επόμενο χρόνο, ο δίσκος ''Κάγκελα παντού'' θα είχε μόνο το όνομα του Τζίμη Πανούση στο εξώφυλλο.

 Βαγγέλης Βέκιος (1959 - 2015) Facebook Twitter

Στις αρχές των 80s, σχεδόν ταυτόχρονα με τις Μουσικές Ταξιαρχίες, ο Βέκιος υπήρξε δεύτερος ντράμερ των Vavoura Band του Τζώνη Βαβούρα, ενός καταπληκτικού - κατά τη γνώμη μου - ελληνικού ροκ συγκροτήματος με φειδωλή, δυστυχώς, δισκογραφία. Ο άλλος ντράμερ ήταν ο Θάνος Παπαποστόλου και, όπως μού'χε αφηγηθεί κάποτε ο Βαγγέλης, υπεύθυνος για την εμπλοκή του με τους Vavoura Band ήταν ο κιθαρίστας τους, Γιάννης Δρόλαπας, ο οποίος επίσης έπαιζε κιθάρα στις Μουσικές Ταξιαρχίες.

 

Το 1986 ο Βαγγέλης Βέκιος εμφανίζεται για πρώτη φορά ως στιχουργός και συνθέτης με το συγκρότημα Ντέρτι και τον ομότιτλο μεγάλο δίσκο στην ΕΜΙ. Ουσιαστικά, ένας κοινός του δίσκος με την τότε κοπέλα του, την ταλαντούχα ηθοποιό και τραγουδίστρια Ιωάννα Τσιριγκούλη. Τους Ντέρτι αποτελούσαν ο Βαγγέλης στα ντραμς φυσικά, η Τσιριγκούλη στο τραγούδι, ο Θοδωρής Δήμος στις κιθάρες και ο Γιάννης Γρηγορίου στο μπάσο. Συμμετείχαν, όμως, και ο Γιάννης Μπιθικώτσης στα λαϊκά όργανα (μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς), όπως και ο συνθέτης Δημήτρης Λέκκας (κανονάκι, λύρα, πιάνο). Εννέα τραγούδια: Εφτά σε στίχους και μουσική του Βέκιου, ένα σε μουσική της Τσιριγκούλη και σε στίχους του Βέκιου και άλλο ένα παραδοσιακό (''Το φεγγάρι κάνει βόλτα'') διασκευασμένο. Περίεργος δίσκος με ένα πρωτοποριακό, για τη ροκ αισθητική των 80s, συνταξίδεμα ηλεκτρικών και λαϊκών οργάνων. Ίσως οι Ντέρτι να εξέφραζαν από εκείνα τα χρόνια τις κατοπινές θέσεις του Βέκιου περί ελληνικού - ελληνόφωνου ροκ και ίσως γι'αυτό εξάλλου ο ίδιος να παραδεχόταν σε μουσικό επίπεδο τους προγενέστερους του, Σαββόπουλο, Κωχ και Γκαϊφύλλια, οι οποίοι έφτιαξαν μια ροκ σκηνή με εθνικά χαρακτηριστικά. ''Δεν τα καταλαβαίνω τα αγγλόφωνα γκρουπ'' έλεγε συχνά ο Βαγγέλης μέχρι και πριν μερικά χρόνια. ''Πως να πείσεις στα αγγλικά, όταν απ' το πρωί ως το βράδυ αποκαλείς μαλάκα τον κολλητό σου;''

 Βαγγέλης Βέκιος (1959 - 2015) Facebook Twitter
Ο Βαγγέλης Βέκιος με την Ιωάννα Τσιριγκούλη στο εξώφυλλο των Ντέρτι το 1986

 

Το 1988 κυκλοφορεί ο δίσκος ενός συγκροτήματος με τον Βαγγέλη Βέκιο ως ντράμερ. Επρόκειτο για το ομότιτλο άλμπουμ των Blue Light με έμφαση στα ορχηστρικά κομμάτια και στα πλήκτρα του συνθέτη τους, Σωκράτη Παπαχατζή. Άλλη σημαντική περίπτωση ο Παπαχατζής, ίσως ο μοναδικός ''λόγιος'' συνθέτης με απόλυτη γνώση όλων των μουσικών τάσεων, από την ποπ και την ελεκτρόνικα μέχρι τη σύγχρονη μουσική.

Το άλμπουμ δεν είχε καλή τύχη, παρ' όλο που μουσικά παρουσιάζει ακόμη και σήμερα μεγάλο ενδιαφέρον. Κυκλοφόρησε από την ανεξάρτητη ''Δικαίωμα Διάβασης'', αλλά οι Blue Light με τον Βέκιο είχαν κάνει την πρώτη τους δισκογραφική έξοδο με δύο κομμάτια στη συλλογή ''Cicadas: An electric guide to the greek underground'' (1987).

 Βαγγέλης Βέκιος (1959 - 2015) Facebook Twitter
Οι ΣΕΛΑΝΑ το 1989

Το 1989 σχηματίζονται οι ΣΕΛΑΝΑ με τον Βέκιο στα ντραμς, την Κρίστη Στασινοπούλου στο τραγούδι, τον Στάθη Καλυβιώτη στο μπάσο και τον έφηβο Κωστή Αναγνωστόπουλο στην κιθάρα. Από τις τάξεις τους είχε περάσει και ο κιθαρίστας Κλέονας Αντωνίου επίσης. Σύμφωνα με μαρτυρία της Κρίστης Στασινοπούλου, οι ΣΕΛΑΝΑ μπορεί να μην έκαναν δίσκο, άφησαν όμως καταπληκτικές ηχογραφήσεις, παίζοντας ένα πρωτοποριακό ιδίωμα γκαράζ σε ελληνικούς δρόμους. Συνήθως εμφανίζονταν σε μικρές μουσικές σκηνές με αξέχαστες κάποιες βραδιές πανσελήνου στο θεατράκι στο λόφο του Στρέφη.

 

Οι ΣΕΛΑΝΑ συμμετείχαν στο τρίτο φεστιβάλ ''Rock'n'Roll Beter New World'' της Μυκόνου εν έτει 1989, μια ιστορική στιγμή της ανεξάρτητης σκηνής στην Ελλάδα, αφού το παρόν έδωσαν περίπου 60 συγκροτήματα: Μεταξύ αυτών, οι Ριφιφί, ο Σταύρος Λογαρίδης, οι Purple Overdose, οι Metro Decay, οι Panx Romana και ο Τόλης Μαστρόκαλος πού'χε παίξει στο άλμπουμ ''Φλου'' της Σπυριδούλας. Ωστόσο, κορυφαία στιγμή στην πορεία των ΣΕΛΑΝΑ ήταν το opening που έκαναν στη συναυλία του Louis Tillet στο κλαμπ ''Cinema''.

Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1991, αλλά όλο το 1990 άνοιγε τις συναυλίες του Παύλου Σιδηρόπουλου στο κλαμπ ''ΑΝ''. Μάλιστα, την 6η Δεκεμβρίου του ΄90, την ημέρα που πέθανε ο Σιδηρόπουλος, είχαν προγραμματισμένη συναυλία, αλλά τους τηλεφώνησε ο Κουτσούμπας, ο ιδιοκτήτης του ''ΑΝ'', για να τους μεταφέρει τη δυσάρεστη είδηση.

Έκτοτε, ο Βαγγέλης Βέκιος συνέχισε να είναι δραστήριος, όχι ασχολούμενος αποκλειστικά με τα μουσικά. Αρθρογραφούσε στον ''ΗΧΟ'' κι εκεί, κοντά στις αρχές του 2000, έγινε υπεύθυνος ρεπερτορίου της δισκογραφικής Hitch-Hyke Records. Ο δίσκος ''Τα μυστικά των βράχων'' των Κρίστης Στασινοπούλου - Στάθη Καλυβιώτη το 2002 ήταν μια δική του πρόταση στην εταιρεία, ενδεικτικό του δεσίματός του με τους μουσικούς, τους φίλους και γενικότερα με τους ανθρώπους.

Δική του ιδέα ήταν και ο ραδιοσταθμός Στο Κόκκινο 105,5 με αρχικό σκοπό τη δημιουργία ενός ραδιοφώνου που δε θα έπαιζε τα ίδια και τα ίδια, τα ''σκυλοβαρετά άτεχνα έντεχνα'', όπως τα έλεγε.

 

Ο Βέκιος είχε επεκταθεί και στη δημιουργία μουσικών σκηνών, μα όλοι γνωρίζουν πως δεν το έκανε για οικονομικούς λόγους, αλλά για να δίνει βήμα σε καλλιτέχνες, με τους οποίους αισθανόταν συγγενής αισθητικά. Αναφέρω το κλαμπ ''Χύμα'' στο Χολαργό, απ' όπου είχαν περάσει οι πάντες, και πιο πρόσφατα τη ''Μύγα'' στου Ψυρρή, στο ίδιο ακριβώς πνεύμα.

Στη δισκογραφία των τελευταίων χρόνων συνεργάστηκε ακόμη με τον Γιώργο Δημητριάδη (2000 - 2001) και τους Πυξ Λαξ (1993) ως ντράμερ, όπως και με τους Mode Plagal - Bosphorus ως παραγωγός στο άλμπουμ ''Του Βόσπορου το Πέρα'' (Hitch-Hyke Records, 2002).

 Βαγγέλης Βέκιος (1959 - 2015) Facebook Twitter

 

Τελευταίο μουσικό του project ήταν το συγκρότημα Ελελεύ. Κυκλοφόρησαν ένα και μοναδικό άλμπουμ το 2007 στη Hitch-Hyke Records με τραγουδίστρια την 28χρονη τότε Κύπρια Μαρία Πανοσιάν. Τα άλλα μέλη ήταν ο Αλέκος Αράπης από τους Απροσάρμοστους του Σιδηρόπουλου στο μπάσο, ο Χρήστος Καψαλάκης στις κιθάρες και το ηλεκτρικό μπουζούκι και ο Βαγγέλης Βέκιος στα ντραμς. Έντεκα τραγούδια περιέχονταν στο άλμπουμ, τα περισσότερα σε μουσική και στίχους του Βέκιου, με έναν ήχο που άρεσε στον δημιουργό τους να τον χαρακτηρίζει ''ψυχεδελικό ρεμπέτικο ροκ''.

Πρόθεση του Βέκιου ήταν να ακολουθήσει ακόμη ένα CD single με τις διασκευές των Ελελεύ σε τέσσερα αγαπημένα του ελληνικά τραγούδια, τη ''Ζαΐρα'' και την ''Αχάριστη'' του Βασίλη Τσιτσάνη, το ''Καίγομαι - Καίγομαι'' των Σταύρου Ξαρχάκου/ Νίκου Γκάτσου και τον ''Εφιάλτη της Περσεφόνης'' των Μάνου Χατζιδάκι/ Νίκου Γκάτσου - για το τελευταίο, θυμάμαι ότι τον είχα αποθαρρύνει, καθώς θεωρούσα βέβαιο ότι ο υιός Χατζιδάκις δεν θα έδινε την άδεια. Να όμως που μαθαίνω ότι η άδεια δόθηκε τελικά και το δισκάκι μπορεί να κυκλοφορήσει ''ελεύθερα''. Μόνο που ο Βαγγέλης δεν θα είναι εδώ για να το ακούσουμε όλοι μαζί, σαν μια παρέα με την ίδια αγάπη για τη ροκ μουσική και τα παρακλάδια της.

 Βαγγέλης Βέκιος (1959 - 2015) Facebook Twitter
Δημοσίευμα στα ΝΕΑ της 14ης Ιουλίου του 1989 με το πρόγραμμα του φεστιβάλ ''Rock'n'Roll Beter New World''
 Βαγγέλης Βέκιος (1959 - 2015) Facebook Twitter
Οι ΣΕΛΑΝΑ το 1989 (Βαγγέλης Βέκιος, Στάθης Καλυβιώτης, Κρίστη Στασινοπούλου, Κωστής Αναγνωστόπουλος)

* Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα του Τζίμη Πανούση και από το αρχείο των Κρίστης Στασινοπούλου/ Στάθη Καλυβιώτη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ