Ποια είναι η δική σας εκδοχή πολιτικής ανυπακοής και βίας;
Λεπτομέρεια απ' την αφίσα της έκθεσης

 

Το GITV διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά έκθεση φωτογραφίας και video art με τίτλο Civil Disobedience: versions of violence.

 

Την έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2015, επιμελείται η Ηρώ Ταγκάλου με τον Μενέλα Σιαφάκα.

 

Σε έναν κόσμο ετεροκανονικότητας το να είμαστε ο εαυτός μας είναι πράξη πολιτικής ανυπακοής.

 

Τους ζητήσαμε να μας μιλήσουν για την έκθεση, την πολιτική ανυπακοή, και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. 

 

"Τα τελευταία χρόνια λόγω μιας παγκόσμιας αλλά και εθνικής οικονομικής κρίσης παρατηρείται αύξηση στα φαινόμενα βίας και αυτό έχει απασχολήσει πολύ την δημόσια συζήτηση", λένε οι επιμελητές στο LIFO.gr. "Η αλήθεια είναι ότι η βία υπήρξε πάντα μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού, ίσως κληρονομιά από τους ζωικούς  μας προγόνους. Η πολιτική ανυπακοή επινοήθηκε ως ένα κίνημα μη – βίαιο, μιας και πολλές ήταν οι φωνές που οραματίστηκαν έναν κόσμο χωρίς αυτήν. Καλέσαμε λοιπόν τους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την δική τους εκδοχή βίας και να αναπτύξουν νέες παραμέτρους επί θέματος." 

 

Ποια είναι η δική σας εκδοχή πολιτικής ανυπακοής και βίας;
Νίκος Καρανικόλας

 

"Η σειρά εκθέσεων Civil Disobedience ξεκίνησε το 2011 σαν μέρος των εκδηλώσεων Rainbow Week του Δήμου Αθηναίων.  Το Rainbow Week δεν επαναληφθηκε αλλά το Civil Disobedience συνεχίζει ακάθεκτο.  Την πρώτη χρονιά το θέμα ήταν youth revolt και η έκθεση έγινε στο υπόγειο του booze cooperativa. Το 2012 το θέμα ήταν gender identity και η έκθεση μετακόμισε στον Vault theatre plus ως πρώτη εικαστική έκθεση του πολυχώρου. Η πυρηνική οικογένεια/nuclear family μας απασχόλησε το 2013 πάλι στο vault theatre plus. Η έκθεση γινόταν τον μήνα Ιούνιο για να συμπέφτει με το Athens pride και τα gay theatre awards. Φέτος αποφασίσαμε να γίνει τον Ιανουάριο η έκθεση και η θεματική αφορά την βία. Να σημειωθεί ότι κάποια έργα συμμετείχαν στο homotopia της Θεσσαλονίκης το 2012 και φιλοξενήθηκαν στο seven film gallery σε κοινή θέα στην βιτρίνα του καταστήματος πράγμα πολύ τολμηρό. Όντως ο ιδιοκτήτης δέχτηκε αρκετή κριτική από διάφορους πελάτες για το τόλμημα."

 

Ποια είναι η δική σας εκδοχή πολιτικής ανυπακοής και βίας;
Μενέλας


"Η έκθεση επινοήθηκε ως συμπλήρωμα στις ήδη υπάρχουσες queer εκδηλώσεις όπως το outview film festival, Athens pride και το queer festival με έμφαση την φωτογραφία και το video-art. Ο συνδετικός ιστός των εκθέσεων συνοψίζεται στην φράση: 'Σε έναν κόσμο ετεροκανονικότητας το να είμαστε ο εαυτός μας είναι πράξη πολιτικής ανυπακοής'."

 

Ποια είναι η δική σας εκδοχή πολιτικής ανυπακοής και βίας;
Ηλίας Δουλης

 

"Η επιλογή των καλλιτεχνών γίνεται με δύο κύριους τρόπους. Είτε με το γενικό κάλεσμα καλλιτεχνών μέσω του επίσημου φορέα της έκθεσης το gitv.gr στο Facebook, είτε με προσωπικό κάλεσμα καλλιτεχνών που μας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον. Κάθε επίπεδο ή στάδιο καλλιτέχνη μας ενδιαφέρει από πρώτοεμφανιζόμενους μέχρι αναγνωρισμένους, από Έλληνες μέχρι ένα queer art group από την Χιλή." 

 

Ποια είναι η δική σας εκδοχή πολιτικής ανυπακοής και βίας;
Χρυσόστομος Γαλαθρής

 

"Φέτος το extra τόλμημα μας είναι μια live performance στα πλαίσια των εγκαινίων στις 10 Ιανουαρίου 18:00-21:00.  Ο Ηλίας Δούλης γράφει (στην εξωτική Αγγλία) εμπνευσμένος από την  έκθεση και σκηνοθετεί (κυρίως μέσω skype) τον Ηλία Σαπουντζάκη σε ένα  μονόπρακτο για την βία."

  

 

Info:

Civil Disobedience: versions of violence

Πολυχώρος Vault: Μελενίκου 26, Βοτανικός

Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945993870

Διάρκεια έκθεσης: 10 - 31 Ιανουαρίου 2015 / Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 19.00 – 24.00

Ποια είναι η δική σας εκδοχή πολιτικής ανυπακοής και βίας;