Αίγυπτος: Ένας «κρυφός διάδρομος» ίσως οδηγεί στον τάφο της Νεφερτίτης

Αίγυπτος: Ένας «κρυφός διάδρομος» ίσως οδηγεί στον τάφο της Νεφερτίτης Facebook Twitter
Αναζωπυρώθηκαν οι θεωρίες για τον τάφο της Νεφερτίτης (Πηγή φωτό EPA)
0

Ερευνητές πιστεύουν ότι ίσως ανακάλυψαν έναν κρυφό θάλαμο στον τάφο του Τουταγχαμών, κάτι που αναζωπυρώνει μια θεωρία αιώνων για το πού ετάφη η βασίλισσα Νεφερτίτη.

Ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μαχμούντ Ελνταματί, χρησιμοποίησε ραντάρ εδάφους για να αναλύσει την περιοχή γύρω από τον 3.400 ετών τάφο του Τουταγχαμών, στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Βρήκαν στοιχεία για την ύπαρξη άγνωστου έως τώρα χώρου, σαν διάδρομος, λίγα μέτρα μακριά από τον ταφικό θάλαμο του Φαραώ.

Το εύρημα αυτό προκάλεσε αμέσως την εικασία ότι αυτός ο θάλαμος θα μπορούσε να είναι ο τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτης. Τα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, αυτό τον μήνα, συμπεριλήφθηκαν σε αναφορά που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με το περιοδικό Nature.

Η ομάδα ανίχνευσε ένα μακρύ χώρο, στην ανατολική πλευρά, στο ίδιο βάθος με τον ταφικό θάλαμο του Τουταγχαμών, που είναι παράλληλος με τον διάδρομο εισόδου του τάφου. Ο χώρος αυτός φαίνεται πως έχει ύψος περίπου 2 μέτρα και πλάτος τουλάχιστον 10 μέτρα. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αυτός ο χώρος συνδέεται με τον τάφο του Τουταγχαμών ή είναι τμήμα άλλου, κοντινού τάφου. Οι ερευνητές εκτιμούν που λόγω του προσανατολισμού του, υπάρχει σύνδεση, επειδή οι μη συνδεδεμένοι τάφοι είναι ευθυγραμμισμένοι σε διαφορετικές γωνίες.

  

Αίγυπτος: Ένας «κρυφός διάδρομος» ίσως οδηγεί στον τάφο της Νεφερτίτης Facebook Twitter
Ο ταφικός θάλαμος του Τουταγχαμών (Πηγή φωτό EPA)

Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται η θεωρία για μυστικούς θαλάμους που συνδέονται με τον τάφο του Τουταγχαμών. Αλλά μέχρι τώρα οι έρευνες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα και πολλοί ερευνητές έχουν απορρίψει την πιθανότητα να υπάρχουν μυστικοί χώροι. Για παράδειγμα ο Φραντσέσκο Πορτσέλι, που ήταν επικεφαλής έρευνας που έγινε το 2017, επιμένει πως τα στοιχεία του απέκλεισαν την ύπαρξη κρυφών δωματίων που να συνδέονται με τον τάφο.

Ο τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε το 1922 και είναι ασυνήθιστα μικρός για βασιλικό τάφο. Η ομάδα του Ελνταματί έκανε έρευνα για το αν έχει κρυφούς θαλάμους και την πιθανότητα να είναι εκεί ο τάφος της Νεφερτίτης, που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη. Κάποιοι αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι πριν από τη βασιλεία του Τουταγχαμών, τον 14ο αιώνα π.Χ., η Νεφερτίτη- η κόρη της οποίας ήταν παντρεμένη με τον Τουταγχαμών- κυβέρνησε για λίγο ως Φαραώ.

Αίγυπτος: Ένας «κρυφός διάδρομος» ίσως οδηγεί στον τάφο της Νεφερτίτης Facebook Twitter
Μέσα στον τάφο του Τουταγχαμών (Πηγή φωτό EPA)

Δεν έχουν πειστεί όμως όλοι με τα νέα ευρήματα. Ο Ζαχί Χαγουάς, επίσης πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων, λέει ότι στο παρελθόν η χρήση γεωφυσικών μέσων για την αναζήτηση τάφων στην Αίγυπτο έχει δημιουργήσει ψευδείς ελπίδες. Ο ίδιος, που επίσης αναζητά νέους τάφους, χρησιμοποιεί πιο συμβατικές μεθόδους, όπως η ανασκαφή.

Με πληροφορίες από το Nature

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.