Μία πρώτη ματιά του ταξιδιωτικού οδηγού που έγραφε ο Άντονι Μπουρντέν, πριν τον θάνατό του, έδωσε στο κοινό ο εκδοτικός οίκος Echo. 

 

Το βιβλίο που ο γνωστός σεφ και παρουσιαστής συνέγραφε μαζί με την συνεργάτιδά του Λόρι Γούλεβερ, θα ανέβει στα ράφια των βιβλιοπωλείων αυτό το φθινόπωρο με τίτλο "World Travel: An Irreverent Guide" (σ.σ «Ταξίδι στον Κόσμο: Ένας ασεβής οδηγός»).

 

Το περιοδικό People παρουσίασε κατ' αποκλειστικότητα το εξώφυλλο του νέου βιβλίου, που δείχνει τον Μπουρντέν να κάθεται έξω από καφετέρια του Παρισίου, σε ένα σκίτσο φιλοτεχνημένο από τον καρτουνίστα Τόνι Μίλιονερ, που έχει σχεδιάσει και ένα διαφορετικό έργο για κάθε κεφάλαιο του βιβλίου. 

 

Άντονι Μπουρντέν: Εκδίδεται ο τελευταίος ταξιδιωτικός οδηγός που έγραφε πριν τον θάνατό του

 

Η Γούλεβερ και ο Μπουρντέν ξεκίνησαν να γράφουν τον οδηγό πολύ πριν την απροσδόκητη αυτοκτονία του 61χρονου στις 8 Ιουνίου του 2018, και έτσι ένα μεγάλο μέρος του είναι γραμμένο με τα δικά του λόγια. Οι αναγνώστες παίρνουν μια γεύση από την αφιλτράριστη ματιά του: πώς ορισμένοι προορισμοί έγιναν οι αγαπημένοι του και «βασικές οδηγίες για το πώς θα πάτε εκεί, τι να φάτε, πού να μείνετε και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τι να αποφύγετε», υπόσχεται το δελτίο τύπου. 

 

Δοκίμια και ταξιδιωτικές συμβουλές από συναδέλφους, φίλους αλλά και συγγενείς του Μπουρντέν επίσης περιλαμβάνονται στον οδηγό. «Αυτό το βιβλίο θα επιτρέψει στους φανς του "Τόνι" να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στα χνάρια του», λέει η Γούλεβερ. «Είναι τιμή και ευχαρίστησή μου να δουλεύω ένα βιβλίο που περιλαμβάνει ιστορίες από τους αγαπημένους και τους συνεργάτες του. Ήμουν αρκετά τυχερή που δούλεψα στενά με τον Τόνι για περίπου μία δεκαετία και είμαι τόσο ευτυχισμένη που μπορώ να μοιραστώ τις σκέψεις του και τις παρατηρήσεις του για τον κόσμο, όπως εκείνος τον έβλεπε, σε αυτόν τον οδηγό». 

 

Η Γούλεβερ είχε συνεργαστεί με τον σεφ και στο τελευταίο βιβλίο συνταγών του με τίτλο «Ορέξεις». Λίγο μετά τον θάνατό του, η 45χρονη πλέον Γούλεβερ μίλησε στο CNN για την εμπειρία της ως βοηθός του σεφ από το 2004, και το πόσο δύσκολο της ήταν να επιστρέψει στο ημιτελές, δεύτερο έργο τους. «Ήταν μία εξουθενωτική πάλη να ξαναπιάσω το χειρόγραφο, καθώς θρηνώ για την τεράστια απώλειά της βλάσφημης, εκπληκτικής και ιδιοφυούς ύπαρξής του», έγραφε σε ένα δοκίμιο. Τελικά οι συνεργάτες του Μπουρντέν στο Parts Unknow, που τελείωσαν την σεζόν χωρίς τον σεφ, ήταν εκείνοι που της έδωσαν κίνητρο να συνεχίσει. 

 

 

«Ήταν 44 ετών όταν εκδόθηκε το "Kitchen Confidential" (σ.σ «Κουζίνα εμπιστευτικό»), και η επιτυχία του τον απελευθέρωσε από την σκληρή δουλειά της κουζίνας των εστιατορίων, στην ζωή του συγγραφέα και του τηλεοπτικού παρουσιαστή. Τώρα είμαι εγώ στην ίδια ηλικία, με τον μέντορα μου και την δουλειά μου να έχουν χαθεί χωρίς προειδοποίηση. Μετά τον αδόκητο θάνατο του Τόνι, αφέθηκα στην ζωή της συγγραφέως πλήρους απασχόλησης. Είναι μια τρομακτική προοπτική, να κοιτάς το αβέβαιο μονοπάτι χωρίς την καθοδήγησή του, αλλά με προετοίμασε για την επιτυχία και του χρωστώ να προσπαθήσω». 

 

Ακόρεστος ταξιδιώτης, ο Μπουρντέν άλλαξε δώδεκα διαβατήρια στη ζωή του και επισκέφτηκε 100 διαφορετικές χώρες. Διακόσιες πενήντα ημέρες τον χρόνο ταξίδευε. Αυτός και η μικρή ομάδα του αναζητούσαν τοπικές μαγειρικές και τους ντόπιους που τις είχαν δημιουργήσει - συχνά στα πιο ασυνήθιστα μέρη. «Προσπέρνα τα τουριστικά σημεία», έλεγε: «Αν ξοδέψεις όλον αυτόν τον χρόνο για μπεις στον Πύργο του Άιφελ, θα έχεις σπαταλήσει εντελώς μια μέρα. Και ξέχνα τους ρεσεψιονίστ: Θα σε στείλουν στα μαγαζιά με τα καθαρά μπάνια. Κάποια από τα καλύτερα γεύματα τα δοκίμασα σε μέρη που θα χρειαζόσουν στολή βιολογικού πολέμου για να μπεις στο μπάνιο τους». 

 

Αν και πάλευε με την μοναξιά, λάτρευε την δουλειά: «Έχω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο», έλεγε. «Αν δεν περνώ καλά, έχει αποτύχει η φαντασία μου». 

 

Info

Το "World Travel: An Irreverent Guide" ήδη προπωλείται και θα ανέβει στα ράφια των βιβλιοπωλείων στις 13 Οκτωβρίου.

 

Με πληροφορίες από People