Αρχείο Καβάφη: Μαθήματα για όλους από διακεκριμένους φιλόλογους

Αρχείο Καβάφη: Μαθήματα για όλους από διακεκριμένους φιλόλογους Facebook Twitter
Το έργο του Κ.Π. Καβάφη μπαίνει στο επίκεντρο της συζήτησης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον κύκλο των Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη.
0

Κύκλος ανοιχτών μαθημάτων του Αρχείου Καβάφη

Στον πέμπτο κύκλο δημοφιλών διαλέξεων του Αρχείου Καβάφη, ο γνωστός ποιητής «ανοίγει» διάλογο με Έλληνες και ξένους σύγχρονούς του ποιητές (Παλαμάς, Καρυωτάκης, Stefan George, Paul Valéry και Hugo von Hofmannsthal) Ακαδημαϊκοί συζητούν για τις αναλογίες ή τις διαφορές στα θέματα, τις ιδέες, την τεχνική, συμβάλλοντας στην ανάδειξη, μέσα από τις ψηφίδες των προσώπων και των έργων, της πολυδιάστατης σχέσης του Αλεξανδρινού με την ποίηση του καιρού του.

Παλαμάς - Καβάφης: Καθένας με τα όπλα του

Οι συγκρίσεις ανάμεσα στον Παλαμά και στον Καβάφη συνήθως προβάλλουν και υπογραμμίζουν τις διαφορές των δύο ποιητών, ενώ στην πραγματικότητα η ποιητική δημιουργία τους έχει ομοιότητες και συγκλίσεις. Πάνω σε αυτό το θέμα θα μιλήσει η Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

10/5, 19:00-21:00


Κ.Π. Καβάφης και Κ.Γ. Καρυωτάκης: Η πληγή της ύπαρξης και τα φάρμακα της ποίησης

Ο καβαφικός Ιάσων Κλεάνδρου, βιώνοντας το «γήρασμα του σώματος και της μορφής» σαν «πληγή», ζητά από την «Τέχνην της Ποιήσεως» τα «φάρμακά» της που θα ανακουφίσουν προσωρινά τον πόνο του. Την ίδια χρονιά (1921) ο Καρυωτάκης, μιλώντας κι εκείνος για «πληγή», βλέπει την ποιητική του τέχνη σαν αναλγητικό: «λάγνα σου δίνω μύρα / για μπάλσαμο – και αφιόνια».

Εκκινώντας από αυτήν τη συνάντηση των δύο ποιητών θα διερευνήσουμε τη στάση τους αναφορικά με τη σχέση της ποίησης με τον υπαρξιακό πόνο. Με σημείο αναφοράς τον Καβάφη, η συζήτηση θα εστιάσει, κατά κύριο λόγο, στα ποιήματα του Καρυωτάκη. Αυτήν τη θεματική θα αναπτύξει με ομιλία της η Έλλη Φιλοκύπρου, καθηγήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

17/5, 19:00-21:00

Η ύστερη αρχαιότητα στο έργο των Κ.Π. Καβάφη και Stefan George

Η όψιμη ρωμαϊκή και η αλεξανδρινή περίοδος, που χαρακτηρίζονται από μια αίσθηση τέλους και παρακμής, αποτελούν για τη λογοτεχνία του ευρωπαϊκού fin de siècle εποχές αναφοράς. Στο πλαίσιο του μαθήματος θα εστιάσουμε στο φαινόμενο αυτό, εξετάζοντας την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη σε σύγκριση με το έργο του Stefan George, εισηγητή του αισθητισμού στα γερμανικά γράμματα.

Θα ασχοληθούμε αρχικά με θεματικές αναλογίες στο έργο των δύο ποιητών και στη συνέχεια, με βάση επιλεγμένα ποιήματα των δύο δημιουργών, θα συζητήσουμε τον ρόλο της όψιμης αρχαιότητας στη διαμόρφωση της ποιητικής και της αισθητικής. Εισηγήτρια του μαθήματος είναι η Αναστασία Αντωνοπούλου, καθηγήτρια Γερμανικής Λογοτεχνίας του 19ου και 20ού αιώνα & Συγκριτικής Γραμματολογίας στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

24/5, 19:00-21:00

  

Μαντική τέχνη, προφητεία και προαίσθημα: Ο Κ.Π. Καβάφης, ο Paul Valéry και ο Hugo von Hofmannsthal στην αυγή της νεωτερικής συνθήκης

Μετασχηματίζοντας τη μαγεία της συμβολιστικής εικόνας και μουσικότητας σε ένα άκρως αντιφατικό και πολυσχιδές βίωμα δυσαρμονίας, οι Hugo von Hofmannsthal, Paul Valéry και Κ.Π. Καβάφης επεξεργάζονται συχνά το θέμα του προαισθήματος ή/και της προφητείας.

Οι μετασχηματισμοί της θεματικής αυτής οδηγούν το ποιητικό Εγώ στην ανάδειξη μιας οντολογικής δυσφορίας ως προς τη χρονικότητα και την αντίληψη του κόσμου, ως προς την οδυνηρή και απρόβλεπτη αμφισημία της γλώσσας και τη συνειδητοποίηση των ορίων της, ως προς τις ρωγμές ή τα ρήγματα στην εικόνα του εαυτού, το υπόκωφο θρυμμάτισμά του και την αναπόφευκτη, πλέον, ποιητική θεματοποίησή τους.

Επί του θέματος θα μιλήσει η Λητώ Ιωακειμίδου, επίκουρη καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας στο τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

31/5, 19:00-21:00

Κύκλος Ερευνητικών Σεμιναρίων του Αρχείου Καβάφη

Το έργο του Κ.Π. Καβάφη μπαίνει στο επίκεντρο της συζήτησης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον κύκλο των Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη. Νέοι ερευνητές, ακαδημαϊκοί και μελετητές του καβαφικού έργου μοιράζονται με το κοινό τα ερωτήματά τους, τα τεκμήρια της έρευνάς τους καθώς και τις εν εξελίξει εργασίες τους, με στόχο να αναδειχθούν και να συζητηθούν, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, οι συμπληρωματικές προσεγγίσεις του έργου του μεγάλου Αλεξανδρινού.

Tην Πέμπτη 28 Μαρτίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το 4ο σεμινάριο της σειράς, με τίτλο «Η μαρτυρία του αρχείου για τις μεταμορφώσεις της φύσης στον Καβάφη». Κύρια ομιλήτρια θα είναι η Αναστασία Νάτσινα, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Παπαθεοδώρου. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο [email protected]. Το σεμινάριο απευθύνεται σε φιλολόγους και φοιτητές.

Info:

Στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, Λεωφόρος Αμαλίας 56

www.onassis.org

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.