Έκλεψε σπαθί από άγαλμα ως φοιτητής «για φάρσα» - Το επέστρεψε 40 χρόνια μετά

Έκλεψε σπαθί από άγαλμα ως φοιτητής «για φάρσα» - Το επέστρεψε 40 χρόνια μετά Facebook Twitter
0

Ένα σπαθί που είχε αποσπαστεί από ένα ιστορικό μνημείο στο Γουέστφιλντ της Μασαχουσέτης, επιστράφηκε από τον άνδρα που το είχε πάρει στα πλαίσια μίας «φοιτητικής φάρσας» που έγινε πριν από περίπου σαράντα χρόνια. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNN η Cindy Gaylord, επικεφαλής σχετικής επιτροπής του Γουέστφιλντ, ένας άνδρας της τηλεφώνησε τρεις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και της είπε πως έχει στην κατοχή του ένα αντικείμενο «ιστορικής σημασίας». 

«Όταν τον ρώτησα αν μπορεί να μου πει περί τίνος πρόκειται αποκάλυψε πως είναι το σπαθί από το άγαλμα του στρατηγού Γουίλιαμ Σέπαρντ», αναφέρει η Gaylord που είναι επικεφαλής της επιτροπής ιστορίας του Γουέστφιλντ τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ίδια ανέφερε πως θυμάται την υπόθεση από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. 

Το άγαλμα του στρατηγού Γουίλιαμ Σέπαρντ, φτιαγμένο από ορείχαλκο, βρίσκεται στο κέντρο ενός πάρκου του Γουέστφιλντ, μίας μικρής πόλης στη δυτική Μασαχουσέτη. Ο Σέπαρντ είχε γεννηθεί στην πόλη το 1737 και υπηρέτησε κατά τον αμερικανικό εμφύλιο. Υπήρξε φίλος του Τζορτζ Ουάσινγκτον και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση του Shays. Διατέλεσε μέλος του Κογκρέσου από 1797 έως το 1803 όταν και επέστρεψε στο Γουέστφιλντ. Πέθανε το 1817. Το άγαλμά του τοποθετήθηκε στην πόλη πάνω από έναν αιώνα μετά, το 1919. 

Μετά την κλοπή του σπαθιού, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ένα νέο τοποθετήθηκε στη θέση του, ωστόσο συγκολλήθηκε στο άγαλμα για να μην κλαπεί ξανά. Το μυστήριο παρέμεινε άλυτο μέχρι την περασμένη Δευτέρα όπου η Gaylord γνώρισε τον άνδρα που το απέσπασε, περίπου σαράντα χρόνια μετά. 

«Ζήτησε να μου πει την ιστορία» είπε η Gaylord που συνάντησε τον άνδρα και τη γυναίκα του στις 28 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο άνδρας εμφανίστηκε μετανιωμένος και έκλαιγε κατά την αφήγηση. Η Gaylord λέει ακόμα πως ο άνδρας, που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, είναι ένας βετεράνος ο οποίος μετά τη θητεία του πήγε στο Γουέστφιλντ για σπουδές. 

Ένα βράδυ, σε μία έξοδο, οι συμφοιτητές του τον προκάλεσαν να πάρει το σπαθί από το άγαλμα του Σέπαρντ. Το έκανε με όλη του τη δύναμη και έπεσε από το βάθρο. Το σπαθί τρύπησε το πουκάμισό του κατά την πτώση. Ο άνδρας πήρε το σπαθί στο οικογενειακό του σπίτι κοντά στη Βοστώνη όπου και κρεμόταν πάνω από την εξώθυρα για πάνω από είκοσι χρόνια. Σε εκκαθάριση που πραγματοποίησε μαζί με την αδερφή του βρήκε το σπαθί και αποφάσισε να το επιστρέψει στην πόλη.  

«Μου είπε πως ντράπηκε πολύ καθώς είναι βετεράνος και δεν ήθελε να το κάνει αυτό σε έναν άλλο βετεράνο», ανέφερε η Γκέιλορντ. «Του είπα πως δεχόμαστε το σπαθί πίσω, δεν θα ερευνήσουμε το θέμα περεταίρω, και πως τον απαλλάσσουμε από τις ενοχές». Το σπαθί θα εκτεθεί σε μουσείο της πόλης αλλά δεν έχουν παρθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις. 

Με πληροφορίες από CNN

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.