Οδηγός επιβίωσης στο Comicdom Con Athens 2018 που ξεκινά σήμερα

Οδηγός επιβίωσης στο Comicdom Con Athens 2018 που ξεκινά σήμερα Facebook Twitter
Για 13η χρονιά η αγαπημένη αθηναϊκή διοργάνωση Comicdom Con Athens επιστρέφει στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Έργο της Rutu Modan.
0

Το Comicdom Con Athens 2018 ανοίγει τις πόρτες του σήμερα για να υποδεχτεί όλους τους λάτρεις της ένατης τέχνης στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού του. Είναι η 13η χρονιά της αγαπημένης αθηναϊκής διοργάνωσης που επιστρέφει στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Τρεις ημέρες γεμάτες αποκλειστικά με κόμικς και όσα συναρπαστικά συμβαίνουν γύρω από αυτά. Μαζέψαμε όσα πράγματα δεν πρέπει κάποιος να χάσει στην μεγαλύτερη γιορτή των κόμικς στην πόλη.


Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του φεστιβάλ συγκεντρώνει η κύρια έκθεση του που φέτος φιλοξενεί τα πολυαγαπημένα λευκά στρουμπουλά πλάσματα που δημιούργησε η Φινλανδή συγγραφέας και εικονογράφος Tove Jansson.

Η Jansson φαντάστηκε τις ιστορίες αυτής της μικρής οικογένειας τρολ με μουσούδες που θυμίζουν ιπποπόταμους το 1945 αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να δώσει μια νότα ελπίδας αλλά και για να καυτηριάσει με έμμεσο τρόπο τον τρόπο που επηρέασε την κοινωνία και τα όσα μύρια δεινά έβλεπε να γίνονται μετά το τέλος του.

Η Jansson φαντάστηκε τις ιστορίες αυτής της μικρής οικογένειας τρολ με μουσούδες που θυμίζουν ιπποπόταμους το 1945 αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να δώσει μια νότα ελπίδας αλλά και για να καυτηριάσει έμμεσα τον τρόπο που επηρέασε την κοινωνία και τα όσα μύρια δεινά έβλεπε να γίνονται μετά το τέλος του.

Για να πλάσει τους χαρακτήρες της βρήκε έμπνευση από αληθινά πρόσωπα και ιδιαίτερα από την επί σειρά ετών σύντροφό της και από μέλη της οικογένειας της.

Οι ιστορίες της είναι πέρα για πέρα ανθρώπινες και γι' αυτό τόσο επιτυχημένες. Η δημιουργός τους κυκλοφόρησε 9 βιβλία με αυτές ενώ έγιναν και comic strips που εκδιδόταν από το 1945 μέχρι το 1993. Μεταφέρθηκαν ακόμη και στην τηλεόραση ουκ ολίγες φορές και έγιναν ταινίες μέσω των οποίων έφτασαν σε ένα ευρύτερο κοινό.

Έχουν αποκτήσει τόσους φανατικούς φίλους που στη Φινλανδία υπάρχει θεματικό πάρκο βασισμένο σε αυτό τον φανταστικό κόσμο.

Η Jansson πέθανε το 2001 σε ηλικία 86 ετών. Αν και συνέχιζε να ζωγραφίζει και να γράφει μέχρι το τέλος της ζωής της, ασχολιόταν όλο και πιο σπάνια με τα χαριτωμένα πλάσματα της από το 1970 και μετά.

Οδηγός επιβίωσης στο Comicdom Con Athens 2018 που ξεκινά σήμερα Facebook Twitter
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του φεστιβάλ συγκεντρώνει η κύρια έκθεση του που φέτος φιλοξενεί τα πολυαγαπημένα λευκά στρουμπουλά πλάσματα που δημιούργησε η Φινλανδή συγγραφέας και εικονογράφος Tove Jansson.


Το Γαλλικό Ινστιτούτο φιλοξενεί το έργο του φετινού τιμώμενου καλλιτέχνη του φεστιβάλ, Σταύρου Κιουτσιούκη αλλά και δυο ακόμη εκθέσεις: Το 4rth Wall, που αφορά το λεγόμενο «σπάσιμο του 4ου τοίχου», ένα δημοφιλές concept στα κόμικς όπου οι φανταστικοί χάρτινοι ήρωες βγαίνουν από την πλοκή της ιστορίας και απευθύνονται στο κοινό ή στον συγγραφέα και καλλιτέχνη, σχολιάζοντας την.

Τέλος, στο Drink and Draw Experience εκτίθενται έργα γνωστών σχεδιαστών κόμικς που έχουν γίνει κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως είναι η δυνατή μουσική και το άφθονο αλκοόλ.

Το Comicdom Con πάντοτε φημίζεται για τους εκλεκτούς καλεσμένους του από το εξωτερικό. Φέτος, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες και workshops από 10 καταξιωμένους δημιουργούς από όλο τον κόσμο.

Το Σάββατο στις 21/4 θα μιλήσουν και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού οι Simon Spurrier (σεναριογράφος στα X-Men:Legacy, The Dreaming, Sandman Universe), Roger Langridge (από τη Νέα Ζηλανδία, υπεύθυνος για την αναβίωση του Muppet Show και του Popeye), Sümeyye Kesgin (από την Τουρκία έχει μια γόνιμη συνεργασία με την Image Comics) και Emma Price (η δημιουργός του The Artist που δημοσιεύεται στο Vice).

Την Κυριακή 22/4 σειρά έχουν δυο βραβευμένοι δημιουργοί: Ο Nicolas de Crécy ένας από τους πιο ιδιαίτερους κομίστες της Γαλλίας που έχει ξεχωρίσει για τους ασυνήθιστους ήρωές του και τους σκοτεινούς χρωματισμούς του και η Ισραηλινή Rutu Modan που κρύβεται πίσω από τα Exit Wounds και The Property.

Οι προβολές που τραβούν την προσοχή είναι το Une Vie de Chat (2010) που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ και αφηγείται τις περιπέτειες του Dino, του γάτου μιας επτάχρονης πιτσιρικάς, και το Chris Claremont's X-Men, ένα ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο που έδωσε νέα πνοή στο κλασικό κόμικς της Μάρβελ που κινδύνευσε με ακύρωση τη δεκαετία του '70. Και τα δύο θα προβληθούν στις 20/4.

Οδηγός επιβίωσης στο Comicdom Con Athens 2018 που ξεκινά σήμερα Facebook Twitter
Το Γαλλικό Ινστιτούτο φιλοξενεί το έργο του φετινού τιμώμενου καλλιτέχνη του φεστιβάλ, Σταύρου Κιουτσιούκη.

Την επόμενη μέρα, θα προβληθεί η θρυλική sci-fi ταινία κινουμένων σχεδίων του Rene Laroux, La Planete Sauvage, που γυρίστηκε το 1973 και παραμένει ακόμη μια από τις πιο περίεργες και επίκαιρες ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ.

Αλλά και μερικά αξιοπρόσεκτα πάνελ του φεστιβάλ θα δώσουν αφορμές για συζητήσεις. Στο πάνελ για τα κόμικς στην Ελλάδα του 2018, δημιουργοί και εκδότες συζητούν για την κατάσταση των ελληνικών κόμικς σήμερα (20/4). Στο «Κάτι Τρέχει με τη Marvel», τέσσερις ειδήμονες αναλύουν πού βρίσκεται αυτή την εποχή η μεγάλη εταιρεία (21/4). Στο «Diversity και Πολιτική Ορθότητα» τίθενται όλα τα ερωτήματα για το κύμα της πολιτικής ορθότητας και σε ποιες στιγμές υπάρχει θέμα λογοκρισίας.

Τέλος, μια βόλτα στο artists alley στον πρώτο όροφο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στις αυτοεκδόσεις που βρίσκονται στην είσοδο του Γαλλικού Ινστιτούτου είναι απαραίτητη για όποιον θέλει να ενημερωθεί για νέες εκδόσεις και ανερχόμενα ταλέντα στον χώρο των κόμικς.

Ταυτόχρονα παίζουν παράλληλες δράσεις, από παιχνίδια μέχρι διαγωνισμούς σχεδίου και debate, και φυσικά ο ετήσιος μεγάλος διαγωνισμός Cosplay.

Οδηγός επιβίωσης στο Comicdom Con Athens 2018 που ξεκινά σήμερα Facebook Twitter
Ένας από τους φανταστικούς ήρωες του 4rth Wall που επίσης θα παρουσιαστεί στην έκθεση.
Οδηγός επιβίωσης στο Comicdom Con Athens 2018 που ξεκινά σήμερα Facebook Twitter
Στο «Drink and Draw Experience» εκθέτονται έργα γνωστών σχεδιαστών κόμικς που έχουν γίνει κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Οδηγός επιβίωσης στο Comicdom Con Athens 2018 που ξεκινά σήμερα Facebook Twitter
© Roger Langridge
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Εικαστικά / Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Μια διεθνής έκθεση με 241 φωτογραφίες, που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν δει το φως δημοσιότητας και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ζωής της πιο διάσημης ζωγράφου του 20ού αιώνα, κάνει στάση το φθινόπωρο στη συμπρωτεύουσα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Έκθεση αφισών στην Ύδρα μιας Ελλάδας ανόθευτης και ταπεινής

Εικαστικά / Πώς διαφήμιζε η Ελλάδα τον εαυτό της στο εξωτερικό από το ’30 έως το ’60;

Μια σειρά αφισών του ΕΟΤ, σε μια έκθεση που φιλοξενείται στην οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, αποκαλύπτει τις πρώτες απόπειρες και τα αρχικά βήματα του ελληνικού τουρισμού, με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Εικαστικά / Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Έχει βοσκήσει πρόβατα, έχει πουλήσει κουλούρια και έχει δουλέψει στην οικοδομή, μέχρι που αποφάσισε ότι το μόνο που ήθελε να γίνει είναι καλλιτέχνης. Τελικά, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς. Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ είναι άνθρωπος από σπάνια πάστα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Εικαστικά / «Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Μια μεγάλη έκθεση στο Σικάγο εξετάζει την γκέι ταυτότητα ως ιστορικό φαινόμενο μέσα από 300 έργα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην περίοδο μεταξύ του 1869, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λέξη «ομοφυλόφιλος», και του 1939
THE LIFO TEAM
Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ