Βενετία: «Μάνα, γιατί με γέννησες» ρωτάει ο Τέρενς Μάλικ

Βενετία: «Μάνα, γιατί με γέννησες» ρωτάει ο Τέρενς Μάλικ Facebook Twitter
Το Ταξίδι στον Χρόνο μοιάζει με ανθολογία Μάλικ, με τη θεματική λογική και την έμπρακτη χρηματοδότηση του National Geographic, και, ακόμη περισσότερο, κατάθεση του σκηνοθέτη στο κοινό που αισθάνεται πως χρειάζεται καθοδήγηση σε χαλεπούς καιρούς. Το μήνυμά του, λοιπόν, είναι αγάπη μόνο.
1

Το Voyage of Time απευθύνεται σε σχολεία και new age ποιητές, κατακλύζεται από εικόνες κοσμικού μεγαλείου και φυσικών φαινομένων, από σαύρες, ταύρους, κότες, τσούχτρες, σαρανταποδαρούσες, ακόμη και δεινόσαυρους (τους θυμάστε στο Δέντρο της Ζωής;), και διακόπτεται από τη λυπητερή αφήγηση της Κέιτ Μπλάνσετ, η φωνή του Μάλικ στην ταινία. Μια συρραφή από σκόρπιες σκέψεις εγκατάλειψης και ευγνωμοσύνης, η παραδοχή της ασυνθηκολόγητης αγάπης προς τη ζωοδότρα μητέρα, μια προσευχή από τους καταφρονεμένους, όπως φαίνεται στα πρώτα πλάνα αστικής φτώχειας, με τους άστεγους να περιδιαβαίνουν μίζεροι, όπως περίπου οι εραστές στο To the Wonder με τον Μπεν Άφλεκ. Τη συγκεκριμένη ταινία αλλά και την προηγούμενη, το Knight of Cups, σε συμπαραγωγή του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, δεν τις είδαμε ποτέ στις αίθουσες, γεγονός ανησυχητικό, μιας και έπονται της επιτυχίας του βραβευμένου Δέντρου της Ζωής. Ανησυχητικό, αλλά μάλλον λογικό: ο Τέρενς Μάλικ επαναλαμβάνει τη φιλτραρισμένη σύνθεση φιλοσοφιών και θρησκειών, πιστός στην ανάρια αφήγηση. Και απομακρύνει όλο και περισσότερο ένα κοινό που μέχρι πρόσφατα ας πούμε πως ενδιαφερόταν, έστω και από περιέργεια.

Πολύ δύσκολα θα ξαναμπώ, χωρίς συστάσεις και πίεση, στην επόμενη ταινία του Μάλικ. Νομίζω πως την έχω ήδη δει.


Το Ταξίδι στον Χρόνο μοιάζει με ανθολογία Μάλικ, με τη θεματική λογική και την έμπρακτη χρηματοδότηση του National Geographic, και, ακόμη περισσότερο, κατάθεση του σκηνοθέτη στο κοινό που αισθάνεται πως χρειάζεται καθοδήγηση σε χαλεπούς καιρούς. Το μήνυμά του, λοιπόν, είναι αγάπη μόνο.

Βενετία: «Μάνα, γιατί με γέννησες» ρωτάει ο Τέρενς Μάλικ Facebook Twitter
O Τέρενς Μάλικ επαναλαμβάνει τη φιλτραρισμένη σύνθεση φιλοσοφιών και θρησκειών, πιστός στην ανάρια αφήγηση. Και απομακρύνει όλο και περισσότερο ένα κοινό που μέχρι πρόσφατα ας πούμε πως ενδιαφερόταν, έστω και από περιέργεια.


Κάπως έτσι καταλήγει μια IMAX βόλτα, κοσμική, επίγεια και υποβρύχια, με πισωγυρίσματα που προσπαθούν να συλλάβουν την έννοια του αδιάσπαστου χρόνου, με πάρα πολλές ηφαιστειακές εκρήξεις, μια αξέχαστη πάλη της λάβας με τα κύματα, αστείο στήσιμο πρωτόγονων με άτριχα, γυμνασμένα σώματα και παιδάκια που μόλις επέστρεψαν από διαφημιστικό. Αλλά και με μια βαθιά θρησκευτικότητα, που εδώ δεν το γυρίζει στο χριστιανικό φινάλε του Tree of Life, αλλά ακούγεται στην επιλογή της μουσικής και αιωρείται σαν τη σκόνη στο σύμπαν.


Πολύ δύσκολα θα ξαναμπώ, χωρίς συστάσεις και πίεση, στην επόμενη ταινία του Μάλικ. Νομίζω πως την έχω ήδη δει.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ Bενετίας: Το πένθος του Νικ Κέιβ

Οθόνες / Φεστιβάλ Bενετίας: Το πένθος του Νικ Κέιβ

Το ντοκιμαντέρ «One more time with feeling» του Άντριου Ντόμινικ με αφορμή το νέο άλμπουμ του Nick Cave και των Bad Seeds εξελίσσεται σε εξομολογητικό ψυχογράφημα που προδίδει τον πόνο του και αποκαλύπτει την αξιοπρέπειά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ