Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
0

«Μα, η Αθήνα είναι μοναδική!», αναφωνεί ο Ματιέ Πρατ όταν τον ρωτώ πώς και επέλεξε την πόλη μας για να μεταφέρει το δημιουργικό του γραφείο «Diplomates» αλλά και για να στήσει το στούντιο «Κασσάνδρας» στον Βοτανικό, έναν χώρο που λειτουργεί ως κοινωνικό αρχιτεκτονικό εργαστήριο.

«Η Αθήνα προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ως βάση παραγωγής. Έχει φοβερούς χώρους αλλά και απίστευτους τεχνίτες. Ειδικά σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εξειδικευμένων τεχνιτών, μπορούν να σου φτιάξουν κατά παραγγελία τα πάντα. Αυτό που μπορεί να φανεί ως κάτι παλιακό, η επιβίωση ενός κόσμου που τείνει να εξαφανιστεί, είναι στην πραγματικότητα ένα πλεονέκτημα, ένα ουσιαστικό μέρος του μέλλοντος της Αθήνας» λέει με έμφαση.

Τα εγκαταλελειμμένα εργοτάξια και τα ημιτελή κτίρια της Αθήνας ήταν αυτά που έδωσαν στον Ματιέ Πρατ το έναυσμα της δημιουργίας ενός πολιτιστικού πολυχώρου, έχοντας την ελπίδα κάποια στιγμή να γίνει και διεθνές κοινωνικό στέκι. Και σε ένα τέτοιο κτίριο άλλωστε στεγάζει και τις δράσεις του «Κασσάνδρας» αλλά και του «Diplomates».

Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να οικοδομήσουμε νέα αρχιτεκτονικά κατασκευάσματα αλλά να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τα εγκαταλελειμμένα κτίρια αναπτύσσοντας τις κατάλληλες μεθοδολογίες και στρατηγικές.

Ο Ματιέ Πρατ διατηρούσε μέχρι πρότινος τo γραφείο της κολεκτίβας Diplomates στο Παρίσι. Η ομάδα του παίζει με την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό, ασχολείται με τις οπτικοακουστικές τέχνες ενώ ταυτόχρονα περιφέρεται και στον κόσμο της μόδας, δημιουργώντας ένα είδος εφήμερης αρχιτεκτονικής, στήνοντας μεταξύ άλλων installations για πασαρέλες και showrooms.

Τους αρέσει τα έργα τους να είναι site-specific και προσπαθούν συνεχώς να δημιουργούν μια αποτελεσματική σχέση μεταξύ του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και των εκάστοτε χώρων. Τώρα όλα αυτά γίνονται με βάση την Αθήνα αφού οι κατασκευές πραγματοποιούνται εδώ και αποστέλλονται έτοιμες για συναρμολόγηση στην Ευρώπη.

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Εργαστήριο με φοιτητές του Academy of Arts, Architecture and Design της Πράγας. Φωτογραφία: Almog Sella

«Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να οικοδομήσουμε νέα αρχιτεκτονικά κατασκευάσματα αλλά να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες μεθοδολογίες και στρατηγικές. Με την αναδιάρθρωση και την αναζωογόνηση ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου, το "Κασσάνδρας" επιθυμεί να συνεισφέρει στο αναπτυσσόμενο πεδίο της επανεξέτασης της διαδικασίας κατασκευής, φέρνοντας τους χρήστες πίσω στη διαδικασία και τη χρήση της αρχιτεκτονικής ως πρόσχημα για μια πολιτιστική και κοινωνική πράξη».

Με απλά λόγια πρόκειται για αυτό που στην Ευρώπη αποκαλείται πιο πρόχειρα «DIY αρχιτεκτονική». Δηλαδή ενεργοποίηση της τεχνογνωσίας και χρήση υλικών χαμηλού κόστους για τη δημιουργία εφήμερης αρχιτεκτονικής μακράς χρήσης. 

Η μεθοδολογία στο «Κασσάνδρας» έχει οριζόντια πρακτική. Δηλαδή στο ίδιο πεδίο μπορούν να δουλεύουν επαγγελματίες από ποικίλους κλάδους και εξειδικεύσεις, από αρχιτέκτονες και μελετητές μέχρι ξυλουργοί και βιο-σχεδιαστές. Ο στόχος είναι να «μάθουμε ο ένας από τον άλλο, να δοκιμάσουμε, να κάνουμε λάθη και εν τέλει να βρούμε μια ιδέα ή μια λύση που να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σε συγκεκριμένα πρότζεκτ αλλά και σε μια ευρύτερη κλίμακα».

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Η μεθοδολογία στο «Κασσάνδρας» έχει οριζόντια πρακτική. Δηλαδή στο ίδιο πεδίο μπορούν να δουλεύουν επαγγελματίες από ποικίλους κλάδους και εξειδικεύσεις, από αρχιτέκτονες και μελετητές μέχρι ξυλουργοί και βιο-σχεδιαστές.
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Ριφίλλ Dj Set - Kassandras - Options Foodlab - Palmer Brothers. Φωτο: Matthieu Prat

Μια από τις δράσεις του «Κασσάνδρας» είναι και η χαρτογράφηση των τεχνιτών της περιοχής του Βοτανικού. «Αποφασίσαμε να χαρτογραφήσουμε τους τεχνίτες, τα εργαστήρια και τις αποθήκες υλικών που λειτουργούν στην περιοχή γύρω από το "Κασσάνδρας" και ο στόχος μας είναι διττός: να παρέχουμε ένα εργαλείο σε όσους ασχολούνται με τον κατασκευαστικό τομέα και να βοηθήσουμε στην αξιοποίηση των εξειδικευμένων τεχνιτών, μιας δραστηριότητας που, αν και τείνει να εξαφανιστεί, η ύπαρξή της είναι τρομερά ουσιαστική».

Τέλος, ένα από τα πρότζεκτ πάνω στο οποίο εργάζονται αυτό τον καιρό είναι η δημιουργία μιας εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας για την έκθεση «Γεωμετρίες» που θα γίνει σε συνεργασία με την ομάδα locus athens στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Το όλο πρότζεκτ επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό της πόλης ένα από τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια ως ένα επίκαιρο και συναρπαστικό αστικό τοπόσημο.

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Εργαστήριο με φοιτητές του Academy of Arts, Architecture and Design της Πράγας. Φωτογραφία: Almog Sella
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Εσωτερικά της Κασσάνδρας. Φωτο: Pierre Blanc
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Φωτο: Pierre Blanc
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Αξονομετρικό Kassandras: Eleni McKirahan
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT