Σίρλεϊ Αν Φιλντ: Αν το Βρετανικό Νέο Κύμα είχε πρόσωπο

Σίρλεϊ Αν Φιλντ: Αν το Βρετανικό Νέο Κύμα είχε πρόσωπο Facebook Twitter
Με στον Άλμπερτ Φίνεϊ στο εμβληματικό «Σάββατο βράδυ, Κυριακή πρωί» (1960) του Κάρελ Ράις από το ομώνυμο βιβλίο του Άλαν Σίλιτο.
0

Η ΣΙΡΛΕΪ ΑΝ ΦΙΛΝΤ διέθετε το είδος της φρεσκάδας και της ομορφιάς που λάτρευε ο βρετανικός κινηματογράφος στις δεκαετίες του '50 και του '60 – είχε κάτι το αιλουροειδές, ένα είδος μοιραίας αθωότητας. Ανήκε στην ίδια γενιά με πανέμορφες ερμηνεύτριες της βρετανικής οθόνης όπως η Τζούλι Κρίστι, η Σίλβια Σιμς και η Σίρλεϊ Ίτον.

Εμφανίστηκε για λίγο το 1960 στο σκανδαλώδες τότε αλλά κατοχυρωμένο αριστούργημα σήμερα Peeping Tom («Ο ηδονοβλεψίας») του Μάικλ Πάουελ το 1960 ως μια οξύθυμη ντίβα του σινεμά (κάτι που δεν είχε καμία σχέση με τον πραγματικό της εαυτό), αλλά το μεγάλο breakthrough της έγινε πλάι στον Λόρενς Ολίβιε στο The Entertainer («Ο γελωτοποιός») του Τόνι Ρίτσαρντσον αργότερα την ίδια χρονιά, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τζον Όσμπορν. Συγχρόνως έπαιξε στο νεανικό Beat Girl, χαρακτηριστικό δείγμα της ποπ κουλτούρας που αναδυόταν εκείνη την εποχή.

Η κορυφαία ερμηνεία της όμως είναι σε μια άγνωστη ίσως σε πολλούς ταινία, το Lunch Hour του 1962, που διαρκεί περίπου μία ώρα και βασίζεται σε ένα μονόπρακτο του Τζον Μόρτιμερ. Η Φιλντ είναι εξαιρετική: έξυπνη, σαγηνευτική, αλλά επίσης γλυκιά, ευάλωτη και συνάμα αποφασισμένη.

Την ίδια χρονιά ανέλαβε και πάλι τον ρόλο του ελαφρώς καταπιεστικού «καλού» κοριτσιού πλάι στον Άλμπερτ Φίνεϊ στο εμβληματικό για την περίοδο «Σάββατο βράδυ, Κυριακή πρωί» του Κάρελ Ράις από το ομώνυμο βιβλίο του Άλαν Σίλιτο.

Δύο χρόνια αργότερα, στην πρωτοποριακή ταινία επιστημονικής φαντασίας The Damned («Οι καταραμένοι») του Τζόζεφ Λόουζι, αναδεικνύει την πιο απειλητική πλευρά της και το 1966 εμφανίζεται ως σέξι νοσοκόμα πλάι στον Μάικλ Κέιν στο Alfie.

Σίρλεϊ Αν Φιλντ: Αν το Βρετανικό Νέο Κύμα είχε πρόσωπο Facebook Twitter
Πλάι στον Λόρενς Ολίβιε στο «The Entertainer» (1960) του Τόνι Ρίτσαρντσον, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τζον Όσμπορν.

Η κορυφαία ερμηνεία της όμως σ’ εκείνη την ένδοξη περίοδο του Βρετανικού Νέου Κύματος είναι σε μια άγνωστη ίσως σε πολλούς ταινία, το Lunch Hour του 1962, που διαρκεί περίπου μία ώρα και βασίζεται σε ένα μονόπρακτο του Τζον Μόρτιμερ. Η Φιλντ είναι εξαιρετική: έξυπνη, σαγηνευτική, αλλά επίσης γλυκιά, ευάλωτη και συνάμα αποφασισμένη.

Σίρλεϊ Αν Φιλντ: Αν το Βρετανικό Νέο Κύμα είχε πρόσωπο Facebook Twitter
"Οι Καταραμένοι" (1962) του Τζόζεφ Λοούζι. Δίπλα της ο Όλιβερ Ριντ.
Σίρλεϊ Αν Φιλντ: Αν το Βρετανικό Νέο Κύμα είχε πρόσωπο Facebook Twitter
Με τον Μάικλ Κέιν στο «Alfie» (1966)

Η Σίρλεϊ Αν Φιλντ εξακολούθησε να δουλεύει και τις επόμενες δεκαετίες στο σινεμά ως μια εξαιρετική ηθοποιός χαρακτήρων με πιο χαρακτηριστικό ρόλο της ίσως αυτόν της Ρέιτσελ, στο «Ωραίο μου πλυντήριο» του Στίβεν Φρίαρς το 1985. Η παρουσία της όμως στον αφρό του Βρετανικού Νέου Κύματος, ήταν η επιτομή ενός συγκεκριμένου είδους «αγγλικότητας».

Με στοιχεία από The Guardian

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δέκα κοντινά πλάνα της Τζούλι Κρίστι που έκλεισε τα 80

Δ. Πολιτάκης / Δέκα κοντινά πλάνα της Τζούλι Κρίστι που έκλεισε τα 80

Ήταν το ιδανικό έμβλημα της νέας ελευθεριότητας των ‘60s, το χρυσό κορίτσι με το αστραφτερό πρόσωπο και την προσμονή στο βλέμμα. Έφτασε όμως να εκπροσωπεί πολλά περισσότερα από αυτή την εικόνα στην μακρόχρονη καριέρα της, κυρίως όμως μια μόνιμη επιθυμία συναισθηματικής υπέρβασης.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΛΙΤΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ