Το Βρετανικό Μουσείο απομάκρυνε προτομή του ιδρυτή του - Για δεσμούς με τη δουλεία

Το Βρετανικό Μουσείο απομάκρυνε προτομή του ιδρυτή του - Για δεσμούς με τη δουλεία Facebook Twitter
0

Το Βρετανικό Μουσείο απομάκρυνε την προτομή του ιδρυτή του, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης σκλάβων, δηλώνοντας πως θέλει να αντιμετωπίσει τους δεσμούς του με την αποικιοκρατία. 

Ο Χάρτβιγκ Φίσερ, διευθυντής του ιδρύματος, αποκάλυψε πως το γλυπτό στο οποίο αποτυπώνεται η μορφή του φυσιολόγου και επιστήμονα Σερ Χανς Σλόαν βρίσκεται σε ασφαλές σημείο μαζί με αντικείμενα που εξηγούν το έργο του στο πλαίσιο της βρετανικής αυτοκρατορίας. Μιλώντας στην Daily Telegraph, ο Φίσερ δήλωσε μεταξύ άλλων πως «δεν πρέπει να κρύψουμε τίποτα» και ότι η γνώση λειτουργεί θεραπευτικά.

Σύμφωνα με τους επιμελητές του μουσείου η απόφαση οφείλεται, σε έναν βαθμό, και στο κίνημα Black Lives Matter που πυροδοτήθηκε μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ τον Μάιο.

Ο Σλόαν, που είχε γεννηθεί στην Ιρλανδία το 1660, χρηματοδότησε εν μέρει τη συλλογή του από φυτείες ζάχαρης στη Τζαμάικα με σκλάβους. Τα αντικείμενα του αποτέλεσαν την αφετηρία γι αυτό που αργότερα έγινε το Βρετανικό Μουσείο. Σύμφωνα με τον Φίσερ «η αφοσίωση στην αλήθεια» είναι «απολύτως ζωτικής σημασίας, ώστε να ξαναγράψουμε την κοινή, περίπλοκη και, μερικές φορές, πολύ οδυνηρή ιστορία μας». Παράλληλα εκτίμησε ότι η σχέση του Σλόαν με τη δουλεία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα γι' αυτό και πως ο ιδρυτής του Βρετανικού Μουσείου αποκαθηλώθηκε για να έρθει στο προσκήνιο.

«Το Βρετανικό Μουσείο έχει κάνει πολλή δουλειά, επιτάχυνε και διεύρυνε το έργο του πάνω στη δική του ιστορία, την ιστορία της αυτοκρατορίας, την ιστορία της αποικιοκρατίας και την ιστορία της δουλείας. Είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να αντιμετωπιστούν σωστά πρέπει να κατανοήσουμε τη δική μας ιστορία».

Προς τιμή του Σλοάν, που παντρεύτηκε μία πλούσια κληρονόμο της φυτείας ζάχαρης, υπάρχει πλατεία με το όνομά του στο Λονδίνο. Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου για τον ιδρυτή του αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου αναστοχασμού πάνω στην έννοια της φυλής που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ.

Τον Ιούλιο, διαδηλωτές στο Μπρίστολ, αποκαθήλωσαν άγαλμα του δουλέμπορου Έντουαρντ Κόλστον. Στη συνέχεια το μετέφεραν από το κέντρο της πόλης και το πέταξαν στο λιμάνι του Μπρίστολ.

Με πληροφορίες από Guardian

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.