Ένα σπάνιο, αρχαίο ψηφιδωτό 26 μέτρων αποκαλύπτεται στη Κύπρο - ΒΙΝΤΕΟ

Ένα σπάνιο, αρχαίο ψηφιδωτό 26 μέτρων αποκαλύπτεται στη Κύπρο - ΒΙΝΤΕΟ Facebook Twitter
0

Μετά από χρόνια ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι στην Κύπρο έχουν αποκαλύψει ένα σπάνιο ψηφιδωτό δάπεδο της ρωμαϊκής εποχής το οποίο έχει ηλικία σχεδόν 2000 ετών.

Σκηνές από αγώνες με άρματα σε ρωμαϊκό ιππόδρομο καλύπτουν το μωσαϊκό το οποίο έχει μήκος σχεδόν 26 μέτρα. Εκτός από τις εντυπωσιακές απεικονίσεις υπάρχουν επίσης επιγραφές στην αρχαία ελληνική, αναφέροντας τα ονόματα των αλόγων και των αναβατών τους.

Το μωσαϊκό θεωρείται ότι αποτελεί μέρος μιας αίθουσας τέχνης σε ένα αρχοντικό και οι αρχαιολόγοι λένε ότι είναι πιθανό να είναι μόνο ένα μικρό μέρος από τους αρχαίους θησαυρούς που κρύβει η περιοχή.

Ένα σπάνιο, αρχαίο ψηφιδωτό 26 μέτρων αποκαλύπτεται στη Κύπρο - ΒΙΝΤΕΟ Facebook Twitter

Κρυμμένο για αιώνες ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν αγρότη στο χωριό Ακάκι, περίπου 14 μίλια από την πρωτεύουσα Λευκωσία. Ο αγρότης εντόπισε αρχικά ένα ψηφιδωτό θραύσμα από άλλο τμήμα του αρχοντικού το 1938, σύμφωνα με το Associated Press.

Το σπάνιο ψηφιδωτό στο δάπεδο ανακαλύφθηκε αργότερα κάτω από μια σιδηροδρομική γραμμή. Η εκσκαφή στην περιοχή ξεκίνησε το 2013 και το πλήρες μωσαϊκό άρχισε να αποκαλύπτεται το 2016, ενώ οι αρχές το κάλυψαν για προστασία.

Οι αρχαιολόγοι άρχισαν πρόσφατα τις εργασίες αποκατάστασης, αλλά αναμένουν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσουν να το επισκεφθούν οι πολίτες. 

Ωστόσο, το μωσαϊκό είναι το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο και ένα από τα εννέα άλλα ψηφιδωτά που απεικονίζουν σκηνές αγώνων ιπποδρόμου που βρέθηκαν σε ολόκληρο τον ρωμαϊκό κόσμο, δήλωσε στο Associated Press η Δρ. Φρύνη Χατζηχριστοφή, η αρχαιολόγος που είναι υπεύθυνη για την ανασκαφή.

«Είναι αρκετά σπάνιο, καθώς τέτοιες σκηνές δεν απεικονίζονται συχνά σε ψηφιδωτά δήλωσε η επιστήμονας προσθέτοντας πως «Έχουμε συχνά απεικονίσεις με άλογα ή αναβάτες αλλά όχι κούρσες που να δείχνουν τον ίδιο τον ιππόδρομο».

Με πληροφορίες από National Geographic

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχαίο ρωμαϊκό ψυγείο ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή στη Βουλγαρία

Πολιτισμός / Αν μπορούσαμε να ανοίξουμε το ψυγείο ενός αρχαίου Ρωμαίου (να τι θα βρίσκαμε μέσα!)

Σε ανασκαφή στη Βουλγαρία ανακαλύφθηκε ένα αρχαίος ρωμαϊκός θάλαμος ψύξης, στον οποίο εντοπίστηκαν ακόμα και υπολείμματα φαγητού - Τώρα οι ερευνητές καλούνται να μαντέψουν και να αναδημιουργήσουν το τελευταίο γεύμα του ιδιοκτήτη του ψυγείου
NEWSROOM
Έφη Σαπουνά–Σακελλαράκη: «Οι άνθρωποι που δεν αγάπησαν στη ζωή τους είναι μονίμως δυστυχείς»

Αρχαιολογία & Ιστορία / Έφη Σαπουνά–Σακελλαράκη: «Το μινωικό ανάκτορο στις Αρχάνες είναι συγκρίσιμο μόνο με την Κνωσό»

Η αρχαιολόγος και επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων μιλά για τις ανασκαφές στις Αρχάνες Ηρακλείου και αφηγείται στιγμιότυπα από το χρονικό της κοινής της ζωής με τον σύζυγό της, κορυφαίο αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα χάλκινα της Βουβώνας: Μια αρχαία πόλη και μια ιστορία μυστηρίου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τα χάλκινα της Βουβώνας: Μια αρχαία πόλη και μια ιστορία μυστηρίου

Κλεμμένοι θησαυροί, υπόγειες διαδρομές, κρυφά ημερολόγια και σκοτεινές συναλλαγές: Η ιστορία που έχει στρέψει πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας στη Βουβώνα, μια μικρή αρχαία πόλη ξεχασμένη για αιώνες σε μια βουνοκορφή της Τουρκίας, έχει όλα τα στοιχεία ενός καλού θρίλερ, χωρίς να λείπει και το επιστημονικό ενδιαφέρον.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Τι ερωτήματα υπέβαλλαν οι αρχαίοι Έλληνες στο Μαντείο της Δωδώνης, χαραγμένα πάνω σε ελάσματα;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τι ερωτήματα υπέβαλλαν οι αρχαίοι Έλληνες στο Μαντείο της Δωδώνης, χαραγμένα πάνω σε ελάσματα;

Τα μοναδικά στον κόσμο χρηστήρια ελάσματα, που βρέθηκαν σε μεγάλο αριθμό κατά τις ανασκαφές της Δωδώνης, πάνω στα οποία οι προσκυνητές χάρασσαν τα ερωτήματά τους προς τους θεούς του μαντείου, τον Δία και τη Διώνη, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου

Η ιστορία της αγαπημένης αργίας που έχει καθιερωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου ξεκινά από μια γιορτή που επέβαλε ο Οκταβιανός Αύγουστος για να ξεκουραστούν οι εργάτες της Αυτοκρατορίας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Μέσα στον ιστορικό 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μέσα στον ιστορικό 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών

Μπήκαμε στον παλαιότερο Πυροσβεστικό Σταθμό της Αθήνας και παρουσιάζουμε την ιστορία του αλλά και τη μεγάλη του σημασία στη σημερινή πραγματικότητα με αποκλειστικές φωτογραφίες και ιστορικές εικόνες-ντοκουμέντα από τις εν μέρει χαρακτηρισμένες διατηρητέες εγκαταστάσεις, τις οποίες οι σύγχρονοι Αθηναίοι αγνοούν εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ