«Αναζητώντας τον Κολωνό» - Η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η διοργάνωση της Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας Facebook Twitter

«Αναζητώντας τον Κολωνό»: Η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας

0

Η πρώτη σκηνή της ταινίας είναι καθηλωτική, με την έννοια ότι «ξεβολεύει» τον θεατή. Τον κάνει να αισθανθεί ότι κλονίζεται το μεγάλο προνόμιό του να κοιτάζει όσα διαδραματίζονται μπροστά του από μια ασφαλή και απόμακρη θέση, η οποία τον προστατεύει από κάθε εμπλοκή σε αυτά.

Κι όταν σε μια ταινία η πρώτη σκηνή γίνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο συναρπαστική, ο θεατής «τραντάζεται» και συγκεντρώνει το σύνολο της προσοχής του σε αυτό που βλέπει – που σημαίνει ότι «απροστάτευτος» αρχίζει να εμπλέκεται. 

Στην προκειμένη περίπτωση βοηθάει πολύ στο να συμβούν όλα αυτά και η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (VR) 360 μοιρών, χάρη στην οποία ο θεατής νιώθει πιο αληθινή την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται ξαφνικά ανάμεσα σε γυπαετούς, εντός ενός χώρου σχετικά υποφωτισμένου στην περιφέρειά του, μια και υπάρχει μόνο μία πηγή ψυχρού φωτός στο κέντρο του. Πρόκειται μάλλον για ένα κλουβί, χωρίς όμως να είναι σίγουρο. Θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα ύποπτο καταφύγιο ή σε μια αφιλόξενη μυστική κρύπτη.

Τα όρνεα κινούνται εκνευρισμένα γύρω από τον θεατή, ίσως και κατά πάνω του. Πατούν άγαρμπα και αδιάφορα πάνω σε ωμά κομμάτια από πουλερικά που κείτονται στο άθλιο δάπεδο του χώρου και προφανώς αποτελούν την τροφή τους. Η ανησυχία των αρπακτικών δεν δείχνει να μαλακώνει. Αντίθετα, μάλλον μοιάζουν να γίνονται όλο και πιο ανυπόμονα. Σαν να συνεννοούνται με στριγκά αγχωμένα κρωξίματα για το πώς θα οργάνωναν π.χ. μια βιαστική απόδραση από κει ή, αν δεν είναι τελικά φυλακισμένα, πώς θα συντονίζονταν καλύτερα για να εκτελέσουν «μια αποστολή».

Υπέρ αυτής της δεύτερης ιδέας περί «ανειλημμένης αποστολής» συνηγορούν και κάτι περίεργοι μεγάλοι αριθμοί με τους οποίους είναι μαρκαρισμένα τα φτερά των γυπαετών, δρομολογώντας μια περαιτέρω τρομακτική συνειρμική αναγωγή στα περιβραχιόνια των ναζί, ή των στρατονόμων, ή ακόμα και στις αρχαίες απεικονίσεις των Ερινύων, που ήταν φτερωτοί δαίμονες με γυναικεία μορφή και καταδίωκαν τα θύματά τους από αέρος, έχοντας συχνά απειλητικά φίδια τυλιγμένα γύρω από τα μπράτσα τους. 

Το στοιχείο του παραλόγου πλανάται παντού και σαν να διατηρεί τον ρόλο ενός φαντάσματος που σε ξεναγεί στο αδιανόητο ανοίκειο. Οι ίδιες οι «ντανταϊστικές από ένδεια μέσων και υλικών» μορφές δόμησης στην παραγκούπολη είναι οι πρώτες που το αναδεικνύουν. Και, φυσικά, μαζί τους το αμετακίνητο των απανταχού διάσπαρτων απορριμμάτων. 

Παρότι ο θεατής με ένα γρήγορο φρεσκάρισμα της ψυχραιμίας του διακρίνει πόσο ανυπόστατη και ελαφρώς παρανοϊκή θα ήταν η εικασία ότι τα όρνεα προσχεδίαζαν κάποια αποστολή, η ιδέα αυτή σύντομα επανέρχεται κερδίζοντας έδαφος, επειδή τα πλάνα που ακολουθούν προέρχονται από λήψεις drone, το οποίο ίπταται σε ύψος όπου θα μπορούσε να πετά ένας γυπαετός. Αλλά και επειδή, προτού ξεκινήσουν τα πλάνα από drone, μια φωνή ακούγεται και ομολογεί ότι είναι εκείνη του μυθικού Οιδίποδα, λέγοντας:

«Είμαι παγιδευμένος μέσα σ’ ένα κλουβί που φωτίζεται μ’ εκείνα τα δυνατά φώτα που χρησιμοποιούν στις ανακρίσεις./ Παρότι με τυφλώνει το φως, βλέπω τα πάντα γύρω μου περιμετρικά./ Μπορώ να κουνήσω το κεφάλι μου προς κάθε κατεύθυνση./ Kι ωστόσο είμαι παγιδευμένος, φυλακισμένος./ Δικάζομαι σε μια παράλογη, καφκική δίκη από άγρια αρπακτικά πουλιά που μιλούν με ανθρώπινη φωνή ή βγάζουν άναρθρες κραυγές, παριστάνοντας τους ανθρώπους./ Ένα απ’ αυτά είναι ο Κρέων – το όρνεο, ο ψυχοπαθής τύραννος των Θηβών, ο γαμπρός μου και σφετεριστής του θρόνου μου./ Στο έδαφος κείτονται τα αποφάγια νεκρής σάρκας από το δείπνο του – το μίασμα. Ο Κρέων με πιέζει να ομολογήσω κι εγώ τραυλίζω, προσπαθώντας να περιγράψω τη φρίκη τού να είμαι εγώ, ο Οιδίποδας…/ … ο άλλοτε παινεμένος ήρωας και βασιλιάς της Θήβας, μα τώρα ένας τυφλός εξόριστος που αναζητάει ένα κομμάτι γης για να δεχτεί το μιαρό μου σώμα […]»

«Αναζητώντας τον Κολωνό»: Η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας Facebook Twitter
Λουκία Αλαβάνου. Φωτο: Freddie F./LiFO

Έχει σημασία να σταθεί κάποιος σε αυτή την πρώτη σκηνή και να τη συγκρατήσει, γιατί, εκτός του ότι είναι καθηλωτική, αποκαλύπτει πολλές από τις προθέσεις της ταινίας της Λουκίας Αλαβάνου.

Η συνέχεια με τα πλάνα από drone δείχνει κάπως «αποσυμπιεστική» σε σύγκριση με την εναρκτήρια σεκάνς, αλλά δεν είναι και «καταπραϋντική». Ο θεατής βλέπει τώρα πανοραμικές εικόνες μιας εντυπωσιακά επίπεδης, μεγάλης πεδιάδας που περιστοιχίζεται από χαμηλά, ακάλυπτα και βραχώδη ως επί το πλείστον βουνά. Διάσπαρτα, σε διάφορα σημεία της ισόπεδης γης, διακρίνονται αραιοχτισμένα μεγάλα κτίρια βιομηχανικών και αποθηκευτικών χρήσεων, σιδηροδρομικές γραμμές, οδοί όπου κινούνται κυρίως φορτηγά.

Η κάμερα κατεβαίνει προοδευτικά προς το έδαφος και έτσι διακρίνεται όλο και πιο καθαρά ένας απερίγραπτος σκουπιδότοπος με απορρίμματα κάθε τύπου, μεταξύ των οποίων κυριαρχούν εκείνα που μοιάζουν σαν να βρίσκονται εκεί μετά από κάποιου είδους έκρηξη ή άλλη μεγάλη καταστροφή που τίναξε στον αέρα και διέλυσε ένα τεράστιο οικοδόμημα.

Η πτήση καταλήγει στην παραγκούπολη μιας μεγάλης κοινότητας Ρομά, η οποία τα τελευταία σαράντα χρόνια περίπου έχει μετεγκατασταθεί από τη Θήβα στην τοποθεσία του Ασπρόπυργου που ονομάζεται Νέα Ζωή και θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στον αρχαίο Ίππιο Κολωνό. 

Εκεί ξεκινά να ξετυλίγεται μια πολύ πυκνή και αλληγορική διασκευή του «Οιδίποδα επί Κολωνώ», του τελευταίου από τα σωζόμενα θεατρικά έργα του Σοφοκλή, το οποίο ο σπουδαίος αρχαίος ποιητής, που απεβίωσε σε ηλικία ενενήντα ετών, έγραψε σε πολύ προχωρημένη ηλικία.  

«Αναζητώντας τον Κολωνό» - Η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η διοργάνωση της Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας Facebook Twitter
On The Way to Colonus Image from pre-production © Loukia Alavanou

Στη διασκευή της η Λουκία Αλαβάνου διατηρεί όλα τα βασικά στάδια εξέλιξης της πλοκής της αρχαίας τραγωδίας: την άφιξη του τυφλού, γέρου Οιδίποδα και της Αντιγόνης, που τον συνοδεύει και τον φροντίζει, στον Ίππιο Κολωνό. Την εν αγνοία του παραβίαση του ιερού άλσους των Ευμενίδων. Τη συνάντησή του με τον Θησέα, που είναι ο βασιλιάς της Αθήνας και ο οποίος παρέχει στον Οιδίποδα άσυλο και τη διαβεβαίωση ότι θα του επιτρέψει να πεθάνει στην πόλη του, ακολουθώντας το θεϊκό σημάδι που θα αναγγέλλει το τέλος του, όπως επίσης και την υπόσχεση ότι δεν θα αποκαλύψει σε κανέναν το σημείο όπου θα έχει ταφεί. Τη διεκδίκηση του ίδιου του Οιδίποδα από τον Κρέοντα, για να τον ακολουθήσει πίσω στη Θήβα. Αλλά και από τον Πολυνείκη, τον γιο του Οιδίποδα που έδιωξε από την πόλη τους τον πατέρα του προκειμένου να πάρει εκείνος την εξουσία, αλλά πλέον εκτοπίστηκε κι αυτός, όταν ο νεότερος αδελφός του, ο Ετεοκλής, σφετερίστηκε τον θρόνο. Ο Κρέων και ο Πολυνείκης έχουν το ίδιο κίνητρο: να επωφεληθούν από τον Οιδίποδα, όπως ορίζει ο χρησμός που λέει ότι η πόλη που θα του παράσχει χώρο ταφής θα έχει πάντα την προστασία των θεών από τους εχθρούς της. 

Στην ταινία όλοι οι ρόλοι ερμηνεύονται από Ρομά κατοίκους της Νέας Ζωής. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία, επειδή, ξεκινώντας από τα εγγενή δεινά της κοινότητάς τους, όπως είναι οι ένοπλες συγκρούσεις φατριών, και φτάνοντας στα δεινά που εκπορεύονται από την πολιτεία, όπως η άρνηση των Αρχών να επιτρέψει την ταφή των νεκρών τους κοντά στον τόπο όπου έχουν εγκατασταθεί εδώ και δεκαετίες, η «μοίρα» των Ρομά παρουσιάζει πολλές αναλογίες με εκείνη του τραγικού ήρωα.

«Αναζητώντας τον Κολωνό» - Η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η διοργάνωση της Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας Facebook Twitter
On The Way to Colonus Image from pre-production © Loukia Alavanou
«Αναζητώντας τον Κολωνό» - Η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η διοργάνωση της Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας Facebook Twitter
On The Way to Colonus Image from pre-production © Loukia Alavanou

Πέρα από αυτόν τον παραλληλισμό, όμως, η Λουκία Αλαβάνου λέει ότι εντοπίζει και μια σειρά από άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που κάνουν τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» μια πολύ πιο ευρεία αλληγορία για το σήμερα:

«Για παράδειγμα, σ’ αυτό το έργο του ο Σοφοκλής έχει εντελώς διαφορετική τοποθέτηση απέναντι στη μοίρα. Ενώ ο “Οιδίπους Τύραννος” συμβιβάζεται με το πεπρωμένο του και αποδέχεται και τις συνέπειές του, ο “Οιδίπους επί Κολωνώ” δικαιώνει τον εαυτό του, που τον θεωρεί θύμα της μοίρας, και αποζητά να του το αναγνωρίσουν οι άνθρωποι και οι θεοί. Μου κέντρισε επίσης το ενδιαφέρον η μεγαλομανία του Σοφοκλή όποτε αναδύεται η δική του πίστη σε μια ακραία παντοδυναμία του πατέρα. Με εντυπωσίασε ακόμη το ότι ο “Οιδίπους επί Κολωνώ” είναι τόσο πολύπλευρος.

Σπάνια συναντάς στα σημερινά έργα τόσο σφαιρική απόδοση των μυθοπλαστικών προσώπων. Για παράδειγμα, υπάρχει εκείνη η πολύ ισχυρή εξουσιαστική πλευρά του, η οποία εμφανίζεται κατά τη συνάντησή του με τον Πολυνείκη. Εκεί ο Οιδίπους γίνεται τερατώδης. Είναι τόσο φθονερός, τόσο εκδικητικός, τόσο ακραίος, που σε απωθεί και σε τρομάζει. Ενώ σε άλλα σημεία είναι πολύ εύθραυστος.

Στάθηκα επίσης στο πώς ο Κρέων, ως σύμβολο, θα μπορούσε να ταυτιστεί με σύγχρονους πολιτικούς σαν τον Πούτιν ή τον Τραμπ, που είναι χειριστικοί και λαοπλάνοι τύραννοι. Έρχεται στον Κολωνό και βγάζει έναν λόγο πολύ σαγηνευτικό με σκοπό να πείσει τον Οιδίποδα να επιστρέψει στη Θήβα. Όχι όμως για να τον προστατέψει και να τον δικαιώσει αλλά επειδή τον χρειάζεται νεκρό, για να τον αξιοποιήσει σύμφωνα με τον χρησμό, ως “ασπίδα” της πόλης.

Για μένα όλο αυτό καθρεφτίζει πολύ σοβαρά σημερινά θέματα, όπως το προσφυγικό και τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από αυτό μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και Τουρκίας για το ποιος θα αναλάβει να συγκρατήσει τους πρόσφυγες στο έδαφός του. Το “πάρε-δώσε”, με τους πρόσφυγες στη μέση. Το ότι οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων περισσότερο, ενώ δεν τους παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια και την ίδια στιγμή αυξάνονται οι άνθρωποι που χάνονται, προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Και με αυτήν τη συνθήκη που επικρατεί έχουν απολέσει ακόμα και το δικαίωμά τους στην ταφή. Βασικά, το θέμα που κυριαρχεί σε σχέση με όλα τα άλλα στην ταινία που έχω φτιάξει είναι η συνθήκη τού να είναι κάποιος εξόριστος».

Σε αυτήν τη συνθήκη συναντιούνται οι Ρομά της Νέας Ζωής, ο Οιδίπους επί Κολωνώ και οι πρόσφυγες που πνίγονται στη Μεσόγειο. Και το πιο πιθανό είναι ότι σε αυτήν τη «συνομοταξία πασχόντων» θα ενταχθούν και οι Ουκρανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους.

Αν έπρεπε, λοιπόν, να έχει άλλο τίτλο η ταινία της Αλαβάνου, αυτός θα ήταν «εξορίες». Οι Ρομά είναι οι παντοτινοί εξόριστοι απ’ όλες τις κοινωνίες. Ο Οιδίπους βιώνει όσα βιώνει σε αυτή την τραγωδία επειδή είναι ένας εκδιωγμένος. Και η έννοια του εκδιωγμένου σε κοινωνικό επίπεδο δεν θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο σε άλλη κοινότητα από εκείνη των Ρομά.

«Μέσα στο δικό τους γκέτο, στη Νέα Ζωή, οι Ρομά δεν είναι εξόριστοι, εκεί όμως λειτουργεί ο ανεστραμμένος ρατσισμός που εκφράζεται προς την κάμερα που τους κινηματογραφεί», διευκρινίζει η Λουκία Αλαβάνου, «η όποια “αντίστασή” τους φανερώνεται στην κάμερα καθρεφτίζει το δικό τους βίωμα της διαρκώς ανανεούμενης εξορίας τους απ’ όλες τις κοινωνίες. Η κάμερα και το συνεργείο μας ήταν το ξένο σώμα που εισέβαλε σε ένα γκέτο. Και το πρώτο πράγμα που βιώνει κάποιος που δεν ανήκει στο γκέτο, αλλά παραβιάζει τα όριά του, είναι ο ανεστραμμένος ρατσισμός. Η ουσία, λοιπόν, είναι ότι η κάμερα και κατ’ επέκταση το μάτι του θεατή που βλέπει την ταινία γίνονται Οιδίποδας».

«Αναζητώντας τον Κολωνό» - Η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η διοργάνωση της Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας Facebook Twitter
On The Way to Colonus Image from pre-production © Loukia Alavanou

Με άλλα λόγια, βλέποντας κάποιος την ταινία, θα ήταν προς όφελός του να συναισθάνεται ανά πάσα στιγμή τη διπλή υπόσταση του Οιδίποδα, ο οποίος από τη μια είναι η εντυπωσιακή φιγούρα του Ρομά ηθοποιού που υποδύεται τον ρόλο και από την άλλη είναι η κάμερα-θεατής-Οιδίπους. Αυτή η εκδοχή των πραγμάτων ερμηνεύει και την ουσία της πρώτης σκηνής της ταινίας, όπου ο θεατής βρίσκεται μέσα στο κλουβί με τους γυπαετούς και όσα λόγια ακούγονται του μεταφέρουν εκείνη τη δυσάρεστη αίσθηση αδικίας που νιώθει το άτομο ενώπιον του εκάστοτε συστήματος εξουσίας που κάνει κατάχρηση της δύναμής του.

Στην υπόλοιπη ταινία δεν υπάρχει ούτε ένα αδιάφορο πλάνο. Αντίθετα, θα έλεγε κάποιος ότι κάθε εικόνα που αντικρίζει έχει μια παράδοξη, σκοτεινή γοητεία. Στις περισσότερες εμφανίσεις τους οι Ρομά, που έχουν επωμιστεί τους ρόλους του έργου, εμφανίζονται με τα πρόσωπα καλυμμένα με μάσκες, συνήθως ακίνητοι και σε «συνθέσεις» που ο πιο εύκολος (και υπεκφεύγων) τρόπος για να τις περιγράψει κανείς θα ήταν ότι αποτελούν ταμπλό βιβάν. 

Το στοιχείο του παραλόγου πλανάται παντού και σαν να διατηρεί τον ρόλο ενός φαντάσματος που σε ξεναγεί στο αδιανόητο ανοίκειο. Οι ίδιες οι «ντανταϊστικές από ένδεια μέσων και υλικών» μορφές δόμησης στην παραγκούπολη είναι οι πρώτες που το αναδεικνύουν. Και, φυσικά, μαζί τους το αμετακίνητο των απανταχού διάσπαρτων απορριμμάτων. 

Ωστόσο, το εντυπωσιακό επίτευγμα της ταινίας είναι ότι η κάμερα δεν κοιτάζει τίποτα με την εθνογραφική περιέργεια που θα είχε π.χ. ο φακός του «National Geographic». Ούτε επιχειρεί να εξυψώσει τις εικόνες σε κάτι που θα το συμπονούσε ο θεατής και ταυτόχρονα θα το αναγνώριζε ως μαγικό, με ανυπολόγιστες κρυφές δυνάμεις (όπως έκανε π.χ. ο φακός του Εμίρ Κουστουρίτσα πριν από περίπου τριάντα πέντε χρόνια στις σπουδαίες ταινίες του με ιστορίες Τσιγγάνων στα Βαλκάνια).

Αυτό στο οποίο η κάμερα εστιάζει από την αρχή ως το τέλος είναι η απόγνωση του εκδιωγμένου και το πώς εκείνος παραμένει περήφανα παγωμένος σε αυτήν τη συνθήκη, χωρίς σπουδαία προσδοκία για κάποια δικαίωσή του. 

«Αναζητώντας τον Κολωνό» - Η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η διοργάνωση της Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας Facebook Twitter
On The Way to Colonus Image from pre-production © Loukia Alavanou

Και η αίσθηση που προκαλεί αυτή η εστίαση του φακού κλιμακώνεται προοδευτικά μέχρι την τελευταία σεκάνς, η οποία βέβαια δεν θα είχε νόημα να αποκαλυφθεί εδώ, μια και υπάρχει περίπτωση η ταινία να προβληθεί στο μέλλον και στην Αθήνα, αλλά αξίζει να αναφερθεί ότι είναι εκείνη που προσφέρει τη μεγαλύτερη συγκίνηση στον θεατή.

Κατά τα άλλα, ο επισκέπτης που θα εισέρχεται στο ελληνικό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας δεν θα βλέπει τίποτε από την κανονική όψη του εσωτερικού του, επειδή θα βρίσκεται μέσα σε μια κατασκευή που θα το καταλαμβάνει, η οποία αποτελείται από τέσσερις ημισφαιρικούς ηχομονωμένους θόλους διαφορετικών μεγεθών που σχεδιάστηκαν από το αθηναϊκό αρχιτεκτονικό γραφείο AREA και τον αρχιτέκτονα και μηχανικό Δημήτρη Κορρέ.

Από μορφολογικής πλευράς γεφυρώνουν κατά έναν τρόπο τις θολωτές κατασκευές του αρχαίου κόσμου με τους σχεδόν σφαιρικούς «γεωδαιτικούς θόλους» του Αμερικανού αρχιτέκτονα Buckminster Fuller, τους θόλους των πλανηταρίων και άλλες ανάλογες φανταστικές φόρμες, καθώς και με τον φουτουριστικό δικτυωμένο κόσμο που οραματιζόταν ο σπουδαίος Έλληνας αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος.

Στο εσωτερικό των θόλων θα βρίσκονται δεκαπέντε καθίσματα για τους θεατές της ταινίας. Είναι κι αυτά εμπνευσμένα από τις ιδέες και το έργο του Ζενέτου και μοιάζουν με υβρίδια μεταξύ πολυθρόνας, τηλεόρασης και καρέκλας γραφείου. Έχουν σχεδιαστεί από τον Δημήτρη Κορρέ με σκοπό να διευκολύνουν την ελευθερία κινήσεων των θεατών προκειμένου να επωφελούνται στο μέγιστο από το 360 μοιρών φάσμα της ταινίας VR.

Ανάλογη επιμέλεια και σχεδιασμός υψηλών προδιαγραφών έχει υπάρξει για τον φωτισμό μέσα στους θόλους, όπως και για το ηχητικό «φόντο» τους, που βασίζεται στο ηχοτοπίο της παραγκούπολης της Νέας Ζωής.  

«Αναζητώντας τον Κολωνό» - Η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η διοργάνωση της Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας Facebook Twitter
On The Way to Colonus Image from pre-production © Loukia Alavanou
«Αναζητώντας τον Κολωνό» - Η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η διοργάνωση της Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας Facebook Twitter
On The Way to Colonus Image from pre-production © Loukia Alavanou
«Αναζητώντας τον Κολωνό» - Η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η διοργάνωση της Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας Facebook Twitter
On The Way to Colonus Image from pre-production © Loukia Alavanou

Λουκία Αλαβάνου - Αναζητώντας τον Κολωνό

Ελληνικό Περίπτερο στη 59η Διεθνή Έκθεση Τέχνης La Biennale di Venezia, 23 Απριλίου - 27 Νοεμβρίου 2022

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και φορέα υλοποίησης την Εθνική Πινακοθήκη. Η πρώτη έκδοση της ταινίας «Στον δρόμο για τον Κολωνό» πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Onassis Culture και ανήκει στη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση. Χορηγοί της έκθεσης είναι το Onassis Culture, το Ίδρυμα ΝΕΟΝ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Outset.

Καλλιτέχνις: Λουκία Αλαβάνου 
Επιμελητής: Heinz Peter Schwerfel
Βοηθός επιμελητής: Φαίδωνας Γιαλής
Ερευνητικός σύμβουλος: Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Συνεργάτης επιμελητής: Γιάννης Αρβανίτης
Αρχιτεκτονική σύλληψη: AREA – Architecture Research Athens
Αρχιτεκτονική μελέτη και σχεδιασμός εγκατάστασης: Korres Engineering
Ηχητικός σχεδιασμός: Μανώλης Μανουσάκης
Σύμβουλος παραγωγής: Χριστίνα Πηγάκη 
Εκτελεστής παραγωγής: Δέσποινα Μουζάκη
Οργάνωση παραγωγής: Όλγα Χατζιδάκη
Επίτροπος: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (εκπροσωπούμενη από τη διευθύντριά της, καθηγήτρια Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα)

Εικαστικά
0

Γιάννης Κωνσταντινίδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία και Γεωλογία στη Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Παλαιοντολογία. Το 1992, εγκατέλειψε την επιστήμη του για να ασχοληθεί κυρίως με μεταφράσεις και επιμέλειες λογοτεχνικών κειμένων, καθώς και με την αρθρογραφία συνεργαζόμενος ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος με διάφορα έντυπα, αποκλειστικά και μόνο ποικίλης ύλης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λουκία Αλαβάνου: «Προτιμώ να κάνω λιγότερα έργα, θέλω να με αγγίζει βαθιά το κάθε θέμα»

PORTRAITS 2022 / Λουκία Αλαβάνου: «Προτιμώ να κάνω λιγότερα έργα, θέλω να με αγγίζει βαθιά το κάθε θέμα»

Η καλλιτέχνις που τον ερχόμενο Απρίλιο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας νιώθει ότι βρίσκεται απολύτως στο στοιχείο της όταν ασχολείται με την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας και με μία ταινία αυτού του είδους, που βασίζεται στην τραγωδία του Σοφοκλή Οιδίπους επί Κολωνώ και είναι γυρισμένη με ερασιτέχνες Ρομά ηθοποιούς, θα συμμετέχει στη μητέρα όλων των Μπιενάλε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός

PORTRAITS 2022 / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Δεν με ενδιαφέρει το θέατρο ακριβώς, με συναρπάζει η θεατρικότητα των πραγμάτων»

H θέση του ανάμεσα στους πλέον σημαντικούς σκηνοθέτες της προηγούμενης 30ετίας είναι διακριτή. Ο Μιχαήλ Μαρμάρινος από τη δεκαετία του ’90 έχει χαράξει τον δικό του δρόμο. Έχει πετύχει να προκαλεί σταθερά περιέργεια, να εκπλήσσει, να σ’ ενδιαφέρουν ακόμα και οι παραστάσεις του που δεν σου αρέσουν. Το τελευταίο μεγάλο στοίχημα αφορά την καλλιτεχνική διεύθυνση του προτζεκτ «Ελευσίνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023».
ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT