Η ιστορική βιβλιοθήκη της Λεμεσού ανακαινίστηκε και διαθέτει 60.000 βιβλία

Η ιστορική βιβλιοθήκη της Λεμεσού ανακαινίστηκε και διαθέτει 60.000 βιβλία Facebook Twitter
0

Με τη συμβολή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου Πυλαβάκη, στη Λεμεσό, και ο πλήρης εκσυγχρονισμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία διαθέτει 60.000 τόμους.

Οι εργασίες κράτησαν επτά χρόνια και η Βιβλιοθήκη, τα επίσημα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο μήνα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, φωτίστηκε μετά από αρκετά χρόνια, αφού ο Δήμος Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ ξεπέρασαν τα διάφορα προβλήματα που καθυστέρησαν την ολοκλήρωση του έργου.

Ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, δήλωσε ότι πρόκειται για «ένα έργο, το οποίο αποτελεί στολίδι αρχιτεκτονικής για την πόλη, ενώ παράλληλα προάγει τον πολιτισμό, τη μάθηση, την επιστήμη και τις τέχνες».

Ο πρόεδρος του ΤΕΠΑΚ, Πανίκος Φιλίππου, αναφέρθηκε στη σύνδεση που έχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη με τη Λεμεσό, η οποία, όπως σημείωσε «θα λειτουργεί και ως πρότυπο εξειδικευμένης βιβλιοθήκης, που θα αναδεικνύει την ιστορία της Λεμεσού και τη σχέση της με το Πανεπιστήμιο και γι' αυτό θα ονομάζεται στο εξής «Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη».

Η ιστορική βιβλιοθήκη της Λεμεσού ανακαινίστηκε και διαθέτει 60.000 βιβλία Facebook Twitter

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, με τον πλούτο των βιβλίων της, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Κύπρου, που σήμερα εξυπηρετεί όχι μόνο τον γενικό αναγνώστη, αλλά και τον μαθητή, τον φοιτητή, καθώς και πολλούς ξένους επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους της πόλης. Διαθέτει, ακόμη, μεγάλο και αξιόλογο παιδικό τμήμα.

Ουσιαστικός πλούτος, για τον οποίο πραγματικά ξεχωρίζει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού, είναι το σημαντικότατο Κυπριολογικό Τμήμα, που περιλαμβάνει σπάνιες κυπριακές εκδόσεις, παλιές και συχνά πλήρεις σειρές εφημερίδων και περιοδικών -παγκύπριας και τοπικής εμβέλειας- που πάνε πίσω στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Το περιοδικό ης Λεμεσού «Αβγή» σώζεται σε πλήρη, πρωτότυπη σειρά μόνο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.

Υπάρχει συστηματικός εμπλουτισμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά, επιστημονικές επετηρίδες, καθώς, επίσης, και κυπριολογικές εκδόσεις.

Με βάση τη συμφωνία μεταξύ Δήμου Λεμεσού και Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΠΚ), το τελευταίο ανέλαβε την ανακαίνιση του κτιρίου και την καταγραφή όλου του υλικού της Βιβλιοθήκης υπό την επίβλεψη των βιβλιοθηκονόμων του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο παρείχε στη Βιβλιοθήκη την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια στη θεματική υποστήριξη των χρηστών, με σύγχρονα αυτοματοποιημένα συστήματα και τεχνολογίες αιχμής.

Η αποστολή της νέας Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, απευθυνόμενη στο σύνολο των πολιτών, εστιάζεται στην παροχή πρόσβασης σε κάθε είδους γνώση και στη διάσωση και προβολή των γραμμάτων και της πνευματικής παραγωγής του τόπου.

Η ιστορική βιβλιοθήκη της Λεμεσού ανακαινίστηκε και διαθέτει 60.000 βιβλία Facebook Twitter

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης των συλλογών εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης, αλλά θα μπορούν και να δανειστούν, αφού προηγουμένως εγγραφούν ως μέλη. Επιπλέον, μέσω του ειδικού εξοπλισμού αυτoεξυπηρέτησης, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται και να επιστρέφουν από μόνοι τους αυτόνομα το υλικό. Στη Βιβλιοθήκη θα λειτουργούν αίθουσες ομαδικής μελέτης, συνεδριάσεων, εκδηλώσεων και υπολογιστών. Επιπλέον, έχει διαμορφωθεί παιδικό τμήμα για τις ανάγκες των παιδιών.

Με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου, η προσπάθεια των δύο φορέων εστιάζεται στη συγκέντρωση, διατήρηση, οργάνωση και προώθηση της γνώσης, ώστε η νέα μορφή της Βιβλιοθήκης να υποστηρίζει τις πληροφοριακές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες των χρηστών. Επίσης, πέρα από τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης ως κέντρο πληροφόρησης, επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης, καθώς και στη διοργάνωση πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων.

Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται τη Βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει πέραν των 60.000 τόμων, με σπάνιες εκδόσεις (συμπεριλαμβανομένων χειρογράφων και παλαιτύπων), την Παιδική Βιβλιοθήκη και χώρους εργασίας. Στη διάθεση του κοινού θα βρίσκεται και η συλλογή Καλών Τεχνών, η οποία αποτελεί δωρεά του αείμνηστου Κύπριου συγγραφέα και ερευνητή Χριστάκη Μιχαηλίδη. Το υλικό της καλύπτει θέματα εικαστικών τεχνών, αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, φιλοσοφίας και ιστορίας της τέχνης, στην αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, γερμανική και ελληνική γλώσσα.

Μέσα από τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην Κοινοπραξία Κυπριακών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, η Βιβλιοθήκη θα έχει, επίσης, πρόσβαση σε εκατομμύρια επιστημονικά άρθρα και ηλεκτρονικά βιβλία. Επιπλέον, στη συλλογή περιλαμβάνονται χιλιάδες τόμοι βιβλίων σχετικά με θέματα ψυχολογίας, λογοτεχνίας, λαογραφίας.

Ιδιαίτερη μέριμνα του Πανεπιστημίου είναι να προσαρμόσει τις δυνατότητες της Βιβλιοθήκης στις αυξανόμενες απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής για να ανταποκριθεί, πέρα από τον συμβατικό ρόλο της, στην εποχή της πληροφορίας. Στην Κύπρο, όπου η υστέρηση σε βιβλιοθήκες είναι εμφανής, η σημασία της λειτουργίας μίας πρωτοποριακής βιβλιοθήκης είναι μείζονος σημασίας για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη δημιουργία της κοινωνίας της γνώσης.

Η ίδρυση Δημοτικής Βιβλιοθήκης στη Λεμεσό κατέστη μία επείγουσα αναγκαιότητα από τις αρχές της δεκαετίας του 1940. Στις τοπικές εφημερίδες της εποχής «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ», «ΧΡΟΝΟΣ», «ΑΛΗΘΕΙΑ» διεξήχθη γόνιμος διάλογος για το θέμα.

Το 1943, επί δημαρχίας Πλουτή Σέρβα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την ίδρυση Δημοτικής Βιβλιοθήκης και άρχισε ενέργειες για την υλοποίηση του έργου. Έναν χρόνο αργότερα είχαν ήδη συγκεντρωθεί αρκετά βιβλία και είχε εξασφαλιστεί ο πρώτος απαιτούμενος εξοπλισμός.

Το 1944 θεωρείται ως το γενέθλιο έτος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεμεσού και αναγράφεται στην πρώτη επίσημη σφραγίδα της. Η πραγματική λειτουργία της Βιβλιοθήκης επιτεύχθηκε έναν χρόνο αργότερα. Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Λεμεσού στεγάστηκε στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Μεγάρου.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου, Πλουτή Σέρβα, το 1945 συγκροτήθηκε η Επιτροπή Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αποτελούμενη από εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες της Λεμεσού, όπως ο Κώστας Πηλαβάκης, ο Αμφιτρύων Υδραίος, ο Πάνος Φασουλιώτης, ο Ηρακλής Αγγελίδης, ο Γιάγκος Ποταμίτης, ο Πυθαγόρας Δρουσιώτης και άλλοι. Πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη ο Νικόλας Ξιούτας, ο οποίος ανέλαβε αυτήν τη θέση από τις 8 Οκτωβρίου 1945.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου εγκρίνονται οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και στις 30 Σεπτεμβρίου 1945 τελούνται στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης τα επίσημα εγκαίνια της, με κύριο ομιλητή το Νικόλα Ξιούτα. Τον Οκτώβριο του 1945 η Δημοτική Βιβλιοθήκη ανοίγει τις πύλες της στο κοινό της Λεμεσού.

Στις 12 Ιανουαρίου 1946 προκηρύσσεται διαγωνισμός για πρόσληψη τακτικού βιβλιοθηκάριου και πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου.

Ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης με βιβλία στηρίχθηκε στη συστηματική αγορά και στις μεγαλόψυχες δωρεές των δημοτών. Μεγάλες οικογένειες της εποχής, συγγραφείς, ποιητές, πνευματικές προσωπικότητες, αλλά και απλοί άνθρωποι δώριζαν τα βιβλία τους, ενισχύοντας τη Βιβλιοθήκη της πόλης τους.

Στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της, η Δημοτική Βιβλιοθήκη ανέπτυξε δραστηριότητα και στον εκδοτικό τομέα. Πολύ αξιόλογη ήταν η έκδοση των ποιημάτων του Βασίλη Μιχαηλίδη το 1960, που μέχρι σήμερα παραμένει σημαντική πηγή αναφοράς για τους μελετητές του έργου του εθνικού ποιητή.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού μεταστεγάστηκε στο νέο οίκημά της, στο αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Λεμεσού, το Μέγαρο Πηλαβάκη.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Πολιτισμός / Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Με αφορμή τέσσερις νέες σκηνικές εκδοχές της μόνο στη Νέα Υόρκη μέσα στο 2026, η Αντιγόνη επιστρέφει ξανά στο τώρα ως το έργο που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο τι συμβαίνει όταν η εξουσία χάνει το όριό της και ο κόσμος βγαίνει από τη θέση του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν πέφτει η φασαρία των Οσκαρ

Culture / Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν κοπάζει η φασαρία των Οσκαρ

Μετά την οσκαρική σεζόν, οι φωτογραφίες του Atsushi Nishijima από τα σετ του Marty Supreme, του Bugonia και άλλων ταινιών στρέφουν το βλέμμα όχι στη λάμψη της έτοιμης εικόνας αλλά στον κόσμο που τη χτίζει.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαρίνος: η πιο άγρια ντροπή της πίστας

Γιώργος Μαρίνος / Γιώργος Μαρίνος: Είσαι μεγάλος σταρ, αγάπη μου!

Ο Πάνος Μιχαήλ γράφει για τον Γιώργο Μαρίνο ως τον άνθρωπο που ξεστόμισε «εγώ κύριε είμαι ομοφυλόφιλος» όταν η λέξη μπορούσε να σε τελειώσει. Η Ελλάδα τον έκανε θέαμα για να τον αντέξει. Εκείνος όμως ανέβηκε στην πίστα και δεν μίκρυνε.
THE LIFO TEAM
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Σαν φίδι πάνω στο δέρμα σου/ Ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Σαν φίδι πάνω στο δέρμα σου/ Ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Η Robyn ανεβαίνει στη σκηνή σαν high priestess του heartbreak και μετατρέπει το τραύμα σε ρυθμό. Η Rosalía στήνει λειτουργία techno–φλαμένκο και χρησιμοποιεί τη μουσική σαν τελετουργία μετάβασης. Ο Rob Rausch ποζάρει σαν pin-up snake boy και αφήνει το reality φίδι να σχεδιάσει τα όρια της queer οικειότητας. Και ο Gus Van Sant, σαν ήσυχος collector αγγέλων, συλλέγει αγόρια σαν να φυλάσσει την πρώτη τους ανάσα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Tι μένει όταν τελειώσει το ωραίο;/ ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Tι μένει όταν τελειώσει το ωραίο;/ ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Η Lana Del Rey κοιτάζει για πρώτη φορά το πρόσωπο πίσω από τη μελαγχολία, το All of Us Stars μοιάζει με queer séance από εποχή που κάηκε, και η Zendaya με τον Pattinson επιπλέουν μέσα σε μια εικόνα που δεν τους υπηρετεί πια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το vertical ψηφιακό ορφανοτροφείο μέχρι το μεγάλο θέατρο του feed, από την εξάντληση των σωμάτων μέχρι την υπόγεια τέχνη που αρνείται να γίνει κεφάλαιο, το νέο πολυποστ της ΟΑΣΗΣ χαρτογραφεί το νέο queer τοπίο της μετα-πανδημικής ύπαρξης. Η ζωή δεν ζητά πια αφήγημα, ζητά αντοχή.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το σοκ της Peaches μέχρι τη σιωπηρή δύναμη σωμάτων που άντεξαν χωρίς να εξηγηθούν, ο Πάνος Μιχαήλ εξερευνά τι σημαίνει να κατοικείς το σώμα σου χωρίς διαπραγμάτευση. Ένα πολυποστ της ΟΑΣΗΣ για την επιθυμία ως πολιτισμό και την αντοχή ως μορφή αλήθειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Το δέρμα που κατοικώ/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Το δέρμα που κατοικώ/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Σε αυτό το πολυποστ, ο Πάνος Μιχαήλ κοιτάζει τη σύγχρονη κουλτούρα μέσα από εκείνο το μικρό σκοτεινό διάκενο όπου κάτι λείπει και ακριβώς γι’ αυτό γίνεται ορατό. Από τη Charli XCX που παλεύει να ξαναβρεί το σώμα της μέσα στο ίδιο της το είδωλο, μέχρι τη Cindy Sherman που αποκάλυψε νωρίς τη βία της μίμησης· από τη σωματική ένταση του HYACYN μέχρι τη λαϊκή, ανθρώπινη ματιά του Martin Parr. Ένα queer πολυποστ για την επιμονή της παρουσίας σε μια εποχή που δεν αντέχει την ατέλεια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πόσο κοστίζει να βγαίνεις στην Αθήνα;

Culture / Πόσο κοστίζει να βγαίνεις στην Αθήνα;

Από τις θεατρικές σκηνές και τις σκοτεινές αίθουσες μέχρι τα μεγάλα dance events και τα πιο περιζήτητα τραπέζια της Αθήνας, πόσο κοστίζει πραγματικά η επαφή με όσα συμβαίνουν στην πόλη; Πού βρισκόμαστε σε σχέση με λίγα χρόνια πριν και πού σε σχέση με το εξωτερικό;
THE LIFO TEAM
Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ