Για μία ακόμη χρονιά, επαγγελματίες και νέοι αρχιτέκτονες και designers έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν έργα που θα συμβάλουν σημαντικά στο μέλλον της βιώσιμης αστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης. 

 

Και την ευκαιρία αυτή τους την παρέχει το Ίδρυμα για Αειφόρες Κατασκευές της LafargeHolcim, μητρικής του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, το οποίο διοργανώνει για 6η χρονιά τα Διεθνή Βραβεία LafargeHolcim Foundation. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και πλέον καταξιωμένο θεσμό στον κλάδο των βιώσιμων κατασκευών που καλεί νέους και έμπειρους επαγγελματίες να αναδείξουν το ταλέντο τους και να επενδύσουν στις ικανότητές τους.

 

Η εξέχουσα αυτή διοργάνωση με βραβεία ύψους 2 εκατ. δολαρίων αναζητά έργα και ιδέες από τους κλάδους της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής, του πολεοδομικού σχεδιασμού καθώς και της τεχνολογίας υλικών και κατασκευών, που συνδυάζουν τις αειφόρες και αποδοτικές λύσεις με την αρχιτεκτονική αριστεία. Ο διαγωνισμός προάγει την κυκλική οικονομία και τη μείωση των εκπομπών CO2 σε όλους τους κλάδους, ενώ στόχο έχει την ανάδειξη των ιδεών που αντιμετωπίζουν τις σημερινές προκλήσεις της εντεινόμενης αστικοποίησης και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

 

Διεθνή Βραβεία LafargeHolcim: Αναζητούνται δημιουργοί με όραμα τη Βιώσιμη Πόλη του μέλλοντος
Το 2017 οι αρχιτέκτονες Florian Heinzelmann & Daliana Suryawinata κέρδισαν το Αργυρό Βραβείο LafargeHolcim στην Περιφέρεια Ασία-Ειρηνικός, για το έργο «“Microlibrary” learning center» στην Ινδονησία.


Πιο αναλυτικά, η κύρια κατηγορία του διαγωνισμού των Βραβείων LafargeHolcim αφορά σε κορυφαία έργα αειφόρων κατασκευών από επαγγελματίες, τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μελέτης και να έχουν μεγάλη πιθανότητα υλοποίησης. Η κατασκευή των έργων αυτών δεν θα πρέπει να έχει ξεκινήσει πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019. Επιπλέον, φοιτητές και νέοι επαγγελματίες μέχρι 30 ετών έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην κατηγορία «Επόμενη Γενιά» και να υποβάλουν τις φρέσκες, τολμηρές και πρωτοποριακές ιδέες τους που βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο μελέτης. Η τελική ημερομηνία υποβολής των συμμετοχών στις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού είναι η 25η Φεβρουαρίου 2020 και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.

 

Διεθνή Βραβεία LafargeHolcim: Αναζητούνται δημιουργοί με όραμα τη Βιώσιμη Πόλη του μέλλοντος
Ο Bill Dunster από το Ηνωμένο Βασίλειο βραβεύτηκε με το Χάλκινο Βραβείο LafargeHolcim Europe 2017, για το έργο «Zero Energy Development unites on parking lots», το οποίο προτείνει μια απλή και έξυπνη λύση, δηλαδή την ανέγερση κατοικιών σε υπερυψωμένες πλατφόρμες σε δημόσιους χώρους στάθμευσης, δίνοντας λύση στο πρόβλημα έλλειψης στέγης στο Λονδίνο.


Ανεξάρτητοι κριτές σε πέντε γεωγραφικές περιοχές: Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή-Αφρική και Ασία-Ειρηνικός, θα αξιολογήσουν τις αιτήσεις συμμετοχής βάσει των πέντε στόχων για αειφόρες κατασκευές του Ιδρύματος LafargeHolcim. Τα κριτήρια αφορούν στην καινοτομία και τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας, τα δεοντολογικά πρότυπα και την κοινωνική ένταξη, την αποδοτική χρήση πόρων και την περιβαλλοντική απόδοση, την οικονομική βιωσιμότητα και συμβατότητα, καθώς και την αισθητική.

 

 

 

Πώς να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό

Επισκεφθείτε τη σελίδα www.lafargeholcim-awards.org. Η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται στα αγγλικά.  Η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα στοιχεία του δημιουργού, σύνοψη του έργου, δηλώσεις για την αειφορία, εκτίμηση κύκλου ζωής των εκπομπών CO2 (αφορά μόνο στην κύρια κατηγορία), καθώς και 5–10 φωτογραφίες του έργου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό έργων που δύναται να υποβάλει κάθε άτομο/ομάδα. Προθεσμία υποβολής: 25 Φεβρουαρίου 2020 (14:00 UTC).


Ποιο είναι το χρηματικό έπαθλο

Το συνολικό χρηματικό έπαθλο ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ: 330.000 δολάρια ανά περιοχή, καθώς και 70.000 δολάρια για τα Βραβεία «Επόμενης Γενιάς». Η απονομή των Βραβείων, των Διακρίσεων και των επάθλων «Επόμενης Γενιάς» θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ειδικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σε κάθε μία από τις πέντε γεωγραφικές περιοχές την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2020. Το χρηματικό έπαθλο για τα Διεθνή Βραβεία LafargeHolcim 2021 ανέρχεται σε 350.000 δολάρια ΗΠΑ. Οι νικητές των Βραβείων LafargeHolcim 2021 επιλέγονται από τα έργα που θα διακριθούν στους διαγωνισμούς των επιμέρους περιοχών το 2020.


Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα https://www.lafargeholcim-foundation.org/awards/6th-cycle.