Ποια είναι η δική σας εκδοχή πολιτικής ανυπακοής και βίας;

Ποια είναι η δική σας εκδοχή πολιτικής ανυπακοής και βίας; Facebook Twitter
2
Ποια είναι η δική σας εκδοχή πολιτικής ανυπακοής και βίας; Facebook Twitter
Λεπτομέρεια απ' την αφίσα της έκθεσης

Το GITV διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά έκθεση φωτογραφίας και video art με τίτλο Civil Disobedience: versions of violence.

Την έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2015, επιμελείται η Ηρώ Ταγκάλου με τον Μενέλα Σιαφάκα.

Σε έναν κόσμο ετεροκανονικότητας το να είμαστε ο εαυτός μας είναι πράξη πολιτικής ανυπακοής.

Τους ζητήσαμε να μας μιλήσουν για την έκθεση, την πολιτική ανυπακοή, και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. 

"Τα τελευταία χρόνια λόγω μιας παγκόσμιας αλλά και εθνικής οικονομικής κρίσης παρατηρείται αύξηση στα φαινόμενα βίας και αυτό έχει απασχολήσει πολύ την δημόσια συζήτηση", λένε οι επιμελητές στο LIFO.gr. "Η αλήθεια είναι ότι η βία υπήρξε πάντα μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού, ίσως κληρονομιά από τους ζωικούς  μας προγόνους. Η πολιτική ανυπακοή επινοήθηκε ως ένα κίνημα μη – βίαιο, μιας και πολλές ήταν οι φωνές που οραματίστηκαν έναν κόσμο χωρίς αυτήν. Καλέσαμε λοιπόν τους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την δική τους εκδοχή βίας και να αναπτύξουν νέες παραμέτρους επί θέματος." 

 

Ποια είναι η δική σας εκδοχή πολιτικής ανυπακοής και βίας; Facebook Twitter
Νίκος Καρανικόλας

"Η σειρά εκθέσεων Civil Disobedience ξεκίνησε το 2011 σαν μέρος των εκδηλώσεων Rainbow Week του Δήμου Αθηναίων.  Το Rainbow Week δεν επαναληφθηκε αλλά το Civil Disobedience συνεχίζει ακάθεκτο.  Την πρώτη χρονιά το θέμα ήταν youth revolt και η έκθεση έγινε στο υπόγειο του booze cooperativa. Το 2012 το θέμα ήταν gender identity και η έκθεση μετακόμισε στον Vault theatre plus ως πρώτη εικαστική έκθεση του πολυχώρου. Η πυρηνική οικογένεια/nuclear family μας απασχόλησε το 2013 πάλι στο vault theatre plus. Η έκθεση γινόταν τον μήνα Ιούνιο για να συμπέφτει με το Athens pride και τα gay theatre awards. Φέτος αποφασίσαμε να γίνει τον Ιανουάριο η έκθεση και η θεματική αφορά την βία. Να σημειωθεί ότι κάποια έργα συμμετείχαν στο homotopia της Θεσσαλονίκης το 2012 και φιλοξενήθηκαν στο seven film gallery σε κοινή θέα στην βιτρίνα του καταστήματος πράγμα πολύ τολμηρό. Όντως ο ιδιοκτήτης δέχτηκε αρκετή κριτική από διάφορους πελάτες για το τόλμημα."

 

Ποια είναι η δική σας εκδοχή πολιτικής ανυπακοής και βίας; Facebook Twitter
Μενέλας


"Η έκθεση επινοήθηκε ως συμπλήρωμα στις ήδη υπάρχουσες queer εκδηλώσεις όπως το outview film festival, Athens pride και το queer festival με έμφαση την φωτογραφία και το video-art. Ο συνδετικός ιστός των εκθέσεων συνοψίζεται στην φράση: 'Σε έναν κόσμο ετεροκανονικότητας το να είμαστε ο εαυτός μας είναι πράξη πολιτικής ανυπακοής'."

 

Ποια είναι η δική σας εκδοχή πολιτικής ανυπακοής και βίας; Facebook Twitter
Ηλίας Δουλης

"Η επιλογή των καλλιτεχνών γίνεται με δύο κύριους τρόπους. Είτε με το γενικό κάλεσμα καλλιτεχνών μέσω του επίσημου φορέα της έκθεσης το gitv.gr στο Facebook, είτε με προσωπικό κάλεσμα καλλιτεχνών που μας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον. Κάθε επίπεδο ή στάδιο καλλιτέχνη μας ενδιαφέρει από πρώτοεμφανιζόμενους μέχρι αναγνωρισμένους, από Έλληνες μέχρι ένα queer art group από την Χιλή." 

Ποια είναι η δική σας εκδοχή πολιτικής ανυπακοής και βίας; Facebook Twitter
Χρυσόστομος Γαλαθρής

 

"Φέτος το extra τόλμημα μας είναι μια live performance στα πλαίσια των εγκαινίων στις 10 Ιανουαρίου 18:00-21:00.  Ο Ηλίας Δούλης γράφει (στην εξωτική Αγγλία) εμπνευσμένος από την  έκθεση και σκηνοθετεί (κυρίως μέσω skype) τον Ηλία Σαπουντζάκη σε ένα  μονόπρακτο για την βία."

  

 

Info:

Civil Disobedience: versions of violence

Πολυχώρος Vault: Μελενίκου 26, Βοτανικός

Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945993870

Διάρκεια έκθεσης: 10 - 31 Ιανουαρίου 2015 / Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 19.00 – 24.00

Ποια είναι η δική σας εκδοχή πολιτικής ανυπακοής και βίας; Facebook Twitter
 

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος στην μεγαλειώδη έκθεση του Bill Viola στο Grand Palais

Εικαστικά / Όταν ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος είχε επισκεφθεί τη μεγαλειώδη έκθεση του Bill Viola στο Grand Palais

Μια ανταπόκριση του εκδότη της LiFO από το 2014, τότε που το Παρίσι φιλοξενούσε τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη που πέθανε σήμερα.
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΣ
Δημοκρατία

Εικαστικά / «Δημοκρατία»: Η πολιτική λειτουργία της τέχνης στη νέα έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης

Η νέα έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης ανιχνεύει τη σχέση της τέχνης με την πολιτική ιστορία στη νότια Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τα πλάσματα του Πικάσο συναντούν τους μύθους της αρχαιότητας στο Μουσείο Ελεύθερνας

Εικαστικά / Τα πλάσματα του Πικάσο συναντούν τους μύθους της αρχαιότητας στο Μουσείο Ελεύθερνας

Ο Μινώταυρος και ο Πάνας, οι Σάτυροι και οι Φαύνοι από τον ακαταμάχητο εικονογραφικό κόσμο του Πικάσο συνομιλούν με τις αρχαιότητες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελεύθερνας στην Κρήτη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η σπουδαία Κάρα Γουόκερ και τα εντυπωσιακά αυτόματα γλυπτά της 

Εικαστικά / Η σπουδαία Κάρα Γουόκερ και τα εντυπωσιακά αυτόματα γλυπτά της 

Στην έκθεσή της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιεί ρομπότ και γλυπτές φιγούρες για να εκφράσει με φαντασία και χιούμορ ζοφερές ιστορίες για τη δυστοπική Αμερική των μη προνομιούχων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εκθέσεις

Εικαστικά / Σύγχρονη τέχνη έξω από τα όρια των γκαλερί

Τέσσερις εκθέσεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον, έξω από τους καθιερωμένους χώρους, στον εμβληματικό Βοτανικό Κήπο Διομήδους, σε ένα κτήμα βιολογικής καλλιέργειας στο Μαρκόπουλο Αττικής, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ, μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε έργα σύγχρονης τέχνης σε περιβάλλοντα που προκαλούν νέες αναγνώσεις και αφηγήσεις, οι οποίες αφορούν την ιστορία, τη φύση και τον ρόλο της τέχνης στη δημόσια σφαίρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ayumi Paul και η τελετουργία της χειροτεχνίας

Εικαστικά / Η Ayumi Paul, οι Δελφοί και η τελετουργία της χειροτεχνίας

H διεπιστημονική καλλιτέχνιδα εμπνέεται από την κοιλάδα την οποία περνούσαν οι επισκέπτες του μαντείου και την αρχαία τέχνη, μεταφέρει στο χαρτί τις λατρείες και τα οράματα της φύσης μέσα από τις βελονιές της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τα νέα έργα του Άνσελμ Κίφερ στην Αθήνα

Εικαστικά / Τα νέα έργα του Άνσελμ Κίφερ στην Αθήνα

Ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή καλλιτέχνες και ίσως ο μεγαλύτερος μεταπολεμικός καλλιτέχνης της Γερμανίας παρουσιάζει τα αποκαλυπτικά τοπία του, μια συγχώνευση καταστροφής και δημιουργίας στην γκαλερί Gagosian.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια έκθεση για την Άσπα Στασινοπούλου στο Back to Athens 2024

Εικαστικά / Μια έκθεση για την Άσπα Στασινοπούλου και την απείθαρχη τέχνη της

Από τις 26 ως τις 30 Ιουνίου, στο Back to Athens παρουσιάζονται 20 επιμελητικές εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές με περισσότερους από 190 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η σπουδαία, ελληνικής καταγωγής Νοτιοαφρικανή Penny Siopis στο ΕΜΣΤ 

Εικαστικά / Penny Siopis: Το πολυδιάστατο έργο της ελληνικής καταγωγής Νοτιοαφρικανής καλλιτέχνιδας στο ΕΜΣΤ

Το απαρτχάιντ, η αποαποικιοποίηση, η μετανάστευση, η γυναικεία ματιά, η σεξουαλική βία και η υλικότητα στην τέχνη είναι μερικά από τα θέματα που επανέρχονται στο έργο της σημαντικής αυτής γυναίκας και καλλιτέχνιδας, η οποία παράλληλα ανακαλύπτει και αποκαλύπτει την ελληνική πλευρά της μέσα από την Ιστορία και την εξορία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ύδρα: Οι νέες εκθέσεις - καθρέφτες της εποχής μας 

Εικαστικά / Ύδρα: Τέσσερις νέες εκθέσεις-καθρέφτες της εποχής μας

Οι εκθέσεις στην Ύδρα συνδυάζουν τις όψεις της σύγχρονης τέχνης με έργα που συνομιλούν με τον ψυχισμό και την κοινωνία, δημιουργώντας ένα απροσδόκητο μείγμα καλλιτεχνικών έργων με διαφορετικές καταγωγές και υπόβαθρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δάκης Ιωάννου

Εικαστικά / H λέξη που απεχθάνεται ο Δάκης Ιωάννου είναι το «support»

Ο ιδρυτής του ΔΕΣΤΕ και ένας από τους πιο σημαντικούς συλλέκτες παγκοσμίως είναι εκείνος που έκανε το νησί της Ύδρας hot spot για τους ανθρώπους της τέχνης. Και υπερηφανεύεται πως στα εγκαίνια των εκθέσεων συρρέει τόσο κόσμος έχοντας λάβει απλά ένα mail.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H σύγχρονη ελληνική κεραμική έχει πια τη δική της Μπιενάλε

Αποστολή στη Σαντορίνη / H σύγχρονη ελληνική κεραμική έχει πια τη δική της Μπιενάλε

Με έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής εγκαινιάστηκε μέσα στο περίφημο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, κοντά σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Ακρωτήρι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η εξαιρετική περίπτωση της Phyllida Barlow που ο κόσμος της τέχνης ανακάλυψε αργά

Εικαστικά / Η εξαιρετική περίπτωση της Phyllida Barlow που ο κόσμος της τέχνης ανακάλυψε αργά

Το έργο της «RIG: untitled; blocks», με τα ανορθόδοξα υλικά και τη γλυπτική που δεν μοιάζει με τέτοια, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ

σχόλια

2 σχόλια