«Run rabbit run» & «The deep house»: Δύο νέες ταινίες τρόμου στο Netflix

Δύο νέες ταινίες τρόμου στο Netflix Facebook Twitter
Η ερμηνεία της μικρής Λίλι ΛαΤόρρε είναι, χωρίς ίχνος υπερβολής, μία από τις πιο ανατριχιαστικές ερμηνείες ανηλίκου που έχουμε δει σε ταινία τρόμου.
0

Φτωχαίνει η κατηγορία «horror» στην πλατφόρμα όσο άλλα στούντιο αποσύρουν τις ταινίες τους για να τις αξιοποιήσουν στις δικές του πλατφόρμες και το Netflix δεν τις αντικαθιστά. Με αυτό ως δεδομένο, κάθε νέα προσθήκη είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να περνάει τη βάση. Στην περίπτωση των «Run rabbit run» και «The deep house» έχουμε δυο ταινίες που έχουν κάτι να δώσουν στον φαν του είδους, τουλάχιστον σε επίπεδο κατασκευής, κι ας καταλήγουν να προδίδονται από το σενάριό τους.

Το «Run rabbit run» μάς έρχεται από την Αυστραλία: προβλήθηκε στο περασμένο Φεστιβάλ Σάντανς και αγοράστηκε από το Netflix. Η Σάρα Σνουκ, το πρόσωπο της οποίας έγινε γνωστό σε όλους από το «Succession», πρωταγωνιστεί στον ρόλο μιας διαζευγμένης μάνας που έχασε πρόσφατα τον πατέρα της, έχει τη μητέρα τη νοσηλευόμενη σε ψυχιατρική κλινική και μια ανήσυχη κόρη, τη Μία, που αναπτύσσει στενή σχέση με ένα κουνέλι, το οποίο εμφανίζεται απρόσμενα στο κατώφλι του σπιτιού τους. «Μου λείπουν συνέχεια άνθρωποι που δεν έχω γνωρίσει», λέει η Μία, και έτσι αντιδημοφιλής που φαίνεται να είναι στο σχολείο –σκεφτείτε ότι στο πάρτι γενεθλιών της έρχεται μόνο ο πατέρας της με τη νέα του σύντροφο και το παιδί της– και έτσι απομονωμένη που είναι η μάνα φαντάζεσαι ότι όλη η ταινία συνοψίζεται σε αυτήν τη φράση και ότι θα δεις μια πολύ ωραία, μελαγχολική δημιουργία τρόμου γύρω από τη μοναξιά και την αποξένωση. 

Η Ντέινα Ριντ γνωρίζει πώς να χτίσει ατμόσφαιρα και πώς να αξιοποιήσει το σύνολο του κάδρου για την παραγωγή τρόμου –μακάριοι(;) οι θεατές που εστιάζουν μόνο στο κέντρο του ή απλώς διαβάζουν υπότιτλους–, επιλέγει, όμως, την οδό της μυστικοπάθειας, τη δομή και την ανάπτυξη μιας ταινίας μυστηρίου, και δεν της βγαίνει σε καλό.

Μπα, πρόκειται απλώς για προοικονομία, για μια creepy ατάκα που είθισται να φορούν οι σεναριογράφοι ταινιών τρόμου σε απειλητικά πιτσιρίκια. Η Ντέινα Ριντ γνωρίζει πώς να χτίσει ατμόσφαιρα και πώς να αξιοποιήσει το σύνολο του κάδρου για την παραγωγή τρόμου –μακάριοι(;) οι θεατές που εστιάζουν μόνο στο κέντρο του ή απλώς διαβάζουν υπότιτλους–, επιλέγει όμως την οδό της μυστικοπάθειας, τη δομή και την ανάπτυξη μιας ταινίας μυστηρίου, και δεν της βγαίνει σε καλό.

Μια δραματουργικά αδικαιολόγητη μετακόμιση στο πατρικό σπίτι συμβαίνει αποκλειστικά ώστε μάνα και κόρη να βρεθούν στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκε το δράμα το οποίο εμφανώς βασανίζει την πρώτη, ίσως και επειδή τα παλιά σπίτια είναι πιο τρομακτικά από τα μοντέρνα για τη Ριντ –εμείς δεν συμφωνούμε απαραίτητα–, μόνο που οι απαντήσεις και οι εξηγήσεις αργούν να έρθουν. Όσον αφορά την τελευταία σκηνή της ταινίας, αν συμβαίνει κυριολεκτικά, πρόκειται για μια κακόβουλη κατακλείδα, της σχολής «Tales from the Crypt», που δεν υποστηρίζεται ούτε από το είδος του τρόμου που εκπροσωπεί το έργο ούτε από τον τόνο του – αν εξελίσσεται στο μυαλό της ηρωίδας, δεν το λες και πολύ ευγενές από τη στιγμή που έχει προηγηθεί μια εξομολόγηση στον άνθρωπο που πρέπει. 

Δύο νέες ταινίες τρόμου στο Netflix Facebook Twitter
Aτού της ταινίας αποτελεί το πρωταγωνιστικό της δίδυμο.

Πλην της ατμόσφαιρας, ατού της ταινίας αποτελεί το πρωταγωνιστικό της δίδυμο, η Σάρα Σνουκ, που βουτά στην κλιμακούμενη παράνοια με… τρομακτική επιβολή εντός του κάδρου, χωρίς να καταφεύγει σε υστερικούς μανιερισμούς, όπως π.χ. η Έσι Ντέιβις στο (πολύ ανώτερο, κατά τα άλλα) «Babadook», και, κυρίως, η μικρή Λίλι ΛαΤόρρε. Πρόκειται, χωρίς ίχνος υπερβολής, για μία από τις πιο ανατριχιαστικές ερμηνείες ανηλίκου που έχουμε δει σε ταινία τρόμου. Σε κάποιες παρατεταμένες παύσεις της καταλήγεις να τρως τις παρανυχίδες σου –αξίζουν τα εύσημα και στη διεύθυνση της Ριντ γι’ αυτό–, πρόκειται μάλιστα για κανονικότατη ερμηνεία, δεν την «κλέβει» η Ριντ με reaction shots και με το μοντάζ. Κρίμα που δεν ήρθε σε καλύτερη ταινία, ευχόμαστε στη νεαρή ηθοποιό να αποκτήσει την καριέρα που φαίνεται να της αξίζει, αν κρίνουμε από την εμφάνισή της εδώ.

«Run rabbit run» | Official Trailer | Netflix

Το «Deep House», από την άλλη, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Πρόκειται για αγγλόφωνη γαλλική παραγωγή, σκηνοθετημένη από το δίδυμο που είχε υπογράψει έναν από τους βασικούς εκπροσώπους του επονομαζόμενου New French Extremity ρεύματος, το «Inside». Δεν κυκλοφόρησε ποτέ στις αίθουσες, στις ΗΠΑ αγοράστηκε από τη Blumhouse Television, στη χώρα μας το πήρε το μάτι μας κάποια στιγμή ως επιλογή στις VOD λίστες των εγχώριων συνδρομητικών καναλιών –τα ψηφιακά βιντεοκλάμπ, σαν να λέμε–, συνεπώς λογαριάζεται κι αυτό για πρεμιέρα. Το ελκυστικό στοιχείο του «Deep House» είναι το concept του. Νεαρός και νεαρά σουλατσάρουν σε εγκαταλελειμμένα (και ενδεχομένως στοιχειωμένα) σπίτια και έπειτα ανεβάζουν τα βίντεο που γυρίζουν στον λογαριασμό του πρώτου, αποσπώντας χιλιάδες views. Έχοντας λάβει την πληροφορία για ένα τέτοιο σπίτι που βρίσκεται κάτω από το νερό, ετοιμάζονται για κατάδυση, με στόχο η σειρά αυτοσχέδιων εκπομπών τους να πολλαπλασιάσει τα views της.

Δύο νέες ταινίες τρόμου στο Netflix Facebook Twitter
Στοιχειωμένα πλοία και υποβρύχια έχουμε δει, στοιχειωμένο σπίτι στον βυθό της θάλασσας όμως όχι και αυτό από μόνο του είναι ικανό για να μας κινήσει την περιέργεια.

Στοιχειωμένα πλοία και υποβρύχια έχουμε δει, στοιχειωμένο σπίτι στον βυθό της θάλασσας όμως όχι και αυτό από μόνο του είναι ικανό για να μας κινήσει την περιέργεια. Με την πρώτη σκηνή να μας δείχνει την πρωταγωνίστρια να αδυνατεί να κρατήσει την ανάσα της αρκετά ώστε να αναδυθεί στην επιφάνεια σε περίπτωση που εξαντληθεί το οξυγόνο στη φιάλη, έχει μπει και ο πρώτος σπόρος του σασπένς. H υβριδική προσέγγιση παραδοσιακού και found footage τρόμου έχει αποτέλεσμα, ενώ το υδάτινο οικιακό περιβάλλον, με τα έπιπλα και τα αντικείμενα να αιωρούνται, δίνει στην εικόνα μια φαντασματική όψη ικανή να σου σηκώσει την τρίχα χωρίς να χρειαστεί καν η κατάδειξη του μεταφυσικού στοιχείου.

Δυστυχώς, οι εκπλήξεις σταματούν μετά από περίπου πενήντα λεπτά, όταν το σενάριο καταφεύγει σε τετριμμένες λύσεις, χωρίς να υπάρχει και κάποιο άλλο θέμα πέρα από αυτό της επιβίωσης –η σοσιαλμιντιακή ματαιοδοξία έχει παραμεριστεί προ πολλού–, αφήστε που οι «τρομάρες» στην τρίτη πράξη καταλήγουν να επαναλαμβάνονται. Για πέταμα, πάντως, δεν είναι σε καμία περίπτωση, υποθέτουμε δε ότι αρκετοί από εσάς σταματήσατε να διαβάζετε το κείμενο και έχετε ήδη πατήσει το play, όταν γράψαμε για «στοιχειωμένο σπίτι στον βυθό της θάλασσας», και καθόλου δεν σας αδικούμε.

«The Deep House» | Official Trailer

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θανάσης Βαλτινός: Η νουβέλα «Η Κάθοδος των Εννιά» του διακεκριμένου συγγραφέα

Οθόνες / «Η Κάθοδος των Εννιά»: Η διάσημη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού

Πεθαίνει σαν σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τα εμβληματικότερα βιβλία του και η βραβευμένη μεταφορά της στον κινηματογράφο, το 1984, από τον Χρίστο Σιοπαχά.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Οθόνες / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Με αφορμή το αφιέρωμα που ετοίμασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας, επιλέγουμε 10 ταινίες της, στις οποίες έχει αποτυπωθεί η τεράστια υποκριτική της δυναμική και η ικανότητά της να μεταμορφώνεται εσωτερικά με κάθε ρόλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Οθόνες / Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Ένα μοναδικό μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό για ένα τριήμερο σε όλους τους χώρους της Στέγης, με προβολές των ταινιών του, ένα masterclass και μια συζήτησή του με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην Κεντρική Σκηνή.
M. HULOT
Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να παραμένεις καλός άνθρωπος»

Οθόνες / Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι η καλοσύνη»

Υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς τηλεοπτικές περσόνες, όντας ο κεντρικός παρουσιαστής του MTV. Σήμερα ο 66χρονος τηλεοπτικός παραγωγός, συγγραφέας και σεναριογράφος ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, όμως ο έρωτας με την Ελλάδα κρατάει από πολύ παλιά. Ο Steve Blame αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 Καλύτερες Ελληνικές Ταινίες των ‘20s μέχρι τώρα

Η λίστα / Oι 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες των '20s μέχρι τώρα

Ποιες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής; Ρωτήσαμε 20 κριτικούς κινηματογράφου, ανθρώπους του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου και αθεράπευτους σινεφίλ και σας παρουσιάζουμε το top 10 που προέκυψε μέσα από το συναρπαστικό, σύνθετο μωσαϊκό του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Pulp Fiction / Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Προτροπή για αντίσταση ή παραίνεση για τρομοκρατία; Το αριστούργημα του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη», οι εξαιρετικές πρόσφατες αλληγορίες «Weapons» και «Eddington», αλλά και οι αξέχαστες κινηματογραφικές αναφορές τους απασχολούν τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον αρχισυντάκτη της LiFO Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Boots»: Μια σειρά για το τι σημαίνει «να είσαι gay στον στρατό»

Οθόνες / «Boots»: Kάτι καλό θα κάνει αυτή η σειρά για να την αποκαλούν «woke σκουπίδι»

H τηλεοπτική σειρά οκτώ επεισοδίων του Netflix, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, προσεγγίζει με μοναδικό και συγκινητικό τρόπο το θέμα της ομοφοβίας στον στρατό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ειρήνη Παπά μέσα από 9 ταινίες και 1 ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Ειρήνη Παπά: Οι σημαντικότερες ταινίες της για ένα πενθήμερο στην Ταινιοθήκη

Την αποκάλεσαν «Καρυάτιδα», συνέβαλε στο να φτάσει το αρχαίο δράμα στο Χόλιγουντ, υπήρξε μια αληθινή σταρ. Αυτή την εβδομάδα μπορούμε να δούμε ξανά την «Αντιγόνη», τις «Τρωάδες», το «Ζ» και άλλες ταινίες που η Ειρήνη Παπά σφράγισε με την ερμηνεία της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Daily / Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Η αναγγελία του θανάτου της Άννας Κυριακού προκάλεσε βαθιά συγκίνηση και θλίψη καθώς πολλοί έμοιαζαν να πενθούν όχι τόσο την απώλεια της ίδιας της ηθοποιού όσο του χαρακτήρα της στις «Tρεις Χάριτες», κι ας έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ