Σίρλεϊ Αν Φιλντ: Αν το Βρετανικό Νέο Κύμα είχε πρόσωπο

Σίρλεϊ Αν Φιλντ: Αν το Βρετανικό Νέο Κύμα είχε πρόσωπο Facebook Twitter
Με στον Άλμπερτ Φίνεϊ στο εμβληματικό «Σάββατο βράδυ, Κυριακή πρωί» (1960) του Κάρελ Ράις από το ομώνυμο βιβλίο του Άλαν Σίλιτο.
0

Η ΣΙΡΛΕΪ ΑΝ ΦΙΛΝΤ διέθετε το είδος της φρεσκάδας και της ομορφιάς που λάτρευε ο βρετανικός κινηματογράφος στις δεκαετίες του '50 και του '60 – είχε κάτι το αιλουροειδές, ένα είδος μοιραίας αθωότητας. Ανήκε στην ίδια γενιά με πανέμορφες ερμηνεύτριες της βρετανικής οθόνης όπως η Τζούλι Κρίστι, η Σίλβια Σιμς και η Σίρλεϊ Ίτον.

Εμφανίστηκε για λίγο το 1960 στο σκανδαλώδες τότε αλλά κατοχυρωμένο αριστούργημα σήμερα Peeping Tom («Ο ηδονοβλεψίας») του Μάικλ Πάουελ το 1960 ως μια οξύθυμη ντίβα του σινεμά (κάτι που δεν είχε καμία σχέση με τον πραγματικό της εαυτό), αλλά το μεγάλο breakthrough της έγινε πλάι στον Λόρενς Ολίβιε στο The Entertainer («Ο γελωτοποιός») του Τόνι Ρίτσαρντσον αργότερα την ίδια χρονιά, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τζον Όσμπορν. Συγχρόνως έπαιξε στο νεανικό Beat Girl, χαρακτηριστικό δείγμα της ποπ κουλτούρας που αναδυόταν εκείνη την εποχή.

Η κορυφαία ερμηνεία της όμως είναι σε μια άγνωστη ίσως σε πολλούς ταινία, το Lunch Hour του 1962, που διαρκεί περίπου μία ώρα και βασίζεται σε ένα μονόπρακτο του Τζον Μόρτιμερ. Η Φιλντ είναι εξαιρετική: έξυπνη, σαγηνευτική, αλλά επίσης γλυκιά, ευάλωτη και συνάμα αποφασισμένη.

Την ίδια χρονιά ανέλαβε και πάλι τον ρόλο του ελαφρώς καταπιεστικού «καλού» κοριτσιού πλάι στον Άλμπερτ Φίνεϊ στο εμβληματικό για την περίοδο «Σάββατο βράδυ, Κυριακή πρωί» του Κάρελ Ράις από το ομώνυμο βιβλίο του Άλαν Σίλιτο.

Δύο χρόνια αργότερα, στην πρωτοποριακή ταινία επιστημονικής φαντασίας The Damned («Οι καταραμένοι») του Τζόζεφ Λόουζι, αναδεικνύει την πιο απειλητική πλευρά της και το 1966 εμφανίζεται ως σέξι νοσοκόμα πλάι στον Μάικλ Κέιν στο Alfie.

Σίρλεϊ Αν Φιλντ: Αν το Βρετανικό Νέο Κύμα είχε πρόσωπο Facebook Twitter
Πλάι στον Λόρενς Ολίβιε στο «The Entertainer» (1960) του Τόνι Ρίτσαρντσον, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τζον Όσμπορν.

Η κορυφαία ερμηνεία της όμως σ’ εκείνη την ένδοξη περίοδο του Βρετανικού Νέου Κύματος είναι σε μια άγνωστη ίσως σε πολλούς ταινία, το Lunch Hour του 1962, που διαρκεί περίπου μία ώρα και βασίζεται σε ένα μονόπρακτο του Τζον Μόρτιμερ. Η Φιλντ είναι εξαιρετική: έξυπνη, σαγηνευτική, αλλά επίσης γλυκιά, ευάλωτη και συνάμα αποφασισμένη.

Σίρλεϊ Αν Φιλντ: Αν το Βρετανικό Νέο Κύμα είχε πρόσωπο Facebook Twitter
"Οι Καταραμένοι" (1962) του Τζόζεφ Λοούζι. Δίπλα της ο Όλιβερ Ριντ.
Σίρλεϊ Αν Φιλντ: Αν το Βρετανικό Νέο Κύμα είχε πρόσωπο Facebook Twitter
Με τον Μάικλ Κέιν στο «Alfie» (1966)

Η Σίρλεϊ Αν Φιλντ εξακολούθησε να δουλεύει και τις επόμενες δεκαετίες στο σινεμά ως μια εξαιρετική ηθοποιός χαρακτήρων με πιο χαρακτηριστικό ρόλο της ίσως αυτόν της Ρέιτσελ, στο «Ωραίο μου πλυντήριο» του Στίβεν Φρίαρς το 1985. Η παρουσία της όμως στον αφρό του Βρετανικού Νέου Κύματος, ήταν η επιτομή ενός συγκεκριμένου είδους «αγγλικότητας».

Με στοιχεία από The Guardian

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δέκα κοντινά πλάνα της Τζούλι Κρίστι που έκλεισε τα 80

Δ. Πολιτάκης / Δέκα κοντινά πλάνα της Τζούλι Κρίστι που έκλεισε τα 80

Ήταν το ιδανικό έμβλημα της νέας ελευθεριότητας των ‘60s, το χρυσό κορίτσι με το αστραφτερό πρόσωπο και την προσμονή στο βλέμμα. Έφτασε όμως να εκπροσωπεί πολλά περισσότερα από αυτή την εικόνα στην μακρόχρονη καριέρα της, κυρίως όμως μια μόνιμη επιθυμία συναισθηματικής υπέρβασης.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΛΙΤΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ