ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Γεώργιος Καστριώτης - Άνεμος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

H Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από το 2014 στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα ανακαινισμένα νεοκλασικά που κάποτε λειτουργούσε ως ταχυδρομείο-τηλεγραφείο-τηλεφωνείο. «Κρύβει» μερικά αριστουργήματα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων που το κοινό ίσως δεν γνωρίζει ότι βρίσκονται εκεί.

Ο επισκέπτης, λοιπόν, έχει την ευκαιρία να δει έργα των αδελφών Νικόλαου και Περικλή Λύτρα (γιοι του Νικηφόρου), του Κωνσταντίνου Μαλέα, του Μιχαήλ Ρωμανίδη, του Αλέξανδρου Χριστοφή, του Μιχάλη Οικονόμου,του Περικλή Βυζάντιου και πολλών άλλων. Δύο ξεχωριστές συλλογές συμπληρώνουν τον κρυμμένο «θησαυρό» της Πινακοθήκης: εξαιρετικά γλυπτά του σπουδαίου συμβολιστή γλύπτη Γιώργου Καστριώτη (1899-1969), ανάμεσά τους και η προτομή της θείας του καλλιτέχνη, Σοφίας Σλήμαν, αλλά και ολόκληρη η προσωπική συλλογή του σκηνογράφου της όπερας των αρχών του 20ού αι. Πάνου Αραβαντινού (1884-1930), που διέπρεψε στο Βερολίνο και στην Κεντρική Ευρώπη τον Μεσοπόλεμο.

H Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από το 2014 στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα ανακαινισμένα νεοκλασικά που κάποτε λειτουργούσε ως ταχυδρομείο-τηλεγραφείο-τηλεφωνείο.

Ο σκηνογράφος υπέγραψε ιστορικές παραστάσεις πρωτοποριακών ανεβασμάτων (π.χ. του πρώτου Βότσεκ του Μπεργκ) και ουσιαστικά θεωρείται ο γεννήτορας της ελληνικής σκηνογραφίας. Σκίτσα και μικρογραφίες σκηνικών και κοστουμιών, μακέτες με κρυφό φωτισμό αλλά και ελαιογραφίες ‒καθώς υπήρξε και ζωγράφος‒, απαρτίζουν αυτό το εξαιρετικό τμήμα της Πινακοθήκης που λίγοι γνωρίζουν. Όταν εκτέθηκε, βέβαια, το 1973, σε επιμέλεια ενός άλλου θρυλικού σκηνογράφου, του Γιώργου Ανεμογιάννη, προσέλκυσε πλήθη επισκεπτών. Αυτή η συλλογή, μαζί με τις υπόλοιπες των ζωγραφικών έργων, βρίσκεται στον 1ο όροφο του κτιρίου και η επισκεψιμότητά της δεν είναι υψηλή, αν εξαιρέσουμε τις εκπαιδευτικές σχολικές επισκέψεις.

Το πιο διάσημο απόκτημα, πάντως, είναι ο «Πειραιάς» του Κωνσταντίνου Βολανάκη, αλλά, καθώς είναι μόνιμα αποσπασμένο στο γραφείο του δημάρχου του Πειραιά, δεν μπορεί εύκολα να το θαυμάσει κανείς. Ελπίζουμε σε μια μελλοντική δημόσια παρουσίασή του στο ευρύτερο κοινό, όπως έγινε το 2019, όταν εκτέθηκαν όλα τα προσωπικά αντικείμενα του Μάνου Κατράκη, τα οποία επίσης ανήκουν στην Πινακοθήκη και βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή της.

Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
H Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από το 2014 στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα ανακαινισμένα νεοκλασικά του Πειραιά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Νικόλαος Λύτρας - Ηλιοθεραπεία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Αρτέμης- Τουρκολίμανο Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Έργο του Δημήτρη Τηνιακού. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Στρατής Αξιώτης - Το Λιμάνι Πειραιώς. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Γεώργιος Καστριώτης - Δύναμη και Αδράνεια (1954). Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Η τέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά Facebook Twitter
Γεώργιος Καστριώτης - Ο Χορός του Ζαλόγγου (1952). Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Εικαστικά
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Εικαστικά / Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Μια διεθνής έκθεση με 241 φωτογραφίες, που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν δει το φως δημοσιότητας και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ζωής της πιο διάσημης ζωγράφου του 20ού αιώνα, κάνει στάση το φθινόπωρο στη συμπρωτεύουσα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Έκθεση αφισών στην Ύδρα μιας Ελλάδας ανόθευτης και ταπεινής

Εικαστικά / Πώς διαφήμιζε η Ελλάδα τον εαυτό της στο εξωτερικό από το ’30 έως το ’60;

Μια σειρά αφισών του ΕΟΤ, σε μια έκθεση που φιλοξενείται στην οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, αποκαλύπτει τις πρώτες απόπειρες και τα αρχικά βήματα του ελληνικού τουρισμού, με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Εικαστικά / Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Έχει βοσκήσει πρόβατα, έχει πουλήσει κουλούρια και έχει δουλέψει στην οικοδομή, μέχρι που αποφάσισε ότι το μόνο που ήθελε να γίνει είναι καλλιτέχνης. Τελικά, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς. Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ είναι άνθρωπος από σπάνια πάστα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Εικαστικά / «Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Μια μεγάλη έκθεση στο Σικάγο εξετάζει την γκέι ταυτότητα ως ιστορικό φαινόμενο μέσα από 300 έργα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην περίοδο μεταξύ του 1869, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λέξη «ομοφυλόφιλος», και του 1939
THE LIFO TEAM
Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ