Η Αντιγόνη το 2014

Η Αντιγόνη το 2014 Facebook Twitter
O σκηνοθέτης Στάθης Αθανασίου
0

 

Η Αντιγόνη το 2014 Facebook Twitter
still - φωτ. A.Drolapas

  

 

Κινηματογραφική παράσταση; Ρώτησα τον Στάθη Αθανασίου τι περίπου σημαίνει αυτό. "Τransmedia Κινηματογραφική Παράσταση, όπως όταν πάμε να αφηγηθούμε ένα αρχαίο μύθο εν έτει 2014, με σινεμά, με Performance και με κουαρτέτο εγχόρδων επί σκηνής" μου είπε. "Η «Α» είναι μια παράσταση στην οποία μια αυτούσια κινηματογραφική ταινία, θα μοιραστεί τη σκηνή επί ίσοις όροις, με την ηθοποιό Σεραφίτα Γρηγοριάδου και τον Χορό των τριών γυναικών, χορογραφημένο από την Αποστολία Παπαδαμάκη."

 

 


To trailer

 

 

Πώς προέκυψε η συμμετοχή του Ελληνιστή και συγγραφέα Pedro Olalla;
Γνώριζα τον Pedro από τα βιβλία του και διάβαζα το blog του. Τους μήνες προετοιμασίας της crouwdfunding καμπάνιας, βρέθηκα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Gijón στην Ισπανία με το DOS, και ένας φίλος από εκεί μου χάρισε το νέο βιβλίο του Pedro "Historia Menor de Grecia". Εκείνη τη στιγμή είπα ότι πρέπει να γράψω ένα μήνυμα στον Pedro σχετικά με την «Α» που μόλις θα ξεκίναγε. Και όντως, τον ενδιέφερε, και μπήκε με τόση θέρμη στο project, που σήμερα δυσκολεύομαι να θυμηθώ ότι 2 χρόνια πριν δεν γνωριζόμασταν! Είναι από τα ωραία της τεχνολογίας, η δυνατότητα του να βρεθείς με ανθρώπους, προκειμένου να δημιουργήσεις κάτι στον αληθινό κόσμο.
Ο Pedro έχει βάλει πολύ σημαντικές πινελιές στην παράσταση και σε όλη την ιστορία, τόσο σημαντικές που δεν ξέρω τι θα κάναμε χωρίς αυτόν και τον ευχαριστώ.

 

Η Αντιγόνη το 2014 Facebook Twitter
still - φωτ. I. Chorianopoulou

 

Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε το συγκεκριμένο θέαμα;
Ξεκίνησα με τους συνεργάτες μου της ομάδας μας ΒΑΚΙΣ, να δουλεύουμε μια ιστορία η οποία είχε ευθεία αναφορά και έμπνευση από το μύθο της Αντιγόνης. Ο χώρος ο οποίος φτιάχτηκε για να παρουσιάζονται οι διαφορετικές αναγνώσεις των μύθων, είναι το Θέατρο. Αφού λοιπόν πάμε να αφηγηθούμε μια ανάγνωση ενός μύθου, είπαμε να χρησιμοποιήσουμε τη φόρμα της τραγωδίας την οποία έχουμε συνδέσει με αυτό, και να δούμε πώς θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε μια Τραγωδία δικιά μας, σήμερα. Χρησιμοποιώντας όλες μας τις γνώσεις και εμπειρία επάνω στο χώρο του ο καθένας, φτάσαμε να δημιουργήσουμε αυτή την Transmedia Κινηματογραφική Παράσταση, την οποία παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο Sani Festival το Σάββατο.

Η Αντιγόνη το 2014 Facebook Twitter
still - φωτ. Microlix

Σας γνώρισα απ' το βραβευμένο σας φιλμ «Dos – Μια ιστορία αγάπης απ' την ανάποδη». Ποια η διαφορά μεταξύ των ταινιών και των παραστάσεων, και πώς καταφέρατε να τα παντρέψετε;
Δουλεύοντας χρόνια στο θέατρο σαν videoartist, και ιδιαίτερα δίπλα σε σκηνοθέτες όπως ο Μιχαήλ Μαρμαρινός ή ο Θοδωρής Αμπαζής, είδα πολλά πράγματα που με έκαναν να αμφιβάλλω πολύ για τον κινηματογράφο, με τη μορφή που συνήθως γίνεται. Από την άλλη, αν και δεν τολμώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου θεατρικό σκηνοθέτη, οι ταινίες μου απομακρύνονταν όλο και περισσότερο από το «σινεμά» και πλησίαζαν περισσότερο το θέατρο. Η «Α» είναι η πρώτη απόπειρα μεγάλης κλίμακας να κάνουμε έφοδο στο θέατρο, και να πετάξουμε έναν ξένο στη σκηνή. Το σινεμά.

Η Αντιγόνη στην Ελλάδα του σήμερα. Πώς τη φανταστήκατε;
Δεν υπάρχει Αντιγόνη σήμερα, γι' αυτό η ηρωίδα μας λέγεται «Α». Δεν είναι αλλά ούτε και θέλει να γίνει Αντιγόνη. Θέλει να ζει μέσα στα πλαίσια τα οποία της καθόρισε ο αόρατος Κρέοντας, χωρίς να τη δουν να διαμαρτύρεται. Είμαι εγώ που αν και ξέρω και βιώνω τις παράλογες απαιτήσεις του αόρατου Κρέοντα, συμμορφώνομαι και ακολουθώ κάθε φορά τις νέες ντιρεκτίβες. Οι οποίες σήμερα είναι αυτό, αύριο είναι το άλλο, μεθαύριο είναι εκείνο, και στο τέλος δεν έχει μείνει τίποτα. Αλλά Αντιγόνη δε γίνομαι. Συνεχίζω.

Η ηρωίδα της παράστασης, η «Α», βρίσκεται σε ανάλογη θέση. Τι θα κάνει όταν θα πρέπει να πάρει μια θέση απέναντι στη ζωή της;

Η Αντιγόνη το 2014 Facebook Twitter
still - φωτ. V.Psychogiou

Μιλήστε μας λίγο για το crowdfunding χάρη στο οποίο γίνεται πραγματικότητα αυτό το εγχείρημα...
To crowdfunding ήταν το σημείο εκκίνησης, αλλά και ελέγχου του project. Θέλοντας να κάνουμε πράξη τη συλλογική δράση από την αρχή, καλέσαμε τον κόσμο να συμμετέχει οικονομικά, καλλιτεχνικά ή όπως αλλιώς θα μπορούσε, προκειμένου να γυρίσουμε αυτή την ταινία, η οποία θα ήταν ο πρώτος λίθος της παράστασης. Αφού η ταινία χρηματοδοτήθηκε επιτυχώς απο περίπου 600 ανθρώπους από όλο τον κόσμο, συνεχίσαμε να δουλεύουμε το στήσιμο της παράστασης, μέχρι τώρα, που είναι έτοιμη προς παρουσίαση. Το crowdfunding είναι πολύ δυσκολότερος τρόπος χρηματοδότησης από τον παραδοσιακό, αλλά πιστεύω ότι όλοι οι καλλιτέχνες (και όχι μόνο), θα πρέπει να δοκιμάσουν, γιατί η δημιουργική ελευθερία και η απ' ευθείας επαφή με το κοινό που σου δίνει, δε μπορεί να υπάρξει με κανέναν άλλο τρόπο. Εκτός κι αν είσαι ο Peter Greenaway, οπότε χαλάλι σου :)

Η Αντιγόνη το 2014 Facebook Twitter
still
Η Αντιγόνη το 2014 Facebook Twitter
To "A" θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Sani Festival στο Λόφο της Σάνης, το Σάββατο 26 Ιουλίου, στις 21:30 / σχεδιασμός αφίσας Microlix

Η παράσταση, μετά την πρεμιέρα της το Σάββατο, θα επαναληφθεί κάπου;
Η «Α» θα παρουσιαστεί για περιορισμένες παραστάσεις το χειμώνα στην Αθήνα σε χώρο που θα ανακοινώσουμε μετά το καλοκαίρι, όπως θα υπάρξουν και προβολές της ταινίας με συζήτηση, σε εναλλακτικούς χώρους (ελλείψει καλύτερης λέξης).

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πίσω από το χαμόγελό μας, ξέρω ότι μέσα μας κοιμάται ακόμα o φόβος»

Daily / «Πίσω από το χαμόγελό μας ξέρω ότι μέσα μας κοιμάται ακόμα o φόβος»

Το «Bye Bye Tiberias», ένα ονειρικό γενεαλογικό οδοιπορικό στην Παλαιστίνη με κεντρική φιγούρα τη γνωστή Παλαιστίνια ηθοποιό Χιάμ Αμπάς, διάσημη εσχάτως από τον ρόλο της στο «Succession», είναι ένα από τα πιο μελαγχολικά, συγκινητικά αλλά και λυτρωτικά, εν τέλει, ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν πρόσφατα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
all about my mother

Οθόνες / Όλα για τη μητέρα μου: Η πεφωτισμένη, έμμεση αυτοβιογραφία του Αλμοδόβαρ

Το «Όλα για τη μητέρα μου» είναι η πιο ολοκληρωμένη και εντυπωσιακή ταινία του για την πρώτη, εικοσαετή φάση της καριέρας του, και μια εμπνευσμένη κατάθεση για τον αιώνα που ρίχνει αυλαία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μπομπ Νιούχαρτ (1929-2024)

Απώλειες / Μπομπ Νιούχαρτ (1929-2024): Ο ταπεινότερος και πιο αξιαγάπητος Αμερικανός κωμικός

Ξεκίνησε ως σταρ της δισκογραφημένης κωμωδίας, εδραιώθηκε στην καρδιά του αμερικανικού κοινού μέσα από τις τηλεοπτικές του σειρές στα '70s και τα '80s, και έφυγε από τη ζωή στα 94 χρόνια του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Anthea Sylbert

Pulp Fiction / Anthea Sylbert (1937-2024): Η πολιτογραφημένη Σκιαθίτισσα ενδυματολόγος του Χόλιγουντ

Η σημαντικότατη Αμερικανίδα ενδυματολόγος του Πολάνσκι και κορυφαίων σκηνοθετών του κινηματογράφου απογοητεύθηκε νωρίς και βρήκε τις ρίζες της μακριά από τη βολή του Χόλιγουντ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σέλεϊ Ντιβάλ (1949-2024): Η πιο ασυνήθιστη ηθοποιός του αμερικανικού κινηματογράφου

Απώλειες / Σέλεϊ Ντιβάλ (1949-2024): Η πιο ασυνήθιστη ηθοποιός του αμερικανικού κινηματογράφου

Μούσα του Άλτμαν και Όλιβ του Ποπάι, πιο γνωστή ως η γυναίκα που απέφυγε ασθμαίνοντας το τσεκούρι του Νίκολσον στη «Λάμψη» του Κιούμπρικ, η Σέλεϊ Ντιβάλ έγραψε αθόρυβα ιστορία με τα παιδικά προγράμματα που επιμελήθηκε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ