Γνωρίστε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και τον σημαντικό του ρόλο στο σχεδιασμό αειφόρων κτιρίων

Γνωρίστε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και τον σημαντικό του ρόλο στο σχεδιασμό αειφόρων κτιρίων Facebook Twitter
To κτίριο της Vallentin Architektur στο Μόναχο. Το ΕΙΠΑΚ συνεργάστηκε με την Margarita Lemoni για την πιστοποίησή του.
0

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για το κλίμα. Και τα κτίρια είναι o βασικότερος ένοχος για τις εκπομπές άνθρακα,  αφού ευθύνονται για το 40% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.

Το Passive House είναι το κορυφαίο διεθνές πρότυπο σχεδιασμού αειφόρων κτιρίων, μειώνοντας στο ελάχιστο τη χρήση ενέργειας, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις ΑΠΕ και παρέχοντας υψηλά πρότυπα άνεσης και υγείας. Πάνω από 75.000 κτίρια έχουν πιστοποιηθεί με αυτό το πρότυπο παγκοσμίως.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (Ε.Ι.ΠΑ.Κ.) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός στον κατασκευαστικό κλάδο που προωθεί στον Ελλαδικό και ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου το πρότυπο του παθητικού κτιρίου. Το ΕΙΠΑΚ συμμετέχει από το 2012 στο παγκόσμιο κίνημα παθητικών κτιρίων και είναι μέλος της International Passive House Association (iPHA). Το πρότυπο Passive  House είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και επαληθευμένο  ως ο πιο αξιόπιστος τρόπος σχεδιασμού και υλοποίησης κάθε είδους κτιρίων  που προσφέρουν ταυτόχρονα υψηλή ενεργειακή απόδοση, άνεση, οικονομία και ποιότητα ζωής. Το ΕΙΠΑΚ προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες σε μηχανικούς, τεχνικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και το ευρύτερο κοινό.

Εκπαίδευση

Στο ΕΙΠΑΚ είμαστε υπερήφανοι, που είμαστε ένας από τους κορυφαίους παρόχους τεχνικής εκπαίδευσης στη Μεσόγειο όσον αφορά τα παθητικά κτίρια, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα διαπιστευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο πάντοτε την πλήρη πιστοποίηση. Η ομάδα μας με πολύ έμπειρους εκπαιδευτές παρέχει ενημερωμένη και διαδραστική εκπαίδευση σε ακροατήρια στην περιοχή που θέλουν να ενημερωθούν και να εξειδικευτούν στα πιο απαιτητικά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης κτιρίων. Το ΕΙΠΑΚ έχει εκπαιδεύσει πάνω από 1500 σχεδιαστές/συμβούλους και τεχνίτες παθητικών κτιρίων και έχει πιστοποιήσει 200 από αυτούς σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.

Συμβουλευτική

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου παρέχει μια σειρά από συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ιδιωτικούς, εταιρικούς και δημόσιους πελάτες που επιδιώκουν να εφαρμόσουν το πρότυπο Παθητικού Κτιρίου (Passivhaus) για τα έργα ή τα προϊόντα τους. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για μια λεπτομερή κατασκευή, τη βελτίωση του κτιρίου σας, εκπαιδευτικούς πόρους για παθητικά κτίρια ή επιχειρηματική ανάπτυξη, το ΕΙΠΑΚ μπορεί να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο Σύμβουλο Παθητικών Κτιρίων και κτιρίων ΝΖΕΒ.

Γνωρίστε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και τον σημαντικό του ρόλο στο σχεδιασμό αειφόρων κτιρίων Facebook Twitter
Η πρώτη εμπορική πολυκατοικία στη Λάρισα. Το ΕΙΠΑΚ στηρίζει το συγκεκριμένο έργο και θα πιστοποιήσει τα κτίρια με βάση τα κριτήρια του προτύπου passive house.

Πιστοποίηση Κτιρίων

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου είναι διαπιστευμένο από το Γερμανικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου ως φορέας πιστοποίησης παθητικών κτιρίων και παρέχει υπηρεσίες σε πελάτες που αναπτύσσουν ευρύ φάσμα έργων σε όλο τον κόσμο. Το ΕΙΠΑΚ πιστοποιεί μέχρι σήμερα κτίρια σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία και Κύπρο. Η πιστοποίηση του κτιρίου παρέχει την εγγύηση ότι κτίρια που έχουν αποκτήσει τον τίτλο Πιστοποιημένο Παθητικό Κτίριο (Certified Passive House), καθώς και ανακαινίσεις που έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα EnerPHit, πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που έχουν οριστεί από το πρότυπο.

Πιστοποίηση Συστημάτων

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου είναι διαπιστευμένο από το Γερμανικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου ως φορέας πιστοποίησης παθητικών συστημάτων και παρέχει υπηρεσίες σε πελάτες που αναπτύσσουν προϊόντα και συστήματα για παθητικά κτίρια . Το ΕΙΠΑΚ πιστοποιεί συστήματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία και Κύπρο. Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τη συμβολή μας, 11 ελληνικά συστήματα κουφωμάτων αλουμινίου πιστοποιήθηκαν για παθητικά κτίρια και 4 από αυτά είναι τα καλύτερα στο κόσμο. 

Καμπάνιες και πολιτικές

Εκτός από την παροχή υπηρεσιών που περιγράφονται παραπάνω, το ΕΙΠΑΚ εργάζεται με αίσθημα ευθύνης για την προώθηση του προτύπου του παθητικού κτιρίου στην ελληνική κοινωνία.  Παρέχουμε διαρκώς πληροφορίες και συμβουλές σε κάθε πολίτη σχετικά με τον αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο σχεδίασης και κατασκευής ενός κτιρίου ή την αναβάθμιση ενός υφιστάμενου με πρώτο μέλημα την άνεση και την ενεργειακή απόδοση.

Συνεργαζόμαστε με την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς φορείς και προτείνουμε την φιλοσοφία  του προτύπου Passive House σε κανονισμούς και  κώδικες για νέα και ανακαινισμένα κτίρια. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τα Πολυτεχνεία αλλά και με τα επαγγελματικά λύκεια και τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ για την προώθηση όλο και περισσότερων νέων μηχανικών αλλά και τεχνικών  προς τον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων. 

Δημιουργούμε μεθοδικά και με συνέπεια ένα εθνικό δίκτυο επαγγελματιών, εταιρειών και φορέων που προωθούν το πρότυπο , συνεργάζονται και μοιράζονται τεχνογνωσία και εμπειρία και εντέλει σχεδιάζουν και υλοποιούν καλύτερα κτίρια.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΕΙΠΑΚ θα βρείτε :

ADM The Green Issue

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador και το Archisearch.gr

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Συνέντευξη / Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Η Βρετανή ενδυματολόγος που βραβεύθηκε με Όσκαρ για την εκπληκτική δουλειά της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου περιγράφει στη LiFO πώς έπλασε τον ενδυματολογικό κώδικα της Μπέλα Μπάξτερ με αφορμή την έκθεση των κοστουμιών της ταινίας στο Μουσείο Μπενάκη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής

ADM 2024: The New Vision / Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής

Το έργο που υλοποίησαν η Hellenic Residences και το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αριστείδη Ντάλα συνδυάζει πρωτοποριακή τεχνολογία και σύγχρονη αισθητική.
THE LIFO TEAM
«A Future for the Past» μια έκθεση στο μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Design / Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Η Νίκη και η Ζωή Μοσκόφογλου εξερευνούν τη μαγεία του μαρμάρου, συνδέοντας το παρελθόν και το παρόν ενός πολύτιμου υλικού με έργα σύγχρονου design και Τηνιακών μαρμαρογλυπτών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δημιουργώντας σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

ADM 2024: The New Vision / Σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

Έχοντας σε προτεραιότητα τη βιώσιμη και αρχιτεκτονική μετεξέλιξη των έργων της, η Hellenic Properties συνεχίζει να επενδύει με προσήλωση και αφοσίωση στον πράσινο χαρακτήρα των έργων της, κάτι που αποδεικνύεται από τις πιστοποιήσεις με το διεθνές πρότυπο LEED.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

ADM 2024: The New Vision / Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

Με έργα σε απροσδόκητα μέρη του πλανήτη, οι Minas Kosmidis Architects δημιουργούν, με επίκεντρο τις καθαρές γραμμές, τις εκάστοτε πολιτιστικές επιρροές και τα εκλεκτικά στοιχεία, με στόχο μια πολυαισθητηριακή εμπειρία κατοίκησης.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής

ADM 2024: The New Vision / Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής

Ο Τσαμπίκος Πετράς διερευνά την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο των σύγχρονων αλλαγών, αναζητώντας, μέσω της δημιουργικής προσέγγισης του γραφείου PETRĀS architecture, νέους τρόπους σύνδεσης των έργων με τον χρήστη, την ύλη και το νόημα.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Αρχιτεκτονική και healthy living: Η ISOMAT δεσμεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη

ADM 2024: The New Vision / Αρχιτεκτονική και healthy living: Η ISOMAT δεσμεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη

Από την ανακαίνιση του Hilton Athens μέχρι το πρώτο ολοκληρωμένο κτίριο του Ελληνικού, τα καινοτόμα προϊόντα της ISOMAT ενισχύουν τα κορυφαία αρχιτεκτονικά έργα με λύσεις που υποστηρίζουν τις πιστοποιήσεις LEED, BREEAM και WELL.
THE LIFO TEAM