Για τη διάσωση της μνήμης: Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας κλείνουν 30 χρόνια

Για τη διάσωση της μνήμης: Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας κλείνουν 30 χρόνια Facebook Twitter
Αντάρτισσες του ΕΛΑΣ (Φωτογραφικό Αρχείο ΑΣΚΙ)
0

«Η ιστορία του ανθρώπινου είδους μοιάζει όλο και περισσότερο σαν μια κούρσα ταχύτητας μεταξύ μάθησης και καταστροφής», είχε πει κάποτε ο Τζορτζ Όργουελ. Δεν ξέρω αν η ομάδα των ιστορικών, πολιτικών επιστημόνων και στελεχών της αριστεράς που με πρωτεργάτη τον Φίλιππο Ηλιού ίδρυσαν τον Ιανουάριο του '92 τη μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία «Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας» (ΑΣΚΙ) γνώριζε αυτό το ρητό, δηλωμένος της στόχος πάντως ήταν, και παραμένει, η διαφύλαξη και διάθεση ενός πολύ σημαντικού αρχειακού υλικού για την ιστορία όχι μόνο της αριστεράς αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Σε αυτό περιλαμβάνεται το τμήμα του αρχείου του ΚΚΕ που μετά τη διάσπασή του 1968 περιήλθε στην κατοχή του ΚΚΕ εσωτερικού, το αρχείο του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα - Φωνή της Αλήθειας» (1947-1968) καθώς επίσης τα αρχεία του ΚΚΕ εσωτερικού (1968-1986), του κόμματος της ελληνικής αριστεράς (1986-1989) και, βέβαια, της προδικτατορικής ΕΔΑ (1952-1967).

Τη χρονιά που ιδρύθηκαν τα ΑΣΚΙ ο Ψυχρός Πόλεμος είχε μόλις τελειώσει και μαζί του η ΕΣΣΔ, επίσης είχε περάσει μόλις μία τριετία αφότου είχαν καταστραφεί οι περίφημοι «φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων», με τον υποφαινόμενο να έχει δει δημοσιευμένο σε εφημερίδα, μεταξύ άλλων, και τον δικό του, παρά το νεαρό της ηλικίας του, απόδειξη ότι αστυνομία και ΕΥΠ συνέχιζαν να φακελώνουν πολίτες και μετά τη χούντα – με βάση δε τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολιτικών και άλλων δημόσιων προσώπων, το κατ’ επιλογή φακέλωμα φαίνεται ότι δεν έπαψε ουσιαστικά ποτέ, απλώς άλλαξε μορφή.

Σήμερα τα ΑΣΚΙ αποτελούν μια πλούσια και διαρκώς ανανεούμενη πηγή για την ιστορία των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων από τις απαρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, έχοντας κύρια αποστολή τη διάσωση της ιστορικής μνήμης, δεν περιορίζονται όμως στο παρελθόν.

Σε εκείνη, λοιπόν, την κρίσιμη χρονική συγκυρία, η πρωτοβουλία για τη δημιουργία των ΑΣΚΙ ήταν «ένα μεγάλο στοίχημα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ενάντια στη λήθη και στην άγνοια, για την κατάκτηση του δικαιώματος του πολίτη να γνωρίζει την ιστορία του, ήταν, παράλληλα, ένα εγχείρημα πολλαπλών ρήξεων: ρήξη με τη λογική του περίκλειστου και απόρρητου κομματικού αρχείου, ρήξη με την αντίληψη ότι η εμπεριστατωμένη γνώση της Ιστορίας είναι ένα προνόμιο για λίγους, ρήξη επίσης με την υπαγωγή της ιστορικής γνώσης σε αναγνώσεις βασισμένες στις ανάγκες και στις προτεραιότητες του παρόντος», με τη λογική του πολιτικού κόστους κοντολογίς, διαβάζω.

Τριάντα χρόνια ΑΣΚΙ: Η ιστορία μάς αφορά! Facebook Twitter
Περιοδικό «Αντίσταση», Παρίσι, 10/1967. Από την ενότητα «Ο αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία» της έκθεσης των ΑΣΚΙ «Όλα είναι δυνατά! 4 στιγμές στον 20ό αιώνα».

Τα σπουδαία αυτά αρχειακά τεκμήρια περιλαμβάνουν πάνω από 5 εκατ. έγγραφα, τα οποία διαρκώς εμπλουτίζονται: ανάμεσά τους αρχεία του Μεσοπολέμου για την εγκατάσταση των προσφύγων και την αγροτική πολιτική, της Αντίστασης και του Εμφυλίου απ' όλο το πολιτικό φάσμα της εποχής (το αρχείο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ, τμήμα του αρχείου του ΕΔΕΣ κ.ά.), αρχειακές συλλογές από τη Μέση Ανατολή και την Κυβέρνηση του Βουνού, τεκμήρια από τη δράση πολλών αντιδικτατορικών οργανώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ένα «ψηφιακό μουσείο» για τη Μακρόνησο, αρχεία συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων διαφόρων εποχών, συλλογές τεκμηρίων για το Κυπριακό και αρχειακά τεκμήρια από τη δράση πολυάριθμων οργανώσεων της νεολαίας και του φοιτητικού κινήματος στη Μεταπολίτευση.

Στα ΑΣΚΙ έχουν κατατεθεί ακόμα σημαντικές προσωπικές συλλογές όπως τα αρχεία των Μιχάλη και Λεωνίδα Κύρκου, του Αντώνη Μπριλλάκη, του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, του Αλέκου Αλαβάνου από τη θητεία του στην Ευρωβουλή, του Ορέστη Χατζηβασιλείου, τμήματα των αρχείων των Αλέξανδρου Σβώλου, Γιώργου Μυλωνά, Αλέξανδρου Ξύδη κ.ά., καθώς επίσης χιλιάδες πολύτιμα έντυπα, βιβλία, παράνομες εφημερίδες, προκηρύξεις, μία από τις μεγαλύτερες συλλογές παράνομου Τύπου (1936-1974) αλλά και σημαντικό τμήμα των βιβλιοθηκών των Ηλία Ηλιού, Φίλιππου Ηλιού, Άγγελου Ελεφάντη και Λεωνίδα Κύρκου.

Σήμερα τα ΑΣΚΙ αποτελούν μια πλούσια και διαρκώς ανανεούμενη πηγή για την ιστορία των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων από τις απαρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, έχοντας κύρια αποστολή τη διάσωση της ιστορικής μνήμης, δεν περιορίζονται όμως στο παρελθόν. Ενισχύουν, παράλληλα, τη γνώση και την έρευνα για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία με δεκάδες έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις, ένα περιοδικό με αναγνωρισμένη παρουσία, μια σειρά προσβάσιμα online ερευνητικά προγράμματα με μεγάλη επισκεψιμότητα, ψηφιακά θεματικά έργα, ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων και ερευνητικών έργων, εκθέσεις, ιστορικούς περίπατους, ραδιοφωνική εκπομπή («Στο Κόκκινο» 105.5 κάθε Κυριακή στις 13:00, σε επιμέλεια-παρουσίαση Μάνου Αυγερίδη, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Κωστή Καρπόζηλου και Χρήστου Τριανταφύλλου), ανοιχτό στο κοινό αναγνωστήριο που λειτουργεί με ραντεβού όπως και διάφορες συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΤΕΤΑΡΤΗ Τριάντα χρόνια ΑΣΚΙ: Η ιστορία μάς αφορά! Facebook Twitter
Φοιτητικές εκλογές, 16 Απριλίου 1986. Από την ενότητα «Η εποχή των μεγάλων αλλαγών» της έκθεσης των ΑΣΚΙ «Όλα είναι δυνατά! 4 στιγμές στον 20ό αιώνα».

Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει την περίοδο αυτή στο πρόγραμμα WIRE (Women in Resistance), το οποίο εστιάζει στον ρόλο των γυναικών στην Αντίσταση κατά τον Β' Παγκόσμιο. Επικεφαλής είναι το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και, πέραν των ΑΣΚΙ, συμμετέχουν τρία ακόμη ιδρύματα από Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία. Τα άλλα δύο κεντρικά προγράμματα που τρέχουν στα ΑΣΚΙ αυτή την περίοδο, πέρα από το Φεστιβάλ, είναι το Ψηφιακό Μουσείο Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα (1967-1974), που περιλαμβάνει αρκετό άγνωστο υλικό για τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ευρώπη, και το Αρχείο Αλβανικής Μετανάστευσης στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Voicing the Albanian Experience in Greece».

Το τελευταίο αυτό έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς πρόκειται για το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα που υποδέχτηκε (με πολλά εισαγωγικά σε πολλές περιπτώσεις) η χώρα μεταπολιτευτικά, με τις εμπειρίες, τις φωνές και την πολιτισμική παραγωγή της πολυπληθέστερης μεταναστευτικής κοινότητας στην Ελλάδα να παραμένουν θεσμικά περιθωριοποιημένες, παρά την αποφασιστική της συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και στη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας την τελευταία τριακονταετία.

Γιορτάζοντας φέτος τον Φλεβάρη τα τριαντάχρονά τους, τα ΑΣΚΙ διοργανώνουν ένα πολυμορφικό φεστιβάλ με τίτλο «Η Ιστορία μάς αφορά» στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) από τις 9 έως τις 19/2. Στη διάρκεια των έντεκα αυτών ημερών θα πραγματοποιούνται καθημερινά εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο: θεματικές συζητήσεις, εργαστήρια, προβολές ντοκιμαντέρ και ιστορικοί περίπατοι.

Οι εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν μια κεντρική έκθεση με τίτλο «Όταν όλα είναι δυνατά! Τέσσερις στιγμές του 20ού αιώνα», η οποία θα περιλαμβάνει σπάνια τεκμήρια από τις συλλογές των ΑΣΚΙ. Η έκθεση, στην οποία θα υπάρχουν καθημερινά ξεναγήσεις, φιλοδοξεί να προτείνει «μια εναλλακτική αφήγηση της διαδρομής των ελληνικών πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων του 20ού αιώνα, αντιμετωπίζοντάς την όχι ως μια τελεολογική ιστορία διάψευσης και ήττας, όπως συχνά συμβαίνει, αλλά ως ένα πεδίο που μας επιτρέπει να σκεφτούμε τη δυναμική της συλλογικής δράσης, των πολιτικών ιδεών και των συλλογικών προσδοκιών».

Τριάντα χρόνια ΑΣΚΙ: Η ιστορία μάς αφορά! Facebook Twitter
Πανηγυρισμοί υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων του 1981. Φωτογραφία: Νίκος Παναγιωτόπουλος © Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας/Μεταπολίτευση 1974-1989
Τριάντα χρόνια ΑΣΚΙ: Η ιστορία μάς αφορά! Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Κοτζιά το 1981. Φωτογραφία: Νίκος Παναγιωτόπουλος © Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας/Μεταπολίτευση 1974-1989

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που συντονίζει ο ιστορικός Μάνος Αυγερίδης, περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην έκθεση και στο Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη-Στράτη, θεματικές για τις «άγνωστες πλευρές» της Μεταπολίτευσης, για τη λογοτεχνία και την αριστερά μετά το '73, για τις «μνήμες βασανιστηρίων - μια σκοτεινή ιστορία δίχως σύνορα», για τις προσφυγικές ιστορίες και την αριστερά, προσεγγίσεις στην Ιστορία «από τα κάτω», μια συζήτηση για τις πολλαπλές αναγνώσεις του παρελθόντος με αφορμή τα δέκα χρόνια Ιστορίας στο Κόκκινο, αφιέρωμα στα τριάντα χρόνια αλβανικής μετανάστευσης με τίτλο «Κοιτώντας τις φωτογραφίες των γονιών μου», εργαστήρια μεταξοτυπίας με την ομάδα Λούπες, ιστορικούς περιπάτους («Από τον Τρούμαν στον Βενιζέλο», «Φοιτητές στην πόλη», «Στα χνάρια της queer Αθήνας» από το Queer Athens), προβολές ντοκιμαντέρ («Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης», «Η σιωπή των άλλων») και παρουσίαση του νέου τεύχους του περιοδικού «Αρχειοτάξιο».

Το φεστιβάλ «30 Χρόνια ΑΣΚΙ: Η Ιστορία μάς αφορά» θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ). Η είσοδος στην έκθεση και η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν.
Facebook: Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας - Contemporary Social History Archives

askiweb.eu

email: [email protected]

Τηλ. επικοινωνίας: 210 3223062

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Ιστορία μιας πόλης / Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Κτίρια του βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα, στη Σόλωνος, στου Ζωγράφου και αλλού. Πολύβουοι τόποι, γεμάτοι ζωή, πεδίο μαχών, κέντρο παραγωγής και διάδοσης γνώσης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Χάιδω Μπάρκουλα για την ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ