Η Αίγυπτος ζήτησε σήμερα από την Interpol να εντοπίσει την αρχαία προτομή του Τουταγχαμών, που πωλήθηκε στο Λονδίνο αντί σχεδόν 6 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

 

Η προτομή ηλικίας πάνω από 3.000 ετών πουλήθηκε ενώ το Κάιρο είχε εκφράσει ανοιχτά τις διαφωνίες του ισχυριζόμενο πως ήταν κλεμμένη.

 

Ο οίκος δημοπρασιών Christie's πούλησε στις 4 Ιουλίου την αρχαία προτομή  ύψους 28,5 εκατοστών σε άγνωστο αγοραστή κατά τη διάρκεια μιας από πιο αμφιλεγόμενες δημοπρασίες των τελευταίων ετών. Λίγες ημέρες αργότερα, η Εθνική Αιγυπτιακή Επιτροπή για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων (NCAR) δήλωσε μετά μια έκτακτη συνεδρίαση ότι η αιγυπτιακή εισαγγελία είχε ζητήσει από την Interpol να εκδώσει ανακοίνωση για τον εντοπισμό της κεφαλής από χαλαζίτη, λόγω της απουσίας των απαραίτητων εγγράφων κατά την πώληση.

 

«Η επιτροπή εκφράζει τη βαθιά της δυσαρέσκεια για μη επαγγελματική συμπεριφορά"η οποία επέτρεψε την πώληση αιγυπτιακών αρχαιοτήτων χωρίς να δοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη εξαγωγή τους από την Αίγυπτο», δήλωσε το NCAR.

 

Η επιτροπή, της οποίας ηγείται ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ αλ-Aνάνι κάλεσε το Λονδίνο να απαγορεύσει την εξαγωγή πουλημένων αντικειμένων έως ότου τα απαιτούμενα έγγραφα να δοθούν στις αιγυπτιακές αρχές. Η NCAR πρόσθεσε ότι ανέθεσε σε βρετανικό δικηγορικό γραφείο να ασκήσει αγωγή, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

 

Η διάθεση προς πώληση της κεφαλής του Τουταγχαμών είχε προκαλέσει αμέσως την οργή των αιγυπτιακών αρχών. Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς είχε δηλώσει τότε στο AFP ότι αυτό το κειμήλιο πιθανόν εκλάπη τη δεκαετία του 1970 από το συγκρότημα του Ναού Καρνάκ, βορείως του Λούξορ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου είχε ζητήσει από τον βρετανό ομόλογό του και από την UNESCO να εμποδίσουν την πώληση.

 

Ωστόσο τέτοιου είδους παρεμβάσεις σπανίζουν και δεν πραγματοποιούνται παρά μόνο όταν έχει διαπιστωθεί ότι αμφισβητείται η νομιμότητα της απόκτησης του αντικειμένου από τον πωλητή. Ο έκανε γνωστό ότι η Αίγυπτος ουδέποτε είχε εκφράσει ανησυχία κατά το παρελθόν για το επίμαχο αντικείμενο"παρότι η ύπαρξή του ήταν ευρέως γνωστή και παρότι το γλυπτό είχε εκτεθεί στο κοινό.

 

Ο οίκος δημοπρασιών Christie'sδημοσίευσε ένα χρονολόγιο που αναφέρει πότε και από πόσα χέρια πέρασε η κεφαλή μεταξύ των ευρωπαίων εμπόρων τέχνης τα τελευταία 50 χρόνια. Δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν θα πωλούσε κανένα έργο χωρίς να έχει ακριβή τίτλο ιδιοκτησίας.