Ανακαλύφθηκε η ακριβής τοποθεσία για το "Δρομάκι" του Vermeer

Ανακαλύφθηκε η ακριβής τοποθεσία για το "Δρομάκι" του Vermeer Facebook Twitter
0
Ανακαλύφθηκε η ακριβής τοποθεσία για το "Δρομάκι" του Vermeer Facebook Twitter
Το σπίτι που ζωγράφισε ο Vermeer – αρ. 42 σήμερα – επιβίωσε μιας πυρκαγιάς του 1536 η οποία έκαψε σχεδόν όλα τα κτίσματα της πόλης.

Το Rijksmuseum ανακοίνωσε ότι ερευνητές στο Άμστερνταμ ταυτοποίησαν την τοποθεσία που απεικονίζεται στον πίνακα του Vermeer "Το δρομάκι" κάνοντας χρήση αρχείων του 17ου αιώνα και της εφαρμογής Google Maps. Η ακριβής διεύθυνση της ήσυχης αυτής σκηνής βρίσκεται στην γενέτειρα του καλλιτέχνη Delft, οδός Vlamingstraat 40-42. Τελικά πρόκειται για έναν δρόμο παράλληλο με ένα από τα κανάλια της πόλης παρότι μια προγενέστερη εκτενής μελέτη είχε αποφανθεί ότι επρόκειτο για την οδό Nieuwe Langendijk 22-26.

Ο πίνακας, ο οποίος χρονολογείται από το 1658, εκτίθεται στο Rijksmuseum το οποίο αφιέρωσε μια έκθεση σχετικά με την ταυτοποίηση. Ο επιμελητής  των έργων τέχνης του 17ου αιώνα του μουσείου, Pieter Roelofs, σε σχετική δήλωση του είπε πως «η απάντηση σχετικά με την τοποθεσία του δρομίσκου του Vermeer είναι σπουδαίας σημασίας, και για την άποψη μας για τον συγκεκριμένο πίνακα του Vermeer και για την εικόνα που έχουμε για τον Vermeer ως καλλιτέχνη».

Ο πίνακας «Το δρομάκι» απεικονίζει μια ιδιαίτερης πολεοδομίας αστική εικόνα με δύο στενάκια (πύλες) στον ακόλουθο ρυθμό: από αριστερά προς τα δεξιά σπίτι-στενό-στενό-σπίτι. Απαιτήθηκε πολύς χρόνος για να ξετρυπωθεί το σημείο με την συγκεκριμενη τυπολογία στον κατάλογο τελών δεδομένου ότι τα Ολλανδικά χειρόγραφα του τέλους του 17ου αιώνα είναι διαβόητα ως δυσανάγνωστα.

Προκειμένου να τεκμηριώσει αυτή την οριστική θέση ο Frans Grizenhout, καθηγητής της ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ερεύνησε έγγραφα που δημοσιεύθηκαν όσο ζούσε ο καλλιτέχνης. Μια σημαντική πηγή ήταν ένας κατάλογος του 1667 που κατέγραφε τα τέλη που κατέβαλλαν οι κάτοικοι πέριξ των καναλιών για την βυθοκόρηση και την διατήρηση των υδάτινων οδών, ποσά που καθορίζονταν από το πλάτος των κατοικιών. Οι μετρήσεις των κατοικιών και των εφαπτόμενων διόδων με απόκλιση ως 15 εκατοστά είχαν καταγραφεί λεπτομερώσ οπότε ο Grizenhout έπρεπε απλά να αναζητήσει μια πρόσοψη που να αντιστοιχεί στα κτήρια και τα δρομάκια που απαθανάτισε ο Vermeer συγκρίνοντας τα με λεπτομέρειες από τον κατάλογο και κατόψεις από το Google Maps.

Ο πίνακας «Το δρομάκι» απεικονίζει μια ιδιαίτερης πολεοδομίας αστική εικόνα με δύο στενάκια (πύλες) στον ακόλουθο ρυθμό: από αριστερά προς τα δεξιά σπίτι-στενό-στενό-σπίτι. Απαιτήθηκε πολύς χρόνος για να ξετρυπωθεί το σημείο με την συγκεκριμενη τυπολογία στον κατάλογο τελών δεδομένου ότι τα Ολλανδικά χειρόγραφα του τέλους του 17ου αιώνα είναι διαβόητα ως δυσανάγνωστα. Σύμφωνα με το Rijksmuseum κάθε ιδιοκτησία καταλάμβανε περίπου 6,3 μέτρα κατά μήκους του καναλιού και χωρίζονταν από στενάκια πλάτους περίπου 1,2 μέτρων. Οι θέσεις μικρών κήπων πίσω από τα σπίτια επίσης επιβεβαίωσαν την τοποθεσία καθώς σύμφωνα με το μουσείο δεν υπήρχε την περίοδο εκείνη άλλο σημείο στο Delft  που να εμφανίζει τέτοια κτηριακή διαρρύθμιση.

 

Από τις αρχικές κατοικίες, οι οποίες θεωρείται ότι είχαν χτιστεί μετά το 1500 αν λάβουμε υπόψιν την λεπτομερή απόδοση των ρωγμών από τον Vermeer, δεν διασώζονται πολλά στοιχεία. Αφού συμβουλεύτηκε έναν παλαιό χάρτη στο Μουσείο Prinsenhof ο Grizenhout ανακάλυψε ότι το σπίτι που ζωγράφισε ο Vermeer – αρ. 42 σήμερα – επιβίωσε μιας πυρκαγιάς του 1536 η οποία έκαψε σχεδόν όλα τα κτίσματα της πόλης. Τα τρέχοντα κτήρια σύμφωνα με το Rijksmuseum χτίστηκαν την τελευταία εικοσιπενταετία του 19ου αιώνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η κατοικία προς τα δεξιά του πίνακα ανήκε στην χήρα θεία του Vermeer, Ariaentgen Claes van der Minne η οποία πουλούσε εντόσθια στην γειτονιά και το στενάκι που απεικονίζεται ήταν γνωστό στους ντόπιους ως Penspoort "Η πύλη των εντοσθίων". Η μητέρα και η αδελφή του Vermeer επίσης ζούσαν κοντά στο κανάλι απέναντι από τα εικονιζόμενα σπίτια και οι ερευνητές πιστεύουν πως ο ζωγράφος ήταν εξοικειωμένος με το θέμα που επέλεξε.

Για να εορτασθεί η ανακάλυψη αυτή το μουσείο δημιούργησε ένα διαδραστικό Google Art Project που επιτρέπει στους θεατές να μάθουν περσσότερα για την έρευνα και να εξερευνήσουν την Vlamingstraat. Η έκθεση Vermeer's The Little Street discovered θα διαρκέσει στο Rijksmuseum μέχρι τον Μάρτιο του 2016 πριν μεταφερθεί στο Μουσείο Prinsenhof στο Delft. Ο πίνακας, ο οποίος αποτελεί μέρος της έκθεσης, σπάνια απομακρύνεται από το μουσείο.

Ανακαλύφθηκε η ακριβής τοποθεσία για το "Δρομάκι" του Vermeer Facebook Twitter
Johannes Vermeer, "Το δρομάκι" 1658.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ