Από το Τέξας στον ISIS: Ένα 20λεπτο υποβλητικό ντοκιμαντέρ στο Netflix λέει πολλά για την απομόνωση, τη φιλία και τα πολιτισμικά στερεότυπα

Από το Τέξας στον ISIS: Ένα 20λεπτο υποβλητικό ντοκιμαντέρ στο Netflix λέει πολλά για την απομόνωση, τη φιλία και τα πολιτισμικά στερεότυπα Facebook Twitter
0

Δεν είναι απαραίτητη ολόκληρη τηλεοπτική σειρά που ξεχειλώνει μέχρι ακύρωσης ούτε καν ταινία μεγάλου μήκους, για να αφηγηθείς με την κάμερα κάτι ουσιώδες και σημαντικό. Το ντοκιμαντέρ "Ghosts of Sugar Land" κατορθώνει σε είκοσι μόλις λεπτά να πει με έναν ιδιαίτερο και αισθητικά υποβλητικό τρόπο, σημαντικά πράγματα για την κοινωνική απομόνωση, για την φιλία και για τα πολιτισμικά στερεότυπα στην Αμερική αλλά και παντού.

Το σύντομης διάρκειας αλλά βραδυφλεγούς έντασης ντοκιμαντέρ του 33χρονου Μπάσαμ Ταρίκ (γεννημένου στο Καράτσι του Πακιστάν, αλλά κατοίκου ΗΠΑ από βρεφική ηλικία) ξετυλίγει ένα προσωπικό δράμα μιας παρέας φίλων από το Χιούστον του Τέξας προσδίδοντάς του συγχρόνως μια γεωπολιτική εμβέλεια αλλά και οικουμενικά συναισθηματικές προεκτάσεις.

 

Μια μέρα εξαφανίστηκε, για να επικοινωνήσει μετά από καιρό και πάλι μαζί τους πληροφορώντας τους ότι βρίσκεται στην Συρία και έχει γίνει μαχητής του ISIS.

Ο σκηνοθέτης επιστρέφει στη γειτονιά που πέρασε την εφηβεία του (στο πολυπολιτισμικό Sugar Land του Χιούστον) για να πάρει συνέντευξη από εννιά από φίλους του από το Λύκειο σχετικά με την κατάληξη ενός δέκατου, ο οποίος στην ταινία αναφέρεται με το ψευδώνυμο «Μαρκ». Όλα τα μέλη της παρέας που αποτελείται αποκλειστικά από Αμερικανούς Μουσουλμάνους (όχι ότι θα το καταλάβαινε κανείς από τα ενδιαφέροντά τους που δεν διαφέρουν καθόλου από οποιουδήποτε άλλου σύγχρονου «Δυτικού» νέου) και είναι γέννημα-θρέμμα του Χιούστον, εμφανίζονται με μάσκες καθώς μιλάνε στον φακό αλλά και στις "πειραγμένες" παλιότερες φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην ταινία, φοβούμενοι ότι η έκθεσή τους θα τους προκαλέσει παραπάνω προβλήματα από αυτά που έχουν ήδη βιώσει ως μουσουλμάνοι πολίτες των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Από το Τέξας στον ISIS: Ένα 20λεπτο υποβλητικό ντοκιμαντέρ στο Netflix λέει πολλά για την απομόνωση, τη φιλία και τα πολιτισμικά στερεότυπα Facebook Twitter

Από το Τέξας στον ISIS: Ένα 20λεπτο υποβλητικό ντοκιμαντέρ στο Netflix λέει πολλά για την απομόνωση, τη φιλία και τα πολιτισμικά στερεότυπα Facebook Twitter
Όλα τα μέλη της παρέας του 'Μαρκ" που αποτελείται αποκλειστικά από Αμερικανούς Μουσουλμάνους, εμφανίζονται με μάσκες καθώς μιλάνε στον φακό αλλά και στις "πειραγμένες" παλιότερες φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην ταινία, φοβούμενοι ότι η έκθεσή τους θα τους προκαλέσει παραπάνω προβλήματα από αυτά που έχουν ήδη βιώσει ως μουσουλμάνοι πολίτες των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο «Μαρκ» ήταν ο μοναδικός μαύρος σε μια παρέα «καφετιών» τύπων (όπως λένε οι ίδιοι) και από μικρός είχε προβλήματα προσαρμογής και λόγω της συνεσταλμένης φύσης του - ως χαρακτηριστικό δείγμα 'blerd', δηλαδή black nerd (μαύρου σπασίκλα) - αλλά και επειδή ζούσε σε μια γειτονιά και πήγαινε σε ένα σχολείο όπου για κακή του τύχη υπήρχαν εκπρόσωποι όλων κυριολεκτικά των φυλών και των θρησκειών, πλην των Αφροαμερικανών. Δεν πέρασε πολύς καιρός από την ένταξή του στην παρέα αυτή και ο «Μαρκ» βαπτίστηκε Μουσουλμάνος (το 2004) και άρχισε να παρουσιάζεται πολύ πιο ένθερμος υποστηρικτής ενός ριζοσπαστικού ισλαμισμού από τους φίλους του («ντροπή σας που είστε τόσο άσχετοι με την ίδια σας τη θρησκεία» τους έλεγε), καλώντας σε τζιχάντ μέσω των αναρτήσεών του στα social media.

Προβληματισμένοι οι φίλοι του, άρχισαν να διερωτώνται αν ήταν ειλικρινής αυτή η ακραία ριζοσπαστικοποίησή του (που όπως λένε, αν την εξέφραζε ένας από αυτούς, ενδεχομένως θα είχε λιντσαρισεί ως στερεοτυπικός ισλαμιστής) ή είχε γίνει πληροφοριοδότης του FBI με στόχο τους ίδιους. Ώσπου μια μέρα εξαφανίστηκε, για να επικοινωνήσει μετά από καιρό και πάλι μαζί τους πληροφορώντας τους ότι βρίσκεται στην Συρία και έχει γίνει μαχητής του ISIS.

Το φιλμ προβλήθηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ του Sundance τον περασμένο Γενάρη, πήρε το βραβείο ταινίας (μη μυθοπλασίας) μικρού μήκους και αγοράστηκε αμέσως από το Netflix που ξεκίνησε να την προβάλλει πριν από λίγο καιρό. Στο διάστημα που μεσολάβησε – όπως αναφέρεται στο τέλος της ταινίας – αποκαλύφθηκε ότι ο Γουόρεν Κρίστοφερ Κλαρκ (το πραγματικό όνομα του «Μαρκ») μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, εργάστηκε ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός στο Τέξας και μετά ως καθηγητής Αγγλικών στη Σαουδική Αραβία.

Από εκεί βρέθηκε στις γραμμές του ISIS ώσπου συνελήφθη από κουρδικές δυνάμεις λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα του "Ghosts of Sugar Land" και παραδόθηκε στον αμερικανικό στρατό. Σήμερα, βρίσκεται κρατούμενος σε αμερικανική φυλακή και περιμένει να δικαστεί. Οι πρώην κολλητοί του ακόμα δεν ξέρουν πώς πρέπει να νιώσουν για την απώλεια του φίλου τους που βρέθηκε για τους δικούς του ψυχοκοινωνικούς λόγους στην «σκοτεινή πλευρά», είτε επρόκειτο για το FBI είτε για τον ISIS.

 
Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ Οι ΗΠΑ και το Ολοκαύτωμα: Το νέο ντοκιμαντέρ του Κεν Μπερνς καταρρίπτει διάφορους μύθους

Δημήτρης Πολιτάκης / Οι ΗΠΑ και το Ολοκαύτωμα: Το εξάωρο έπος του Κεν Μπερνς καταρρίπτει διάφορους μύθους

Το νέο κατόρθωμα του κορυφαίου σύγχρονου ντοκιμαντερίστα αποτελεί και μια καταγραφή των ευκαιριών που χάθηκαν μέσα στο κλίμα αντισημιτισμού και ξενοφοβίας μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ 22/09 - Όλες οι ταινίες που θα δούμε το φθινόπωρο στις αίθουσες και τις πλατφόρμες

Pulp Fiction / Όλες οι ταινίες που θα δούμε το φθινόπωρο στις αίθουσες και τις πλατφόρμες

Ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος σχολιάζει τις ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες και στις πλατφόρμες και θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μαρία Ναυπλιώτου: «Θέλουν δε θέλουν, ο κόσμος αλλάζει!»

Οθόνες / Μαρία Ναυπλιώτου: «Θέλουν δε θέλουν, ο κόσμος αλλάζει!»

Η ηθοποιός μιλά στο ampa και τη Χριστίνα Γαλανοπούλου για τη νέα της τηλεοπτική δουλειά που αγγίζει με τόλμη τη μάστιγα της ενδο-οικογενειακής βίας, για τις γυναίκες, το #MeToo, αλλά και το νέο θεατρικό της εγχείρημα.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ 19/09 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-«Pendulus» του Δημήτρη Γκότση -λεκτικά σε λίγο

The Review / «Pendulus»: Πόσο διχασμένοι νιώθουν οι Αλβανοί δεύτερης γενιάς που μεγάλωσαν στην Ελλάδα;

Ο Χρήστος Παρίδης συζητάει με τον Βορειοηπειρώτη συγγραφέα Τηλέμαχο Κώτσια περί εθνικών ταυτοτήτων, με αφορμή τη βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Pendulus» Δημήτρη Γότση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ