Από το Τέξας στον ISIS: Ένα 20λεπτο υποβλητικό ντοκιμαντέρ στο Netflix λέει πολλά για την απομόνωση, τη φιλία και τα πολιτισμικά στερεότυπα

Από το Τέξας στον ISIS: Ένα 20λεπτο υποβλητικό ντοκιμαντέρ στο Netflix λέει πολλά για την απομόνωση, τη φιλία και τα πολιτισμικά στερεότυπα Facebook Twitter
0

Δεν είναι απαραίτητη ολόκληρη τηλεοπτική σειρά που ξεχειλώνει μέχρι ακύρωσης ούτε καν ταινία μεγάλου μήκους, για να αφηγηθείς με την κάμερα κάτι ουσιώδες και σημαντικό. Το ντοκιμαντέρ "Ghosts of Sugar Land" κατορθώνει σε είκοσι μόλις λεπτά να πει με έναν ιδιαίτερο και αισθητικά υποβλητικό τρόπο, σημαντικά πράγματα για την κοινωνική απομόνωση, για την φιλία και για τα πολιτισμικά στερεότυπα στην Αμερική αλλά και παντού.

Το σύντομης διάρκειας αλλά βραδυφλεγούς έντασης ντοκιμαντέρ του 33χρονου Μπάσαμ Ταρίκ (γεννημένου στο Καράτσι του Πακιστάν, αλλά κατοίκου ΗΠΑ από βρεφική ηλικία) ξετυλίγει ένα προσωπικό δράμα μιας παρέας φίλων από το Χιούστον του Τέξας προσδίδοντάς του συγχρόνως μια γεωπολιτική εμβέλεια αλλά και οικουμενικά συναισθηματικές προεκτάσεις.

 

Μια μέρα εξαφανίστηκε, για να επικοινωνήσει μετά από καιρό και πάλι μαζί τους πληροφορώντας τους ότι βρίσκεται στην Συρία και έχει γίνει μαχητής του ISIS.

Ο σκηνοθέτης επιστρέφει στη γειτονιά που πέρασε την εφηβεία του (στο πολυπολιτισμικό Sugar Land του Χιούστον) για να πάρει συνέντευξη από εννιά από φίλους του από το Λύκειο σχετικά με την κατάληξη ενός δέκατου, ο οποίος στην ταινία αναφέρεται με το ψευδώνυμο «Μαρκ». Όλα τα μέλη της παρέας που αποτελείται αποκλειστικά από Αμερικανούς Μουσουλμάνους (όχι ότι θα το καταλάβαινε κανείς από τα ενδιαφέροντά τους που δεν διαφέρουν καθόλου από οποιουδήποτε άλλου σύγχρονου «Δυτικού» νέου) και είναι γέννημα-θρέμμα του Χιούστον, εμφανίζονται με μάσκες καθώς μιλάνε στον φακό αλλά και στις "πειραγμένες" παλιότερες φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην ταινία, φοβούμενοι ότι η έκθεσή τους θα τους προκαλέσει παραπάνω προβλήματα από αυτά που έχουν ήδη βιώσει ως μουσουλμάνοι πολίτες των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Από το Τέξας στον ISIS: Ένα 20λεπτο υποβλητικό ντοκιμαντέρ στο Netflix λέει πολλά για την απομόνωση, τη φιλία και τα πολιτισμικά στερεότυπα Facebook Twitter
Από το Τέξας στον ISIS: Ένα 20λεπτο υποβλητικό ντοκιμαντέρ στο Netflix λέει πολλά για την απομόνωση, τη φιλία και τα πολιτισμικά στερεότυπα Facebook Twitter
Όλα τα μέλη της παρέας του 'Μαρκ" που αποτελείται αποκλειστικά από Αμερικανούς Μουσουλμάνους, εμφανίζονται με μάσκες καθώς μιλάνε στον φακό αλλά και στις "πειραγμένες" παλιότερες φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην ταινία, φοβούμενοι ότι η έκθεσή τους θα τους προκαλέσει παραπάνω προβλήματα από αυτά που έχουν ήδη βιώσει ως μουσουλμάνοι πολίτες των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο «Μαρκ» ήταν ο μοναδικός μαύρος σε μια παρέα «καφετιών» τύπων (όπως λένε οι ίδιοι) και από μικρός είχε προβλήματα προσαρμογής και λόγω της συνεσταλμένης φύσης του - ως χαρακτηριστικό δείγμα 'blerd', δηλαδή black nerd (μαύρου σπασίκλα) - αλλά και επειδή ζούσε σε μια γειτονιά και πήγαινε σε ένα σχολείο όπου για κακή του τύχη υπήρχαν εκπρόσωποι όλων κυριολεκτικά των φυλών και των θρησκειών, πλην των Αφροαμερικανών. Δεν πέρασε πολύς καιρός από την ένταξή του στην παρέα αυτή και ο «Μαρκ» βαπτίστηκε Μουσουλμάνος (το 2004) και άρχισε να παρουσιάζεται πολύ πιο ένθερμος υποστηρικτής ενός ριζοσπαστικού ισλαμισμού από τους φίλους του («ντροπή σας που είστε τόσο άσχετοι με την ίδια σας τη θρησκεία» τους έλεγε), καλώντας σε τζιχάντ μέσω των αναρτήσεών του στα social media.

Προβληματισμένοι οι φίλοι του, άρχισαν να διερωτώνται αν ήταν ειλικρινής αυτή η ακραία ριζοσπαστικοποίησή του (που όπως λένε, αν την εξέφραζε ένας από αυτούς, ενδεχομένως θα είχε λιντσαρισεί ως στερεοτυπικός ισλαμιστής) ή είχε γίνει πληροφοριοδότης του FBI με στόχο τους ίδιους. Ώσπου μια μέρα εξαφανίστηκε, για να επικοινωνήσει μετά από καιρό και πάλι μαζί τους πληροφορώντας τους ότι βρίσκεται στην Συρία και έχει γίνει μαχητής του ISIS.

Το φιλμ προβλήθηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ του Sundance τον περασμένο Γενάρη, πήρε το βραβείο ταινίας (μη μυθοπλασίας) μικρού μήκους και αγοράστηκε αμέσως από το Netflix που ξεκίνησε να την προβάλλει πριν από λίγο καιρό. Στο διάστημα που μεσολάβησε – όπως αναφέρεται στο τέλος της ταινίας – αποκαλύφθηκε ότι ο Γουόρεν Κρίστοφερ Κλαρκ (το πραγματικό όνομα του «Μαρκ») μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, εργάστηκε ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός στο Τέξας και μετά ως καθηγητής Αγγλικών στη Σαουδική Αραβία.

Από εκεί βρέθηκε στις γραμμές του ISIS ώσπου συνελήφθη από κουρδικές δυνάμεις λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα του "Ghosts of Sugar Land" και παραδόθηκε στον αμερικανικό στρατό. Σήμερα, βρίσκεται κρατούμενος σε αμερικανική φυλακή και περιμένει να δικαστεί. Οι πρώην κολλητοί του ακόμα δεν ξέρουν πώς πρέπει να νιώσουν για την απώλεια του φίλου τους που βρέθηκε για τους δικούς του ψυχοκοινωνικούς λόγους στην «σκοτεινή πλευρά», είτε επρόκειτο για το FBI είτε για τον ISIS.

 
Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;

Κρίστοφερ Κινγκ / Ένας «ξένος» ξέρει τα ελληνικά χωριά καλύτερα από εμάς

Στο ντοκιμαντέρ «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;» ο Αμερικανός συλλέκτης και ερευνητής Κρίστοφερ Κινγκ διασχίζει το ελληνικό τοπίο απ’ άκρη σ’ άκρη και καταγράφει όσα δεν φτάνουν στις μεγάλες πόλεις. Μαζί με την Κατερίνα Καφεντζή, υπεύθυνη για την έρευνα και την αρχισυνταξία του ντοκιμαντέρ, μίλησαν στη LifO.
M. HULOT
ΕΠΕΞ «Ζούμε ανάμεσά σας»

Οθόνες / Ένα ντοκιμαντέρ για να γίνει ορατή μια νόσος “αόρατη”

H Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) μιλά με ζέση αλλά και χιούμορ για το βιωματικό DIY ντοκιμαντέρ της για τον διαβήτη, του οποίου η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 επιλογές από το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3)

Οθόνες / 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τον Μπιλ Μόρισον και τη Βουβούλα Σκούρα, υποδέχεται τη Ζιλιέτ Μπινός και ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αφιερώματα, διεθνείς συμμετοχές και δυνατές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Μπακιρτζής: «Στα λερωμένα καθίσματα και στους τοίχους του Βίλμα έχουν αποτυπωθεί ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οθόνες / «Τα λερωμένα καθίσματα του "Βίλμα" λένε ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οι Κώστας Μπακιρτζής και Κωστής Σταμούλης μιλούν για τον τελευταίο κινηματογράφο ερωτικών ταινιών λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «Βίλμα: Το τελευταίο αντίο» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οθόνες / Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Καναδό ηθοποιό. Το απέδειξαν με ένα εγκάρδιο βραβείο Σεζάρ για την καριέρα του, που συνοδεύτηκε από ενθουσιώδες standing ovation, σε μια σάλα που είχε από Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Callas έφτιαξαν μια DIY οδύσσεια τσέπης

Οθόνες / Η νέα ταινία των The Callas είναι μια DIY οδύσσεια τσέπης

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία τους ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς γύρισαν μια ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης, περιέργειας και αγάπης για το «ξένο» με χιούμορ, που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης.
M. HULOT
«Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Το ελληνικό σινεμά στα πάνω του

The Review / «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Μια καλή ταινία

Η οδύσσεια μιας νεαρής ταλαντούχας τζουντόκα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου που απέσπασε ήδη θετικά σχόλια όπου έχει προβληθεί. Μιλήσαμε για την ταινία με τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες πίσω απ' τις κάμερες

76η Berlinale / Γιατί οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες σκηνοθέτιδες;

Με αφορμή το «Couture», τη νέα ταινία με την Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζουμε την τάση Γαλλίδων σκηνοθέτιδων να συνεργάζονται με σταρ του Χόλιγουντ, που αναζητούν μια φρέσκια παρένθεση από το αγγλόφωνο αφήγημα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Από το βιβλίο στην οθόνη»

Οθόνες / Βιβλία που έγιναν ταινίες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλοι δημιουργοί όπως οι Όρσον Γουέλς, Φρανσουά Τριφό, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν και Κώστας Γαβράς ζωντανεύουν βιβλία των Νίκου Καζαντζάκη, Φραντς Κάφκα, Κοσμά Πολίτη και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
M. HULOT
Frederick Wiseman (1930-2026 : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Αποχαιρετισμοί / Frederick Wiseman (1930-2026) : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Ήρεμος κριτής των θεσμών και ευαίσθητος παρατηρητής συνηθισμένων ανθρώπων, ο Φρέντερικ Γουάϊζμαν παρέδωσε ένα εντυπωσιακό αρχείο θεμάτων με έμφαση σε οικονομικές και πολιτικές συνισταμένες, ξεκινώντας από το χρονικό ενός φρικαλέου ιδρύματος και ολοκληρώνοντας το έργο του με ένα gourmand εστιατόριο!
THE LIFO TEAM
76η BERLINALE: Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

76η Berlinale / Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

Οι αντιδράσεις για την απουσία δέσμευσης του 76oυ Φεστιβάλ Βερολίνου όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα επισκίασαν τη γυναικεία παρουσία, ιδίως την αξιοπρόσεκτη ερμηνεία της Σάντρα Χιούλερ στην ταινία «Rose».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Robert Duvall

Απώλειες / Ρόμπερτ Ντιβάλ (1931-2026): Η σιωπηλή δύναμη του αμερικανικού σινεμά

O Ρόμπερτ Ντιβάλ ανέδειξε τα χαρακτηριστικά και τις αντιφάσεις της «λευκής» αμερικανικής ψυχής και πήρε Όσκαρ Α' ρόλου, παίζοντας έναν ρημαγμένο μουσικό της κάντρι σε μία από τις πολλές ιδιοφυείς και εξαιρετικά σύνθετες ερμηνείες του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 150 χρόνων;

Μόδα & Στυλ / «Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 180 χρόνων;

Χωρίς ψυχή, παρά την καυτή χημεία μεταξύ Μάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι, το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ διαβάζεται σαν ένα σύγχρονο μελόδραμα με άπειρα κοστούμια και σουρεαλιστικά σκηνικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ