Η μαέστρος Karina Canellakis έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε την ορχήστρα στην Πρώτη Νύχτα του Φεστιβάλ Proms, ενός από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Βρετανίας. 

 

Η βιολονίστρια και μαέστρος με ελληνικές ρίζες,  μαζί με τη συμφωνική ορχήστρα και την χορωδία του BBC, χάρισε στο κοινό μια έντονη μουσική βραδιά που έκλεισε με το μοναδικό Glagolitic Mass του Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ. Η Canellakis είχε κάνει το ντεμπούτο της στα Proms πριν δύο χρόνια. «Είναι τιμή για μένα και είμαι πολύ ιδρωμένη», δήλωσε χαριτολογώντας όταν κατέβηκε από τη σκηνή. 

 

Απόφοιτος της σχολής Julliard, η 38χρονη Νεοϋορκέζα είχε ξεκινήσει την καριέρα της ως βιολιονίστρια αλλά το ταλέντο της και στην διεύθυνση ορχήστρας είχε ήδη διαφανεί από το 2008, όταν είχε αποδώσει με μοναδικό τρόπο την 6η Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ. 

 

«Έπαιζα δεύτερο βιολί και έπαιξα με την καρδιά μου», έλεγε μετά, μιλώντας στο Τρίτο Ραδιόφωνο του BBC. «Θυμάμαι να κοιτώ ψηλά και να σκέφτομαι ότι δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο ψηλά το ταβάνι». Τελικά ο Βρετανός μαέστρος σερ Σάιμον Ράτλ την έπεισε να αφήσει το βιολί για τη μαεστρική μπαγκέτα. 

 

«Μου είπε "μπορεί να μην βλέπεις πολλούς ανθρώπους που να σου μοιάζουν εκεί πάνω, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι θα μπορούσες να το κάνεις". Αυτό ήταν που άλλαξε το μοτίβο της σκέψης μου και που έδωσε μια μικρή ώθηση (...) να φτιάχνω μουσική χωρίς μουσικό όργανο στα χέρια μου που στην αρχή ήταν αρκετά τρομακτικό».