ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

Δύο 22χρονες φοιτήτριες από το Πολυτεχνείο Κρήτης διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής

Δύο 22χρονες φοιτήτριες από το Πολυτεχνείο Κρήτης διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Facebook Twitter
0

Δύο 22χρονες φοιτήτριες από το Πολυτεχνείο Κρήτης διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Facebook Twitter
Τα δύο κορίτσια που

Οι 22χρονες φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μόσχου Θεοδώρα και Ματσούκη Σοφία-Νεφέλη, μόλις διακρίθηκαν στην 2η θέση στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Start for Talents, με θέμα το σχεδιασμό μιας Σχολής Καλών Τεχνών στον Λονδίνο.

Η Θεοδώρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Η Αρχιτεκτονική ήταν το μοναδικό της όνειρο και το Πολυτεχνείο Κρήτης η πρώτη της επιλογή για να πραγματοποιήσει τις σκέψεις της. Η Νεφέλη είναι από τον Πειραιά. Έχοντας μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον αρχιτεκτόνων, οι πρώτες τις παραστάσεις δεν θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε κάτι άλλο πέρα από τις αρχιτεκτονικές σπουδές και από μικρή ηλικία είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτό. Σήμερα, είναι η πέμπτη γενιά αρχιτεκτόνων στην οικογένεια και απασχολείται στο αρχιτεκτονικό γραφείο της μητέρας της Τζωρτζίνα Ντόριζα.

Δύο 22χρονες φοιτήτριες από το Πολυτεχνείο Κρήτης διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

 

Το πρότζεκτ που κέρδισε:

Η δημιουργία μιας σχολής Καλών Τεχνών στη συγκεκριμένη περιοχή (Shoreditch, Λονδίνο) έχει ιδιαίτερη σημασία διότι πέρα από τον καθαρά εκπαιδευτικό ρόλο που επιτελεί έχει ταυτόχρονα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αποσκοπεί στο να σηματοδοτήσει την αναβίωση της τέχνης και να προσδώσει στην αναπτυσσόμενη περιοχή του Shoreditch χαρακτήρα και ταυτότητα βασιζόμενη στην παρελθούσα αίγλη της. Η περιοχή έχει ιστορικό παρελθόν και η τέχνη αποτέλεσε γνώρισμα της πόλης και μοχλός ανάπτυξης της.


Τα δύο κορίτσια έδωσαν από την αρχή ιδιαίτερη έμφαση κατά το σχεδιασμό στη σχέση που αναπτύσσει η σχολή με την πόλη. Κυρίαρχο στοιχείο της πρότασής τους είναι λοιπόν, η δημιουργία ενός τοποσήμου για την περιοχή, το οποίο θα λειτουργεί ως ένας χώρος αφιερωμένος στην τέχνη, ένας «τόπος τέχνης».

Δύο 22χρονες φοιτήτριες από το Πολυτεχνείο Κρήτης διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

Ο τόπος τέχνης με την ονομασία Artscape (art και landscape), έρχεται και γίνεται κομμάτι της πόλης και αποδίδεται σε αυτή δημιουργώντας προσβάσεις και κινήσεις, όπου η περιήγηση σε αυτόν αποτελεί ένα βίωμα της τέχνης. Έτσι, στόχος είναι ο σχεδιασμός ενός χώρου που καλείται να λειτουργήσει με έναν διττό ρόλο , αυτού της σχολής, του χώρου δημιουργίας και χώρου εκπαίδευσης και έπειτα αυτού του τόπου συνάντησης καλλιτεχνών ανά τον κόσμο και χώρου έκθεσης και προβολής του αποτελέσματος, φέρνοντας τον θεατή πιο κοντά στην πιο ζωντανή πλευρά της σύγχρονης τέχνης, αυτή της καλλιτεχνικής δημιουργίας.


Έτσι, το κτίριο που προκύπτει προσφέρεται ως μια περιήγηση με θέμα την τέχνη για τους πολίτες, ένας τόπος συνάντησης και έκθεσης για τους καλλιτέχνες και ένας χώρος εκπαίδευσης γεμάτος ερεθίσματα για τους φοιτητές.

«Δεν περιμέναμε να διακριθεί η δουλειά μας και μάλιστα σε τόσο υψηλή θέση. Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια και αφοσίωση χωρίς να αποσκοπούμε στη βράβευση. Για να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα χρειάζεται επιμονή, αγάπη για αυτό που κάνεις και, φυσικά, καλή και ειλικρινής συνεργασία. Η Αρχιτεκτονική είναι τέχνη και δημιουργία και οι σπουδές της είναι ιδιαίτερα σημαντικές για μας γιατί μέσα από αυτές μπορούμε να αποκτήσουμε ανοιχτή αντίληψη και όχι στατικό πνεύμα.»  λένε στο LIFO.gr οι δύο κοπέλες που απέσπασαν τη διάκριση.

Δύο 22χρονες φοιτήτριες από το Πολυτεχνείο Κρήτης διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Facebook Twitter

*Η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης ιδρύθηκε ως Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών τον Ιούλιο 2004. Η Σχολή αποσκοπεί στην εκπαίδευση και υψηλή κατάρτιση με γνώσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της τέχνης, της τεχνολογίας και της επιστήμης, συνδέοντας τη θεωρία με το σχεδιασμό.

Design
0

ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΣΩ 2023 MULTIVERSE: Η μεγαλύτερη γιορτή για την αρχιτεκτονική και το design έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2023 MULTIVERSE: Η μεγαλύτερη γιορτή για την αρχιτεκτονική και το design έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 η ημερίδα ΕΣΩ επιστρέφει, για 11η συνεχόμενη χρονιά, στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να υποδεχθεί τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εγχώριας και διεθνούς αρχιτεκτονικής και δημιουργικής σκηνής γύρω από τη θεματική Multiverse.
NEWSROOM
Γιατί καταρρέουν χιλιάδες ιστορικά κτίρια στην Αθήνα

Ρεπορτάζ / Γιατί καταρρέουν χιλιάδες ιστορικά κτίρια στην Αθήνα;

Μία έρευνα της LiFO για τα «άτυχα» κτίρια της πόλης και για τις ιστορικές κατοικίες του Μεσοπολέμου που χάνονται εξαιτίας των κατεδαφίσεων που αυξάνονται ραγδαία. Ποιες είναι οι λύσεις για τη διάσωσή τους και γιατί δεν εφαρμόζονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΤΡΙΤΗ «Η μηχανή στην καρδιά του ανθρώπου»

Design / Η αέναη πρωτοπορία του Κωνσταντίνου Δοξιάδη

Αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά οράματα, καινοτόμοι σχεδιασμοί και τεχνολογικές ευτοπίες και δυστοπίες συνδιαλέγονται στην έκθεση «Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η μηχανή στην καρδιά του ανθρώπου» που παρουσιάζει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ