«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’» Facebook Twitter
Ο Ματ Ντέιμον ως Οδυσσέας στην «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν.
0


ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ άλλοι άνθρωποι, διάβασα με ενθουσιασμό πριν από μερικούς μήνες την είδηση ότι ο Βρετανοαμερικανός σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν εργάζεται πάνω σε μια κινηματογραφική μεταφορά της Οδύσσειας. Σε αντίθεση με πολλούς ανθρώπους, όμως, εγώ είμαι ένας κλασικός φιλόλογος ο οποίος πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια ολοκληρώνοντας μια νέα μετάφραση της επικής ιστορίας του Ομήρου για την επιστροφή του Οδυσσέα. Και γι' αυτόν τον λόγο, η είδηση της επικείμενης ταινίας του Νόλαν με γέμισε επίσης φόβο.

Ως κλασικιστής αλλά και ως κριτικός, έχω γράψει πολλές φορές τα τελευταία τριάντα χρόνια τόσο για τις κινηματογραφικές και τις θεατρικές μεταφορές της ελληνικής και ρωμαϊκής γραμματείας, από τη «Μήδεια» της Ντέμπορα Γουόρνερ και τα «Παιδιά του Ηρακλή» του Πίτερ Σέλερς μέχρι τα χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ «300», «Τροία» και «Αλέξανδρος», και γνωρίζω πολύ καλά τους τρόπους με τους οποίους οι προσπάθειες να μεταφερθούν οι κλασικοί στο σύγχρονο κοινό μπορεί να πάνε στραβά. Οπότε –αν και υποψιάζομαι ότι είναι πολύ αργά για να τον επηρεάσω– ιδού οι τρεις βασικοί κανόνες που ελπίζω να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στην οθόνη.

«Μην επιβάλλετε σύγχρονες αξίες στα αρχαία έπη. Αν πραγματικά πιστεύετε ότι είναι βαθιά ανθρώπινα και ότι έχουν ακόμη πολλά να μας πουν -αυτός, άλλωστε, είναι προφανώς ο λόγος για τον οποίο ξοδεύετε 150 εκατομμύρια δολάρια για να μεταφέρετε την ιστορία στη μεγάλη οθόνη- τότε πρέπει να τιμήσετε την παραδοξότητα αλλά και την οικειότητα του ομηρικού κόσμου». 

Πρώτον, βρείτε έναν τρόπο να μιλούν οι χαρακτήρες σας που να μην ακούγεται σαν τον Μωυσή όταν παραδίδει τις Δέκα Εντολές στους Ισραηλίτες. Συγκλονισμένοι, υποπτεύεται κανείς, από το μεγαλειώδες ανάστημα του πρωτότυπου υλικού, οι σεναριογράφοι που διασκευάζουν τους κλασικούς επιλέγουν σχεδόν πάντα ένα ύφος που εγώ θεωρώ ως «haute legendary» [«μεγαλοπρεπώς θρυλικό»]. «Είθε οι θεοί να κρατήσουν τους λύκους στους λόφους και τις γυναίκες στα κρεβάτια μας!» φωνάζει κάποιος στην «Τροία» του Βόλφγκανγκ Πίτερσεν (2004), μια φράση που κανείς δεν έχει πει ποτέ.

«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’» Facebook Twitter
O Ρέιφ Φάινς στον ρόλο του Οδυσσέα στην ταινία «Επιστροφή» (The Return).

Παρότι είναι αλήθεια ότι τα ομηρικά έπη γράφτηκαν σε μια άκρως τεχνητή και καθαρά λογοτεχνική/ποιητική γλώσσα, οι χαρακτήρες τους ακούγονται πάντα φυσικοί, μερικές φορές μάλιστα ακόμα και γοητευτικά ανεπίσημοι. Ένας λόγος για τον οποίο αυτό είναι σημαντικό είναι το ότι η Οδύσσεια, περισσότερο από άλλα έπη, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την οικογένεια – όχι μόνο για εκείνη στην οποία ο Οδυσσέας προσπαθεί τόσο απεγνωσμένα να επιστρέψει, αλλά και για εκείνες που συναντά στον δρόμο του προς την πατρίδα, από τη νηφάλια και αξιοπρεπή οικογενειακή ζωή του γέρου βασιλιά της Πύλου Νέστορα στη ραψωδία Γ («Τὰ ἐν Πύλῳ») μέχρι την σχέση της νεαρής πριγκίπισσας των Φαιάκων Ναυσικάς και του πατέρα της, βασιλιά Αλκίνοου. Στις αρχές της ραψωδίας Ζ («Ὀδυσσέως ἄφιξις εἰς Φαίακας»), τον ρωτά ντροπαλά αν μπορεί να δανειστεί «την τετράτροχη άμαξα» για μια εκδρομή στην ακτή - σίγουρα η πρώτη περίπτωση στην παγκόσμια λογοτεχνία που μια έφηβη ή ένας έφηβος ζητάει από τον μπαμπά τα κλειδιά του αυτοκινήτου).

Η ευελιξία περισσότερο, παρά η μεγαλοπρέπεια, είναι αυτή που χαρακτηρίζει τους διαλόγους του Ομήρου, οι οποίοι, όσο στυλιζαρισμένη και αν είναι η γλώσσα του, αποκαλύπτουν πάντα με υποδόριο τρόπο τον χαρακτήρα. Ένας έντονος διάλογος στη ραψωδία Δ («Τὰ ἐν Λακεδαίμονι») μεταξύ της Ελένης και του συζύγου της Μενέλαου, τον οποίο είχε ως γνωστόν απατήσει αλλά με τον οποίον επανασυνδέθηκε μετά την καταστροφή της Τροίας, είναι ένα αριστούργημα λεπτών αποχρώσεων, υποδηλώνοντας ότι κάτι εξακολουθεί να είναι σάπιο στο βασίλειο της Σπάρτης. Κάτι που θαύμασα στην ταινία «Επιστροφή» (The Return), την πρόσφατη νηφάλια αναδιήγηση του δεύτερου μισού της Οδύσσειας από τον Ουμπέρτο Παζολίνι, η οποία επικεντρώνεται στην ψυχολογική αγωνία του ήρωα (τον οποίον υποδύεται ο Ρέιφ Φάινς) καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την προηγούμενη ζωή του, είναι η αξιοπρεπής απλότητα των διαλόγων, η οποία αντανακλά κάτι ουσιαστικό στο πρωτότυπο.

Δεύτερον, διδαχτείτε ένα ή δύο πράγματα από την αφηγηματική τεχνική του Ομήρου. Η Οδύσσεια, δεν εκτυλίσσεται με χρονολογική σειρά, αλλά μάλλον εκτοξεύεται μπρος και πίσω στο χρόνο. Όσο για την Ιλιάδα, δεν περιγράφει -όπως πολλοί νομίζουν- ολόκληρη την πορεία του Τρωικού Πολέμου, ούτε καν τον θάνατο του Αχιλλέα και την πτώση της Τροίας, αλλά επικεντρώνεται σε ένα επεισόδιο του τελευταίου έτους του πολέμου, ενώ χρησιμοποιεί τόσο flashbacks όσο και flash-forwards για να αναδείξει το ευρύτερο πλαίσιο. Η ουσία είναι ότι κάθε έπος –όρος που συνδέουμε με τεράστια έκταση και μεγαλοπρέπεια– στην πραγματικότητα εστιάζει πολύ στενά σε μια συγκεκριμένη «δράση» ή «πράξη» (όπως το θέτει ο Αριστοτέλης στην Ποιητική του, το πρώτο έργο λογοτεχνικής κριτικής στη δυτική παράδοση): στην περίπτωση της Ιλιάδας, την οργή του Αχιλλέα, ο οποίος αποσύρεται από τις μάχες μετά από μια σοβαρή προσβολή της τιμής του, και τα γεγονότα και τις συνέπειες που θέτει σε κίνηση – και στην περίπτωση της Οδύσσειας, την επιστροφή του ήρωα και τις συνέπειές της για τον ίδιο, την οικογένειά του και το βασίλειό του. Για τον Αριστοτέλη, η αφήγηση μιας αλληλουχίας γεγονότων με στεγνή χρονολογική σειρά ήταν έργο ιστορικού και όχι επικού ποιητή.

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, παρά το μέγεθός τους, τα έπη είναι αυστηρά δομημένα – κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για πολλές επικές ταινίες. Η ταινία «Τροία», η οποία παρέσυρε το κοινό σε ολόκληρο τον Τρωικό Πόλεμο, αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα αυτού για το οποίο προειδοποιούσε ο Αριστοτέλης: μια «απόπειρα να αντιμετωπιστεί ο πόλεμος ως σύνολο», όπως το έθεσε ο φιλόσοφος, που οδηγεί σε μια «πλοκή... που είναι βέβαιο ότι θα είναι υπερβολικά εκτεταμένη και αδύνατο να κατανοηθεί με τη μία». Η τεχνική αφήγησης της Οδύσσειας είναι τόσο κυκλική όσο και οι περιπέτειες του ήρωά της.

Τρίτον και τελευταίο, μην επιβάλλετε σύγχρονες αξίες στα αρχαία έπη. Αν πραγματικά πιστεύετε ότι είναι βαθιά ανθρώπινα και ότι έχουν ακόμη πολλά να μας πουν –αυτός, άλλωστε, είναι προφανώς ο λόγος για τον οποίο ξοδεύετε 150 εκατομμύρια δολάρια για να μεταφέρετε την ιστορία στη μεγάλη οθόνη– τότε πρέπει να τιμήσετε την παραδοξότητα αλλά και την οικειότητα του ομηρικού κόσμου. Διότι η Εποχή του Χαλκού, που απεικονίζεται στα έπη, και η πρώιμη αρχαϊκή εποχή, ο πολιτισμός δηλαδή που τα παρήγαγε, ήταν με πολλούς τρόπους αφάνταστα διαφορετικός από τον δικό μας, με τον βαθύ, θεσμοθετημένο μισογυνισμό του, τις οικονομίες που βασίζονταν στη δουλεία και την ευφρόσυνη εξύψωση του πολέμου.

Ακόμα και όταν αμφισβητεί τον παλιό ηρωικό κώδικα – όταν ο Οδυσσέας συναντά το φάντασμα του Αχιλλέα στον Άδη, ο ήρωας της Ιλιάδας παραδέχεται με συγκλονιστικό τρόπο ότι προτιμά να είναι «σκλάβος ενός δουλοπάροικου» αλλά ακόμα ζωντανός, παρά βασιλιάς των νεκρών – η κορύφωση της Οδύσσειας είναι μια εκτεταμένη και φρικτά αιματηρή σκηνή μάχης, που έχει σκοπό να αποκαταστήσει τον πρωταγωνιστή της, στα μάτια τόσο των χαρακτήρων όσο και του κοινού, ως πολεμιστή αλλά και ως σύζυγο και πατέρα.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς αυτά τα αρχαία, αλλά ακόμη επίκαιρα έργα, είναι να τα διαβάσει σε βάθος και να κατανοήσει τι αντιπροσώπευαν στην εποχή τους, ώστε να μεταφέρει καλύτερα την ουσία τους. Αν το έργο του Ομήρου έχει διαρκέσει τόσο πολύ, ίσως δεν είναι κακή ιδέα να κάνουμε ό,τι έκανε κι αυτός. Ένα από τα χαμένα πλέον αρχαία έπη τα οποία ο Αριστοτέλης επικρίνει ότι αποτελούν απλώς μια λίστα γεγονότων που απαριθμούνται με χρονολογική σειρά - περισσότερο σαν ιστορία, σύμφωνα με τους όρους του, παρά σαν λογοτεχνικό έργο – ονομαζόταν «Μικρή Ιλιάδα». Ας ελπίσουμε ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν θα μας δώσει μια «Μικρή Οδύσσεια».

Με στοιχεία από The Telegraph

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το ακαταμάχητο ντεμπούτο της Λουίζ Κουρβουαζιέ που σάρωσε εισπρακτικά στη Γαλλία και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περσινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ