Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης στην Ευρώπη θα αποκαλυφθεί σε λίγους μήνες

Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης στην Ευρώπη θα αποκαλυφθεί σε λίγους μήνες Facebook Twitter
Η γιγαντιαία αψίδα «Arc Majeur»
1

Πάνε 35 χρόνια, αφότου ο γάλλος καλλιτέχνης Bernar Venet οραματίστηκε την γιγαντιαία αψιδωτή εγκατάστασή του, αλλά φέτος πρόκειται τελικά να δει το μνημειακό γλυπτό του να υψώνεται σε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο.

Το χαλύβδινο γλυπτό των 250 τόνων, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης στην Ευρώπη, πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα τον Οκτώβριο. Αρχικά σχεδιάστηκε για μια τοποθεσία στη Γαλλία το 1984, αλλά το έργο βρήκε τώρα σπίτι στο Βέλγιο.

Με τίτλο «Arc Majeur», το γλυπτό του Venet έχει τη μορφή μιας κυκλικής καμάρας που ξεφυτρώνει από τη γη και θα εγκατασταθεί σε έναν αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις Βρυξέλλες με το Λουξεμβούργο. Τα τεράστια κομμάτια χάλυβα θα υψώνονται σε κάθε πλευρά του δρόμου, με ύψος 27 μέτρα στη μία πλευρά του δρόμου και σε σχεδόν 60 μέτρα στην αντίθετη πλευρά. Το γλυπτό θα δίνει στους οδηγούς την αίσθηση ότι οδηγούν μέσα από το ημικύκλιο.

Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης στην Ευρώπη θα αποκαλυφθεί σε λίγους μήνες Facebook Twitter
Ο καλλιτέχνης μπροστά σε τμήμα του γλυπτού του

Ο 78χρονος καλλιτέχνης είχε αρχικά σχεδιάσει το έργο του ώστε να τοποθετηθεί στη γαλλική πόλης Auxerre μετά από εντολή του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και του πρώην υπουργού πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να ομορφύνουν τις εθνικές οδούς της χώρας.

Όμως το «Arc Majeur» ακυρώθηκε αφού απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση των τοπικών πολιτικών. Είχε μια δεύτερη ευκαιρία στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αλλά ο ίδιος ο καλλιτέχνης αρνήθηκε όταν οι Γάλλοι αξιωματούχοι αυτοκινητοδρόμων επέμειναν να ζωγραφίσει το έργο κόκκινο.

Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης στην Ευρώπη θα αποκαλυφθεί σε λίγους μήνες Facebook Twitter

«Μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες, αυτή τη φορά είναι πραγματικότητα», δήλωσε ο Venet στην εφημερίδα The Art. «Υπάρχουν μεγαλύτερα μνημεία στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη γλυπτική από έναν καλλιτέχνη», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος του Venet. «Το άγαλμα της Ελευθερίας χωρίς το βάθρο του είναι μικρότερο και το Άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή του Ρί) είναι στο μισό μέγεθος».

Το έργο των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ εγκαταστάθηκε κοντά στο Lavaux-Sainte-Anne στο Βέλγιο κατά μήκος της εθνικής οδού Ε411 μεταξύ Ναμούρ και Λουξεμβούργου. Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από το Ίδρυμα John Cockerill, το οποίο ιδρύθηκε από βελγικό συγκρότημα μηχανολόγων μηχανικών/

Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.