Δύο 22χρονες φοιτήτριες από το Πολυτεχνείο Κρήτης διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής

Δύο 22χρονες φοιτήτριες από το Πολυτεχνείο Κρήτης διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Facebook Twitter
0
Δύο 22χρονες φοιτήτριες από το Πολυτεχνείο Κρήτης διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Facebook Twitter
Τα δύο κορίτσια που

Οι 22χρονες φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μόσχου Θεοδώρα και Ματσούκη Σοφία-Νεφέλη, μόλις διακρίθηκαν στην 2η θέση στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Start for Talents, με θέμα το σχεδιασμό μιας Σχολής Καλών Τεχνών στον Λονδίνο.

Η Θεοδώρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Η Αρχιτεκτονική ήταν το μοναδικό της όνειρο και το Πολυτεχνείο Κρήτης η πρώτη της επιλογή για να πραγματοποιήσει τις σκέψεις της. Η Νεφέλη είναι από τον Πειραιά. Έχοντας μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον αρχιτεκτόνων, οι πρώτες τις παραστάσεις δεν θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε κάτι άλλο πέρα από τις αρχιτεκτονικές σπουδές και από μικρή ηλικία είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτό. Σήμερα, είναι η πέμπτη γενιά αρχιτεκτόνων στην οικογένεια και απασχολείται στο αρχιτεκτονικό γραφείο της μητέρας της Τζωρτζίνα Ντόριζα.

Δύο 22χρονες φοιτήτριες από το Πολυτεχνείο Κρήτης διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

 

Το πρότζεκτ που κέρδισε:

Η δημιουργία μιας σχολής Καλών Τεχνών στη συγκεκριμένη περιοχή (Shoreditch, Λονδίνο) έχει ιδιαίτερη σημασία διότι πέρα από τον καθαρά εκπαιδευτικό ρόλο που επιτελεί έχει ταυτόχρονα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αποσκοπεί στο να σηματοδοτήσει την αναβίωση της τέχνης και να προσδώσει στην αναπτυσσόμενη περιοχή του Shoreditch χαρακτήρα και ταυτότητα βασιζόμενη στην παρελθούσα αίγλη της. Η περιοχή έχει ιστορικό παρελθόν και η τέχνη αποτέλεσε γνώρισμα της πόλης και μοχλός ανάπτυξης της.


Τα δύο κορίτσια έδωσαν από την αρχή ιδιαίτερη έμφαση κατά το σχεδιασμό στη σχέση που αναπτύσσει η σχολή με την πόλη. Κυρίαρχο στοιχείο της πρότασής τους είναι λοιπόν, η δημιουργία ενός τοποσήμου για την περιοχή, το οποίο θα λειτουργεί ως ένας χώρος αφιερωμένος στην τέχνη, ένας «τόπος τέχνης».

Δύο 22χρονες φοιτήτριες από το Πολυτεχνείο Κρήτης διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

Ο τόπος τέχνης με την ονομασία Artscape (art και landscape), έρχεται και γίνεται κομμάτι της πόλης και αποδίδεται σε αυτή δημιουργώντας προσβάσεις και κινήσεις, όπου η περιήγηση σε αυτόν αποτελεί ένα βίωμα της τέχνης. Έτσι, στόχος είναι ο σχεδιασμός ενός χώρου που καλείται να λειτουργήσει με έναν διττό ρόλο , αυτού της σχολής, του χώρου δημιουργίας και χώρου εκπαίδευσης και έπειτα αυτού του τόπου συνάντησης καλλιτεχνών ανά τον κόσμο και χώρου έκθεσης και προβολής του αποτελέσματος, φέρνοντας τον θεατή πιο κοντά στην πιο ζωντανή πλευρά της σύγχρονης τέχνης, αυτή της καλλιτεχνικής δημιουργίας.


Έτσι, το κτίριο που προκύπτει προσφέρεται ως μια περιήγηση με θέμα την τέχνη για τους πολίτες, ένας τόπος συνάντησης και έκθεσης για τους καλλιτέχνες και ένας χώρος εκπαίδευσης γεμάτος ερεθίσματα για τους φοιτητές.

«Δεν περιμέναμε να διακριθεί η δουλειά μας και μάλιστα σε τόσο υψηλή θέση. Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια και αφοσίωση χωρίς να αποσκοπούμε στη βράβευση. Για να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα χρειάζεται επιμονή, αγάπη για αυτό που κάνεις και, φυσικά, καλή και ειλικρινής συνεργασία. Η Αρχιτεκτονική είναι τέχνη και δημιουργία και οι σπουδές της είναι ιδιαίτερα σημαντικές για μας γιατί μέσα από αυτές μπορούμε να αποκτήσουμε ανοιχτή αντίληψη και όχι στατικό πνεύμα.»  λένε στο LIFO.gr οι δύο κοπέλες που απέσπασαν τη διάκριση.

Δύο 22χρονες φοιτήτριες από το Πολυτεχνείο Κρήτης διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

*Η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης ιδρύθηκε ως Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών τον Ιούλιο 2004. Η Σχολή αποσκοπεί στην εκπαίδευση και υψηλή κατάρτιση με γνώσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της τέχνης, της τεχνολογίας και της επιστήμης, συνδέοντας τη θεωρία με το σχεδιασμό.

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ