Αndreas Melas presents

Αndreas Melas presents Facebook Twitter
ΛΕΥΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ Οι εργάτες μόλις έφυγαν από την ΑΜP και ο Ανδρέας Μελάς ετοιμάζεται για τα huge scale έργα του Ben Jones.
0

Ήρθε από τη Νέα Υόρκη πριν από περίπου ένα χρόνο για το στρατιωτικό του, «ούτε που το σκεφτόμουν να επιστρέψω διαφορετικά». Σήμερα οΑνδρέας Μελάς, 29 ετών, έχει τραβήξει την προσοχή καθώς η εικαστική σκηνή τον παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ανάμεικτες προσδοκίες: Προέρχεται από την οικογένεια Μαρτίνου της εκλεκτικής και διαχρονικής σχέσης με την τέχνη, έχει σπουδάσει και ζήσει πολλά χρόνια στο Λονδίνο και κυρίως στη Νέα Υόρκη, όπου γνώρισε προσωπικά τους καλλιτέχνες της τελευταίας στιγμής - πολλοί από αυτούς θεωρούνται τα super brandsτης επόμενης δεκαετίας και εκθέτουν σε κορυφαία μουσεία.

Την ημέρα των γενεθλίων του με ξεναγεί στο ισόγειο και στο υπόγειο του εντυπωσιακού κτιρίου στη γωνία Επικούρου και Κορύνης. Τσιμεντοκονία στο πάτωμα και σύννεφα σκόνης καθώς δύο εργάτες σοβαντίζουν και ετοιμάζουν το χώρο για τις εκθέσεις του φθινοπώρου - διόρθωση: για την καταιγίδα των εκθέσεων που έχει ετοιμάσει, αριθμός αρκετά εντυπωσιακός και μάλλον φιλόδοξος για μια τόσο νέα γκαλερί. Μου λέει πως νιώθει αυτή την «ένταση της δημιουργίας», της υλοποίησης του προγράμματός του και καταλαβαίνω απολύτως τι εννοεί. Καταλαβαίνω γιατί δεν τον πτοούν τα προβλήματα της γραφειοκρατίας που συναντά, οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της εξωτερικής όψης του εντυπωσιακού νεοκλασικού, αλλά και η δύσθυμη ενέργεια που παίρνει κανείς από τη γειτονιά. Γιατί σε μια εποχή που οι γκαλερί εγκαταλείπουν την περιοχή του Ψυρρή, ο Ανδρέας Μελάς επιλέγει συνειδητά να στήσει εκεί το πλάνο των επαγγελματικών του κινήσεων. Είναι απόλυτα ειλικρινής, σχεδόν ωμά ειλικρινής: «Το κτίριο ανήκε στην οικογένειά μου. Είναι πανέμορφο, αλλά αν είχα άλλη επιλογή ή αν είχα χρόνο δεν θα επέλεγα να γίνει εδώ η γκαλερί. Το καλοκαίρι στήναμε το σόου (Μail Order Monsters) και υπήρξε ένας άνθρωπος νεκρός στη γωνία, από το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, κανένας δεν έκανε τίποτα - including us. Περνούσαν διάφοροι, έψαχναν στις τσέπες του για λεφτά και έφευγαν».

Ο χώρος όμως -ισόγειο και υπόγειο- αποτελεί τον ιδανικό καμβά για οποιαδήποτε έκθεση ή installation, όσο μεγάλης κλίμακας και να είναι. Επιπλέον δεν κρύβει πως ψάχνει ήδη για έναν ακόμη χώρο στην περιοχή τουΜεταξουργείου και του Κεραμεικού. «Αλλά η αλήθεια είναι ότι το κοινό που θα έρθει να δει τις εκθέσεις μας δεν θα ενοχληθεί αν περάσει δίπλα του ένα πρεζάκι».

Σε ένα καφέ πάνω στηνπλατεία της Κουμουνδούρου, δίπλα στην γκαλερί, καθόμαστε ανάμεσα σε ηλικιωμένες φιγούρες που πιθανόν περιμένουν το λεωφορείο τους, σε αυτό το transitσημείο μεταναστών και κατοίκων δυτικών προαστίων. Χαιρετάει κάποιους από τους περαστικούς, «έρχομαι συνέχεια εδώ», και μου δίνει την εντύπωση πως δεν μπορεί να δει την εικόνα του εαυτού του να δίνει συνέντευξη. Η ένταση που λέγαμε νωρίτερα επανέρχεται όταν αρχίζουμε να μιλάμε για καλλιτέχνες.

Όπως για τον Ben Jones της φημισμένης νεοϋορκέζικης κολλεκτίβας Paper Rad που από τις 18 Σεπτεμβρίου ως τις 16 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει την πρώτη του solo έκθεση με τίτλο «The New Dark Age». Ενας 30 plus καλλιτέχνης με ευδιάκριτη γραφή, που φέρει στοιχείαποπ σουρεαλισμού, ασχολείται με φιγούρες καρτουνίστικες και είναι προφανές πως αποτυπώνει τους κώδικες της σύγχρονης επικοινωνίας και εικόνας - ο ίδιος χαρακτηρίζει meta-graffitiτα στοιχεία της τέχνης του. Μόλις τον Ιούλιο έκανε μια performance στο ΜοΜa και όμως η πρώτη του έκθεση θα γίνει εδώ, στην AMP. Στο Amazon ήδη προαναγγέλλεται η έκδοση ενός λευκώματος με τα έργα που ετοιμάζει ειδικά για την έκθεση της Αθήνας. «Πρόκειται για μια τεράστια παραγωγή, μεγάλης κλίμακας» εξηγεί ο Ανδρέας Μελάς. «Στο υπόγειο θα έχουμε ένα video projection, και επάνω θα υπάρχουν τα έργα, περίπου πενήντα, που ετοιμάζει ειδικά για την έκθεση. Έχει ετοιμάσει δεκάδες πάνελ που θα συνθέσουν έναν πίνακα τεράστιο, ενώ δούλεψε για πρώτη φορά με το μάρμαρογια να φτιάξει έναν τεράστιο σκύλο». Μορφή που επανέρχεται συχνά στο έργο του - άραγε γι' αυτό τον αποκαλούν οι φίλοι του DogFace; Ετοιμάζει επίσης ένα τεράστιο σκύλο από ξύλο - όλες οι παραγωγές γίνονται στο εργοστάσιο ενός φίλου του Ανδρέα στην Πορτογαλία. «Θα είναι μια funny έκθεση, καθόλου επιτηδευμένη, καθόλου ελιτίστικη».

Αμέσως μετά τον Jones, στις 22 Οκτωβρίου αρχίζει η έκθεση «Spectral Mother» που γίνεται με επιμέλεια του Θοδωρή Κολοβού, με συνεργασία της AMP με το περιοδικό «Mother». Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην έκθεση -Έλληνες και ξένοι- σχολιάζουν τη φροϊδική θεωρία για το οιδιπόδειο σύμπλεγμα. Κάθε έργο θα χρησιμοποιεί την αφήγηση ως μέσο ψυχανάλυσης, αποκαλύπτοντας την εσωτερική πραγματικότητα κάθε καλλιτέχνη. Η έκθεση αυτή ολοκληρώνεται στις 12 Νοέμβρη για να ακολουθήσει αμέσως μετά ένας αμφιλεγόμενος εικαστικός, super star στη δεκαετία του '80, που ένα σκάνδαλο έκοψε τη φόρα του για αρκετά χρόνια. Ο Τim Rollins είναι εξαιρετικά γνωστός και έχει εκθέσεις σε όλα τα σημαντικά μουσεία. Επειδή τα θέματά του απεικονίζουν παιδιά, κάποια στιγμή κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση- κάποιοι λένε ότι ήταν ψέματα που διέδωσαν για να τον καταστρέψουν. Ποτέ δεν σταμάτησε να εκθέτει πάντως και τώρα κάνει come-back. O Τim Rollins and Κos (Κids of Survival) αναμένεται να είναι και το πιο ηχηρό διεθνές όνομα σε αυτό το πρώτο τρίμηνο της γκαλερί (το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με απίστευτο αριθμό εκθέσεων όλο το χρόνο). Είναι σίγουρα περισσότερο εμπορικός από τον Jones, που «δεν πιστεύω πως θα πουλήσει ιδιαίτερα, αλλά μου αρέσει τρομερά, αν και θεωρείταιno commercial value. Aυτό το show θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη και σίγουρα η αξία του θα αρχίζει να ανεβαίνει σημαντικά. Τέτοιου είδους δουλειές με ενδιαφέρουν κυρίως.»

Ο Ανδρέας μιλάει με ενθουσιασμό για τη δουλειά του Jeff Koons, τον Paul MacCarthy, για την πρόθεσή του να μην παγιδευτεί σε κάποια φόρμα, να ανοιχτεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα εικαστικά επίπεδα. Παρ' όλα αυτά, η σκηνή της Νέας Υόρκης φαίνεται να καθορίζει τις κινήσεις του. «Δυστυχώς οι γνωριμίες και οι εικόνες που έχω είναι αμερικάνικες, επειδή εκεί ζούσα όλα αυτά τα χρόνια. Με ενδιαφέρει να γνωρίσω καλλιτέχνες στην Ευρώπη, όπου τα πράγματα είναι πιο σοφιστικέ. Στην Αμερική είναι όλα too loud, πομπώδη, φανταχτερά. Ομολογώ ότι όλη αυτή η panamerican υπερβολή με κουράζει.»

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

12 διαμάντια από την έκθεση «Από τον Μονέ στον Πικάσο» και η ιστορία τους

Εικαστικά / 12 διαμάντια στην έκθεση «Από τον Μονέ στον Γουόρχολ» και η ιστορία τους

Από τα 84 έργα που φιλοξενεί η έκθεση, επιλέξαμε αυτά στα οποία αξίζει να σταθούμε, καθώς περιηγούμαστε στην ιστορία, στον πλούτο και στην περιπλοκότητα των κινημάτων της τέχνης τα τελευταία 130 χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εκθέσεις Δεκέμβριος 2025

Εικαστικά / Ο Δεκέμβρης έχει εκθέσεις που δεν χάνονται

Η έκθεση «Από τον Monet στον Warhol», που άνοιξε πριν από λίγες μέρες, δικαίως μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας, όπως και το αφιέρωμα στο έργο της Λίλα ντε Νόμπιλι. Η λίστα μας όμως δεν εξαντλείται σε αυτές τις δύο!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δυο τιτάνες της ζωγραφικής, δυο μεγάλοι αντίπαλοι στην Tate Britain

Εικαστικά / Τέρνερ και Κόνσταμπλ: Δύο μεγάλοι ανταγωνιστές συναντιούνται ξανά

Για να τιμήσει τα 250 χρόνια από τη γέννησή τους η Tate Britain εξερευνά με μια έκθεση-ορόσημο τις αλληλένδετες ζωές τους και αυτό που τους ένωνε πάνω απ' όλα, την ανεξάντλητη πηγή ομορφιάς και έμπνευσης που είναι η φύση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Εικαστικά / «Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Με αφορμή τη δωρεά του αρχείου της στο ΕΜΣΤ, μέσα από πλήθος τεκμηρίων και σημειώσεων, ξαναδιαβάζουμε το έργο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας της πρωτοπορίας και αναζητάμε εκ νέου την προσωπικότητά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια εκθεση

Εικαστικά / Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια έκθεση

Σπάνια αντικείμενα, έργα τέχνης, memorabilia, φωτογραφίες, αφιερώσεις και μία μικρή αναπαράσταση του σπιτιού του χαρισματικού ηθοποιού, δάσκαλου και σκηνοθέτη στο Παρίσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην έκθεση «Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς» που ξεκίνησε μόλις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Εικαστικά / «Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Μια έκθεση για τη θρυλική ζωγράφο, σκηνογράφο και ενδυματολόγο εμβληματικών παραστάσεων όπερας και θεάτρου ανοίγει στην Αθήνα χάρη στη μοναδική συλλογή του Ερρίκου Σοφρά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ορόσημο της σύγχρονης τέχνης και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Εικαστικά / Ορόσημο της ζωγραφικής και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Πριν από λίγες μέρες ο οίκος Christie’s δημοπράτησε το πρώτο από τα διπλά πορτρέτα που δημιούργησε ο μεγάλος Βρετανός καλλιτέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
THE LIFO TEAM
Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

Εικαστικά / Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

H έκθεση «Tα εικονο-όργανα του Λάζαρου Ζήκου» μάς θυμίζει τον ανήσυχο, ευφάνταστο καλλιτέχνη που έφυγε νωρίς, ξανασυστήνοντας τα ανατρεπτικά, ευφυή, παιγνιώδη, σκοτεινά και ενοχλητικά πολλές φορές έργα του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ευγενία Βερελή αφηγείται ιστορίες που κάνουν την τέχνη μαγεία

Εικαστικά / Τα «μαγικά» κεραμικά της Ευγενίας Βερελή συνομιλούν με το έργο του Αλέκου Φασιανού

«Στις εξιστορήσεις της ζωής σου συχνά ανταποκρίνομαι με ρίγη» λέγεται η έκθεση της νεαρής εικαστικού που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Αλέκου Φασιανού. Το χάσμα του χρόνου εξαφανίζεται και ένας γόνιμος διάλογος ξεκινά ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Εικαστικά / Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Ο Αλέξανδρος Τζάννης δημιουργεί σε μια ερειπωμένη κατασκευή στον λόφο του Φιλοπάππου ένα έργο στο οποίο αποτυπώνονται μέρη από τα κλαδιά του φυτού που βρίσκεται διάσπαρτο στον λόφο, «μεταφρασμένα» σε σίδερο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανένα»

Εικαστικά / Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανέναν»

Πεθαίνει σαν σήμερα ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Διαβάζουμε ξανά μια δύστροπη και νευρική συνέντευξή του από το 1966, στην οποία μιλάει ελεύθερα, σκληρά, συχνά όμως και με αλήθειες, για τη σύγχρονη ζωγραφική.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Αγγελική Αντωνοπούλου

Οι Αθηναίοι / Αγγελική Αντωνοπούλου: «Τι να σου πει η τέχνη με μια τέτοια καθημερινότητα»

Είναι ιδιοκτήτρια μιας σημαντικής γκαλερί της πόλης. Πιστεύει πως πλέον δεν υπάρχουν πολλοί γκαλερίστες ή συλλέκτες που να παθιάζονται με την τέχνη. Είναι σίγουρη, όμως, πως το να ανακαλύπτεις την ομορφιά στην τέχνη είναι ό,τι πιο αισιόδοξο. Η Αγγελική Αντωνοπούλου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ