«Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης»: Το νέο ταξίδι στη Μέση Γη ξεκίνησε

ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΠΕΞ «The Lord of the Rings: The Rings of Power»: Το νέο ταξίδι στη Μέση Γη ξεκίνησε Facebook Twitter
Ήδη, μιλάμε για μία σειρά που από τώρα έχουν ανακοινωθεί 5 σεζόν, με την πρώτη σεζόν να αποτελείται από 8 ωριαία επεισόδια και να κοστίζει λίγο κάτω από τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
0

Τα βιβλία φαντασίας του Βρετανού συγγραφέα, ακαδημαϊκού και φιλοσόφου Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν (1892-1973) έχουν διαβαστεί και αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, πριν αυτά γίνουν γνωστά σε ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό, μέσων των κινηματογραφικών τριλογιών «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και «Χόμπιτ» του σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον.

Μόνο η συλλογή μυθικών ιστοριών «Το Σιλμαρίλλιον» δεν έχει ακόμα γυριστεί σε ταινία, δεν βρίσκεται καν στη σκέψη κάποιου παραγωγού ή σκηνοθέτη, ένα έργο ημιτελές, μία λογοτεχνική βίβλος φαντασίας, που οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι τόσο μεγαλειώδης και δύσκολη, που δεν μπορεί να μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

Κάποια λίγα, διάσπαρτα, στοιχεία από το «Σιλμαρίλλιον» μπορούμε να παρατηρήσουμε στη νέα σειρά «The Lord of the Rings: The Rings of Power» (Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης), κάτι που μας δείχνει το τεράστιο και χαοτικό μέγεθος του σύμπαντος που «ύφανε» με τις λέξεις του ο Τόλκιν, η συνεισφορά του οποίου στον κόσμο των γραμμάτων, της γλωσσολογίας, των επιστημών, είναι ανεκτίμητη.

Συνέλαβε και έφτιαξε δικές του γλώσσες, με δικό τους συντακτικό και γραμματική, γλώσσες που μιλάνε τα ξωτικά και άλλοι λαοί που βρίσκουμε στα βιβλία του, ενώ παράλληλα βοήθησε να σωθούν νεκρές γλώσσες του παρελθόντος (μεσαιωνικά ουαλικά, γοτθικά, λομβαρδικά). Αλλά, κυρίως, μας έφερε κοντά σε έναν κόσμο φαντασίας, εκεί που θα θέλαμε να ταξιδέψουμε και εμείς, μακριά από την πεζή καθημερινότητα, δίπλα στον Φρόντο, τον Μπίλμπο, τον Λέγκολας, την Γκαλάντριελ, τον Γκίμλι και τον Άραγκορν.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, με το σύμπαν του Τόλκιν να βρίθει από χιλιάδες διαφορετικούς χαρακτήρες, ονόματα και περιοχές, στο «The Lord of the Rings: The Rings of Power» βρισκόμαστε χρονικά στο λυκόφως της Δεύτερης Εποχής, κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν από τα γεγονότα της Τρίτης Εποχής, του «Χόμπιτ» και του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Μετά από πέντε χρόνια αναμονής, από τη στιγμή που τα Amazon Studios εξασφάλισαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, με ένα ποσό της τάξης των 250 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγάλο στοίχημα του αφεντικού της Amazon, Τζεφ Μπέζος, με άμεση εμπλοκή σε όλο το εγχείρημα από την αρχή, είναι η πιο πολυδάπανη τηλεοπτική παραγωγή στην ιστορία, με ένα μπάτζετ που ίσως ξεπεράσει και το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ήδη, μιλάμε για μία σειρά που από τώρα έχουν ανακοινωθεί 5 σεζόν, με την πρώτη σεζόν να αποτελείται από 8 ωριαία επεισόδια και να κοστίζει λίγο κάτω από τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Απίστευτα νούμερα, που σίγουρα, γεννάνε και το ερώτημα: Άξιζε το όλο εγχείρημα; 

Τα δύο πρώτα επεισόδια («A Shadow of the Past», «Adrift») της πρώτης σεζόν του «Rings of Power» κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα πριν από λίγες ώρες στο Amazon Prime Video και ακολουθούν οι πρώτες μας εντυπώσεις, με κάποια spoilers.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΠΕΞ «The Lord of the Rings: The Rings of Power»: Το νέο ταξίδι στη Μέση Γη ξεκίνησε Facebook Twitter
Η Γκαλάντριελ έχει εξελιχθεί σαν ένα από τα πιο ισχυρά ξωτικά μαχήτριες.

«Τίποτα δεν είναι κακό στην αρχή»

Αυτό ακούμε από μία αιθέρια γυναικεία φωνή, με τις πρώτες εικόνες να μας δείχνουν ανέμελα παιδιά να παίζουν στο γρασίδι και δίπλα σε ένα ρυάκι, στο παραδεισένιο βασίλειο Βάλινορ. Βρισκόμαστε στην Πρώτη Εποχή. Τίποτα δεν προμήνυε κάτι κακό. Εκεί, μαζί τους, η Γκαλάντριελ παιδί, φτιάχνει το δικό της χάρτινο καραβάκι και το αφήνει να το πάρει το ρυάκι. Θα δείξει τον δυναμικό της χαρακτήρα, όταν ένας φίλος της θα προσπαθήσει να βυθίσει το μικρό πλοίο. Η φωνή που αφηγείται την ιστορία είναι της Γκαλάντριελ.

Χρόνια αργότερα, ίσως χιλιάδες από αυτά, με τον χρόνο στα βιβλία του Τόλκιν να κυλάει διαφορετικά από τον δικό μας χρόνο, η Γκαλάντριελ έχει εξελιχθεί σαν ένα από τα πιο ισχυρά ξωτικά μαχήτριες. Τα Δύο Δέντρα του Βάλινορ, πηγή ζωής και φωτός, καταστράφηκαν από τις σκοτεινές δυνάμεις του Σκοτεινού Άρχοντα Μόργκοθ.

Τα ξωτικά, κάτοικοι του Βάλινορ, μαζί τους η Γκαλάντριελ και ο αδερφός της, Φίνροντ, αναγκάστηκαν να φύγουν για ένα άλλο βασίλειο, τη Μέση Γη, με τους δικούς του κινδύνους και παράξενα πλάσματα. Ο Φίνροντ σκοτώνεται αργότερα, μετά από μία μάχη με τον μάγο Σάουρον, πρώην πιστό υπηρέτη του Μόργκοθ και κατασκευαστή του πανίσχυρου Ενός Δαχτυλιδιού. Η Γκαλάντριελ, θα προσπαθήσει να βρει τα ίχνη του Σάουρον για να εκδικηθεί. Τον ψάχνει για αιώνες. Δεν γνωρίζει καν πού μπορεί να βρίσκεται και το μόνο στοιχείο που έχει είναι το σκοτεινό σύμβολό του, χαραγμένο για πάντα στο σώμα του νεκρού της αδερφού.

Αν με λίγες λέξεις θέλουμε να δώσουμε τη βασική πλοκή της σειράς, αυτή είναι: Η Γκαλάντριελ ψάχνει τον Σάουρον για να εκδικηθεί για τον θάνατο του αδερφού της. Μία ιστορία εκδίκησης. Μόνο που δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. 

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, με το σύμπαν του Τόλκιν να βρίθει από χιλιάδες διαφορετικούς χαρακτήρες, ονόματα και περιοχές, στο «The Lord of the Rings: The Rings of Power» βρισκόμαστε χρονικά στο λυκόφως της Δεύτερης Εποχής, κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν από τα γεγονότα της Τρίτης Εποχής, του «Χόμπιτ» και του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». 

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι ουρανοί αρχίζουν και γίνονται ξανά παράξενοι και σκοτεινοί. Κάποιοι θεωρούν ότι το κακό έχει φύγει και τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει την ειρήνη στα βασίλεια, στα πλάσματα και στους κατοίκους της Μέσης Γης. 

Στα δύο πρώτα επεισόδια θα γνωρίσουμε και μία σειρά από άλλους ήρωες που είμαστε σίγουροι ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Ίσως έρθουν και κοντά ο ένας με τον άλλον, σαν μία άλλη «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού».

Η καλόκαρδη Νόρι, της φυλής Χάρφουτ, αρχαίοι πρόγονοι των μικρόσωμων Χόμπιτ, που ζουν –σαν τα κουνέλια– στο μικρό τους πράσινο χωριό και αποφεύγουν επαφές με τρίτους. Μία τέτοια επαφή δεν θα την αποφύγει η Νόρι και η φίλη της, όπως και την πτώση ενός μετεωρίτη.

Ο Άροντιρ, από την άλλη, ένα ξωτικό αποσπασμένο στα νότια, ερωτεύεται την θνητή θεραπεύτρια Μπρόνγουιν. Ο γιος της δεύτερης βρίσκει ένα επικίνδυνο αντικείμενο που ίσως και αυτό παίξει σημαντικό ρόλο.

Επίσης, γνωρίζουμε τον Έλροντ, το Μισό Ξωτικό, που διαφωνεί με την Γκαλάντριελ σε πολλά ζητήματα και παίζει τον ρόλο ψυχρού πολιτικού, αλλά και τον μοναδικό Ντούριν, πρίγκιπα των νάνων στην υπόγεια πόλη Καζαντ-ντούμ με την «έξω καρδιά» γυναίκα του, πριγκίπισσα Ντίσα, καθώς και κάποιους ακόμα που θα ανακαλύψετε οι ίδιοι. Σίγουρα, στα επόμενα επεισόδια, αναμένουμε και νέους χαρακτήρες και ήρωες. 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΠΕΞ «The Lord of the Rings: The Rings of Power»: Το νέο ταξίδι στη Μέση Γη ξεκίνησε Facebook Twitter
Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι ουρανοί αρχίζουν και γίνονται ξανά παράξενοι και σκοτεινοί.

Οι συντελεστές

Οι δημιουργοί της σειράς, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Μπέζος –δεν είναι και λίγο να επενδύεις ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε μία τηλεοπτική παραγωγή αλλά και τι είναι μπροστά στα υπόλοιπα 152 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσία που έχεις;–, είναι οι νεοφερμένοι σεναριογράφοι Τζέι Ντι Πέιν και Πάτρικ ΜακΚέι, με κανένα από τα σενάρια που έχουν γράψει την τελευταία δεκαετία –οι δυο τους λειτουργούν σαν ομάδα– να μην έχει πάρει το «πράσινο φως» για κάποια κινηματογραφική ταινία ή σειρά. Αν η σειρά αποτύχει, ξέρετε πού θα δείχνουν όλα τα δάχτυλα, στους δύο σεναριογράφους και κυρίως σε αυτούς που τους επέλεξαν. Αλλά, όπως φαίνεται, δεν θα συμβεί αυτό. 

Στα δύο πρώτα επεισόδια, σκηνοθέτης είναι ο Ισπανός Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα, που το 2007 μας έδωσε την υπέροχη ταινία τρόμου «Το Ορφανοτροφείο», από τις καλύτερες «ανατριχίλες» της περασμένης δεκαετίας. 

Η Ουαλή ηθοποιός Μορφίντ Κλαρκ ενσαρκώνει περίφημα την Γκαλάντριελ, μία πραγματικά εξαιρετική περίπτωση ηθοποιού, με πολύ εκλεκτικές επιλογές σε κινηματογράφο και τηλεόραση («Dracula», «Saint Maud», «His Dark Materials»). Η Κέιτ Μπλάνσετ να κοιμάται ήσυχη. Το ξωτικό Άροντιρ, υποδύεται ο Πορτορικανός ηθοποιός Ίσμαελ Κρουζ Κόρντοβα («The Mandalorian», «Berlin Station»), μαζί με τους Ογουέιν Αρθουρ (Ντούριν), Ρόμπερτ Αραμάγιο (Έλροντ), Ναζανίν Μπονιάντι (Μπρόνγουιν), Τσάρλι Βίκερς (Χάλμπραντ) και Μαρκέλα Κάβενα (Νόρι), ανάμεσα σε άλλους.

Οι περισσότεροι από τους συντελεστές και ηθοποιούς είναι άγνωστοι. Μην ξεχνάμε ότι τα γυρίσματα της σειράς, με κάποιες καθυστερήσεις και εδώ λόγω της πανδημίας, ξεκίνησαν πριν από δυόμισι χρόνια, κρατώντας όλο αυτό το διάστημα μυστικότητα σε υπερβολικό βαθμό για τους ρόλους τους και άλλες λεπτομέρειες. Ακόμα και στις οντισιόν κανείς δεν γνώριζε για ποιον ρόλο προοριζόταν, η παραγωγή τα άφηνε όλα μέσα σε κάποια ασάφεια («θα παίζεις κάτι σαν ξωτικό»). 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΠΕΞ «The Lord of the Rings: The Rings of Power»: Το νέο ταξίδι στη Μέση Γη ξεκίνησε Facebook Twitter
Μπορεί να μας ζαλίζουν τα νούμερα της παραγωγής, η σειρά όμως δεν χάνει από καρδιά, συναίσθημα και ρυθμό.

Η πρώτη γεύση

Μαγευτικά και εντυπωσιακά. Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται, παρακολουθώντας τα δύο πρώτα ωριαία επεισόδια. Με βεβαιότητα θα τα δω ξανά τις επόμενες μέρες. Δύσκολο να πιστέψεις ότι όλο αυτό το θέαμα φτιάχτηκε για τη μικρή οθόνη, και ίσως θα σηματοδοτήσει την αρχή για κάτι νέο. Ο κόσμος και οι συνδρομητές θα το κρίνουν, αν και φαίνεται εξ αρχής ότι ήταν το απόλυτο vanity project, αυτό που ήθελε να κάνει ο Τζεφ Μπέζος για να γράψει τη δική του τηλεοπτική ιστορία (μην ξεχνάμε, πριν από λίγες μέρες έκανε πρεμιέρα το αντίπαλο δέος, η σειρά φαντασίας «House of the Dragon» της HBO, με ρεκόρ τηλεθέασης). 

Μπορεί να μας ζαλίζουν τα νούμερα της παραγωγής, πόσο ακριβή είναι, αν σου αρέσει ή δεν σου αρέσει ο Μπέζος, η σειρά όμως δεν χάνει από καρδιά, συναίσθημα και ρυθμό. Τα πάντα βρίσκονται στη θέση τους, θέλεις να μάθεις τι θα απογίνουν και πώς θα πράξουν οι ήρωές μας στα επόμενα επεισόδια, ενώ σου μένει και μία μικρή όμορφη γεύση, χωρίς να αντιγράφει, από την πρώτη τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» του Πίτερ Τζάκσον, με τον υπόγειο κόσμο των Νάνων, τα Χάρφουτ που λες και βγήκαν από το Σάιρ, τα κουρέματα των Ξωτικών…

Σίγουρα έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις περί πιστότητας της σειράς πάνω στο έργο του Τόλκιν, αλλά αν είσαι freak and geek, λάτρης του φανταστικού, της καλής τηλεόρασης και έχεις ανοιχτό μυαλό, θα λατρέψεις την επιστροφή του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Η σειρά «The Lord of the Rings: The Rings of Power» προβάλλεται στη συνδρομητική πλατφόρμα Amazon Prime Video. Αν έχετε τη δυνατότητα και τον χρόνο, αξίζει να τη δείτε σε μία μεγάλη οθόνη και όχι από το λάπτοπ ή το κινητό σας.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

20 χρόνια μετά / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αστυγραφία πάει σινεμά

Οθόνες / Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Οθόνες / Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» μίλησε στη LIFO για τον γραμμικό χρόνο, για την ανάγκη να δώσουμε φωνή στα ανείπωτα και για όσα κρύβονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ