Μοναδική ταυτότητα Facebook Twitter
Ο Κωστής Καρατζάς ιδρυτής του hospitality brand The Modernist.

Κωστής Καρατζάς: «Υπάρχουν δημιουργικές δυνάμεις που ωθούν τη Θεσσαλονίκη προς τα εμπρός»

0

Είναι ένας αισιόδοξος και ενθουσιώδης τύπος, ανυπόμονος για το μέλλον. Αυτό καταλαβαίνεις αυτόματα για τον Κωστή Καρατζά αν τον αφήσεις να σου μιλήσει για τη δουλειά του πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ. 

Ο ιδρυτής του hospitality brand The Modernist, με ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, πιθανότατα έχει βαρεθεί κάθε λογοπαίγνιο περί σύγχρονου μοντερνισμού, ιδίως όταν θέλει να περιγράψει τον εαυτό του. Τελικά, είναι ένας open minded επιχειρηματίας που ακολουθεί ένα συγκεκριμένο όραμα υψηλής αισθητικής, δοκιμάζοντας αστικά μονοπάτια με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής. 

Αεικίνητος, συμμετέχει και ασχολείται με πολλά ενδιαφέροντα πρότζεκτ, ενώ ταυτόχρονα είναι ο ιθύνων νους της περίφημης πλατφόρμας «The Greek Foundation» αλλά και partner στην ελληνική εταιρεία Ergon Foods, η οποία προσφέρει περισσότερα από 1.200 προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και λειτουργεί την αλυσίδα εστιατορίων Ergon, και του πρωτοποριακού πρότζεκτ του foodie hotel Ergon House στην Αθήνα. 

«Μια εμπειρία διαμονής είναι πολυσύνθετη και καθορίζεται από αρκετές παραμέτρους. Μία από αυτές είναι το design. Εκτός από το όμορφο έπιπλο ή τον υψηλής αισθητικής σχεδιασμό του χώρου, όμως, σημασία έχει τελικά η συνολική εμπειρία. Σε αυτήν μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν οι άνθρωποι και η ενέργεια που εκπέμπει ο χώρος. Οι άνθρωποι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναζητούν στα ταξίδια τους αυθεντικότητα, ειλικρίνεια και ηθική»

Φυσικά, από μικρό τον γοήτευαν η αρχιτεκτονική και το design σε κάθε του μορφή και έκφανση. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια βρέθηκε στο Λονδίνο για μεταπτυχιακές σπουδές αρχιτεκτονικής (Architectural Association) και MBA στο Imperial College Business School. 

Πλέον, εξερευνά όλα όσα αναζητά ένας σύγχρονος νομάς/ταξιδευτής. 

«Μια εμπειρία διαμονής είναι πολυσύνθετη και καθορίζεται από αρκετές παραμέτρους. Μία από αυτές είναι το design. Εκτός από το όμορφο έπιπλο ή τον υψηλής αισθητικής σχεδιασμό του χώρου, όμως, σημασία έχει τελικά η συνολική εμπειρία. Σε αυτήν μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν οι άνθρωποι και η ενέργεια που εκπέμπει ο χώρος. Οι άνθρωποι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναζητούν στα ταξίδια τους αυθεντικότητα, ειλικρίνεια και ηθική», απαντάει όταν τον ρωτάμε τι αναζητά ένας σύγχρονος νομάς από το design. 

«Θυμάμαι την πρώτη μέρα που άνοιξε τις πόρτες του το Modernist στο διατηρητέο κτίριο της Ερμού, πίσω στο 2018, την περιέργεια που είχα να το δω μέσα από τα μάτια των άλλων, να καταλάβω αν το αντιλαμβάνονται όπως ακριβώς το ονειρευόμουν». 

Μοναδική ταυτότητα Facebook Twitter
Tο Modernist στο διατηρητέο κτίριο της Ερμού

Ήταν ξεκάθαρο εξαρχής πως οι πυρηνικοί στόχοι του Modernist ως πρότζεκτ ήταν δύο: η αλυσιδωτή, back to back ανάπτυξη του brand και σε άλλες ενδιαφέρουσες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, πάντα σε σύνδεση με την τοπική κοινότητα και δημιουργώντας συνέργειες σε επίπεδο πόλης και γειτονιάς. Ο δεύτερος, σαφώς πιο ποιοτικός, αφορά την περαιτέρω εξέλιξή του ως lifestyle brand. Άλλωστε, από τη γέννησή του προσπαθεί να ξεπεράσει τα στενά όρια του ξενοδοχείου και να μεγαλώσει πέρα και πάνω από αυτό, αναπτύσσοντας κι άλλες διαστάσεις. Και, μολονότι είναι ακόμα στην αρχή, το έχει καταφέρει ήδη ως έναν βαθμό. 

Η συζήτηση αυτόματα περνάει στο Greek Foundation και στο αν σύντομα θα αποκτήσει φυσική οντότητα, εκτός του αμιγώς digital περιβάλλοντος. «Υπάρχουν πολλά σχέδια για το μέλλον του Greek Foundation. Ένα από αυτά είναι και η δημιουργία ενός φυσικού χώρου, στον οποίο θα μπορέσει να αναπτύξει κι άλλες δραστηριότητες και, κυρίως, να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Αντιλαμβάνεται κανείς πολύ διαφορετικά ένα brand όταν υπάρχουν περισσότερα ερεθίσματα και ζει μια εμπειρία σε πραγματικό χώρο και χρόνο».

Μοναδική ταυτότητα Facebook Twitter
Η ταράτσα του Modernist

Όταν δεν βρίσκεται σε αεροπλάνο, ο δικός του χώρος παραμένει ο ομφαλός της Θεσσαλονίκης, η Παλιά Παραλία και η ιστορική πολυπολιτισμική γειτονιά των αντιθέσεων και της αιώνιας κομψότητας γύρω από την Αγία Σοφία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. 

Βρίσκεται, τελικά, η Θεσσαλονίκη σε booming phase; Και πώς εξελίσσεται μέσα από αυτό;

«Η Θεσσαλονίκη αισθάνομαι πως έχει χάσει τον προσανατολισμό της καθώς και την ιδιαίτερη ταυτότητα που είχε στο παρελθόν, ίσως επειδή δεν κατάφερε ποτέ να την επαναπροσδιορίσει και να κινηθεί σταθερά και με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον. Έχει πάντα την τάση να ετεροπροσδιορίζεται και είναι εσωστρεφής. Ταυτόχρονα, βέβαια, υπάρχουν δημιουργικές δυνάμεις που την ωθούν προς τα εμπρός. Ελπίζω αυτές να δυναμώσουν ώστε να γίνουν κυρίαρχες». 

Μοναδική ταυτότητα Facebook Twitter
Μια εμπειρία διαμονής είναι πολυσύνθετη και καθορίζεται από αρκετές παραμέτρους. Μία από αυτές είναι το design.
Μοναδική ταυτότητα Facebook Twitter
Εκτός από το όμορφο έπιπλο ή τον υψηλής αισθητικής σχεδιασμό του χώρου, όμως, σημασία έχει τελικά η συνολική εμπειρία.
Μοναδική ταυτότητα Facebook Twitter
Modernist
Μοναδική ταυτότητα Facebook Twitter
Modernist
Μοναδική ταυτότητα Facebook Twitter
Modernist
Μοναδική ταυτότητα Facebook Twitter
The Greek Foundation. Φωτο: Στέφανος Τσακίρης
Μοναδική ταυτότητα Facebook Twitter
The Greek Foundation. Φωτο: Στέφανος Τσακίρης
Μοναδική ταυτότητα Facebook Twitter
The Greek Foundation. Φωτο: Στέφανος Τσακίρης
Μοναδική ταυτότητα Facebook Twitter
The Greek Foundation. Φωτο: Στέφανος Τσακίρης

Από την ειδική έκδοση ADM/ LiFO x Design Ambassador/ Archisearch

Το νέο τεύχος της LiFO με το Architecture Design Map: Ειδική έκδοση Θεσσαλονίκη δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

helexpo

ADM4/SKG - Thessaloniki Issue / Μαρία Δέδα: «Αρχιτεκτονική δεν σημαίνει ότι εμπνέεσαι και σχεδιάζεις χωρίς τίποτα να σε περιορίζει»

Με αφορμή τρία νέα έργα που θα παρουσιαστούν σύντομα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, η επικεφαλής του Deda & Architects μιλά για τη βιωσιμότητα και την επίτευξή της στην αρχιτεκτονική, για τη σημασία της διαχρονικότητας και της ευελιξία στους χώρους όπου εργαζόμαστε και κατοικούμε, για την τάση των κτιρίων-ορόσημων και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αρχιτέκτονες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς το Europa Minimal Frame κατέκτησε την κορυφή του design με τη σφραγίδα των Red Dot Awards

ADM4/SKG - Thessaloniki Issue / Πώς το Europa Minimal Frame κατέκτησε την κορυφή του design με τη σφραγίδα των Red Dot Awards

H διευθύνουσα σύμβουλος της Europa, Ανούς Κ. Τζιρακιάν, μοιράζεται τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το κορυφαίο αρχιτεκτονικό σύστημα αλουμινίου της αγοράς, που κατάφερε να ξεχωρίσει σε έναν από τους πιο έγκυρους διαγωνισμούς παγκοσμίως.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αμαζόνα και το τζάκι της

Design / Η αμαζόνα Σήλια Δραγούνη και το τζάκι της

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το υποθετικό σπίτι της Κατριν Ντενέβ

Design / Ένα αθηναϊκό σπίτι που θα μπορούσε να ανήκει στην Κατρίν Ντενέβ

Το σπίτι της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαρόπουλου θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Δεν μοιάζει καθόλου με διαμέρισμα. Εδώ είναι όλα ανοιχτά, χωρίς προσδιορισμένους χώρους σε ένα κτίριο που δεν θυμίζει σε τίποτα αθηναϊκή πολυκατοικία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»

Άκου την επιστήμη / Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»

Τι χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρους ικανούς να προσφέρουν νέες εμπειρίες; Πως μπορεί η πόλη της Αθήνας να αποκτήσει περισσότερους ελεύθερους χώρους; Ποιες λύσεις απαιτούνται ώστε η πρωτεύουσα τα καλοκαίρια να μην είναι ένα καζάνι που βράζει; Και πόσο εφικτός είναι ο στόχος της πόλης των 15 λεπτών; Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Στέλιος Κόης απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Design / Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Το σπίτι της γλύπτριας Λυδίας Βενιέρη είναι στο Μαρούσι. Μιλάμε γι' αυτό, για τη γειτονιά όπου μεγάλωσε και τους διανοούμενους που πέρασαν από κει. Αλλά και για το πώς μπορείς, όταν χάνεις τα κλειδιά σου, να ζητάς από εκείνα να σε βρουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Design / Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Το ιστορικό μυθιστόρημα του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε έναν εξαιρετικά καλοφτιαγμένο τόμο, σε σχέδιο και σενάριο του Παναγιώτη Πανταζή.
M. HULOT