Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά - 5 επανεκδόσεις που δεν θα χάσουμε

Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά - 5 επανεκδόσεις που δεν θα χάσουμε Facebook Twitter
Φωτο: Θάλεια Γαλανοπούλου / ΑOAFF
0

5 επανεκδόσεις που δεν θα χάσουμε

του Τάσου Μελεμενίδη

  

Η Ευτυχία (1965)

20/6

Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά - 5 επανεκδόσεις που δεν θα χάσουμε Facebook Twitter
Μία από τις καλύτερες ταινίες της Ανιές Βαρντά που πέθανε πρόσφατα.

Η εξωσυζυγική σχέση ενός άνδρα θα φέρει δραματικές αλλαγές στην οικογενειακή του ζωή στον πολύχρωμο στοχασμό της Ανιές Βαρντά πάνω στην έννοια του έρωτα, της πίστης και, βέβαια, της ίδιας της ευτυχίας, διαλύοντας μεθοδικά κάθε μελοδραματικό στερεότυπο. Μία από τις καλύτερες ταινίες της σκηνοθέτιδας που πέθανε πρόσφατα σε ψηφιακά αποκατεστημένη μορφή που επιμελήθηκε η ίδια.

Ο κύριος Βερντού (1947)

4/7

Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά - 5 επανεκδόσεις που δεν θα χάσουμε Facebook Twitter
Από τις ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν που δεν παίζονται συχνά στη χώρα μας.

Ένας Τσάπλιν διαφορετικός, εξόριστος πια ως ανήθικος από το Χόλιγουντ, μετέτρεψε την πίκρα του σε μια ακανθώδη κατάμαυρη κωμωδία που σκοτώνει οριστικά τον Σαρλό και δίνει τη θέση του σε έναν πολιτικά φορτισμένο Κυανοπώγωνα. Παραγνωρισμένο για χρόνια παντού, από τις ταινίες του που δεν παίζονται συχνά στη χώρα μας.

Αγαπημένο μου ημερολόγιο (1993)

4/7

Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά - 5 επανεκδόσεις που δεν θα χάσουμε Facebook Twitter
Από τις πιο αγαπημένες στο ελληνικό κοινό ταινίες του Ιταλού σκηνοθέτη.

Βόλτα με τη βέσπα στη Ρώμη, ταξίδι στα νησιά και μια περιπέτεια με επισκέψεις σε γιατρούς, όλα δοσμένα με χιούμορ και τρυφερότητα στη θεραπευτική κωμωδία του Νάνι Μορέτι που παίζει τον εαυτό του και κινείται αφηγηματικά ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία. Αποδραστική και καλοκαιρινή, από τις πιο αγαπημένες στο ελληνικό κοινό ταινίες του Ιταλού σκηνοθέτη.

8½ (1963)

1/8

Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά - 5 επανεκδόσεις που δεν θα χάσουμε Facebook Twitter
Φεντερίκο Φελλίνι, Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και Κλαούντια Καρντινάλε στα γυρίσματα του 8½.

Το αριστούργημα του Φελίνι επιστρέφει στις ελληνικές αίθουσες ψηφιακά αποκατεστημένο. Αυτοβιογραφικό και ενδοσκοπικό, με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι να υποδύεται το alter ego του Ιταλού δημιουργού που βιώνει ένα τσίρκο φαντασιώσεων στην προσπάθειά του να βρει νόημα σε ό,τι κάνει, σε μια περίοδο που τον χτυπά η δημιουργική κρίση και δεν μπορεί να παραγάγει κάτι νέο.

Ο Διαβολάκος (1988)

29/8

Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά - 5 επανεκδόσεις που δεν θα χάσουμε Facebook Twitter
Ο Ρομπέρτο Μπενίνι και ο Γουόλτερ Ματάου συνθέτουν ένα έξοχο κωμικό δίδυμο.

Σπαρταριστός Ρομπέρτο Μπενίνι σε μία από τις πρώτες ταινίες που σκηνοθέτησε και τον παρουσιάζει ως μια μικρή, διαβολική μορφή που κάνει δύσκολη τη ζωή ενός Αμερικανού ιερέα στη Ρώμη, μεταφέροντάς του τη θέληση να γνωρίσει τις χαρές της ζωής στη Γη. Ο Μπενίνι συνυπάρχει υπέροχα με τον Γουόλτερ Ματάου και οι δυο τους συνθέτουν ένα έξοχο κωμικό δίδυμο που λειτουργεί υπέρ μιας ανοιχτής σάτιρας προς τον καθολικισμό.

4 νέες ταινίες που περιμένουμε με ανυπομονησία

του Τάσου Μελεμενίδη

Toy Story 4

20/6

 

Η τέταρτη ταινία της άκρως επιτυχημένης σειράς που άλλαξε την ιστορία του animation, με τα αγαπημένα παιχνίδια να επιστρέφουν με μια ολοκαίνουρια περιπέτεια, όταν ο Γούντι και η παρέα του βρίσκονται μακριά από την έδρα τους για να ανακαλύψουν νέους φίλους σε ένα ταξίδι που θα τους πάει σε απρόσμενα μέρη.

Yesterday

27/6

 

O Ντάνι Μπόιλ παραδίδει την πρώτη του μουσική κωμωδία γεμάτη από τα τραγούδια των Beatles σε έναν κόσμο όπου δεν τους ξέρει κανείς! Για την ακρίβεια, τους ξέρει μόνο ένας μουσικός, που ξανατραγουδά τις επιτυχίες τους ως δικές του, βλέποντας τη φήμη του να εκτοξεύεται απότομα.

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών

18/7

 

Η κλασική ταινία της Ντίσνεϊ από το 1994 ζωντανεύει ξανά, αυτήν τη φορά σε μια CGI και live action εντυπωσιακή κινηματογραφική μείξη στο πρότυπο του Βιβλίου της Ζούγκλας. Η πιο σαιξπηρική στιγμή της εταιρείας, που ταξιδεύει μέχρι την αφρικανική σαβάνα για να διηγηθεί την πορεία του Simba, ο οποίος θα μεγαλώσει και θα διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν και του στέρησαν.

Κάποτε στο... Χόλιγουντ

22/8

 

Μετά τις ενθουσιώδεις κριτικές στις Κάννες, η ένατη ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο έρχεται στους κινηματογράφους, με τον σκηνοθέτη να επισκέπτεται το Λος Άντζελες του 1969 παρέα με ένα εντυπωσιακό καστ και ένα γαϊτανάκι από ιστορίες σε έναν φόρο τιμής στις τελευταίες μεγάλες στιγμές της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ.

Βραδιές θερινού σινεμά σε όλη την πόλη

Η Αθήνα υποδέχεται και φέτος ένα πλήθος προβολών σε αναπάντεχα σημεία που θα μετατραπούν σε υπαίθριες κινηματογραφικές αίθουσες.

του Αλέξανδρου Διακοσάββα

Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά - 5 επανεκδόσεις που δεν θα χάσουμε Facebook Twitter
Από την περσινή προβολή στην Τεχνόπολη του Athens Open Air Film Festival.

Το 9ο Athens Open Air Film Festival, το καλοκαιρινό αδελφάκι των Νυχτών Πρεμιέρας, επιφυλάσσει και φέτος τον ιδανικό συνδυασμό «αγαπημένες παλιές ταινίες σε ξεχωριστές τοποθεσίες της Αθήνας», έχοντας ξεκινήσει ήδη τις προβολές του, οι οποίες θα καλύψουν το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου και την έναρξη της νέας κινηματογραφικής σεζόν. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των δύο φεστιβάλ Λουκάς Κατσίκας και η ομάδα του site cinemagazine.gr έχουν εξασφαλίσει, μάλιστα, νέες τοποθεσίες, που καλύπτουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος του αστικού χάρτη.

Στα highlights σημειώνουμε τα Κόκκινα Παπούτσια των Μάικλ Πάουελ και Έμερικ Πρεσμπέργκερ (19/6, Ακαδημία Πλάτωνος), την Κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας του Λουίς Μπουνιουέλ (27/6, Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή), τις Επικίνδυνες Σχέσεις του Στίβεν Φρίαρς (29/6, Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας), τη Χαμένη Λεωφόρο του Ντέιβιντ Λιντς (5/7, Λυκαβηττός), τον Κίτρινο Πράκτορα του Χονγκ Κονγκ, μία από τις πιο γνωστές ταινίες με τον Μπρους Λι (10/7, Πάρκο Λιπασμάτων, Δραπετσώνα), την Αυγή του Φρίντριχ Βίλελμ Μούρναου (15/7, Θέατρο Ρεματιάς), το Μπλόου-Απ του Μικελάντζελο Αντονιόνι (24/7, Τεχνόπολη), το Πνεύμα του Κακού του Τομπ Χούπερ (26/7, Άλσος Πετραλώνων) και το Μπραζίλ του Τέρι Γκίλιαμ (28/8, Θέατρο Κολωνού). Όλες οι προβολές (εκτός από εκείνες του Αυγούστου, με ώρα έναρξης τις 21:00) ξεκινούν στις 21:30 και είναι με δωρεάν είσοδο. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την επιτυχημένη περσινή πρώτη του φεστιβάλ στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου φέτος θα προβληθεί ο Δεσμώτης του Ιλίγγου του Άλφρεντ Χίτσκοκ, μια ταινία που τοποθετείται σταθερά στις λίστες με τις καλύτερες όλων των εποχών (22/6).


Το έτερο θερινό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, το Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι, που διοργανώνει ο κριτικός κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης και το site freecinema.gr, επιστρέφει για 8η χρονιά τον Ιούλιο. Για μία εβδομάδα (18-24/7) το αγαπημένο σινέ Ριβιέρα των Εξαρχείων θα φιλοξενήσει προβολές παλιών, κλασικών και αγαπημένων ταινιών, που ωστόσο έχουν δεκαετίες να προβληθούν ή δεν έχουν παιχτεί ποτέ στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες και τις οποίες το ελληνικό σινεφίλ κοινό αξίζει να ανακαλύψει ή να ξαναδεί στο μέσο για το οποίο δημιουργήθηκαν. Το φεστιβάλ θα εστιάσει και φέτος στο παλιό Χόλιγουντ.

Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά - 5 επανεκδόσεις που δεν θα χάσουμε Facebook Twitter
Park your cinema στο ΚΠΙΣΝ

Ο Ηλίας Φραγκούλης επιμελείται επίσης τις δωρεάν κινηματογραφικές βραδιές Park Your Cinema στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που, μετά την έναρξή τους τον Μάιο, θα συνεχιστούν από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, με έμφαση στις κωμωδίες, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα. Η πρώτη ταινία του Ιουλίου θα είναι η κλασική μαύρη κωμωδία του Φρανκ Κάπρα Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα.

Τέλος, εκτός από την Κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας, ακόμα δύο προβολές με ελεύθερη είσοδο θα φιλοξενηθούν στους κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο: οι Ιστορίες του Καλοκαιριού του Ερίκ Ρομέρ (16/7) και η Άγνωστη Κυρία του Μαξ Οφίλς (4/9).

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μακρά αποκαθήλωση του Kanye West

Οθόνες / Η μακρά αποκαθήλωση του Kanye West

Το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «In whose name?» παρουσιάζει τον Kanye West ως μια ιδιοφυΐα εγκλωβισμένη στο σώμα ενός παιδιού που βρίσκεται πάντα στα πρόθυρα ενός ακόμα κακομαθημένου ξεσπάσματος. Αρκεί αυτό για να αγνοήσουμε τα σφάλματά του;
THE LIFO TEAM
10 ταινίες για να μπείτε σε φθινοπωρινή διάθεση

Οθόνες / 10 ταινίες που θέλεις να βλέπεις και να είναι φθινόπωρο

Είναι τα κίτρινα φύλλα του Central Park; Η μελοδραματική ατμόσφαιρα; Αγγλικά τοπία στη βροχή; Κάτι πάντως ενώνει αυτές τις δέκα ταινίες και όταν τις βλέπεις θες να είναι και ο καιρός αλλιώτικος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Steve: Η μοναξιά του δασκάλου μεγάλων αποστάσεων

Daily / Steve: Η μοναξιά του δασκάλου μεγάλων αποστάσεων

Ένα κρίσιμο και «μανιοκαταθλιπτικό» 24ωρο στη ζωή ενός εκπαιδευτικού σε ένα σχολείο για προβληματικούς εφήβους αποτελεί τον καμβά για το υπερκινητικό δράμα του Netflix με πρωταγωνιστή τον Κίλιαν Μέρφι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Νεριτάν Ζιντζιρία: «Η Ελλάδα έχει φετίχ να βαφτίζει τους νέους "φαινόμενα"»

Οθόνες / Νεριτάν Ζιντζιρία: «Η Ελλάδα έχει φετίχ να βαφτίζει τους νέους "φαινόμενα"»

Όταν αποφάσισε να γίνει κινηματογραφιστής, του είπαν ότι θα πεινάσει, αλλά με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο. Έκανε τις πρώτες του ταινίες κυριολεκτικά με χώμα και νερό, αλλά πλέον τρέχει παράλληλα οκτώ πρότζεκτ. Κάνει σινεμά συνομιλώντας με το σινεμά του Γιάνναρη, του Δαμιανού, του Παπατάκη. Ο Νεριτάν Ζιντζιρία αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Οθόνες / When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της σοβαρά βήματα για να σταθεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γήπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου - Το νέο ντοκιμαντέρ του ΠΣΑΠΠ, “When Nobody’s Watching”, ρίχνει φως στις ζωές των αθλητριών που παλεύουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η δραματική στροφή του The Rock και άλλοι 3 λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η δραματική στροφή του The Rock και άλλοι 3 λόγοι να πάτε σινεμά

Ακόμα μια κινηματογραφική μεταφορά του Δράκουλα, ένα κινέζικο animation που είναι η πέμπτη εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών αλλά και η επανακυκλοφορία του «Avatar: The Way of Water» - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
THE LIFO TEAM
«Good Boy»: Ναι, ο σκύλος σας βλέπει φαντάσματα» ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Οθόνες / «Good Boy»: Ναι, ο σκύλος σας βλέπει φαντάσματα

Η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου του Μπεν Λέονμπεργκ δίνει σάρκα και οστά σε έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των ιδιοκτητών σκύλου και αντλεί τη συγκίνησή της από τον αρραγή δεσμό ανθρώπου και ζώου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Χρόνια Πολλά Πέδρο! 20 χρόνια τώρα βλέπουμε τις ταινίες σου.

Οθόνες / Χρόνια Πολλά Πέδρο! 20 χρόνια τώρα βλέπουμε τις ταινίες σου.

Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ που έχει σήμερα γενέθλια παραμένει διαχρονικά ένας από τους αγαπημένους μας σκηνοθέτες. Μαζέψαμε σε ένα αφιέρωμα ό, τι έχουμε γράψει για τις ταινίες του αλλά και κάποια ενδιαφέροντα θέματα για το έργο του που αξίζει να τα διαβάσετε!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη γύρισε μια πανκ αλληγορία για όσα βιώνουμε σήμερα

Οθόνες / Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη γύρισε μια πανκ αλληγορία για όσα βιώνουμε σήμερα

Η περιπετειώδης δημιουργία του «Harvest», της εντυπωσιακής πρώτης αγγλόφωνης ταινίας της ταλαντούχας σκηνοθέτιδας, ζωντανεύει την ονειρική και σκληρή ατμόσφαιρα ενός μεσαιωνικού σκωτσέζικου χωριού καθώς αυτό εξαφανίζεται από τον χάρτη.  
M. HULOT
CHECK 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε μέχρι το τέλος του έτους

Οθόνες / 10 σειρές που θα δούμε μέχρι το τέλος του έτους

Από τη νέα σεζόν του «Slow Horses» στο μεγάλο φινάλε του «Stranger Things» κι από ένα φιλόδοξο πορτρέτο του Σκορσέζε στο νέο στοίχημα του δημιουργού του «Breaking Bad», διαλέγουμε δέκα σειρές που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ