Απεργία την Πρωτομαγιά

«Περσέας»: Ένας ιστορικός ξενώνας Ξενία ξανανοίγει στην Σέριφο για χάρη μιας έκθεσης

«Περσέας»: Ένας ιστορικός ξενώνας Ξενία ξανανοίγει στην Σέριφο για χάρη μιας έκθεσης Facebook Twitter
Στα χρόνια της ακμής του
0

Ο δημοτικός ξενώνας Περσέας στο Λιβάδι Σερίφου, ο συμπαγής αυτός όγκος με τις λιτές γραμμές δίπλα από τη θάλασσα, που παραμένει κλειστός και σχετικά αναξιοποίητος, φέροντας τα σημάδια του χρόνου πάνω του, θα ανοίξει και φέτος το καλοκαίρι για να φιλοξενήσει μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση.

Ο Περσέας, είναι ένα μοναδικό κτιριακό παράδειγμα στο νησί, της μοντέρνας αρχιτεκτονικής κίνησης του 1960. Αρχιτέκτονας του είναι ο Φίλιππος Βώκος ο οποίος, σχεδίασε το ισόγειο ομώνυμο κτίριο ξενώνων, σε κάτοψη σχήματος «Γ», προσφέροντας άμεση πρόσβαση και θέα στη θάλασσα.

Η αρχιτεκτονική του, είναι βασισμένη στο μοντέρνο κίνημα των ξενοδοχείων Ξενία, τα οποία με τις λιτές γραμμές και τους καθαρούς όγκους τους, αποτελούν έκφραση μιας Ελληνικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής διεθνώς αναγνωρισμένης.

«Τα ξενοδοχεία, τα μοτέλ, οι ξενώνες και τα τουριστικά περίπτερα με την διακριτική ονομασία Ξενία, είναι έργα του ΕΟΤ που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από την δεκαετία του '50  μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '70. 

Η αρχιτεκτονική του, είναι βασισμένη στο μοντέρνο κίνημα των ξενοδοχείων Ξενία, τα οποία με τις λιτές γραμμές και τους καθαρούς όγκους τους, αποτελούν έκφραση μιας Ελληνικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής διεθνώς αναγνωρισμένης.

Τη δεκαετία 1957 - 1967 ανέλαβε διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης, ο οποίος  σε συνεργασία με σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής όπως ο  Φίλιππος Βώκος, μετέτρεψε την υπηρεσία σε ένα συνεχές εργαστήριο αρχιτεκτονικής, μελετώντας πληθώρα νέων μονάδων, σε ορεινές περιοχές, σε νησιά και σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τα κτίρια του προγράμματος αποτελούν δείγματα του πρωτοπόρου ελληνικού μεταπολεμικού χώρου και αποτελούν κομμάτι της αρχιτεκτονικής ιστορίας της χώρας μας.

«Περσέας»: Ένας ιστορικός ξενώνας Ξενία ξανανοίγει στην Σέριφο για χάρη μιας έκθεσης Facebook Twitter
Έργο της Νότας Κυριαζή
«Περσέας»: Ένας ιστορικός ξενώνας Ξενία ξανανοίγει στην Σέριφο για χάρη μιας έκθεσης Facebook Twitter
Η ανακοίνωση στις εφημερίδες της εποχής

Η αρχιτεκτονική του ξενώνα Περσέα βασισμένη στο μοντέρνο κίνημα των Ξενία και γενικά των τουριστικών μονάδων της εποχής του ΄60, διέπεται από την τυποποίηση της κατασκευής, τις λιτές γραμμές, τους καθαρούς όγκους και την σαφήνεια στη χρήση των υλικών πάντα σε διάλογο με την αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου» αναφέρει η κ. Αννα Σκιαδά, αρχιτέκτονας και μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Σερίφου η οποία ασχολείται ενεργά με τον Περσέα. Και συνεχίζει:

«Το κτίριο βρίσκεται μέχρι σήμερα σε απόλυτη αρμονία με το τοπίο ενώ ξεπροβάλλει  στην τοποθεσία του, δίπλα στη θάλασσα, σαν να υπήρχε πάντοτε σε αυτή τη θέση.

«Περσέας»: Ένας ιστορικός ξενώνας Ξενία ξανανοίγει στην Σέριφο για χάρη μιας έκθεσης Facebook Twitter
Ο νέος Περσεύς

Στόχος του αρχιτέκτονα του Φίλιππου Βώκου, ήταν ο επισκέπτης να αισθάνεται ότι ζει σε ένα μέρος όπου οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι συνδιαλέγονται δημιουργικά ως  μια οργανική ενότητα, με αποτέλεσμα να  βιώνει μια μοναδική ευχάριστη εμπειρία

Η χωροθέτησή τους, το κτιριολογικό τους πρόγραμμα, η σχέση με τον αστικό ιστό ή το τοπίο και η προβολή της ελληνικής φύσης ως προσφερόμενου αγαθού για τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, η τυπολογική και κατασκευαστική οργάνωσή τους-κτήρια με πτέρυγες και σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα-ο σχεδιασμός των λεπτομερειών και η επιλογή των υλικών, αλλά και των επίπλων και του εν γένει λειτουργικού εξοπλισμού τους είναι τα στοιχεία που οδήγησαν σε ένα μοναδικό και αξεπέραστο αποτέλεσμα, που αξίζει να μελετηθεί από τις νεότερες γενιές» καταλήγει η κ. Σκιαδά.

«Περσέας»: Ένας ιστορικός ξενώνας Ξενία ξανανοίγει στην Σέριφο για χάρη μιας έκθεσης Facebook Twitter

Φέτος λοιπόν οι κοιτώνες του ξενώνα θα φιλοξενήσουν έξι νέους καλλιτέχνες οι οποίοι καλούνται να διερευνήσουν την εφήμερη φύση της καλοκαιρινής διαμονής και να αναβιώσουν την έννοια του «ξενώνα» κατά τα πρότυπα των Ξενία, αναθεωρώντας ή και αποδομώντας τις παραδοσιακές μορφές και τα τυπικά χαρακτηριστικά της.

Πώς μπορούμε να εκτιμήσουμε την αξία αυτών των καταλυμάτων, υπό το βάρος της υπόσχεσης του παρελθόντος για ανάπτυξη, που κατέληξε στα απομεινάρια του σήμερα; Ποιο μήνυμα μπορεί να ακουστεί μέσω των εικαστικών έργων και του εφήμερου in-situ χαρακτήρα τους;

Το βίντεο, η εγκατάσταση, η φωτογραφία, και άλλες μέθοδοι σύνθεσης είναι τα εργαλεία με τα οποία οι καλλιτέχνες θα διαπραγματευτούν τα ζητήματα που θα προκύψουν κατά την διάρκεια της έρευνας τους στον Περσέα που ξεκινά από τις 28/6 και θα διαρκέσει έως τις 5/7, αξιοποιώντας τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

«Περσέας»: Ένας ιστορικός ξενώνας Ξενία ξανανοίγει στην Σέριφο για χάρη μιας έκθεσης Facebook Twitter
Έργο της Βιβής Παπαδημητρίου

info

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Ιάκωβος Βολκώβ, Παναγιώτης Βούλγαρης, Νότα Κυριαζή, Κίλντι Ντράσα, Βιβή Παπαδημητρίου, Βέρα Χοτζόγλου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στην Νεφέλη Παπαναγιώτου / www.aprivate-eye.com. Εγκαίνια 5/7, διάρκεια έκθεσης 5/7-21/7.

Εικαστικά
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ