Β. Ιρλανδία: Δεκάχρονος βρήκε σπαθί 3 αιώνων - Στην πρώτη του εξερεύνηση με ανιχνευτή μετάλλων

Β. Ιρλανδία: Δεκάχρονος βρήκε σπαθί 3 αιώνων - Στην πρώτη του εξερεύνηση με ανιχνευτή μετάλλων Facebook Twitter
Φωτογραφία: Brian Quinn/Clonoe Gallery
0

Τον Ιούλιο ο δεκάχρονος Fionntan Hughes έλαβε έναν ανιχνευτή μετάλλων ως δώρο γενεθλίων. Κατά την πρώτη του εξερεύνηση με το νέο του δώρο ο μικρός μαθητής εντόπισε ένα σπαθί τριών αιώνων. 

Ο Fionntan, μαζί με τον πατέρα του και τον ξάδελφό του, χρησιμοποιούσαν τον ανιχνευτή μετάλλων στις όχθες του ποταμού Μπλακγουότερ, κοντά στο σπίτι τους στη Βόρεια Ιρλανδία, όταν εντόπισαν το ξίφος. Έσκαψαν και ανέσυραν το μεγάλο, καλυμμένο από τη λάσπη, αντικείμενο. Το μετέφεραν στο σπίτι τους και το έπλυναν στον κήπο με το λάστιχο. Εκεί αποκαλύφθηκε πως το αντικείμενο που είχαν ανασύρει ήταν το μισό από ένα σκουριασμένο, παλιό σπαθί με περίτεχνη λαβή. 

«Ένιωσα ενθουσιασμό», δήλωσε ο δεκάχρονος στον Cormac Campbell του BBC Newsline. «Επειδή ήταν ένα σπαθί που βρέθηκε ακριβώς εδώ», πρόσθεσε σημειώνοντας πως δεν περίμενε πραγματικά κάτι πολύ μεγάλο. Η λαβή του σπαθιού είναι σίγουρα το πλέον αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό του, ωστόσο, σύμφωνα με τους Mark και David Hawkins, που ειδικεύονται στις αρχαιότητες, είναι δύσκολο να ειπωθούν περισσότερα γι αυτό από τις φωτογραφίες καθώς η σκουριά ενδέχεται να το έχει διογκώσει. Ωστόσο μοιάζει αρκετά με τύπο αγγλικού ξίφους που πρωτοπαρουσιάστηκε το διάστημα 1610 - 1640. Η λαβή του φαίνεται να είναι αντιπροσωπευτική των πρώτων σειρών, αναφέρει ο Hawkins στο BBC News, ωστόσο, καθώς κάποια σχέδια χρησιμοποιούνταν από Άγγλους αξιωματούχους για πάνω από έναν αιώνα, οι ειδικοί υποπτεύονται πως το ξίφος δημιουργήθηκε στα τέλη του 1600 ή στις αρχές του 1700. 

Β. Ιρλανδία: Δεκάχρονος βρήκε σπαθί 3 αιώνων - Στην πρώτη του εξερεύνηση με ανιχνευτή μετάλλων Facebook Twitter
Φωτογραφία: Brian Quinn/Clonoe Gallery

Οι περισσότεροι χρήστες ανιχνευτών μετάλλων δεν είναι τόσο τυχεροί, ωστόσο, κατά το διάστημα 1997 έως 2016, οι ερασιτέχνες λάτρεις της ιστορίας βρήκαν περίπου 1 εκατομμύριο αντικείμενα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1992, ένας άντρας που έψαχνε για το χαμένο σφυρί του εντόπισε χρυσά και ασημένια αντικείμενα σπάνιας αρχαιολογικής αξίας. 

Μετά την εύρεση του ξίφους, ο Paul Hughes, πατέρας του δεκάχρονου, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχαιολογικές Αρχές της χώρας. Ο επιμελητής αρχαιοτήτων Greer Ramsey προσπαθεί να ανακαλύψει περισσότερα στοιχεία για το σπαθί. «Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι να το αφήσω να σκουριάζει στο γκαράζ μου», λέει ο Hughes στο BBC News, προσθέτοντας ότι ανησυχεί καθώς η κατάσταση του ξίφους «επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα».

Η οικογένεια ευελπιστεί πως θα δωρίσει το ξίφος σε κάποιο μουσείο που θα το συντηρήσει και θα το εκθέσει ενώ πιστεύει πως και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα κρύβονται στις όχθες του ποταμού Μπλακγουότερ. Ο ίδιος ο δεκάχρονος Fionntan δήλωσε στο BBC News πως ανυπομονεί για την επόμενη εξερεύνηση. 

Με πληροφορίες από Smithsonian

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.