ΘΕΑΤΡΟ

Ρεμπέτικο αρχαιοελληνικό συμπόσιο

Μια ρεμπέτικη κομπανία ζωντανεύει την αρχαία ελληνική μυθολογία όπως την ξανάγραψε η πολιτική και χιουμοριστική πένα του Νίκου Τσιφόρου. Με το έργο αυτό, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν συμμετέχει στη φετινή δράση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

20-21/8 Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, 5-6/9 Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, 21:00 (απαραίτητη η προκράτηση)

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Γιώργος Δρίβας, Δομές συναισθημάτων

22 πολιτιστικά events που αξίζει να δούμε τον Αύγουστο
Γιώργος Δρίβας, Δομές συναισθημάτων

 

Κάθε μέρα, μετά τη δύση του ήλιου, ο Γιώργος Δρίβας μετατρέπει τον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής σε έναν κόσμο αινιγματικό. Γνωστός στο κοινό από την εθνική εκπροσώπηση στο ελληνικό περίπτερο της 57ης Μπιενάλε Βενετίας (2017), ο καλλιτέχνης «ανοίγεται» για πρώτη φορά στον υπαίθριο δημόσιο χώρο με τρεις βιντεο-εγκαταστάσεις.

Έως 20/9, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Κήπος, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη. Καθημερινά: μετά τη δύση του ηλίου (19:45) και μέχρι τα μεσάνυχτα, είσοδος ελεύθερη

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Κωστής Μαραβέγιας

Μποεμ ιστορίες και κομμάτια από ολόκληρη τη δισκογραφία του θα μοιραστεί με το κοινό ο Κωστής Μαραβέγιας για δύο βράδια στο Άλσος.

28-29/7, Θέατρο Άλσος, Ευελπίδων 4, Κυψέλη, 21:00, εισ.: 15-30 ευρώ

 

ΘΕΑΤΡΟ

«Το αμάρτημα της μητρός μου» από το Εθνικό Θέατρο

Ένα αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού, Το αμάρτημα της μητρός μου (1883), θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο στην αγγλική γλώσσα σε μια προσπάθεια σύνδεσης του αγγλόφωνου κοινού με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία.

28/7 Ιερός Ναός Αγ. Γεωργίου (Ομορφοκκλησιά, Γαλάτσι), 1/9 Αρχαιολογικός Χώρος Ακαδημίας Πλάτωνος, 3/9 Αρχαίο Θέατρο Ζέας, 5/9 Ρωμαϊκή Αγορά, 17/9 Μονή Καισαριανής κ.α.

 

ΘΕΑΤΡΟ

Σπουδαία Ερείπια - Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος-19ος αιώνας)

22 πολιτιστικά events που αξίζει να δούμε τον Αύγουστο
Σπουδαία Ερείπια - Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος-19ος αιώνας)

 

Μέσα από επιλεγμένες αφηγήσεις ξένων ταξιδιωτών και περιηγητών στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, στην προεπαναστατική Ελλάδα αλλά και στο νεότευκτο ελληνικό κράτος η σκηνοθέτις Νατάσα Τριανταφύλλη επιχειρεί να μεταφέρει στο σήμερα την αποτύπωση των προσδοκιών, τη φαντασιακή πρόσληψη του αρχαίου κόσμου, τις περιηγήσεις ανάμεσα στα χαλάσματα, την επαφή και την εξοικείωση με την πραγματικότητα.

29/7 Αρχαιολογικός χώρος Ακαδημίας Πλάτωνος, 6 & 25/8 Λύκειο Αριστοτέλους, 26/8 Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, 4/9 Αρχαίο Θέατρο Ζέας, 18/9 Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου κ.α., 19:30 (απαραίτητη η προκράτηση)

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Richard Long, Athens Slate Line

22 πολιτιστικά events που αξίζει να δούμε τον Αύγουστο
Athens Slate Line

 

To έργο του Richard Long, ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Land Art, παρουσιάζεται στον Περίπατο που οδηγεί στο Ιερό Διονύσου Ελευθερέως στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Διακόσια ογδόντα μεμονωμένα κομμάτια σχιστόλιθου, τα οποία συναρμολογούνται στο σχήμα μιας γραμμής, λειτουργούν σαν ένα μονοπάτι και παραπέμπουν στη διαλογιστική φύση του βαδίσματος.

Έως 30/9, Ιερό Διονύσου Ελευθερέως. Καθημερινά 8:00-20:00, είσοδος ελεύθερη. Δευτ., Τετ., Παρ. 19:00-19:45 (απαραίτητη η προκράτηση)

 

ΘΕΑΤΡΟ

Αθηναίων Πολιτεία

Το έργο Αθηναίων Πολιτεία είναι μια ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Διογένης Λαέρτιος κ.ά.) και άλλων ιστορικών-αρχαιολογικών πηγών (επιγραφές, αρχαιολογικά κείμενα) που ανασυνθέτουν, σε επεισοδιακή μορφή, την περιπετειώδη πορεία του αθηναϊκού πολιτεύματος προς τη δημοκρατία (8ος-6ος αι. π.Χ.). Η παράσταση εντάσσεται στις δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

6/8 Μονή Δαφνίου, 7/8 Ιερό Ποσειδώνος - Σούνιο, 2/9 Αρχαιολογικός Χώρος Ακαδημίας Πλάτωνος, 6/9 Ρωμαϊκή Αγορά, 16/9 Αρχαίο Θέατρο Ζέας, 24/9 Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά κ.α., 19:30 (απαραίτητη η προκράτηση)

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Επετειακή συναυλία για τα 95α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη. Μαζί τους στο πιάνο ο ενορχηστρωτής και υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μία δεκαετία.

29/7, πλατεία Θησείου (Ρομιγί), 20:30 (απαραίτητη η προκράτηση)

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιάννης Αγγελάκας - Νίκος Βελιώτης: Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων

22 πολιτιστικά events που αξίζει να δούμε τον Αύγουστο
Γιάννης Αγγελάκας - Νίκος Βελιώτης

 

Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο τσελίστας Νίκος Βελιώτης, στην τελευταία τους δισκογραφική δουλειά, που παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο κοινό στο Ηρώδειο, κάνουν μια ήρεμη βόλτα σε τραγούδια-σταθμούς της ελληνικής δισκογραφίας των τελευταίων δεκαετιών, από τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο και τον Άκη Πάνου μέχρι τους Lost Bodies, τον Θάνο Ανεστόπουλο και τον Παύλο Παυλίδη.

30 & 31/7, Ηρώδειο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, 21:00, εισ.: 8-45 ευρώ

 

ΘΕΑΤΡΟ

«Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού» από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο Γιώργος Βέλτσος μεταφέρει στο έργο Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού ένα διπλό βίωμα ως προς την ασθένεια και την καραντίνα: την ευθύνη απέναντι στον άλλον και το ζήτημα μιας απάνθρωπης ζωής που κινδυνεύει να χάσει το βίωμα της ίδιας της ζωής ως ζωής και όχι ως επιβίωσης. Ερμηνεύει η διακεκριμένη ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης Ρένη Πιττακή.

30 & 31/7, Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, 20:30 (απαραίτητη η προκράτηση)

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Δύο γκαλά όπερας

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού δύο οπερατικά γκαλά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Την Κυριακή 26 Ιουλίου οι διεθνώς αναγνωρισμένοι μονωδοί Ρικάρντο Μάσι, Δημήτρης Πλατανιάς ερμηνεύουν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες του Βέρντι, του Μασκάνι και του Πουτσίνι. Την Τρίτη 28 Ιουλίου η Τσέλια Κοστέα, ο Τζόρτζιο Μπερούτζι και ο Αμπρότζο Μαέστρι θα ερμηνεύσουν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες του Βέρντι, του Πονκιέλι, του Τζορντάνο, του Λεονκαβάλο και του Πουτσίνι.

26 & 28/7, Ηρώδειο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, 21:00, εισ.: 15-55 ευρώ

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

B.C.E. - Before Corona Era

22 πολιτιστικά events που αξίζει να δούμε τον Αύγουστο
B.C.E. - Before Corona Era

 

Στη συλλογή έργων του Botond Keresztesi με τίτλο «B.C.E. - Before Corona Era» ιστορικά στοιχεία συναντούν στοιχεία της ποπ κουλτούρας μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον.

Έως 29/8, Allouche Benias Gallery, Κανάρη 1, Τρ., Τετ., Σάβ. 12:00-17:00, Πέμ.-Παρ. 12:00-19:00

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής - Γιώργος Πέτρου, Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα

Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με μια νέα παραγωγή της αριστουργηματικής όπερας του Κλάουντιο Μοντεβέρντι.

4 & 5/8, Ηρώδειο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου , 21:00, εισ.: 10-65 ευρώ

 

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - Στέφανος Τσιαλής, Μπετόβεν 250 χρόνια: Έργα Μπετόβεν και Σοστακόβιτς

Παρότι η απρόσμενων διαστάσεων φετινή πανδημία αποτέλεσε τροχοπέδη παγκοσμίως για τον εορτασμό της επετείου των 250 ετών από τη γέννηση του Μπετόβεν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή, έρχεται να θυμίσει εμφατικά τη μείζονος σημασίας αυτή επέτειο, παρουσιάζοντας δύο αριστουργήματα του μεγάλου Γερμανού κλασικού.

8/8, Ηρώδειο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, 21:00, εισ.: 10-65 ευρώ

 

Katerine Duska & Leon of Athens  

22 πολιτιστικά events που αξίζει να δούμε τον Αύγουστο
Leon & Katerine Duska

 

Η Katerine και ο Leon, δύο ταλαντούχοι τραγουδοποιοί της σύγχρονης ποπ, θα συναντηθούν και θα ανέβουν μαζί για πρώτη φορά στη σκηνή της Τεχνόπολης, στο κέντρο της πόλης και του καλοκαιριού, για μια βραδιά με τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία αλλά και μουσική που τους έχει εμπνεύσει.

30/7, Τεχόπολη, Πειραιώς 100, Γκάζι, οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30. Ώρα έναρξης: 21.15, εισ.: 8-12 ευρώ

 

Η ταράτσα του Φοίβου

Με καλεσμένους όπως η Idra Kayne, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Καίτη Γαρμπή και ο Εισβολέας, ο Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει και φέτος με ένα βαριετέ υψηλού επιπέδου, αυτήν τη φορά στο Άλσος του Πεδίου του Άρεως.

30/7 & 6, 27/8 & 3, 10, 17, 24/9 & 1/10, Άλσος Πεδίου του Άρεως, Ευελπίδων 4, 21:00, εισ.: 15-30 ευρώ

 

ΘΕΑΤΡΟ

IΔΑΣ - Ο αιρετικός οραματιστής Ίων Δραγούμης και το χρονικό της δολοφονίας του

Ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί, στο προαύλιο του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά μια δράση-φόρο τιμής στον διπλωμάτη, πολιτικό, λογοτέχνη, διανοούμενο, δημοτικιστή και ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, Ίωνα Δραγούμη.

31/7, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (προαύλιος χώρος), 20:20, είσοδος ελεύθερη

 

Λυσιστράτη

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας στην Επίδαυρο με μια αγαπημένη κωμωδία του Αριστοφάνη. Τη Λυσιστράτη υποδύεται η Βίκυ Σταυροπούλου.

31/7-2/8, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Θα ακολουθήσει περιοδεία (οι στάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα).

 

Όρνιθες

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει στην Επίδαυρο τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου, πλαισιωμένοι από πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών.

7-9/8, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 21:00, εισ.: 8-50 ευρώ

 

Τι θα δούμε στη Μικρή Επίδαυρο

22 πολιτιστικά events που αξίζει να δούμε τον Αύγουστο
Oι Nova Melancholia μετατρέπουν τη σκηνή σε τρικυμισμένη θάλασσα, ενώ ένα από τα πιο δυναμικά ελληνικά σχήματα λυρικού θεάτρου, η Ομάδα Ραφή, ερμηνεύει την Κιβωτό του Νώε του Μικελάντζελο Φαλβέτι.

 

Οι Nova Melancholia μετατρέπουν τη σκηνή σε τρικυμισμένη θάλασσα, ενώ ένα από τα πιο δυναμικά ελληνικά σχήματα λυρικού θεάτρου, η Ομάδα Ραφή, ερμηνεύει την «Κιβωτό του Νώε» του Μικελάντζελο Φαλβέτι, με τα στοιχεία της φύσης να πρωταγωνιστούν αντί των βιβλικών προσώπων (31/7 & 1/8). Στις 7 και 8 Αυγούστου ένα από τα πιο σπαρακτικά έργα για το τέλος του έρωτα, η μονόπρακτη όπερα που συνέθεσε ο Φρανσίς Πουλένκ πάνω στην «Ανθρώπινη Φωνή» του Κοκτώ, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη σκηνή της Μικρής Επιδαύρου, σε μια τολμηρή σκηνοθετική σύλληψη από τη Μαρία Πανουργιά. Τέλος, η μουσική παράσταση Watersong (14 & 15/8) της Σαβίνας Γιαννάτου και των Primavera en Salonico, μαζί με την Τυνήσια Λάμια Μπεντίουι, παρουσιάζει παραδοσιακά και αναγεννησιακά τραγούδια που αφηγούνται ιστορίες για το νερό και τη δύναμή του.