Το ανίερο κωλ*δάχτυλο του Μαουρίτσιο Κατελάν

Το τρίτο χέρι του Μαουρίτσιο Κατελάν Facebook Twitter
Maurizio Cattelan, La Nona Ora, 1999... Courtesy, Maurizio Cattelan's Archive.
0

Γεννημένος στην Ιταλία το 1960, ο Maurizio Cattelan ζει στη Νέα Υόρκη τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η αμφισβήτηση της εξουσίας και των συστημικών πεποιθήσεων είναι το θέμα που διατρέχει ολόκληρο το έργο του, αφήνοντας όμως την ερμηνεία των έργων του στον θεατή:

Ποιος έχει την εξουσία πάνω στην τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή και το θάνατο; Χρησιμοποιώντας τη σάτιρα και το χιούμορ, την πρόκληση και τη σοβαρότητα, ο Maurizio Cattelan αμφισβητεί τις συμβάσεις της κοινωνίας γενικά και του κόσμου της τέχνης ειδικότερα. Η έκθεση "The Third Hand" περιλαμβάνει αρκετά από τα πιο εμβληματικά έργα του Maurizio Cattelan μαζί με έργα που έχει επιλέξει από τη συλλογή του Moderna Museet.

Ένας πάπας καταπλακώνεται από μετεωρίτη, περιστέρια μας παρακολουθούν από ψηλά, μια συρρικνωμένη Καπέλα Σιξτίνα μας επιτρέπει να δούμε όλες τις εκπληκτικές λεπτομέρειες στο ύψος των ματιών, ένας δικτάτορας μετατρέπεται σε μια αξιολύπητη φιγούρα, ίσως ζητώντας συγχώρεση, ένας μνημειακού μεγέθους χέρι που φαίνεται τεταμένο σε φασιστικό χαιρετισμό έχει κομμένα δάχτυλα, ένας άνδρας και ένας σκύλος μοιάζουν να μοιράζονται ένα κοινό όνειρο ή το θάνατο...

Η πρακτική του Maurizio Cattelan έχει τις ρίζες της στην εννοιολογική τέχνη, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την πραγματικότητά μας. Ως επιμελητής και ιδρυτής περιοδικών τέχνης, βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την τέχνη. Η κριτική και διορατική του ματιά στη συλλογή μας δίνει στην τέχνη ξανά τη δύναμή της.

- Gitte Ørskou, Επιμελήτρια & Διευθύντρια Μουσείου

Το τρίτο χέρι Facebook Twitter
Maurizio Cattelan, Untitled, 2018 Photo: My Matson/Moderna Museet © Maurizio Cattelan 2024
Το τρίτο χέρι Facebook Twitter
Maurizio Cattelan, L.O.V.E. Photo: My Matson/Moderna Museet © Maurizio Cattelan 2024

Το "Τρίτο χέρι" περιλαμβάνει έξι εκθεσιακούς χώρους στους οποίους το έργο του Maurizio Cattelan συναντά έργα σουηδικών και διεθνών καλλιτεχνών από τη συλλογή του Moderna Museet, όπως οι Eva Aeppli, Eija-Liisa Ahtila, Cecilia Edefalk, Lena Svedberg, Rosemarie Trockel και η συντακτική ομάδα του underground περιοδικού PUSS.

Σε κάθε εκθεσιακό χώρο, η τέχνη αναδεικνύει μια νέα προοπτική της εξουσίας. Οι θέσεις αντιστρέφονται και οι σχέσεις εξουσίας μετατοπίζονται: μεταξύ τέχνης και θρησκείας, τέχνης και πολιτικής, τέχνης και στρατιωτικής δύναμης, τέχνης και εξουσίας ως αφηρημένου, ανεπαίσθητου γεγονότος.

Το τρίτο χέρι Facebook Twitter
Maurizio Cattelan, Breath, 2023 Photo: My Matson/Moderna Museet © Maurizio Cattelan 2024
Το τρίτο χέρι Facebook Twitter
Maurizio Cattelan, HIM (2001) © Maurizio Cattelan 2024, Roy Lichtenstein, Finger Pointing. (1973) © Roy Lichtenstein. Photo: My Matson/Moderna Museet
Το τρίτο χέρι Facebook Twitter
Maurizio Cattelan, Kaputt, 2013 Photo: My Matson/Moderna Museet © Maurizio Cattelan 2024
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πρόδρομος Τσιαβός: «Στην παρουσία μας στον δημόσιο χώρο ο στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση αλλά να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Plāsmata 3 / Πρόδρομος Τσιαβός: «Στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση, αλλά να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Ο επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση μιλά με υπόκρουση τα ασταμάτητα τιτιβίσματα των πουλιών που έρχονται από τα σκιερά δέντρα του Πεδίου του Άρεως.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα σε μια συνάντηση με τη σύγχρονη τέχνη σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά

Εικαστικά / Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα «συνομιλούν» με τη σύγχρονη τέχνη

Οι τρεις Έλληνες πρωτοπόροι καλλιτέχνες που στιγμάτισαν την ελληνική δημιουργία, σε μια απρόσμενη διαγενεακή συνάντηση με τη Sagg Napoli και τον Mungo Thomson, σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PLASMATA 3 TOPIC

Plāsmata 3 / Plāsmata 3: «Ο πιο σύντομος δρόμος είναι πάντα ο λιγότερο ενδιαφέρων»

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, επιμελείται μαζί με την ομάδα της Στέγης μια έντυπη «ξενάγηση» στην έκθεση «Plāsmata 3: We’ve met before, haven’t we?», που παρουσιάζεται στο Πεδίον του Άρεως.
THE LIFO TEAM
O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Εικαστικά / O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Τα παράξενα μηχανικά γλυπτά του πρωτοποριακού καλλιτέχνη –του οποίου φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του με εκθέσεις σε όλο τον κόσμο– αποτελούν ένα σαρδόνιο σχόλιο και για τη σύγχρονη κοινωνία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αφροδίτη 5.

Onassis Stegi / Ξενάγηση στα Plāsmata: Κεφάλαιο 5

«Και έχεις τόσα να πεις με τα έργα που θα συναντήσεις. Σαν τα ταξίδια. Τα αληθινά ταξίδια, όχι αυτά που κάνεις για δουλειά. Τα άλλα. Εκείνα που κάνεις με παρέα και πιάνετε κουβέντα με αγνώστους χωρίς βιασύνη. Εκείνα που παίρνεις τον χρόνο σου για να χορτάσεις τις λεπτομέρειες».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ
2ο κομμάτι Αφροδίτη

Onassis Stegi / Ξενάγηση στα Plāsmata: Κεφάλαιο 2

«Μας αρέσει η παρέκκλιση και η απόκλιση. Στη ζωή, γενικά. Στους ανθρώπους. Και στην τέχνη. Και εδώ. Από τον Ροδώνα στη Γαρδένια, από τις Αριές στο θέατρο Αλίκη. Οι σπείρες έχουν φτιαχτεί για να τις περπατήσεις και τα παρτέρια για να σταθείς».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ