Διασημότητες, ανάμεσα τους η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και ο κωμικός Στίβεν Φράι, υπογράφουν επιστολή στην οποία απορρίπτουν την πρόταση για μποϊκοτάζ της φετινής Eurovision που θα γίνει τον Μάιο στο Ισραήλ. 

 

Στην επιστολή αναφέρουν πως το πνεύμα της Eurovison δηλαδή «η ενότητα απ' άκρη σ' άκρη» στην ευρωπαϊκή ήπειρο δέχεται επίθεση από αυτούς που καλούν σε μποϊκοτάζ επειδή ο διαγωνισμός γίνεται στο Ισραήλ. «Υπονομεύεται το πνεύμα του διαγωνισμού και μετατρέπεται από  εργαλείο ενότητας σε όπλο διαχωρισμού», τονίζουν. 

 

Το γράμμα συνεχίζει αναφέροντας πως «πιστεύουμε πως το κίνημα που ζητά το πολιτιστικό μποϊκοτάζ είναι μία προσβολή τόσο απέναντι στους Παλαιστινίους όσο και στους Ισραηλινούς, οι οποίοι εργάζονται μαζί για την προώθηση της ειρήνης, μέσω συμβιβασμών, ανταλλαγών και αμοιβαίας αναγνώρισης. Μπορεί να έχουμε όλοι διαφορετική άποψη για την διένεξη Ισραηλινών- Παλαιστινίων και για το ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για την ειρήνη, όμως όλοι συμφωνούμε πως το πολιτιστικό μποϊκοτάζ δεν είναι λύση». 

 

Η επιστολή είναι μια πρωτοβουλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Creative Community for Peace (CCFP) και την υπογράφουν πάνω από 100 προσωπικότητες. Εκτός από την Αμπράμοβιτς και τον Φράι άλλοι διάσημοι που υπογράφουν είναι ο κωμικός Αλ Μάρει και ο Τζιν Σίμονς από συγκρότημα KISS. 

 

Ο Άρι Ίντζελ, διεθυντής της CCFP δηλώνει πως «τα μέλη της βιομηχανίας του θεάματος που υπογράφουν αυτή τη δήλωση, μαζί με τους χιλιάδες ανθρώπους που υιοθετούν το μήνυμα της, όλοι αυτοί πιστεύουν στις γέφυρες που χτίζονται μέσω της μουσικής και των τεχνών. Είναι ένα μέσο στο να πετύχουμε μεγαλύτερη κατανόηση και ειρήνη στην περιοχή. 

 

Η επιστολή αποτελεί απάντηση στο κάλεσμα για μποϊκοτάζ στη Eurovision από το κίνημα BDS (Boycott, Divestment, Sanctions- Μποικοτάζ, Αποεπένδυση, Κυρώσεις). Το συγκεκριμένο κίνημα λέει πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα τη Eurovision ως κομμάτι της διεθνούς στρατηγικής του στην παρουσίαση της χώρας. «Η επίσημη καμπάνια με το όνομα Brand Israel», λέει το κίνημα που ζητά το μποϊκοτάζ, «παρουσιάζει μια εικόνα που ξεπλένει και αποπροσανατολίζει από τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους». 

 

Τον Ιανουάριο, σημαντικοί Βρετανοί καλλιτέχνες, ανάμεσα τους η Βίβιαν Γουέστγουντ, ο Πίτερ Γκάμπριλ, ο Μάικ Λι, ο Ρότζερ Γουότερς και η Τζούλι Κρίστι συνυπέγραψαν επιστολή προς το BBC στην οποία ζητούσαν να ακυρώσει την τηλεοπτική μετάδοση του διαγωνισμού της Eurovision του 2019. 

 

Στο γράμμα ανέφεραν πως «παρότι η Eurovision είναι ελαφριά διασκέδαση δεν εξαιρείται από το να λαμβάνει υπόψιν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. 

 

Τo BBC υπογράμμισε την δέσμευση του να καλύψει τον διαγωνισμό. «Ο διαγωνισμός της Eurovision δεν είναι πολιτικό γεγονός και δεν υιοθετεί κάποιο πολιτικό μήνυμα ή καμπάνια. Ο διαγωνισμός υποστηρίζει πάντα τις αξίες της φιλίας, της ενσωμάτωσης, της ανοχής, της διαφορετικότητας και δεν πιστεύουμε πως είναι σωστό να χρησιμοποιηθεί η συμμετοχή του BBC σε αυτό για πολιτικούς λόγους. Για αυτούς τους λόγους θα συμμετάσχουμε στη φετινή Eurovision. Η οικοδέσποινα χώρα ορίζεται από τους κανόνες του διαγωνισμού, όχι από το BBC».