LIVE!

Η Καρδιά του Σκότους εικονογραφείται υποδειγματικά, σελίδα-σελίδα, από τον αυτοδίδακτο καλλιτέχνη Matt Kish

Η Καρδιά του Σκότους εικονογραφείται υποδειγματικά, σελίδα-σελίδα, από τον αυτοδίδακτο καλλιτέχνη Matt Kish Facebook Twitter
0

Mε μια χειρονομία που θεωρείται από τις εντυπωσιακότερες στο ντιζάϊν των βιβλίων, ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης Matt Kish παρουσίασε μια  υψηλής αισθητικής εικονογράφηση, σελίδα-σελίδα,  για το βιβλίο του Τζόζεφ Κόνραντ "Η Καρδιά του Σκότους."

Με ένα έργο που σε στοιχειώνει σε κάθε σελίδα, η εικονογράφηση του Kish αναζωογονεί το κλασικό έργο του Κόνραντ που πραγματεύεται διαχρονικά θέματα όπως η φυλή, το φύλο, η εξουσία, τα προνόμια και οι δυϊκότητες της ανθρώπινης ψυχής, ενώ κερδίζει επάξια την θέση του στην σύνοψη The Graphic Canon, Vol. 3.

Η Καρδιά του Σκότους εικονογραφείται υποδειγματικά, σελίδα-σελίδα, από τον αυτοδίδακτο καλλιτέχνη Matt Kish Facebook Twitter

Είναι σχεδόν σαν όσο περισσότερο το διαβάζει κανείς να παρασύρεται όλο και πιο βαθιά σε μία σήραγγα, όπου κάθε άλλη επιλογή και μονοπάτι σβήνει κι εξαφανίζεται μέχρι να μείνει μόνο αυτή η φρικτή και κτηνώδης συνάντηση με τον Κούρτζ και τον καθηλωτικό τρόμο των ιδεών του.

Στην εισαγωγή του ο Kish αντιπαραθέτει τα δύο έργα του: "Κάθε εικονογράφος σε κάθε έργο που αναλαμβάνει έχει μια πλειάδα επιλογών. Αναλογιζόμενος πως να προσεγγίσω την Καρδιά του Σκότους έπρεπε να κάνω επιλογές που ούτε μία στιγμή δεν υπήρξαν εύκολες. Εκείνο που με εντυπωσίασε όταν εικονογραφούσα τον Μόμπυ Ντικ ήταν η απεραντοσύνη του έργου του Μέλβιλ. Πρόκειται για ένα τεράστιο βιβλίο το οποίο, αν θελήσουμε να παραφράσουμε τον Γουίτμαν, περιέχει πολλαπλότητες. Αντιφάσκει σε στυλ και τόνο ένδοξα και παράδοξα και ήταν αρκετά ισχυρό ώστε να αποτελέσει όχημα για το όραμα δεκάδων καλλιτεχνών... Ο Μέλβιλ αφήνει χώρο.

 

Η Καρδιά του Σκότους εικονογραφείται υποδειγματικά, σελίδα-σελίδα, από τον αυτοδίδακτο καλλιτέχνη Matt Kish Facebook Twitter

Ο Κόνραντ είναι κάτι τελείως διαφορετικό, ιδίως η Καρδιά του Σκότους. Υπάρχει μια τρομακτική αίσθηση κλειστοφοβίας και η συντριπτική μοναδικότητα της ιστορίας. Είναι σχεδόν σαν όσο περισσότερο το διαβάζει κανείς να παρασύρεται όλο και πιο βαθιά σε μία σήραγγα, όπου κάθε άλλη επιλογή και μονοπάτι σβήνει κι εξαφανίζεται μέχρι να μείνει μόνο αυτή η φρικτή και κτηνώδης συνάντηση με τον Κούρτζ και τον καθηλωτικό τρόμο των ιδεών του. Εκεί που ο Μόμπυ Ντικ περιπλανιέται στα περατα της γης και της θάλασσας, η Καρδιά του Σκότους κινείται προς μία κατεύθυνση μόνο κι αυτή είναι τα τάρταρα.

Η Καρδιά του Σκότους εικονογραφείται υποδειγματικά, σελίδα-σελίδα, από τον αυτοδίδακτο καλλιτέχνη Matt Kish Facebook Twitter

Όσο κι αν ηταν προφανές ότι δεν θα μπορούσε να αποτελεί εύκολη δουλειά το να πάρει κανείς ένα σημαίνον έργο της λογοτεχνίας και να του εμφυσήσει μια νέα πνοή με τις εικόνες, ωστόσο αυτή η ακατανίκητη έλξη προς τα κάτω αυτής της λογοτεχνικής μαύρης τρύπας, αυτή η σφαίρα στον κρόταφο, πρόβαλλε απαιτήσεις που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστώ."

 

Ο Kish όμως απάντησε τις απαιτήσεις αυτές με θάρρος, ισορροπώντας ανάμεσα στην τολμηρή δημιουργικότητα και τον σεβασμό για την ευαισθησία του Κόνραντ, παρασύροντας μας μέσα σε αυτή την μαύρη τρύπα με ακατανίκητο μαγνητισμό.

 

Η Καρδιά του Σκότους εικονογραφείται υποδειγματικά, σελίδα-σελίδα, από τον αυτοδίδακτο καλλιτέχνη Matt Kish Facebook Twitter
Η Καρδιά του Σκότους εικονογραφείται υποδειγματικά, σελίδα-σελίδα, από τον αυτοδίδακτο καλλιτέχνη Matt Kish Facebook Twitter
Η Καρδιά του Σκότους εικονογραφείται υποδειγματικά, σελίδα-σελίδα, από τον αυτοδίδακτο καλλιτέχνη Matt Kish Facebook Twitter
Η Καρδιά του Σκότους εικονογραφείται υποδειγματικά, σελίδα-σελίδα, από τον αυτοδίδακτο καλλιτέχνη Matt Kish Facebook Twitter

Design
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Ο κόσμος της φιλοξενίας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα”: όλα όσα έγιναν στη δεύτερη διοργάνωση του HOTEL EXPERIENCE το διήμερο 18&19 Οκτωβρίου 2025 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Design / Πώς το Hotel Experience μεταμόρφωσε την Τεχνόπολη σε ατμοσφαιρική ξενοδοχειακή εμπειρία

Με συμμετοχή 8000 επισκεπτών, 120 ομιλητών και 70 εταιρειών υλικών και κατασκευής, το Hotel Experience ανέδειξε την ελληνική φιλοξενία ως διεθνή συζήτηση, όπου η αρχιτεκτονική και η επενδυτική στρατηγική συνυπάρχουν στο ίδιο τραπέζι.
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι του Δημήτρη Πικιώνη από τη Μαδρίτη στην οδό Πειραιώς 

Design / Χάρη στον Δημήτρη Πικιώνη ο δρόμος προς την Ακρόπολη είναι ένα έργο τέχνης

Μια νέα έκθεση για τον Δημήτρη Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα αυτού του εμπνευσμένου Έλληνα εικαστικού, αρχιτέκτονα, στοχαστή και όσα του οφείλουν η Αθήνα και οι σύγχρονοι Έλληνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι που χρειάζεται περισσότερους τοίχους

Design / Ένα σπίτι που χρειάζεται κι άλλους τοίχους για τους πίνακες του ιδιοκτήτη

Ο αρχιτέκτονας και visual artist Αλέξανδρος Μαγκανιώτης μένει στη Γλυφάδα, σε μια οικογενειακή πολυκατοικία. Το διαμέρισμά του έχει τόσα έργα που μοιάζει με δική του, ατομική έκθεση, την οποία ανανεώνει συνεχώς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Design / Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Πιάτα, φλιτζάνια, βάζα και λάμπες που σε κάνουν να θες να τους τραπεζώσεις όλους. Έντονα, χαριτωμένα, λαχταριστά αντικείμενα που μετατρέπουν το τραπέζι σου σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευτυχίας.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Ως παιδί, σχεδίαζε δρόμους στην άμμο. Αργότερα, υπερασπίστηκε την αρχιτεκτονική ως τέχνη ζωής. Με τη σύντροφο και συνεργάτιδά του Σουζάνα έζησαν μια ζωή όπου το «εγώ» έγινε «εμείς», μέχρι την απώλειά της που τον σημάδεψε βαθιά. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Mattias Adolfsson: «Η έμπνευση με χτυπάει σαν κεραυνός, από το πουθενά»

Design / Mattias Adolfsson: Μιλώντας με έναν κορυφαίο εικονογράφο της εποχής

Δυο-τρεις κουβέντες με τον διακεκριμένο Σουηδό γραφίστα και εικονογράφο, έναν από τους «υψηλούς προσκεκλημένους» του φετινού 7ου LAComicsFestival, που θα γίνει στη Λάρισα από τις 5 ως τις 7 Σεπτεμβρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το σύγχρονο design γίνεται πιο προσωπικό και all inclusive από ποτέ

ADM 2025: The Urban Issue / Το σύγχρονο design γίνεται πιο προσωπικό και all inclusive από ποτέ

Ιδέες που ζυμώνονταν αργά εδώ και μερικά χρόνια στον χώρο της εσωτερικής διακόσμησης ωρίμασαν και μας αποκαλύφθηκαν στις αρχές του 2025, ως οδηγός για τους χώρους στους οποίους θα κατοικήσουμε στο μέλλον.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Οbjects of Common Interest: «Θέλουμε να σου κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και να κινητοποιήσουμε ένα συναίσθημα»

ADM 2025: The Urban Issue / Κίνηση, ελευθερία, ρευστή ταυτότητα: Το design των Οbjects of Common Interest

Οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδας Τραμπούκης τρέχουν ένα από τα πιο design studios της Ελλάδας. Πώς σκέφτονται και πώς σχεδιάζουν τα φημισμένα projects τους, όπως την εγκατάσταση εικαστικού φωτισμού που λατρεύουμε στην είσοδο της Πειραιώς 260;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ