«Η φιλία είναι εξίσου ιερή με την οικογένεια»

«Η φιλία είναι εξίσου ιερή με την οικογένεια» Facebook Twitter
0

Πόσο «ιερή» είναι για σας η φιλία; Στην εποχή μας υπάρχει η τάση να αντικαταστήσει την οικογένεια. Είναι οι φίλοι το ίδιο σημαντικοί;
Σαφώς η φιλία είναι ιερή και απαραίτητη, εξίσου με την οικογένεια. Είναι στην ουσία μια άλλη εκδοχή της οικογένειας. Δεν ξέρω αν θα μιλούσα για αντικατάσταση, αλλά μια και η σημερινή οικογένεια περνάει κρίση στις παραδοσιακές της δομές, η φιλία τουλάχιστον λειτουργεί σαν ένα καλό υποκατάστατο. Έτσι ο σημερινός άνθρωπος έχει δυο μικρούς πυρήνες στη ζωή του, την οικογένεια και τους φίλους του.

Πείτε μου μερικά πράγματα για την ταινία. Γιατί θα προτείνατε να τη δει κάποιος;
Γιατί είναι καλή ταινία. Γιατί είναι πολύ καλή ταινία. Τελεία. Είναι και τρυφερή, έχει χιούμορ, πηγαίνει και σε βάθος και αφορά όσους έχουν παρέες, δηλαδή όλους τους Έλληνες.

Ο χαρακτήρας του Χάρη που υποδύεστε είναι αρκετά κυνικός και δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για τα δικά του προβλήματα, μόνο όσα συμβαίνουν μέσα στον μικρόκοσμό του. Έχει γίνει αυτό ένα από τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου Έλληνα;
Ο Χάρης είναι ένας τυπικός Έλληνας κι αυτό ήταν, πάντα, τυπικό ελληνικό χαρακτηριστικό. Ήταν, είναι –και φοβάμαι ότι θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα– χαρακτηριστικό δικό μας. Ανάλογα με την εποχή βέβαια αλλάζει η τυπική συμπεριφορά του Έλληνα, αλλά γι’ αυτό ακριβώς έχουν ενδιαφέρον και οι ήρωες: γιατί ενώ είναι σημερινοί άνθρωποι, ο καθένας με την ατομικότητά του, ως ρόλοι εμπεριέχουν ξεχωριστή ηλικία, γενιά και καταγωγή ως χαρακτηριστικά τους. Ο τρόπος με τον οποίο ο Χάρης αντιμετωπίζει τα κοινά είναι τυπικά ελληνικός, αλλά όχι μόνο ως αρνητική συμπεριφορά. Ακόμα και η θετική του συμπεριφορά αποτελεί εξίσου στοιχείο του σύγχρονου Έλληνα, κι αυτή είναι που μας σώζει – αλλιώς θα ήμασταν απλώς ανάλγητοι. Από τα αρχαία χρόνια άλλωστε, δεν φημιζόμαστε για το χάρισμα της συλλογικότητας…

Μπορείτε να ταυτίσετε καθόλου τον εαυτό σας με το χαρακτήρα του Χάρη;
Φυσικά. Αφού κι εγώ είμαι ένας τυπικό νεοέλληνας. Αν δεν μπορούσα να βρω οικεία στοιχεία, θα σήμαινε ότι κάτι λάθος συμβαίνει στο ρόλο από γραφής. Ο καθένας μπορεί ν’ αναγνωρίσει τον εαυτό του στους ρόλους της ταινίας, και ως θεατής και, πολύ παραπάνω, όταν κληθεί να ενσαρκώσει έναν από αυτούς. Πάντα πρέπει ν’ αναγνωρίζεις δικά σου στοιχεία σ’ ένα ρόλο, ακόμα κι αν βρίσκεται πολύ μακριά από εσένα. Στον Χάρη όμως βρήκα δικά μου, στοιχεία πολύ περισσότερα απ’ ό,τι σε άλλους ρόλους. Κι εκεί βρίσκεται και η επιτυχία της γραφής του.

Στην ταινία ακόμα και ο θάνατος ενός ανθρώπου δεν καταφέρει να αλλάξει την πορεία της καθημερινότητας των πρωταγωνιστών. Είναι αυτό κάποιου είδους αντίσταση, ή μήπως έχουν γίνει αναίσθητοι οι άνθρωποι;
Διαφωνώ. Ο θάνατος είναι η αφορμή, η αφετηρία για ν’ αλλάξει πραγματικά η ζωή της παρέας, είναι ο καταλύτης για να επαναπροσδιορίσουν οι φίλοι τη ζωή τους. Και αλληγορικά ακόμα, από την πρόθεση ήδη του σκηνοθέτη, υπάρχει ένας θάνατος όχι μόνο ενός φυσικού προσώπου αλλά και της παρέας, της σχέσης.

Πώς προέκυψε ο ρόλος του αστυνόμου Μπέκα;
Όπως όλοι οι ρόλοι. Ο Διαγόρας Χρονόπουλος, η PLD και o Alpha μού πρότειναν να συμμετάσχω. Παραδόξως, ακριβώς πριν προκύψει αυτό είχα προτείνει εγώ σε κάποια εταιρεία παραγωγής να κάνουμε σειρά τον αστυνόμο Μπέκα γιατί το ήθελα πολύ, και βρισκόμασταν στο επίπεδο των συζητήσεων. Οπότε όταν ήρθε μια ομάδα και μου είπε ότι ήταν έτοιμη να ξεκινήσουμε, ήταν λογικό να πάω.

Πείτε μου μερικά πράγματα για την τελευταία σας θεατρική σας δουλειά (σ.σ: τα Αξύριστα Πιγούνια, μία παράσταση που ματαιώθηκε στη Χίο λόγω Μεγάλης Εβδομάδας, για να μην διαταραχθούν τα χρηστά ήθη).
Τα Αξύριστα Πιγούνια, που παίχτηκαν αρχικά στην «Πόρτα» και στη συνέχεια στη «Στοά», μόλις ολοκλήρωσαν τις παραστάσεις τους. Είναι κατά τη γνώμη μου ένα πολύ σημαντικό νεοελληνικό έργο του Γιάννη Τσίρου, ο οποίος ήδη ετοιμάζεται με δύο σενάρια να βγει και στον ελληνικό κινηματογράφο. Η αντιμετώπιση της παράσταση από το κοινό μού φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Σκηνοθέτησε ο Θανάσης Παπαγεωργίου, παίζαμε παρέα με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση. Είμαι πολύ ευτυχής από την πορεία αυτής της παράστασης, παρ’ όλο που όταν αποφασίσαμε μαζί με τον Θανάση να μπούμε και ως συμπαραγωγοί, όλοι μάς έλεγαν ότι θα καταστραφούμε. Η παράσταση όμως πήγε πολύ καλά και θεωρώ ότι θα μείνει στη νεοελληνική δραματουργία. Είμαι ευχαριστημένος.

Ποια είναι η γνώμη σας για την Αθήνα; Πόσο διαφορετικοί είναι οι ρυθμοί για κάποιον που μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη;
Η γνώμη μου για την Αθήνα είναι πολύ καλή, όπως είναι η γνώμη μου και για τη Θεσσαλονίκη. Οι ρυθμοί της Θεσσαλονίκης μού φαίνονται αργοί και γοητευτικοί τώρα που μένω στην Αθήνα και ανεβαίνω πάνω χωρίς να έχω δουλειά. Όταν δούλευα εκεί, οι ρυθμοί ήταν πολύ χειρότεροι από της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει οργάνωση, οπότε αναγκαστικά τα έκανα όλα μόνος μου, χωρίς να είμαι αρκετά αποδοτικός: δούλευα περισσότερο και δεν μπορούσα να ζήσω. Νομίζω ότι στην πραγματικότητα είμαι διχασμένος ανάμεσα στις οι δύο πόλεις, προς το παρόν. Έχω διαρκή αναφορά στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό και πάω τακτικά. Δεν αντέχω να ζω συνέχεια στην Αθήνα, αλλά δεν μπορώ και να μην είμαι εδώ καθόλου. Νομίζω ότι τελικά η Αθήνα είναι βιώσιμη για 5-6 μήνες το χρόνο.

Έχει επηρεάσει καθόλου η τεράστια επιτυχία της Πολίτικης Κουζίνας τις μετέπειτα επιλογές σας; Πόσο δύσκολο είναι να αναμετρηθείτε με την τρομερή επιτυχία της;
Καθόλου. Οι επιλογές μου είναι απόλυτες και αυστηρές στον κινηματογράφο και στο θέατρο – και σχετικά αυστηρές στην τηλεόραση, γιατί δε γίνεται διαφορετικά. Οι επιτυχίες είναι καλοδεχούμενες, αλλά μέσα στο πρόγραμμα είναι και όλες οι άλλες εκδοχές στην πορεία ενός έργου. Αρκεί πριν ξεκινήσεις να πιστεύεις σ’ αυτό, να αισθάνεσαι ότι έχεις κάτι να πεις, να είναι η διαδικασία δημιουργική και να νιώθεις ότι κάτι καλό συμβαίνει. Από εκεί και πέρα δε σ’ ενδιαφέρει η επιτυχία, είναι πιο υγιές να το βιώνεις έτσι. Μια καλή δουλειά με χαμηλότερη θεαματικότητα μ’ ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από μια πολύ επιτυχημένη δουλειά που δε μου αρέσει. Η ιδέα της επιτυχίας ποτέ δε με τρομοκράτησε, ούτε με επηρέασε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ