Μοιάζει με λόμπι ξενοδοχείου, με αίθουσα αναμονής σε ιδιωτική λέσχη, αλλά δεν είναι τίποτα από αυτά, παρά το γεγονός ότι διαθέτει ένα κατάστημα δώρων και χώρο εκδηλώσεων.

 

Είναι ένα ταχυδρομείο που δεν θυμίζει καθόλου τα δημόσια κτίρια με τις στοίβες των δεμάτων και των γραμμάτων και βρίσκεται στην Κίνα, στην επαρχία Ζεγιάνκ, στο Νίνγκμπο.

 

Σχεδιασμένο από το στούντιο αρχιτεκτονικής Yatofu με πράσινα λευκά και κόκκινα χρώματα, είναι το πιο «boutique» ταχυδρομείο του κόσμου, βγαλμένο από έναν ονειρικό κόσμο που συναντάμε στους φανταστικούς χώρους που δημιουργεί ο Γουές Άντερσον.

 

Οι σχεδιαστές του χώρου σκέφτηκαν ότι τα ταχυδρομεία είναι χώροι αναμονής κυρίως στις γιορτές και μελέτησαν τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν διαφορετικές κοινότητες. Ερεύνησαν τα χρώματα, δημιούργησαν μια αίθουσα αναμονής με διπλό ύψος και σκέφτηκαν ότι η μεγαλύτερη κίνηση σε αυτά συμβαίνει κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά και σε φεστιβάλ, γενέθλια και φυσικά στο πολιτιστικά σημαντικό, κινεζικό νέο έτος.

 

Οι σχεδιαστές του χώρου σκέφτηκαν ότι τα ταχυδρομεία είναι χώροι αναμονής κυρίως στις γιορτές και μελέτησαν τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν διαφορετικές κοινότητες. Ερεύνησαν τα χρώματα, δημιούργησαν μια αίθουσα αναμονής με διπλό ύψος και σκέφτηκαν ότι η μεγαλύτερη κίνηση σε αυτά συμβαίνει κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά και σε φεστιβάλ, γενέθλια και φυσικά στο πολιτιστικά σημαντικό, κινεζικό νέο έτος.

 

Αυτό ενθάρρυνε το αρχιτεκτονικό γραφείο που εδρεύει στο Ελσίνκι να κάνει το ταχυδρομείο Bund κάτι περισσότερο από έναν προορισμό όπου οι κάτοικοι του Ningbo μπορούν απλώς να στείλουν την αλληλογραφία τους – το κτίριο περιλαμβάνει επίσης κατάστημα δώρων, καθώς και χώρο εκδηλώσεων που λειτουργεί ως χώρος παιχνιδιού για παιδιά.

 

Οι ταχυδρομικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ένα δωμάτιο διπλού ύψους στο ισόγειο, το οποίο φωτίζεται από μια σειρά σφαιρικών κρεμαστών φώτων που κρέμονται από την οροφή. Οι υπόλοιποι τοίχοι διαθέτουν ενσωματωμένα ράφια και έχουν βαφτεί σε βαθιά κόκκινη απόχρωση, ενώ το λευκό και πράσινο έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του δαπέδου.

 

Τα χρώματα δημιουργούν μια γιορταστική παλέτα ενώ μια σκάλα από λευκό μέταλλο οδηγεί στο κατάστημα του πρώτου ορόφου. Εδώ υπάρχουν περισσότερα ράφια σε κατακόκκινο χρώμα όπου μπορούν να παρουσιαστούν δώρα και αναμνηστικά.

 

Τέλος, στον δεύτερο όροφο βρίσκεται η αίθουσα εκδηλώσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει εποχιακά πάρτι, εργαστήρια, παιδικά παιχνίδια και άλλα.

 

Ο ισόγειος χώρος έχει επενδυθεί με ξύλο και κλιμακωτά καθίσματα, ενώ μαξιλάρια και κυλινδρικά ξύλινα σκαμπό έχουν διασκορπιστεί παντού.

 

«Στην ολοκληρωμένη μορφή του, το Bund Post Office παρέχει μια νέα προοπτική για τον ρόλο του ταχυδρομείου στο σύγχρονο περιβάλλον» εξήγησε το στούντιο. «Φτάνει πολύ πιο πέρα από τον ιδρυτικό του ρόλο, την αποστολή και λήψη αλληλογραφίας, και προσφέρει έναν κόμβο όπου οι επισκέπτες μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους».

 

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το design κτίριο είναι ταχυδρομείο;
Τα χρώματα δημιουργούν μια γιορταστική παλέτα ενώ μια σκάλα από λευκό μέταλλο οδηγεί στο κατάστημα του πρώτου ορόφου. Φωτο: courtesy Wen Studio.

 

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το design κτίριο είναι ταχυδρομείο;
Το κατάστημα δώρων. Φωτο: courtesy Wen Studio.

 

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το design κτίριο είναι ταχυδρομείο;
Φωτο: courtesy Wen Studio.
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το design κτίριο είναι ταχυδρομείο;
Φωτο: courtesy Wen Studio.
 

 

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το design κτίριο είναι ταχυδρομείο;
Φωτο: courtesy Wen Studio.

 

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το design κτίριο είναι ταχυδρομείο;
Φωτο: courtesy Wen Studio.
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το design κτίριο είναι ταχυδρομείο;
Φωτο: courtesy Wen Studio.