ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση

Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση Facebook Twitter
0

Όποιος επιλέξει τα Κύθηρα για τις διακοπές του επιστρέφει ξανά και ξανά στο νησί που αποτελεί ένα μοναδικό καλοκαιρινό ορμητήριο. Διάσημο μεταξύ άλλων για τις παραλίες του, το νησί αυτό έχει επιλέξει να διαφοροποιηθεί από τη κοσμική φασαρία και την υπερβολή και αποτελεί έναν τόπο όπου όλα είναι σε αρμονία με τη φύση. Σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του, στη νότια πλευρά, το αρχιτεκτονικό γραφείο R.C.TECH ανέλαβε να δημιουργήσει μια σύγχρονη κατοικία που θα εκμεταλλευόταν στο έπακρο τα προνόμια που της δίνει η γη αυτή. To «Clover House» δεσπόζει εκεί όπου οι ήπιες βουνοπλαγιές, και η χαμηλή βλάστησή με αρωματικά φυτά και θάμνους συνιστούν ένα τυπικό μεσογειακό τοπίο. Η περιοχή, με υψόμετρο 330m από τη θάλασσα, χαρακτηρίζεται για την ανεμπόδιστη θέα προς τη Χώρα, το ενετικό Κάστρο και τη θάλασσα όπου δεσπόζει ο βράχος της Χύτρας.

Η αρχιτεκτονική σύνθεση του έργου αναζήτησε μεταξύ άλλων την ισορροπία με το μικροτοπίο της περιοχής ώστε η κατοικία να ενταχθεί αρμονικά στο περιβάλλον της. Η ανάπτυξη των κτισμάτων έγινε γραμμικά, παράλληλα προς της θέα, χωρίς εξάρσεις, σε δύο ισόγειους όγκους. Πρόκειται για την κύρια κατοικία και ένα ξεχωριστό ανεξάρτητο οίκημα, που χρησιμεύει ως ξενώνας. Συνδετικό στοιχείο των δύο όγκων αποτελεί μια αψίδα, αναφορά από τα 'σφενδόνια' των λιθόκτιστων σπιτιών του νησιού.

Η διάταξη των όγκων και των λειτουργιών πραγματοποιείται πίσω από το κατακόρυφο επίπεδο που σχηματίζεται από τον πέτρινο τοίχο στη βόρεια όψη όπου βρίσκεται και η κύρια είσοδος στο ακίνητο. Με ελαφρά καμπυλόγραμμο ίχνος, ο τοίχος ενοποιεί μορφολογικά την όψη, ενώ η εικόνα του παραπέμπει στα τείχη του ενετικού κάστρου στην απέναντι πλαγιά. Το καμπύλο αυτό επίπεδο λειτουργεί ως ανεμοφράκτης προστασίας, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Για το λόγο αυτό τα ανοίγματα στη βορινή όψη είναι μικρά, ικανά όμως ώστε να δημιουργήσουν ευεργετικά ρεύματα δροσισμού τους καλοκαιρινούς μήνες.

Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση Facebook Twitter
Φωτο: Πυγμαλίων Καρατζάς

Η κύρια κατοικία σχηματίζεται από τρεις συνεχόμενους επιμέρους όγκους – ο μεσαίος όγκος με ελαφρώς μεγαλύτερο ύψος. Οι δύο ισοϋψείς όγκοι συγκεντρώνουν τους χώρους διημέρευσης και τα υπνοδωμάτια. Κεντροβαρικά παρεμβάλλεται ο τρίτος και υψηλότερος όγκος -ο κατακόρυφος άξονας αναφοράς της σύνθεσης- ο οποίος στεγάζει χώρο γραφείου.

Ένα μεγάλο άνοιγμα στο χώρο του σαλονιού, οδηγεί το μάτι του παρατηρητή ανεμπόδιστα προς τη θάλασσα, ενώ επεκτείνει το «μέσα» χώρο προς την ύπαιθρο εξωτερικά.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των όγκων γενικά είναι η 'μείωση' καθ' ύψος των τοίχων, προσδίδοντας καλύτερη αίσθηση έδρασης και αναλογιών στο κτίσμα, χαρακτηριστικό που συναντάται πολύ συχνά σε 'καστρικές' κατασκευές αλλά και πιο απλά κτίρια στα Κύθηρα.


Η νότια όψη διαθέτει για την ηλιοπροστασία ξύλινες πέργκολες οι οποίες δημιουργούν ξεχωριστές ζώνες ιδιωτικότητας μπροστά από τους χώρους της κατοικίας. Η επιμήκης αυτή διάταξη των σκιασμένων βεραντών αποτελεί και το οικοδομικό όριο της κατοικίας.


Ο διάδρομος που δημιουργείται ανάμεσα στους δύο κτιριακούς όγκους, και ο οποίος στεφανώνεται από την αψίδα, προσδιορίζει τον εγκάρσιο άξονα αναφοράς της σύνθεσης, καθοδηγώντας το μάτι του επισκέπτη προς την εντυπωσιακή θέα κατά την είσοδο στο ακίνητο.

Τα υλικά που επιλέχθηκαν για τα επιχρίσματα και την εκτεταμένη εφαρμογή τσιμεντοκονιών στα δάπεδα είχαν γαιώδεις αποχρώσεις, κοντά στα χρώματα του μικροτοπίου της περιοχής.

Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση Facebook Twitter
Φωτο: Πυγμαλίων Καρατζάς
Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση Facebook Twitter
Φωτο: Πυγμαλίων Καρατζάς
Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση Facebook Twitter
Φωτο: Πυγμαλίων Καρατζάς
Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση Facebook Twitter
Φωτο: Πυγμαλίων Καρατζάς
Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση Facebook Twitter
Φωτο: Πυγμαλίων Καρατζάς
Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση Facebook Twitter
Φωτο: Πυγμαλίων Καρατζάς
Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση Facebook Twitter
Φωτο: Πυγμαλίων Καρατζάς
Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση Facebook Twitter
Φωτο: Πυγμαλίων Καρατζάς
Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση Facebook Twitter
Φωτο: Πυγμαλίων Καρατζάς
Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση Facebook Twitter
Φωτο: Πυγμαλίων Καρατζάς
Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση Facebook Twitter
Φωτο: Πυγμαλίων Καρατζάς
Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση Facebook Twitter
Φωτο: Πυγμαλίων Καρατζάς
Clover House: Μια κατοικία στα Κύθηρα σε αρμονία με τη φύση Facebook Twitter
Φωτο: Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική Μελέτη:
R.C.TECH – www.rctech.gr
Γιάννης Δουρίδας, Αρχιτέκτων
Χριστίνα Κόντου, Αρχιτέκτων

Στατική Μελέτη:
R.C.TECH
Μάρκος Δουρίδας, Πολιτικός Μηχανικός

Μηχανολογική Μελέτη:
Βασίλης Λυκοσκούφης, Μηχανολόγος Μηχανικός

Κατασκευή:
R.C.TECH
Βασίλης Δουρίδας, Πολιτικός Μηχανικός
Μάνος Βασιλάκης, Πολιτικός Μηχανικός

Αρχιτεκτονική Τοπίου: Δάνια Παναγιωτοπούλου, Αρχιτέκτων

Φωτογραφίες: Πυγμαλίων Καρατζάς www.pygmalionkaratzas.com

Κείμενο: R.C.TECH

Design
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Dexamenes: Ο Νίκος Καραφλός μετέτρεψε ένα οινοποιείο του Μεσοπολέμου σε πολυτελές θέρετρο

Design / Dexamenes: Ο Νίκος Καραφλός μετέτρεψε ένα οινοποιείο του Μεσοπολέμου σε πολυτελές θέρετρο

Ο δημιουργός και ιδιοκτήτης του Dexamenes Seaside Hotel αξιοποίησε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κρασιών, εστιάζοντας στην εμπειρία της φιλοξενίας μέσα από την τέχνη, το κρασί, τη φύση και τον τοπικό πολιτισμό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Συνέντευξη / Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Η Βρετανή ενδυματολόγος που βραβεύθηκε με Όσκαρ για την εκπληκτική δουλειά της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου περιγράφει στη LiFO πώς έπλασε τον ενδυματολογικό κώδικα της Μπέλα Μπάξτερ με αφορμή την έκθεση των κοστουμιών της ταινίας στο Μουσείο Μπενάκη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής

ADM 2024: The New Vision / Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής

Το έργο που υλοποίησαν η Hellenic Residences και το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αριστείδη Ντάλα συνδυάζει πρωτοποριακή τεχνολογία και σύγχρονη αισθητική.
THE LIFO TEAM
«A Future for the Past» μια έκθεση στο μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Design / Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Η Νίκη και η Ζωή Μοσκόφογλου εξερευνούν τη μαγεία του μαρμάρου, συνδέοντας το παρελθόν και το παρόν ενός πολύτιμου υλικού με έργα σύγχρονου design και Τηνιακών μαρμαρογλυπτών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δημιουργώντας σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

ADM 2024: The New Vision / Σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

Έχοντας σε προτεραιότητα τη βιώσιμη και αρχιτεκτονική μετεξέλιξη των έργων της, η Hellenic Properties συνεχίζει να επενδύει με προσήλωση και αφοσίωση στον πράσινο χαρακτήρα των έργων της, κάτι που αποδεικνύεται από τις πιστοποιήσεις με το διεθνές πρότυπο LEED.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

ADM 2024: The New Vision / Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

Με έργα σε απροσδόκητα μέρη του πλανήτη, οι Minas Kosmidis Architects δημιουργούν, με επίκεντρο τις καθαρές γραμμές, τις εκάστοτε πολιτιστικές επιρροές και τα εκλεκτικά στοιχεία, με στόχο μια πολυαισθητηριακή εμπειρία κατοίκησης.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ