Βρες χαμένους αρχαιολογικούς χώρους από τον υπολογιστή σου

Βρες χαμένους αρχαιολογικούς χώρους από τον υπολογιστή σου Facebook Twitter
Η GlobalXplorer καλεί τους εν δυνάμει Ιντιάνα Τζόουνς του 21ου αιώνα να ανακαλύψουν από την άνετη πολυθρόνα τους, πιθανές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιοχές μέσα από δορυφορικές εικόνες, απλώς μαρκάροντας τες ως περιοχές ενδιαφέροντος.
0

Ο Ιντιάνα Τζόουνς στις αναζητήσεις του έπρεπε να ξεφύγει από λάκκους με φίδια, να φάει μυαλά πιθήκου και να έρθει αντιμέτωπος με τους Ναζί. Στη σύγχρονη εποχή ο νέος Ιντιάνα Τζόουνς δεν χρειάζεται να προσπαθήσει τόσο. Μπορεί να είναι σπίτι του, να φορά τις πιτζάμες του, να κοιτά θολές δορυφορικές εικόνες της επιφάνειας της γης από τον υπολογιστή του και μετά από 90 δευτερόλεπτα εκπαίδευσης να πατήσει την επιλογή "ναι" ή "όχι" στην ερώτηση: "Βλέπετε ίχνη από σκαμμένους λάκκους στην υπογραμμισμένη περιοχή;".  

Αυτή είναι η αρχαιολογία (η πολύ ερασιτεχνική εκδοχή της) της ψηφιακής εποχής. Ένα νέο εγχείρημα, η GlobalXplorer καλεί τους εν δυνάμει Ιντιάνα Τζόουνς του 21ου αιώνα  να ανακαλύψουν από την άνετη πολυθρόνα τους, πιθανές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιοχές μέσα από δορυφορικές εικόνες, απλώς μαρκάροντας τις ως περιοχές ενδιαφέροντος.

Οι συσκευές που τοποθετούνται στα αεροπλάνα ή στα drones μάλλον σαρώνουν αντί να φωτογραφίζουν το έδαφος, λειτουργώντας σε επίπεδα όπως ακριβώς η μαγνητική τομογραφία

Η GlobalXplorer είναι η ιδέα της Sarah Parcak, μιας Αμερικανίδας αρχαιολόγου που ηγείται στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της τηλεπισκόπησης. Η ίδια έχει χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους εικόνες στο παρελθόν -και διάφορες τεχνικές για να εξετάσει τις εικόνες- και έχει ανακαλύψει χιλιάδες αρχαίους τάφους, πυραμίδες και οικισμούς. Εκείνη ήταν που ανακάλυψε το 2011, ολόκληρο το σχέδιο μιας πόλης στο Tanis, την αιγυπτιακή περιοχή που ήταν η φανταστική κατοικία της κιβωτού στη ταινία Raiders of the Lost Ark (Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού).

Βρες χαμένους αρχαιολογικούς χώρους από τον υπολογιστή σου Facebook Twitter
Η Sarah Parcak

Η Sarah Parcak τώρα χρειάζεται βοήθεια και έχει επενδύσει το $1m του βραβείου TED για τον διαγωνισμό "world-changing projects" που κέρδισε το περασμένο έτος. Η πρώτη φάση για το εγχείρημά της περιλαμβάνει την επιθεώρηση δορυφορικών εικόνων του Περού για μία έκταση γης που καλύπτει περισσότερα από 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι πιθανές θέσεις ενδιαφέροντος που συγκεντρώνουν περισσότερους από 6 δείκτες μαρκάρονται για περαιτέρω έρευνα από επαγγελματίες. "Δημιουργούμε ένα στρατό με τους παγκόσμιους εξερευνητές του 21ου αιώνα για να ανακαλύψουμε και να προστατεύσουμε την ιστορία."εξήγησε κατά την έναρξη της λειτουργίας της GlobalXplorer.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες αεροφωτογραφίες, αλλά η πρόοδος της δορυφορικής και απεικονιστικής τεχνολογίας καθώς και η τεχνολογία των λέιζερ και των drones, έχουν προκαλέσει επανάσταση. Η Parcak ήταν σε θέση να ανακαλύψει για παράδειγμα, ρωμαϊκά αμφιθέατρα, μέσα από τον χειρισμό ψηφιακών εικόνων και να επισημάνει τις περιοχές που βρίσκονταν λόγω την ασθενέστερης ανάπτυξης των φυτών (τα φυτά ήταν πιο αδύναμα γιατί οι ρίζες τους εμποδίζονταν από τις πέτρες).


«Χρησιμοποιώ το Google Earth όλη την ώρα γιατί με βοηθάει να επισημάνω περιοχές», λέει ένας άλλος αρχαιολόγος, ο Dr Manuel Arroyo-Kalin, λέκτορας στο γεωαρχαιολογικό τμήμα του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στο University College London. Ο Arroyo-Kalin που ειδικεύεται στην περιοχή του Αμαζονίου έχει κι αυτός χρησιμοποιήσει δορυφορικές εικόνες που τον βοήθησαν να εντοπίσει γεωγλυφικά σε αποψιλωμένες περιοχές της ζούγκλας. Η συμβουλή που δίνει στο κοινό είναι να ψάχνει για ευθείες γραμμές ή γεωμετρικά τακτικά σχήματα που σπανίως υπάρχουν στη φύση. "Εμείς στη δική μας έρευνα, βρήκαμε γραμμές από σφαιροειδή ή τετραγωνισμένα χαντάκια".

Βρες χαμένους αρχαιολογικούς χώρους από τον υπολογιστή σου Facebook Twitter
Εικόνα από την Αίγυπτο

Η τελευταία τεχνολογία λέιζερ ή Lidar όπως αλλιώς λέγεται, σημαίνει ότι τα δάση και οι θάλασσες δεν αποτελούν πλέον εμπόδιο για τους εναέριους αρχαιολόγους. Οι συσκευές που τοποθετούνται στα αεροπλάνα ή στα drones μάλλον σαρώνουν αντί να φωτογραφίζουν το έδαφος, λειτουργώντας σε επίπεδα όπως ακριβώς η μαγνητική τομογραφία. Στην Αγγλία η τεχνική αυτή το περασμένο καλοκαίρι αποκάλυψε στοιχεία της προ-ρωμαϊκής εποχής στο Hampshire.

Ο Arroyo-Kalin δεν έχει δοκιμάσει ακόμη ο ίδιος την GlobalXplorer, αλλά υποστηρίζει την ιδέα καθώς θεωρεί ότι είναι ένας τρόπος να ευαισθητοποιηθεί το κοινό. Και υποστηρίζει ότι ενώ η τεχνολογική εξέλιξη έχει αλλάξει τα δεδομένα, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η ανθρώπινη επέμβαση στην έρευνα. «Σύντομα θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε έναν αλγόριθμο για να το πετύχουμε, αλλά ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο για να φτάσουμε εκεί».

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Ιστορία μιας πόλης / Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Κτίρια του βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα, στη Σόλωνος, στου Ζωγράφου και αλλού. Πολύβουοι τόποι, γεμάτοι ζωή, πεδίο μαχών, κέντρο παραγωγής και διάδοσης γνώσης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Χάιδω Μπάρκουλα για την ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ