ADD 2022: 12.000 άνθρωποι χόρεψαν ασταμάτητα στη διήμερη γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής

ADD 2022: 12.000 άνθρωποι χόρεψαν ασταμάτητα στη διήμερη γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής Facebook Twitter
Φωτ.: Αλέξανδρος Πετσάβας
0

Η ακύρωση του ADD το 2020 με είχε «τσούξει» πολύ, τ’ ομολογώ. Θεωρώντας πως η διοργάνωση του 2019 ήταν ό,τι καλύτερο είχε παρουσιάσει σε φεστιβαλικό επίπεδο η Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια, σε σχέση με την ηλεκτρονική μουσική, κι ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί από εκείνο τον Φεβρουάριο ένα killer line-up, το πάγωμα του πολιτισμού με τον ερχομό του κορωνοϊού και του πρώτου lockdown, έναν μήνα αργότερα, ήταν μία από τις συνέπειες της πανδημίας που εμένα προσωπικά με επηρέασαν πολύ.

Να όμως που, δυο χρόνια αργότερα, και παρά τις τιτάνιες δυσκολίες που έπρεπε να προσπελάσουν οι διοργανωτές, δυσκολίες που περιλαμβάνουν από τη χρήση των προπωληθέντων από το '20 εισιτηρίων και την ανασφάλεια για τα διαρκώς μεταβαλλόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα ως τις last minute ακυρώσεις (είχαμε τρεις «απώλειες» συνολικά, τους Colin Benders, Gerd Janson και Kim Ann Foxman, που ευτυχώς δεν επηρέασαν σοβαρά τη ροή και τη συνοχή του προγράμματος), το ADD 2022 στέφθηκε το Παρασκευοσάββατο που μας πέρασε με απόλυτη, αδιαμφισβήτητη επιτυχία.

Κατ’ αρχάς το φετινό line-up μπορεί να μην είχε τους τρομερούς κράχτες των προηγούμενων ετών (του ’18 είχε Amelie Lens, του ’19 τους δύο Deep Dish μαζί και του ’20 θα είχε Charlotte de Witte, που βέβαια δεν μας τη στέρησαν τελικά, αφού την έφεραν σε ξεχωριστή, χειμωνιάτικη βραδιά στο ΟΑΚΑ τον περασμένο Δεκέμβριο), και μάλιστα τα δύο πιο διάσημα ονόματα, οι Orbital και ο DJ Shadow, που απευθύνονταν σαφώς στις μεγαλύτερες ηλικίες (απόδειξη το πόσο νωρίς εμφανίστηκαν αμφότεροι) είχαν «σπάσει» σε Παρασκευή και Σάββατο, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του διημέρου, όμως τα 41 συνολικά acts είχαν να δώσουν κάτι σε όλους. 

Το ρίσκο του φεστιβάλ να μεγαλώσει τόσο πολύ, επεκτεινόμενο σε 32 συνολικά ώρες, τελικά απέφερε καρπούς: Πάνω από 12.000 άνθρωποι βρέθηκαν στην Πειραιώς 260, εξαιρετική «σούμα» που γέμισε τους χώρους της και τις δύο ημέρες.

Και μιλώντας για το διήμερο, το ρίσκο του φεστιβάλ να μεγαλώσει τόσο πολύ, επεκτεινόμενο σε 32 συνολικά ώρες, τελικά απέφερε καρπούς: Πάνω από 12.000 άνθρωποι βρέθηκαν στην Πειραιώς 260, εξαιρετική «σούμα» που γέμισε τους χώρους της και τις δύο ημέρες.

Σε σχέση με τα περίπου 8.000 άτομα που καταγράφηκαν σε μια μέρα το ’19, σε μια άλλη εποχή όμως για τα φεστιβάλ, όταν δεν επικρατούσε ο φόβος του συγχρωτισμού για μεγάλη μερίδα του κοινού και με δεδομένο ότι πρόκειται στην ουσία για την πρώτη μεγάλη μεταπανδημική διοργάνωση, είναι σαφές ότι ο κόσμος που αγαπά την ηλεκτρονική μουσική είχε τεράστια ανάγκη από αυτή την επιστροφή. 

ADD 2022: 12.000 άνθρωποι χόρεψαν ασταμάτητα στη διήμερη γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής Facebook Twitter
«Απόλαυσα τον DJ Shadow να μιξάρει και να σκρατσάρει πάνω από τα all time classic κομμάτια του και ταξίδεψα πίσω στα μαγικά ‘90s». Φωτ.: Lisa Wassmann

Τούτων δοθέντων, η επιστροφή του ADD στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, όπου είχε κάνει το ντεμπούτο του το ’18, αποδείχθηκε επίσης σοφή επιλογή.

Μπορεί αρχικά να φάνταζε ως «slow down», σε σχέση με τη γηπεδικών διαστάσεων διοργάνωση του ’19 στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όμως το βιομηχανικό σύμπλεγμα όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ Αθηνών διαθέτει σίγουρα άλλη δυναμική και πολύ ξεχωριστή ατμόσφαιρα, καθώς εδώ μιλάμε για αυθεντικά warehouses, και αυτό το στοιχείο προσδίδει έξτρα πόντους σε ένα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, όπως και το visual show που προβαλλόταν πάνω στις προσόψεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, η ανταπόκριση της LiFO από την πρώτη μέρα κάνει λόγο για «ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν». Ο συνάδελφος Δημήτρης Βουκελάτος σχολιάζει: «Επέλεξα την Παρασκευή επειδή το line-up με τα ονόματα εκείνης της ημέρας ήταν φανταστικό. Απόλαυσα τον DJ Shadow να μιξάρει και να σκρατσάρει πάνω από τα all time classic κομμάτια του και ταξίδεψα πίσω στα μαγικά ‘90s.

Η πολύ ωραία έκπληξη της βραδιάς ήταν ο Hunee, με ένα εκρηκτικό set που έκανε το κοινό να χορεύει ασταμάτητα για δύο ώρες. Γενικά ήταν ένα φεστιβάλ με αισθητική και οργάνωση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα μεγάλα αντίστοιχα του εξωτερικού».

ADD 2022: 12.000 άνθρωποι χόρεψαν ασταμάτητα στη διήμερη γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής Facebook Twitter
Τα 41 συνολικά acts έδιναν κάτι σε όλους. Φωτ.: Αλέξανδρος Πετσάβας

Η Άννα Λαπαρδάγια συμπληρώνει: «Ως παιδί των ‘90s ανυπομονούσα να ακούσω τον DJ Shadow και να χορέψω πάλι στους ρυθμούς των νιάτων μου, και φυσικά δεν μας απογοήτευσε. Φυσικά μια από τις top στιγμές τις βραδιάς ήταν και ο Floating Points, ο οποίος δημιούργησε μια μαγική ατμόσφαιρα στον χώρο. Στο εξωτερικό stage του φεστιβάλ, που ήταν πολύ εντυπωσιακό, με εφέ που ταίριαζαν εξαιρετικά με τον ήχο, απολαύσαμε επίσης τον Egyptian Lover και τον Hunee».

Ο Γιώργος Γιαννή καταλήγει: «Let us die young or let us live forever! Μετά από δυο χρόνια απότομης ενηλικίωσης, το ADD Festival έμοιαζε με επιστροφή στην παιδική μας αλάνα. Εκεί που όλα ήταν ξέγνοιαστα, γεμάτα γέλια, χορό και διασκέδαση. Ο DJ Shadow ήταν ο αρχηγός της παρέας, εκείνος που πάντα οργάνωνε το παιχνίδι για να διασκεδάσουν όλα τα παιδιά, αν και πάνω στην τόσο φαντασμαγορική σκηνή από την οποία έπαιζε μουσική έμοιαζε πιο πολύ με υπερήρωα.

Στα διαλείμματα τρέχαμε στις καντίνες για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και λίγο μετά με ένα ποτό στο χέρι, γυρνάμε από stage σε stage για να ακούσουμε διαφορετικές μουσικές και να δούμε πώς διασκεδάζουν τα παιδιά στις διπλανές αλάνες. Στην έξοδο κάναμε μια στάση στο σημείο που έπεφταν μπουρμπουλήθρες, για να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον και να ξεκαρδιστούμε στα γέλια, σαν μια επιβεβαίωση ότι ήταν ένα υπέροχο βράδυ. Forever young!».

ADD 2022: 12.000 άνθρωποι χόρεψαν ασταμάτητα στη διήμερη γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής Facebook Twitter
Ο κόσμος που αγαπά την ηλεκτρονική μουσική είχε τεράστια ανάγκη από αυτή την επιστροφή. Φωτ.: Lisa Wassmann

Το Σάββατο βρέθηκα στην Πειραιώς κατά τις 12:30 το βράδυ – πρέπει μόλις να είχαν ολοκληρώσει οι Orbital και τα σχόλια που άκουσα από όσους ήταν ήδη εκεί ήταν πολύ θετικά. Η αλήθεια είναι ότι τα ονόματα που θα εμφανίζονταν τις μικρές ώρες με ενδιέφεραν περισσότερο γι’ αυτό επέλεξα να καθυστερήσω για να διατηρήσω δυνάμεις.

Κατ’ αρχάς έχω να σχολιάσω ότι ο ήχος στο εξωτερικό stage ήταν εξαιρετικός, πολύ βελτιωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο stage του Ελληνικού, που θυμάμαι ότι ήταν ένα από τα λίγα ντεφό εκείνης της διοργάνωσης. 

Ομολογώ επίσης ότι αυτή τη φορά δεν μετακινήθηκα πολύ ανάμεσα στα τρία stages. Ήξερα ότι το warehouse stage A ήταν αυτό που θα με κάλυπτε, με ένα line-up ξεκάθαρα επικεντρωμένο στην techno. Τα διαλείμματα για «αέρα» έξω ήταν λίγα –θυμάμαι αμυδρά λίγες εξαιρετικές στιγμές από Tiga και Mind Against– και ο τρόπος που τα ονόματα του techno stage οδήγησαν τη βραδιά (και το πρωινό) σε κορύφωση, αυξάνοντας διαρκώς τα bpm από την έναρξη ως τις 11 το πρωί, ειδικά μετά τις 7 που είχε πια ξημερώσει για τα καλά και η λήξη του προγράμματος του outdoor stage οδήγησε σε μαζική μετακίνηση του κοινού προς τα μέσα, ήταν οργασμικός: Από το εξαιρετικό «ζέσταμα» της Tijana T από τη Σερβία στην «επιτάχυνση» της Ιταλίδας Adiel και μετά στον προσωπικά αγαπημένο Ben Klock (που τον περίμενα ξανά με ανυπομονησία μετά το αξέχαστο set του το ’19 – αυτή τη φορά, βέβαια, η πιο περιορισμένη διάρκεια μάλλον δεν του επέτρεψε να ξεδιπλωθεί όσο θα μπορούσε), ο οποίος παρέδωσε τη σκυτάλη στη μορφάρα της underground techno από τη Γαλλία, τον I Hate Models, κι έπειτα στην Anetha για κλείσιμο. Οι τρεις τελευταίοι, όλοι γνώριμοι του Berghain, αύξησαν εξωφρενικά την ένταση των sets τους, προσφέροντάς μας ντελιριακές στιγμές.

ADD 2022: 12.000 άνθρωποι χόρεψαν ασταμάτητα στη διήμερη γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής Facebook Twitter
Φωτ.: Αλέξανδρος Πετσάβας

Είχα πολύ καιρό να «καώ» ως το κλείσιμο ενός φεστιβάλ. Για το Warehouse Stage B δεν έχω άποψη, παρέμεινα ελάχιστα λεπτά, ο πιο «mellow» και dreamy, κάπως «μυκονιάτικος» ηχητικός προσανατολισμός του προσωπικά δεν με ενδιέφερε γι’ αυτή τη βραδιά.

Οι διοργανωτές του ADD είναι σοβαροί επαγγελματίες που γνωρίζουν το αντικείμενο όσο λίγοι στην Ελλάδα, από κάθε άποψη. Με το νέο τους εγχείρημα, μάλιστα, το ACADDEMIA, που θα πλαισιώνει στο εξής το ADD, υπόσχονται συχνότερη παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στα μεγάλα φετινά συν βάζω την αισθητά αυξημένη παρουσία γυναικών στο line-up. Άλλωστε η σκηνή πλέον διαθέτει αναρίθμητα ονόματα που επιτέλους συναγωνίζονται στα ίσα σε δημοφιλία και ταλέντο τους άντρες συναδέλφους τους. Στα (αμφιλεγόμενα) πλην η ενοικίαση για το πλαστικό ποτηράκι που προκάλεσε μικρογκρίνιες, ειδικά, όταν ήθελες να μετακινηθείς από μπίρα σε ποτό και πίσω –παιδιά, μην γκρινιάζετε, είναι σημαντικό να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα τέτοιων φεστιβάλ και να μη βλέπουμε το «χαλί» από πλαστικά μιας χρήσης στα τελειώματα– και, κυρίως, η έλλειψη της δυνατότητας να πλύνεις τα χέρια σου, μια και υπήρχαν διαθέσιμες μόνο χημικές τουαλέτες – και πάλι, όμως, δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να λυθεί αυτό το θέμα.

Δηλώνω ήδη ανυπόμονος για το ADD 2023, που ελπίζω να είναι ακόμα μεγαλύτερο, πολυσυλλεκτικότερο και μαζικό – γιατί μπορούμε και γιατί μας αξίζουν τέτοιες a-list διοργανώσεις.

ADD 2022: 12.000 άνθρωποι χόρεψαν ασταμάτητα στη διήμερη γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής Facebook Twitter
Φωτ.: Αλέξανδρος Πετσάβας
Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2008 – 2020: Το αθηναϊκό club life από την κρίση ως την πανδημία

ACADDEMIA / Το αθηναϊκό club life από την κρίση ως την πανδημία (2008-2020)

Αντί σε τεράστια clubs η πόλη παρτάρει σε πολυχώρους και στοές, αντί για star DJs έχει πλέον νομάδες που κατεβάζουν νέες ιδέες και μπλέκουν είδη μουσικής. Οι άνθρωποι που έχτισαν με λιγότερα μια άλλη σκηνή μετά την «κρίση» του clubbing μιλούν γι’ αυτή.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο θάνατός τους θα είναι η ανάστασή μας»: Μια έκδοση με τους προκλητικούς στίχους της Κρίστα Παπίστα

Βιβλίο / «Ο θάνατός τους θα είναι η ανάστασή μας»: Μια έκδοση με τους προκλητικούς στίχους της Κρίστα Παπίστα

Μια από τις πιο κουίρ και τολμηρές φωνές στην ελληνική μουσική κυκλοφόρησε ένα πρωτότυπο βιβλίο από τις εκδόσεις του βιβλιοπωλείο Arsenale που βρίσκεται στην Ανάφη.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Έτσι βγαίνουμε τώρα

Urban Culture / Έτσι βγαίνουμε τώρα

Άφθονη τέχνη για όλους, μεγάλα και niche πάρτι, ελληνικά και technο: Η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που μπορεί να προκαλέσει FOMO ακόμα και σ’ εκείνους που αρνούνται ότι το παθαίνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Τελικά, φταίει η τραπ για την αύξηση της βίας των ανηλίκων;

Radio Lifo / Τελικά, φταίει η τραπ για την αύξηση της βίας των ανηλίκων;

Δημιουργεί πρότυπα η τραπ μουσική; Έχει κάνει -έστω παραδόξως- κάτι καλό στην ελληνική κοινωνία; Πόσο επικίνδυνο είναι να ακούμε σήμερα έναν πολιτικό να ζητά την ποινικοποίηση ενός μουσικού είδους; Ο Τάσος Μπρεκουλάκης και η Βάνα Κράβαρη συζητούν για το αν και κατά πόσο η τραπ ευθύνεται για την αύξηση της βίας των ανηλίκων.
THE LIFO TEAM
CHECK Βέρντι

Σαν Σήμερα / Βίβα Βέρντι: Ο μεγάλος συνθέτης που κάποιοι του είπαν ότι θα γινόταν μια μετριότητα

Στις 10  Οκτωβρίου 1813 γεννήθηκε ο Τζουζέπε Φορτουνίνο Φραντσέσκο Βέρντι, ένας από τους πιο διάσημους και αγαπητούς συνθέτες όπερας στην Ιταλία και στον κόσμο.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Πώς έφτασα να γεράσω τόσο; Από τύχη υποθέτω»: Η Ντέμπι Χάρι στο κατώφλι των 80

Μουσική / «Πώς έφτασα να γεράσω τόσο; Από τύχη υποθέτω»: Η Ντέμπι Χάρι στο κατώφλι των 80

Από την υπόγεια Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70 μέχρι την τωρινή καμπάνια της Gucci και την τσάντα με το όνομά της, η τραγουδίστρια των Blondie παραμένει αντισυμβατική και ακαταμάχητη.
THE LIFO TEAM
Οι δυο Ιφιγένειες του Ντμίτρι Τσερνιακόφ

Όπερα / Οι δυο βραβευμένες Ιφιγένειες του Ντμίτρι Τσερνιακόφ ανεβαίνουν σε περίοδο πολέμου

Λίγο πριν σηκωθεί η αυλαία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τις δύο εμβληματικές όπερες του Γκλουκ, ο σημαντικός Ρώσος σκηνοθέτης εξηγεί τις σύγχρονες παραμέτρους της θυσίας της αρχαίας τραγικής ηρωίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπελαφόν: «Έχω όρεξη να ξαναγίνει lyrical το παιχνίδι» ή Μπελαφόν: «Το "Multiverse" είναι οι διάφορες πτυχές του εαυτού μου» ή Ο Μπελαφόν μάς ανοίγει τις πύλες για το Multiverse 

Μουσική / Μπελαφόν: «Οι μισοί ράπερ στην Ελλάδα δεν ξέρουν ακριβώς τι πολίτευμα έχουμε»

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του δίσκου με τίτλο «Multiverse», ο Μπελαφόν ξεδιπλώνει αποκλειστικά κάθε πτυχή του πολυσύμπαντος γύρω από τον ίδιο, το ραπ αλλά και τα κόμικς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Αλκίνοος Ιωαννίδης: «Αν είχαμε ακολουθήσει την κατεύθυνση που μας υπέδειξε ο Μάνος Χατζιδάκις, θα ήμασταν σήμερα μια διαφορετική χώρα»

Μουσική / Αλκίνοος Ιωαννίδης: «Αν είχαμε ακολουθήσει όσα μας υπέδειξε ο Μάνος Χατζιδάκις, θα ήμασταν μια διαφορετική χώρα»

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ερμηνεύει τριάντα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι στο Ηρώδειο, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Χατζιδάκι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη «Μυθολογία» στο πρώτο μέρος και αρκετά από τα πιο γνωστά τραγούδια του μεγάλου δημιουργού στο δεύτερο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν ο Μπετόβεν υποκλίθηκε στον Μότσαρτ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Μπετόβεν υποκλίθηκε στον Μότσαρτ

Η Ματούλα Κουστένη ξύνει την επιφάνεια της ιδιοφυούς σύνθεσης του κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα αρ.3 σε ντο ελάσσονα, έργο 37 και αποκωδικοποιεί σαράντα λεπτά μαγείας, ομορφιάς και «μπετοβενικής» μαεστρίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μάνα είναι μόνο μία: Η γυναίκα που συνέβαλε όσο κανείς στην επανένωση των Oasis

Μουσική / Μάνα είναι μόνο μία: Η γυναίκα που συνέβαλε όσο κανείς στην επανένωση των Oasis

Η 81χρονη Πέγκι Γκάλαχερ μεγάλωσε μόνη της τα παιδιά της και η λατρεία που της έχουν ο Νόελ και ο Λίαμ υπήρξε αποφασιστικός παράγοντας για την επανένωση των Oasis, πέρα από τα δεκάδες εκατομμύρια που θα βάλουν στην τσέπη.
THE LIFO TEAM