58' με τους Acid Baby Jesus

58' με τους Acid Baby Jesus Facebook Twitter
2
58' με τους Acid Baby Jesus Facebook Twitter
Κάνοντας περιοδεία με μια μπάντα από την άλλη άκρη του κόσμου είδαμε ότι είναι σημαντικό για ένα συγκρότημα να ταξιδεύει για να παίζει live και ότι αυτό αποδίδει πολλαπλά, όσον αφορά τα μέρη που βλέπεις, τον κόσμο που γνωρίζεις, αλλά κυρίως επηρεάζει το ίδιο το παίξιμο και τη μουσική επικοινωνία ανάμεσα σε τέσσερις ανθρώπους... Φωτό: Ηλίας Παπασταματίου

Οι Acid Baby Jesus δημιουργήθηκαν πριν από πέντε χρόνια από δύο φίλους από το σχολείο, τον Νώντα και τον Όθωνα, που ξεκίνησαν να παίζουν κιθάρα επειδή «βαριόντουσαν κι έπρεπε να κάνουν κάτι». Αργότερα προστέθηκαν ο Μάρκος στα ντραμς και ο Τηλέμαχος στο μπάσο. Ξεχώρισαν από το πρώτο τους live στο Καταραμένο Σύνδρομο, το υπόγειο που νοίκιαζαν μαζί με άλλες μπάντες για να κάνουν πρόβες και guerilla συναυλίες στον πιο κακόφημο δρόμο της πόλης, την οδό Φυλής. Ήταν μια νεανική μπάντα με φρέσκα πρόσωπα που έπαιζε μουσική όπως οι Black Lips και εμφανίστηκε από το πουθενά. «Πριν από αυτό δεν ήμασταν καθόλου στη σκηνή» λέει ο Νώντας. «Δεν ξέραμε καμία μπάντα. Δεν ξέραμε τίποτα, απλώς παίζαμε». Χαμηλών τόνων και εσωστρεφείς, από την αρχή μιλούσαν σπάνια και δεν έβγαζαν καν φωτογραφίες. Ως συγκρότημα, όμως, είχαν όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούσαν να «πιάσουν» σε διεθνές επίπεδο: από την εμφάνιση μέχρι το ταλέντο, το πάθος και την εμμονή να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Και τα κατάφεραν. Ήταν το πρώτο από τα νέα ελληνικά συγκροτήματα που κατάφερε να παίξει σε ένα σωρό ξένες χώρες, με συμβόλαιο στην ανεξάρτητη δισκογραφική Slovenly Recordings, με τρεις περιοδείες στην Αμερική και αμέτρητα live στην Ευρώπη. Έβγαλαν έναν δυνατό πρώτο δίσκο, έπαιξαν παντού και μετά σιωπή.


Σήμερα, 5 χρόνια μετά, οι Acid Baby Jesus επιστρέφουν με μια νέα, εξαιρετική δουλειά και σχέδια για περιοδείες. Ο Νώντας και ο Μάρκος αισθάνονται αμήχανα όταν μιλούν για όλα αυτά που τους συνέβησαν. Κοιτώντας πίσω στα χρόνια που πέρασαν στο Καταραμένο, ο Νώντας αναφέρει: «Ήταν ωραία. Ερχόντουσαν από το εξωτερικό μπάντες που δεν υπήρχε περίπτωση να δεις ποτέ στην Ελλάδα. Παρόλο που το "έτρεχαν" άτομα με τα οποία είχαμε διαφορετικά γούστα, υπήρχε κάτι κοινό και ο καθένας έφερνε μπάντες που του άρεσαν. Αρκετός κόσμος που δεν ήξερε κανένα από αυτά τα γκρουπ ερχόταν στα live και άκουγε καλή μουσική, χωρίς μαλακίες. Ήταν πάντα βασισμένο στη μουσική. Κράτησε τρία χρόνια». Τα προβλήματα άρχισαν όταν η περιοχή έγινε πεδίο ρατσιστικών επιθέσεων και αποφάσισαν να το κλείσουν. Εκεί, όμως, είχαν την τύχη να γνωρίσουν τους Crash Normal που τους προσκάλεσαν να παίξουν σε ένα φεστιβάλ στη Σαρδηνία, όπου τους είδε για πρώτη φορά ο Pete Menchetti της Slovenly Recordings και τους έκλεισε το πρώτο τους βαλκανικό τουρ μαζί με τους Πορτορικανούς Davila 666. Ο Νώντας λέει σχετικά με την πρώτη περιοδεία τους: «Την κάναμε και έγινε. Δεν το σκεφτήκαμε συνειδητά».

Πολύς κόσμος έλεγε ότι είμαστε μέρος κάποιας σκηνής. Δεν μας ενδιέφερε κάτι τέτοιο. Δεν θέλαμε να παντρέψουμε κανένα είδος. Θυμάμαι ότι ήμασταν στο βαν, οδηγούσαμε στην έρημο της Αριζόνα, ακούγαμε Βαμβακάρη κι έβγαζε νόημα κάπως η φάση.


Για τον Μάρκο, όμως, ήταν μια σημαντική περίοδος, που τους έφερε σε επαφή με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο φιλοσοφίας όσον αφορά τη μουσική.


«Κάνοντας περιοδεία με μια μπάντα από την άλλη άκρη του κόσμου είδαμε ότι είναι σημαντικό για ένα συγκρότημα να ταξιδεύει για να παίζει live και ότι αυτό αποδίδει πολλαπλά, όσον αφορά τα μέρη που βλέπεις, τον κόσμο που γνωρίζεις, αλλά κυρίως επηρεάζει το ίδιο το παίξιμο και τη μουσική επικοινωνία ανάμεσα σε τέσσερις ανθρώπους. Γι' αυτούς ήταν φυσιολογικό, εμείς μόλις το γνωρίζαμε. Με τις ηχογραφήσεις φτιάχνεις κάτι που μένει σταθερό στον χρόνο, ενώ στο live μαθαίνεις να το εκφράζεις κάθε φορά διαφορετικά».

58' με τους Acid Baby Jesus Facebook Twitter
Ένα live τη μια μέρα μπορεί να είναι τέλειο και την επόμενη να είναι χάλια, ανεξάρτητα από το πού γίνεται. Πάντα εξαρτάται από τους ανθρώπους που έρχονται και από το κατά κατά πόσο θέλουν να συμμετέχουν στη μικρή "τελετή" που είναι η συναυλία... Φωτό: Ηλίας Παπασταματίου


Οι Acid Baby Jesus έχουν δώσει περίπου 400 συναυλίες στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί λιγότερο από 20 φορές. «Δεν θα έβαζα την Ελλάδα σε μια κατηγορία και όλο τον δυτικό κόσμο ως "εξωτερικό" σε μια άλλη, γιατί δεν είναι έτσι. Ένα live τη μια μέρα μπορεί να είναι τέλειο και την επόμενη να είναι χάλια, ανεξάρτητα από το πού γίνεται. Πάντα εξαρτάται από τους ανθρώπους που έρχονται και από το κατά κατά πόσο θέλουν να συμμετέχουν στη μικρή "τελετή" που είναι η συναυλία. Απλώς στην Ελλάδα υπάρχει το γεωγραφικό disadvantage που από παλιά εμπόδιζε μια touring μπάντα να έρθει εδώ εύκολα και τις ελληνικές μπάντες να ταξιδεύουν. Αν σκεφτεί κανείς πόσα χρόνια συνέβαινε αυτό, ειδικά πριν έρθει το Ίντερνετ και αλλάξει τους τρόπους που ανακαλύπτουμε νέες μουσικές και επικοινωνούμε, είναι λογικό να μην έχει αναπτυχθεί η κουλτούρα της live μουσικής εδώ όσο στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ πρέπει να υπολογίσουμε και τη συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική αστάθεια του τόπου μας» αναφέρει ο Μάρκος.


Τo νέο τους άλμπουμ «Selected Recordings» κυκλοφόρησε φέτος, μετά από αρκετό καιρό απουσίας από τα κοινά. Νωρίτερα είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες στους μουσικούς κύκλους ότι είχαν διαλυθεί πριν ολοκληρώσουν τις ηχογραφήσεις. Ήταν μια καθοριστική περίοδος για το γκρουπ. «Στη μέση της ηχογράφησης κάναμε ένα τουρ που ήταν πολύ δύσκολο και μετά από αυτό είχαμε ψυχρανθεί μεταξύ μας» αναφέρει ο Νώντας και συνεχίζει ο Μάρκος: «Αρχίσαμε να έχουμε δυσκολία στη μεταξύ μας συνεννόηση με την κούραση που μας βγήκε από όλα τα ταξίδια. Τα πρώτα τουρ είναι σαν εκδρομές κάπως. Όσο είσαι πιο μικρός, είναι σαν εκδρομές με μια αποστολή. Νομίζω, πέρασε από το μυαλό όλων μας τότε να σταματήσουμε, αλλά κανείς δεν έκανε κάτι. Κανείς δεν ήθελε, οπότε καθίσαμε λίγο καιρό και το σκεφτήκαμε. Ο Όθωνας έφυγε. Αποφάσισε να κάνει άλλα πράγματα και οι υπόλοιποι το σκεφτήκαμε λίγο ακόμη και μετά αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε. Νομίζω, όλους τους ανθρώπους τους αλλάζει η διαδικασία τού να ταξιδεύουν και να βλέπουν άλλα πράγματα».


Τα μέλη του γκρουπ αυτήν τη στιγμή είναι ο Νώντας, ο Μάρκος, ο Τηλέμαχος, ο Dale και ο Χρίστος Χονδρόπουλος «ως εξωτερικός συνεργάτης, ως freelancer» λένε γελώντας. Το άλμπουμ, τελικά, χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ξεκίνησαν να γράφουν τα κομμάτια μέσα στο στούντιο από το μηδέν. Τo «Selected Recordings» είναι αρκετά σκοτεινό σε κάποια σημεία, πιο αργό, με πιο πολύπλοκες ενορχηστρώσεις από το πρώτο τους άλμπουμ. Αντλεί στοιχεία τόσο από τη δυτική ψυχεδέλεια και το πανκ όσο και από την Ανατολή και το ρεμπέτικο, γεγονός που προκαλεί μεγάλη έκπληξη.

58' με τους Acid Baby Jesus Facebook Twitter
Αρχίσαμε να έχουμε δυσκολία στη μεταξύ μας συνεννόηση με την κούραση που μας βγήκε από όλα τα ταξίδια. Τα πρώτα τουρ είναι σαν εκδρομές κάπως. Όσο είσαι πιο μικρός, είναι σαν εκδρομές με μια αποστολή. Νομίζω, πέρασε από το μυαλό όλων μας τότε να σταματήσουμε, αλλά κανείς δεν έκανε κάτι... Φωτό: Ηλίας Παπασταματίου


«Δεν ξέρω, μάλλον αντικατοπτρίζει το πώς περνάγαμε εκείνη την περίοδο. Για μας είναι κάτι προσωπικό. Το βλέπουμε ως εξέλιξη και όχι ως κάτι διαφορετικό. Είναι τα ερεθίσματά μας, ό,τι ακούμε και πώς θα θέλαμε να παίζουμε τη συγκεκριμένη περίοδο. Δεν είπαμε "πάμε να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό", απλώς έγινε έτσι, ειδικά επειδή ταξιδέψαμε και πήγαμε στην Αμερική. Είδαμε λίγο ποια είναι και η δική μας θέση μέσα σε ένα ευρύτερο μουσικό σύνολο. Θέλαμε να κάνουμε πιο δική μας μουσική, επειδή μας έλειπε το σπίτι μας. Και το πρώτο δική μας μουσική είναι, αν και πολύς κόσμος έλεγε ότι είμαστε μέρος κάποιας σκηνής. Δεν μας ενδιέφερε κάτι τέτοιο. Δεν θέλαμε να παντρέψουμε κανένα είδος. Θυμάμαι ότι ήμασταν στο βαν, οδηγούσαμε στην έρημο της Αριζόνα, ακούγαμε Βαμβακάρη κι έβγαζε νόημα κάπως η φάση. Δεν ξέρω αν μπορεί να δουλέψει κάτι τέτοιο» λέει ο Νώντας.


«Είχαμε την ευκαιρία να πειραματιστούμε και περισσότερο. Πήγαμε στο σπίτι του Νώντα και ουσιαστικά το φτιάξαμε οι δυο μας. Δεν είχαμε την ευκαιρία να είμαστε σε ένα δωμάτιο με άλλους τρεις. Όσον αφορά τα ρεμπέτικα, είναι μια επιρροή που δεν μπορείς να αποβάλεις. Το κάνεις όταν παίζεις μόνος σου, μόνο και μόνο επειδή έχεις γυρίσει κουρασμένος από τη δουλειά και απλώς θέλεις ν' ακούσουν κάτι τ' αυτιά σου. Έχεις μεγαλώσει με αυτό και απλώς βγαίνει από μόνο του. Και καλώς ή κακώς, έτσι βγήκε. Στο πρώτο άλμπουμ ίσως ήμασταν πιο μικροί. Τώρα έχει έρθει η εποχή της ωριμότητας», αστειεύεται ο Μάρκος και ο Nώντας γελάει προσθέτοντας: «Πάει η εποχή της αθωότητας».

Οι Acid Baby Jesus θα εμφανιστούν στο six d.o.g.s (Αβραμιώτου 6-8) τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, με είσοδο 5 ευρώ.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια
'Θυμάμαι ότι ήμασταν στο βαν, οδηγούσαμε στην έρημο της Αριζόνα, ακούγαμε Βαμβακάρη κι έβγαζε νόημα κάπως η φάση."Τρελά γλέντια στην Αριζόνα...Βγάζει και κάτι από desert exepriences Doors με ολίγην "Post-Desert Blues".Θα πρέπει κάποια στιγμή να τους ακούσω και live.καλή τύχη guys!