Όουεν Κούπερ: Ο 15χρονος πρωταγωνιστής του Adolescence θα ήθελε να παίξει τον Spider-Μan

Όουεν Κούπερ: Ο 15χρονος πρωταγωνιστής του Adolescence θα ήθελε να παίξει τον Spider-man Facebook Twitter
Το όνειρό του δεν ήταν το σινεμά, αλλά το ποδόσφαιρο. «Δεν ήθελα ποτέ να γίνω ηθοποιός», λέει με ειλικρίνεια. «Δεν ήταν στο DNA μου».
0

ΌΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ για τον Όουεν Κούπερ. Ο 15χρονος Βρετανός πρωταγωνιστεί στη νέα σειρά του Netflix, «Adolescence» (Εφηβεία), και, λαμβάνοντας υπόψιν την αποδοχή κοινού και κριτικών, μάλλον μιλάμε για έναν από τους πιο συναρπαστικούς ηθοποιούς της γενιάς του.

Στη σειρά, ο Κούπερ υποδύεται τον Τζέιμι, έναν 13χρονο που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σοκαριστικής ιστορίας: κατηγορείται για τη δολοφονία μιας συμμαθήτριάς του. Όλα τα επεισόδια είναι μονοπλάνα, μια σκηνοθετική επιλογή που θα δυσκόλευε ακόμα και τους πιο έμπειρους ηθοποιούς. Ο Κούπερ, που μέχρι τότε δεν είχε καμία επαγγελματική εμπειρία στην υποκριτική, αντιμετώπισε την πρόκληση, με τρόπο που έκανε τη βιομηχανία να στρέψει το βλέμμα της πάνω του.

Η πορεία του προς τον ρόλο ήταν αναπάντεχη. Το 2024, μια casting director ξεκίνησε την αναζήτηση σε σχολές υποκριτικής της Αγγλίας, ώστε να βρει το κατάλληλο παιδί που θα ενσάρκωνε τον Τζέιμι. Ο Κούπερ δεν είχε σκεφτεί ποτέ σοβαρά να γίνει ηθοποιός, όμως δέχτηκε την πρόκληση. «Στο πρώτο βίντεο της οντισιόν, έπρεπε να μπαίνεις στο γραφείο του διευθυντή και να φέρεσαι σαν να μην έχεις κάνει τίποτα – γιατί, στην πραγματικότητα, ήσουν αθώος», είπε σε συνέντευξή του στο i-D. Το βίντεο άρεσε, και γρήγορα βρέθηκε να κάνει τεστ ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρχει χημεία με τον Στίβεν Γκράχαμ, που θα υποδυόταν τον πατέρα του. «Οι πρώτες δυο-τρεις οντισιόν με τρόμαξαν. Μετά, όλα έγιναν πιο εύκολα», παραδέχεται.

Το επόμενο βήμα του είναι «Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη», όπου θα υποδυθεί τον νεαρό Χίθκλιφ —στην ουσία, τη νεότερη εκδοχή του χαρακτήρα που θα ερμηνεύσει ο Τζέικομπ Ελόρντι. «Δεν το πιστεύω ούτε εγώ», λέει.

Ο ρόλος απαιτούσε λεπτές ερμηνευτικές ισορροπίες. Ο Τζέιμι κινείται ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και τη σκοτεινή ωριμότητα ενός κατηγορούμενου για φόνο. Οι ενήλικες γύρω του είναι εκείνοι που αναλύουν τα κίνητρά του,  ανοίγοντας σημαντικά ζητήματα – ανάμεσά τους, και αυτό των σύγχρονων incels, των νεαρών ανδρών που επηρεάζονται από φιγούρες όπως ο Άντριου Τέιτ, με συχνά μη αναστρέψιμες συνέπειες. Ο Κούπερ, για να προετοιμαστεί, βασίστηκε στους συμπρωταγωνιστές του. «Όλοι μου έλεγαν να σταματήσω να σκέφτομαι με προσωπικά κριτήρια και να μπω στο μυαλό του Τζέιμι», λέει.

Όουεν Κούπερ: Ο 15χρονος πρωταγωνιστής του Adolescence θα ήθελε να παίξει τον Spider-man Facebook Twitter
Ο Όουεν Κούπερ με τον Στίβεν Γκράχαμ σε σκηνή της σειράς.

Αυτό που κάνει τον Κούπερ ακόμα πιο ξεχωριστό είναι ότι δεν προέρχεται από οικογένεια ηθοποιών – δεν είναι ένα nepo baby. Μεγάλωσε σε μια βιομηχανική πόλη μεταξύ Μάντσεστερ και Λίβερπουλ. Το όνειρό του δεν ήταν το σινεμά, αλλά το ποδόσφαιρο. «Δεν ήθελα ποτέ να γίνω ηθοποιός», λέει με ειλικρίνεια. «Δεν ήταν στο DNA μου». Αυτό άλλαξε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν είδε τον Τομ Χόλαντ στο The Impossible. «Τότε σκέφτηκα ότι ήθελα να γίνω σαν αυτόν». Ξεκίνησε μαθήματα υποκριτικής μία φορά την εβδομάδα, ενώ στο σπίτι άρχισε να βλέπει ταινίες από τα '80s και τα '90s – ανάμεσά τους τον Τιτανικό και τον «Εξολοθρευτή». «Μια μέρα θέλω να παίξω τον Spider-Man», σημειώνει. Η αγαπημένη του ταινία, ωστόσο, είναι το Django Unchained. «Οι περισσότερες ταινίες που βλέπω είναι για άνω των 18», παραδέχεται.

Το επόμενο βήμα του είναι «Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη», όπου θα υποδυθεί τον νεαρό Χίθκλιφ —στην ουσία, τη νεότερη εκδοχή του χαρακτήρα που θα ερμηνεύσει ο Τζέικομπ Ελόρντι. «Δεν το πιστεύω ούτε εγώ», λέει. «Πριν ξεκινήσει όλο αυτό, φοβόμουν ότι κανείς στο σετ δεν θα μου μιλούσε. Αλλά από τη στιγμή που βρέθηκα στο πλατό του "Adolescence", κατάλαβα ότι ήμουν ανάμεσα στους σωστούς ανθρώπους. Κι ο Ελόρντι είναι πραγματικά καλό παιδί –το λέει και η οικογένειά μου».

Όταν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα, η ζωή του θα επιστρέψει στην κανονικότητά της. Θα ξαναβρεθεί στο ίδιο σχολείο, με τους ίδιους φίλους που σήμερα του στέλνουν μηνύματα υποστήριξης – κάτι που, όπως λέει, δεν περίμενε. «Νόμιζα ότι θα με απομακρύνουν». Κι αν κάτι του λείπει σε αυτήν τη φάση ζωής, είναι αυτό που θα έλειπε στους περισσότερους εφήβους: Το PlayStation στο σπίτι με την παρέα του.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Uchronia»: Τα ΦΥΤΑ πάνε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με μια κουήρ ταινία για τον Rimbaud

Οθόνες / ΦΥΤΑ: «Ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε το hate-base μας»

Ο Φιλ και ο Φοίβος, το conceptual duo που αποτελεί τα θρυλικά ΦΥΤΑ, μιλούν στη LifO για τη νέα τους ταινία. Το «Uchronia» είναι εμπνευσμένο από το το βιβλίο του Rimbaud «Μια εποχή στην κόλαση», και είναι η μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
M. HULOT
«Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Οθόνες / «Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Το ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη διαδρομή της «βασίλισσας του grunge» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Sundance, προκαλώντας αίσθηση, ωστόσο η ίδια δεν παρευρέθηκε στην πρεμιέρα, για αδιευκρίνιστους λόγους.
THE LIFO TEAM
«Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

The Review / «Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

Ανάμεσα στα μεγαθήρια «Μια μάχη μετά την άλλη» και «Sinners», το «Άμνετ» της Κλόε Ζάο, μια τολμηρή, φανταστική ιστορία για το πώς ο Σαίξπηρ έγραψε τον «Άμλετ», διεκδικεί 8 Όσκαρ. Η ταινία παίζεται στις ελληνικές αίθουσες, ενώ στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορεί και το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάγκι Ο’Φάρελ, στο οποίο η Ζάο χρωστάει πολλά. Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητά με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την ταινία και το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Pulp Fiction / Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Δέκα μήνες μετά την έξοδό του στις αίθουσες, το «Sinners» του Ράιαν Κούγκλερ μετατρέπει ένα τολμηρό μουσικό horror σε κινηματογραφικό γεγονός που διεκδικεί την κορυφή και επιστρέφει στο προσκήνιο ως το απόλυτο φαινόμενο της φετινής οσκαρικής σεζόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Winter PREVIEW LIFO ΤΑΙΝΙΕΣ

Οθόνες / Η χρονιά ξεκινά με πολύ καλό σινεμά

Από τον Σαίξπηρ και τη χαμένη του οικογένεια μέχρι rave τραγωδίες στην έρημο, πολιτικά θρίλερ στη σκιά δικτατοριών, απρόσμενα ρομάντσα και γοτθικούς εφιάλτες, η σεζόν είναι γεμάτη με βραβευμένες ταινίες, που βάζουν πλώρη για τα Όσκαρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Έχει, τελικά, σημασία η ιστορική ακρίβεια στην ταινία «Καποδίστριας»;

Pulp Fiction / Καποδίστριας: Έχει σημασία η ιστορική ακρίβεια της ταινίας;

Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Καποδίστρια γέμισε τις αίθουσες, δίχασε το κοινό και άναψε τη συζήτηση στα social media. Είναι όμως το σινεμά πεδίο εθνικής εξύψωσης ή χώρος κριτικής σκέψης; Ο ιστορικός και συγγραφέας Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά για την ταινία, τον μύθο και την αναγκαιότητα της ιστορικής ακρίβειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

Απώλειες / Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

O ιδιόμορφος, μοναδικός, αισιόδοξος σε πείσμα του ζόφου που περιγράφει, σημαίνων Ούγγρος δημιουργός ταινιών όπως οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ και το Άλογο του Τορίνο έφυγε χθες από τη ζωή. Αναδημοσιεύουμε μια παλαιότερη συνέντευξή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 τεράστιες ταινίες που περιμένουμε μέσα στο 2026

Οθόνες / Οι 10 ταινίες που θα σπάσουν τα ταμεία το 2026

Από την επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην επιστημονική φαντασία και την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, μέχρι το φινάλε του «Dune», αυτές είναι οι δέκα ταινίες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας τη νέα χρονιά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Οθόνες / 10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από την ξεσηκωτική μουσική βιογραφία του Ρόμπι Γουίλιαμς στο εκλεκτό σινεμά του Μιγκέλ Γκόμες κι από μια πολύ προσωπική δουλειά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ σε ένα animation που δεν αφήνει μάτι στεγνό, αυτές είναι οι ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Απώλειες / Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός σόκαρε χωρίς ποτέ να το μετανιώσει, ερωτεύτηκε με όλο της το είναι, έκανε ασταμάτητα ταινίες, αλλά σταμάτησε πρόωρα, στα 39. Την κέρδισε ο φιλοζωικός ακτιβισμός, δραστηριότητα που κράτησε ως το τέλος. Μέχρι το τέλος έμειναν μαζί της και οι ακροδεξιές και ομοφοβικές της απόψεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ