ΣTA PODCAST THΣ LIFO

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σπάνια απόδειξη αγάπης - Η γυναίκα που βρέθηκε θαμμένη με την καρδιά του συζύγου της

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σπάνια απόδειξη αγάπης - Η γυναίκα που βρέθηκε θαμμένη με την καρδιά του συζύγου της Facebook Twitter
Το κουτί σε σχήμα καρδιάς έκρυβε μια πραγματική ανθρώπινη καρδιά και ένα σπάνιο εύρημα για τους ερευνητές
0

Το 2013 κι ενώ πραγματοποιούσαν ανασκαφές σε ένα μοναστήρι στην πόλη Ρεν της Γαλλίας, ερευνητές έφεραν στο φως ένα φέρετρο από μόλυβδο, ηλικίας 450 ετών. Μέσα βρήκαν μια εντυπωσιακά καλοδιατηρημένη σορό ενός ανθρώπου που φορούσε δερμάτινα υποδήματα και ήταν τυλιγμένος με έναν θρησκευτικό μανδύα. Εκτός από αυτό, ανακάλυψαν όμως και κάτι άλλο, ένα πολύ μικρότερο σε μέγεθος κουτί δίπλα, πάλι από μόλυβδο, σε σχήμα καρδιάς. Όταν το άνοιξαν, μέσα υπήρχε μια ανθρώπινη καρδιά. 


Σύμφωνα με όσα αναφέρει το National Geographic, το σώμα ανήκε σε μία γυναίκα της αριστοκρατικής τάξης του 17ου αιώνα, ονόματι Louise de Quengo. Η καρδιά ανήκε στον σύζυγό της, που ήταν ιππότης και ονομαζόταν Toussaint de Perrien.

Οι ιστορικοί γνώριζαν ήδη πως οι Ευρωπαίοι αριστοκράτες συχνά θάβονταν απουσία συγκεκριμένων μελών του σώματός τους, συνήθως για πολιτικούς και θρησκευτικούς σκοπούς.

Ωστόσο σύμφωνα με νέα έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογικής Διατήρησης της Γαλλίας, η Louise και ο Toussaint είναι το μοναδικό ζευγάρι στα χρονικά που το έκανε σαν ένδειξη αγάπης. 

«Ο Toussaint de Perrien πέθανε το 1649 -επτά χρόνια νωρίτερα από την Louise- και θάφτηκε 125 μίλια μακριά από το σπίτι τους στη Ρεν», αναφέρει το National Geographic. Αλλά πρώτα, έκοψαν την καρδιά του και την έκρυψαν στη μολύβδινη θήκη. Η Louise την κρατούσε πάνω της μέχρι που πέθανε και η ίδια και μετά, κυριολεκτικά, την πήρε μαζί της στον τάφο. 

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σπάνια απόδειξη αγάπης - Η γυναίκα που βρέθηκε θαμμένη με την καρδιά του συζύγου της Facebook Twitter

Η ρομαντική πλην τραγική ιστορία όμως δεν σταματάει εδώ, αλλά συνεχίζει με έναν γρίφο που οι ερευνητές ακόμη δεν έχουν λύσει- μετά από αξονική τομογραφία στη σορό της Louise διαπίστωσαν πως ούτε η ίδια έχει καρδιά. Ο τάφος τους συντρόφου της δεν έχει βρεθεί, αλλά οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως θα κρύβει την καρδιά της αγαπημένης του την οποία τοποθέτησαν εκεί μετά το θάνατό της.

0

ΣTA PODCAST THΣ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λιγότερο γνωστές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

LiFO politics / Οι λιγότερο γνωστές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον Γιώργο Λιερό για την Επανάσταση του 1821, την πολιτική κληρονομιά της Φιλικής Εταιρείας, του Κύκλου της Πίζας, αλλά και των λαϊκών αγωνιστών που δεν είναι τόσο γνωστοί στο ευρύ κοινό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΠΕΜΠΤΗ 04/08-Κάποτε, πριν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, ο Ασπρόπυργος ονομαζόταν και «μικρός Καναδάς».

Ιστορία μιας πόλης / Κάποτε ο Ασπρόπυργος ονομαζόταν και «μικρός Καναδάς»

Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τη Μαρία Σαμπατακάκη και τον Δημήτρη Τσίγκο για τον Ασπρόπυργο, την οικόσιτη αγελαδοτροφία και τους αναπάντεχους τρόπους με τους οποίους αυτή στηρίχθηκε μεταπολεμικά.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ 06/03-Γιατί η Σαπφώ παραμένει επιδραστική ακόμα και σήμερα έχοντας αναγορευθεί σε φεμινιστικό και queer σύμβολο

Ηχητικά Άρθρα / Γιατί η Σαπφώ παραμένει επιδραστική ακόμα και σήμερα;

Τι κάνει τόσο ιδιαίτερη την ξακουστή ποιήτρια, συνθέτρια και παιδαγωγό από τη Λέσβο και γιατί 2.600 χρόνια μετά τη γέννησή της εξακολουθεί να προβληματίζει, να συγκινεί και να συναρπάζει;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πάντα υποφέραμε από διάσπαση προσοχής, απλώς τώρα έχουμε να κατηγορούμε τις οθόνες

Ιδέες / Πάντα υποφέραμε από διάσπαση προσοχής, απλώς τώρα έχουμε να κατηγορούμε τις οθόνες

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι το ατέλειωτο σκρολάρισμα στα social media και στις άπειρες πηγές πληροφόρησης στο διαδίκτυο ευθύνεται για το «στέγνωμα» του ανθρώπινου μυαλού. Κι όμως, το ζήτημα της ελλειμματικής προσοχής μάς απασχολεί από την αρχαιότητα και κάποιοι έχουν ήδη δώσει λύσεις και εξηγήσεις.
THE LIFO TEAM
ΠΕΜΠΤΗ 02/03- Τι αποκαλύπτει για τη ζωή στην αρχαία Αττική η επιστήμη της αρχαιοβοτανικής;

Ιστορία μιας πόλης / Aρχαιοβοτανική: Τι αποκαλύπτουν για τη ζωή στην αρχαία Αττική οι αρχαίοι σπόροι;

Η Αγιάτη Μπενάρδου επισκέπτεται το Εργαστήριο Wiener της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και μιλά με την αρχαιοβοτανολόγο Εύη Μαργαρίτη για τους σπόρους, τις καλλιέργειες και πώς αυτές μετατρέπονταν σε τροφή στην Αρχαία Αττική.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
15 από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα

Αρχαιολογία & Ιστορία / 15 από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα

Με αφορμή την κυκλοφορία του δίγλωσσου οδηγού «Ελλάδα – Ταξιδεύοντας στα κάστρα της», ο ιστορικός και συγγραφέας Στέφανος Καβαλλιεράκης επιλέγει 15 ελληνικά κάστρα από διαφορετικές εποχές και πολιτισμούς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ